Acne keloidalis: acne littekens
22 september 2021 
5 min. leestijd

Acne keloidalis: acne littekens

Jeugdpuistjes zijn al super vervelend, maar acne keloidalis doet hier nog een schepje bovenop. Bij deze huidklacht ontstaan er namelijk acne littekens op plekken waar acne heeft gezeten. Maar ook op plekken waar helemaal geen puistjes of pukkeltjes zaten. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om de huidklacht te verminderen!

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling van acne littekens? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is acne keloidalis?

Acne keloidalis is de medische term voor acne littekens. Je hebt verschillende soorten acne littekens, waarbij acne keloidalis wel de meest ernstige vorm is. 

Hoe ziet acne keloidalis eruit?

Bij keloïd acne littekens zie je verdikte, voelbare, littekens op de huid zitten. Ze zien er een beetje uit als huidplakkaten die een beetje kunnen jeuken. Met name op de borst, rug en nek zie je de acne littekens vaak zitten. Maar de keloïd littekens kunnen ook op het gezicht voorkomen. En dit maakt de huidklacht extra vervelend. 

acne littekens laseren

Acne keloidalis nuchae.

Als acne keloidalis in de nek zit, noem je het ook wel acne keloidalis nuchae. Er ontstaan allemaal littekens in de nek, rondom de haargrens. Zoals je op de foto hieronder kunt zien. Soms zijn sieraden hierin de grote boosdoener. 

Constante wrijving van een ketting in je nek kan namelijk ontstekingen van de haarzakjes triggeren. Als je gevoelig bent voor littekenvorming, kan dit vervolgens zorgen voor acne keloidalis. 

acne littekens laseren

Oorzaak acne littekens

De acne littekens worden veroorzaakt door acne en folliculitis. Bij acne is er sprake van verstoppingen van de talgklieren. Deze verstopping kunnen gaan ontsteken. En als deze ontstekingen niet goed genezen, kunnen er acne littekens achterblijven. 

Bij folliculitis is er iets anders aan de hand. Dan is er namelijk geen sprake van ontstekingen van de talgklieren, maar ontstekingen van de haarzakjes. Ook dit genezingsproces kan 'verkeerd' lopen, waardoor er acne littekens achterblijven. 

Het is natuurlijk niet zo dat iedereen met acne of ontstoken haarzakjes (folliculitis) ook te maken krijgt met acne keloidalis. Sommige mensen zijn hier gevoelig voor. En de ander helemaal niet. Zo krijgen mannen eerder keloïd littekens dan vrouwen. Net als mensen met een donker huidtype, vanwege de hogere concentratie pigmentcellen in de huid. En ook erfelijke aanleg kan een rol spelen. 

Verder ontstaan keloïd acne littekens sneller als je gekruld haar hebt. Dit komt, omdat de haren dan sneller de neiging hebben om schuin in het haarzakje te groeien. In plaats van recht omhoog het haarzakje uit. 

Daarnaast zijn er ook nog een aantal factoren die we zelf veroorzaken. Zo ontstaat er sneller een ontsteking van de haarzakjes als de haren te kort worden afgeschoren. Het haartje groeit dan sneller onder de huid. Als je gevoelig bent voor keloïd littekens, kan acne keloidalis het gevolg zijn. 

acne littekens

Acne littekens behandelen

Acne littekens behandelen is niet zo makkelijk. Wat vooral belangrijk is, is dat het risico op acne en ontstoken haarzakjes zoveel mogelijk verkleind wordt. Bij acne kan de juiste huidverzorging heel veel verschil maken. 

Veel cosmetica merken bieden allerlei 'anti-acne' producten aan, die het acne juist alleen maar in stand houden. Of zelfs verergeren. Op de Sproet Instagram pagina laat ik iedere week zien welke merken je beter kunt laten staan, omdat je huid verslechteren. Misschien interessant om te volgen!

Huidverzorging littekens

Maar wat dan wel? Hieronder heb ik een aantal effectieve producten gezet om acne te verminderen. Ben je benieuwd welke producten ik nog meer aanraad? Lees dan mijn productadvies tegen acne.

  • Deze reiniger van CeraVe is heel huidvriendelijk en mild voor de huid. Er zitten geen irriterende stoffen en de reinigende stof brengt geen schade aan je huidlaag.
  • Deze dag/nachtcrème van La Roche Posay is fijn product voor de normale tot vette acne huid. Het bevat onder andere squalene. Wat de droge plekjes minder droog maakt. En de vette plekjes juist weer minder vet. 
  • Deze dag/nachtcrème van La Roche Posay is fijn voor de droge acne huid. Het heeft een romige structuur en bevat allerlei verzorgende en ontstekingsremmende ingrediënten. 
  • Dit exfoliant van Paula's Choice is super effectief. Het lost verstoppingen op, waardoor je minder snel last krijgt van pukkeltjes en puistjes. Je brengt dit exfoliant iedere avond na het reinigen aan.  . 

Heb je vooral last van ontstoken haarzakjes? Dan is deze blog: folliculitis (ontstoken haarzakjes) denk ik interessant. Hierin geef ik tips om ontstoken haarzakjes te voorkomen en verminderen. En zo ook acne littekens.

acne littekens

Acne littekens laseren

Naast het voorkomen van nieuwe ontstekingen, wil je natuurlijk ook wat doen aan al bestaande acne littekens. Acne littekens behandelen is voor een professional niet altijd gemakkelijk. Toch zijn er tegenwoordig een aantal therapieën die de huid aanzienlijk kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld acne littekens laseren. Hieronder leg ik de behandelopties uit:

Het voorkomen van ontstoken haarzakjes

Is de oorzaak van jouw acne keloidalis met name ingegroeide haren en ontstoken haarzakjes? Dan kan het helpen om de haren weg te laseren. Bij laserontharingwordt haarzakje opgewarmd en vernietigd, waardoor er geen nieuwe haargroei meer plaatsvindt. En dus ook geen ontstoken haarzakjes en littekenvorming meer.

laserontharing

Het acne zelf behandelen 

Als de juiste huidverzorging niet voldoende werkt, kan een huidtherapeut het acne behandelen. Want hoe minder acne plekjes hoe minder acne littekens. Behandelingen die goed werken zijn: chemische peelingsblauwlichttherapie en lasertherapie. 

Bij lasertherapie wordt het acne op twee manieren aangepakt. Het laserlicht doodt namelijk het acne bacterie. En het verwarmt talg op, waardoor de het talg vloeibaarder wordt en de poriën minder snel verstopt raken. Meestal gebruikt een huidtherapeut hiervoor de vaak de Nd:YAG laser.

chemische peeling

De littekens behandelen

Naast het voorkomen van littekens kun je bestaande acne littekens ook weg laseren. Dit wordt meestal gedaan doormiddel van een fractional laser. De laserstraal warmt kleine stukjes huid op. Tot dat het verdampt. 

Er worden dus eigenlijk allemaal kleine gaatjes in je huid gemaakt. Je huid gaat dit vervolgens opvullen met nieuwe huid, waardoor de keloïd littekens langzaam minder worden. Meestal zijn er zes laserbehandelingen nodig. 

Zelf heb ik ook ooit een fractional laser behandeling ondergaan. Maar dan voor huidverbetering. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk dan deze blog: mijn fractional laser ervaring

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram