laser pigmentvlekken

Pigmentlaser

Meer lezen

Wat is pigment laseren

Bij pigment laseren wordt er met een laserlicht op storend pigment gestraald. De energie uit de laserstraal geeft warmte af aan de pigmentcellen. De pigmentcellen absorberen dit licht, waardoor het pigment op warmt. Uiteindelijk wordt het pigment zo heet dat er een oppervlakkige, gecontroleerde, brandwond ontstaat. Na een tijdje zal deze eraf vallen. Samen met het pigment. Er komt een nieuwe huid voor terug. 

 

Indicaties pigment laser

Lasertherapie door middel van een pigment laser kan effectief worden ingezet tegen:


Contra indicaties pigment laser

Laserlicht mag niet worden toegepast wanneer één of meerdere van onderstaande punten van toepassing is:

 1. Koorts
 2. Zongebruinde huid (ook zelfbruiner)
 3. Ziek voelen
 4. Pacemaker 
 5. (Huid) kanker
 6. Actieve herpes infectie (koortslip)
 7. Zongebruinde huid
 8. Zwangerschap 
 9. Borstvoeding 
 10. Auto immuunziektes 
 11. Gebruik van lichtgevoelige medicatie 
 12. Infecties rondom het te behandelen gebied
 13. Gevoeligheid voor keloïd littekens 
 14. Gebruik van roaccutane nu of minder dan 6 maanden geleden


Huidtypes

Niet ieder huidtype kan met elk type laser behandeld worden. De wat donkerdere huidtypes zoals huidtype 4 en 5, zijn bijvoorbeeld niet voor iedere laser een indicatie. Dit komt omdat deze huidtypes relatief veel pigment in de huid hebben. Het licht uit de pigmentlaser richt zich op het pigment. Als er ook veel pigment in de huid ligt, kan het laserlicht lastig onderscheid maken tussen het pigment in de huid en pigment in het haarzakje. Hierdoor is de kans op oppervlakkige verbranding groter. Raadpleeg je huidtherapeut of jouw huidtype in aanraking komt voor de pigmentlaser. 

 

Behandeluitvoering pigment laser

Tijdens de behandeling worden de pigmentvlekken allereerst gedesinfecteerd met alcohol. Vervolgens worden alle te behandelen laesies afgetekend met een wit potlood, zodat alle plekjes meegenomen worden. Vervolgens zullen zowel patiënt als behandelend huid therapeut een veiligheidsbril op zitten welke de ogen beschermd tegen het laserlicht. Wanneer al deze stappen genomen zijn kan gestart worden met de behandeling. Er worden een paar proefpulsen gegeven om te kijken hoe de huid reageert. Iedere puls zal voelen als een speldenprikje op de huid. 

Na het zetten van deze pulsen kijkt de behandelend therapeut altijd even hoe de huid reageert. Is de huidreactie goed? Dan kan worden doorgegaan op dezelfde instellingen. Reageert de huid niet voldoende of juist te heftig? Dan past de therapeut de instellingen aan. Puls voor puls wordt de behandeling voortgezet. In tegenstelling tot bij laserontharing en de vaatlaser, kunnen op pigmentvlekken meerdere pulsen op hetzelfde gebied worden gezet. Dit wordt herhaald tot het pigment donkerder kleurt en er een soort korstje ontstaat. Het pigment is als het waren oppervlakkig verbrand. Na de behandeling zal de huid worden ingesmeerd met een verkoelende gel of coldpacks. 


Behandelduur en frequentie

Het aantal behandelingen en de frequentie hierin is afhankelijk van de diepte van het pigment. Hoe dieper het pigment in de huid ligt, hoe lastiger het is om het te behandelen en hoe meer behandelingen er nodig zijn om het behandeldoel te behalen. Gemiddeld zullen er 1 tot 4 behandelingen nodig zijn. Tussen deze behandelingen zal een interval van ongeveer 4 tot 6 weken worden ingepland, zodat de huid voldoende hersteld is.

 

Huidreactie

Na de behandeling kan de huid warm aanvoelen en zal het behandelde pigment rood en/of donkerder kleuren. Dit is normaal. In de weken erna zal de huid, en het oppervlakkige pigment, vanzelf afschilferen en zal de normale kleur van de huid weer terug komen.


Pigment laser ervaringen

De laserbehandeling is niet volledig pijnloos en kan zelfs als zeer gevoelig ervaren worden. Dit verschilt niet alleen per persoon, maar ook per lichamelijke omstandigheid. Zo voel je meer pijn rondom je menstruatie, of wanneer je je niet fit voelt. Vaak beschrijven mensen de pigment laser behandeling als speldenprikjes of een elastiekje wat tegen de huid wordt geschoten. Daarnaast voel je natuurlijk lokale hitte op de behandelde plekjes. 

 

Behandelresultaat pigment laser

Na iedere behandeling zal het pigment minder zichtbaar worden. Er kan echter nooit gegarandeerd worden dat het pigment helemaal zal verdwijnen. Een laser behandeling voor pigmentvlekken is namelijk een lastige klus. Er zijn namelijk veel factoren die een rol spelen in het behandelresultaat. Zo speelt de diepte van het pigment een rol, maar ook de kleur, de ontstaanswijze, jouw huidtype, en in hoeverre de voor- en nazorg adviezen zijn nageleefd. Na iedere behandeling kan een huidtherapeut naar aanleiding van uw huidreactie inschatten welk resultaat u kan verwachten.

 

Voor – en nazorg adviezen pigment laser

- Vermijd tenminste 48 uur na de behandeling het bezoeken van sauna's en stoombaden.

- Vermijd tenminste 48 uur na de behandeling intensief sporten en het drinken van alcoholische dranken.

- Vermijd tenminste 6 weken voor en na de behandelingen blootstelling aan zonlicht of zonnebanklicht. Ook zelfbruiners mogen deze periode niet gebruikt worden. Het laserlicht richt zich namelijk op pigmentcellen. De laserstraal kan lastig onderscheid maken tussen pigment in de pigmentvlek en pigment in de omliggende huid of zelfs van de zelfbruiner. Hierdoor kan oppervlakkige verbranding ontstaan. 

- Gebruik tijdens, en minimaal 4 weken na, het behandeltraject weken een zonnebrand met minimaal factor 30.  De huid is namelijk extra gevoelig voor zonlicht. De kans op pigmentvlekjes is hierdoor groot. 

- Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer er wel aan de korstjes gekrabd wordt, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan.

Een gratis productadvies voor jouw huid?

Na mijn studie (Bachelor of Science, in huidtherapie) heb ik voor diverse huidproblemen een productadvies op maat geschreven. In dit advies staan allerlei producten waar ik positieve ervaring mee heb. Zowel in de praktijk, als in mijn privé leven. Het zijn producten met daarin ingrediënten die écht iets voor je huid kunnen betekenen.