Tekenbeet: een rode kring op de huid
29 april 2021 

Tekenbeet: een rode kring op de huid

Het kleine, bruin-zwarte, monstertje: de teek. Maar liefst één miljoen mensen per jaar worden door dit beestje gebeten. Gelukkig geeft dit bij het overgrote deel van de mensen geen problemen. Hooguit een klein roodvlekje en tekenbeet jeuk. Toch is het belangrijk om een tekenbeet te herkennen. En te checken. Maar waar let je precies op? En wanneer is het wél handig om even een bezoekje aan je huisarts te brengen? Ik vertel het je in deze blog!

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is een tekenbeet

Een tekenbeet betekent natuurlijk dat je gebeten bent door een teek. Dit is een klein, bruin tot zwart, beestje die een beetje lijkt op een spinnetje. Het kleine beestje leeft in het bos en verstopt zich in struiken en bomen. Teken zijn het meest actief in de maanden maart tot november, omdat het dan boven de zeven graden is.

Oorzaak tekenbeet

De oorzaak van een tekenbeet spreekt natuurlijk ook voor zich. Namelijk een beet van een teek. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, springt een teek niet op de huid. Maar het kruipt op je huid. Dit klinkt eigenlijk nog enger.. En dat was het nog niet eens. Want nadat de teek op je huid is gekropen, zuigt het zich vol met bloed. Tot het ongeveer één centimeter groot is. Hierna laat de teek zich vanzelf weer los. Dit is meestal na ongeveer drie dagen. Het beste is natuurlijk om de teek eerder zelf weg te halen.

Tekenbeet herkennen

Maar hoe kun je een tekenbeet herkennen? Allereerst zitten tekenbeten meestal op warme plekken. Zoals je oksels, in je liezen en in je knieholtes. Bij kindjes zitten de tekenbeten juist vaak in de nek en achter de horen. Verder kun je een tekenbeet herkennen aan de teek zelf. Als deze nog in je huid zit, zie en voel je een zwart bolletje zitten. De teek heeft zich op dat moment al volgezogen met bloed en zal ongeveer zo groot is als een erwtje.  Als de teek niet meer in je huid zit, kun je een tekenbeet herkennen aan een rood vlekje. Dit ontstaat meestal na ongeveer drie dagen. Eigenlijk vergelijkbaar met een muggenbeet of wespensteek. Deze rode vlek verdwijnt over het algemeen na één week weer.

Toch kan een tekenbeet ook meer problemen met zich mee brengen dan alleen zo’n rood vlekje. Een teek kan namelijk het Lyme-bacterie bij zich dragen. Dit bacterie kunnen ze vervolgens weer overdragen op jou als ze je bijten. Op die manier wordt de ziekte van Lyme overgedragen van teek op mens. Je ziet dan een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen. Deze kans is gelukkig wel heel klein. Want van de honderd mensen die gebeten worden door een teek, krijgen maar ongeveer twee mensen de ziekte van Lyme. Welke op zich goed te behandelen is als je er op tijd bij bent. Hierin speelt de tijd van de teek een belangrijke rol. Want hoe langer de teek in je huid heeft gezeten, hoe groter de kans op de ziekte van Lyme. Het vervelende is dat een tekenbeet niet pijnlijk is. Vaak merk je daarom pas laat op dat de teek in je huid zit.

tekenbeet afbeelding

Behandeling tekenbeet

Als de teek nog in je huid zit, dan is het heel belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk uit je huid haalt. Dit kun je het beste doen met een puntig pincet. Je pakt de teek zo dicht mogelijk bij je huid vast en trekt de teek (zonder te draaien) op je huid. Het is fijn om hierna voor de zekerheid het wondje even schoon te maken met desinfecterende alcohol. Soms blijft er een stukje van de teek in de huid, het kopje. Dit klinkt een beetje eng, maar dit is niet erg. Het zal vanzelf uit de huid komen. Heb je last van tekenbeet jeuk? Dan kan het fijn zijn om deze zinkoxide crème te smeren. Zink remt namelijk de jeuk. Wat ook helpt om de tekenbeet jeuk te remmen is smeerbare anti-histamine. Een goed voorbeeld hiervan is deze creme met histamine. 

Wanneer naar de huisarts bij een tekenbeet?

Ook is het handig om even in je agenda te noteren op welke dag je de tekenbeet hebt gekregen. Dus niet de dag waarop je zelf de teek zag zitten. Maar de dag waarop je de teek waarschijnlijk hebt opgelopen. Heeft de teek minder dan 24 uur op je huid gezeten? Dan is de kans heel klein dat je de ziekte van Lyme hebt gekregen. Een huisarts bezoeken is dan echt niet nodig. Denk je dat de teek langer dan 24 uur op je huid heeft gezeten? Dan kun je twee dingen doen:

  • Optie 1. Een foto van de huid maken waar de teek gezeten heeft. En je huid de aankomende drie maanden goed in de gaten houden. Zie je een rode tot blauwrode ring rondom de oude tekenbeet verschijnen? Dan is het belangrijk om even contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij zal dan antibiotica voorschrijven.
  • Optie 2. Je kunt ook meteen contact opnemen met je huisarts. En ervoor kiezen om preventief antibiotica nemen. Het voordeel hiervan is dat je de ziekte van Lyme preventief voorkomt. De kans dat je het bacterie overgedragen hebt gekregen is natuurlijk klein. Maar áls dit wel gebeurd is, ben je de infectie op deze manier dus eigenlijk voor. Dit geldt trouwens wel alleen als je het binnen 72 uur na het verwijderen van de teek inneemt. Als je het later dan 72 uur inneemt dan helpt het niet in het voorkomen van het Lyme bacterie. Maar wel in het bestrijden van het bacterie. Het nadeel van antibiotica is helaas wel dat het bijwerkingen geeft. Als diarree, een allergie en/of misselijkheid.
arrow_drop_up arrow_drop_down