Acne vulgaris: jeugdpuistjes
Luus
06/21/2020
9 min
0

Acne vulgaris: jeugdpuistjes

06/21/2020
9 min
0

Heb je het gevoel dat je alles geprobeerd hebt om je acne klachten te verminderen? Maar niets helpt? Ik hoor het helaas heel vaak. Wist je dat veel acne producten puur uit commercieel oogpunt op de markt zijn gebracht? En jouw acne klachten eigenlijk alleen maar verergeren. Maar wat moet je dan wél smeren tegen mee-eters, pukkeltjes en puistjes? Ik ben afgestudeerd huidtherapeut en ga je helpen! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor acne.


Wat is acne vulgaris?

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Oftewel, puistjes die ontstaan rond je puberteit. Als je last hebt van acne zijn er eigenlijk allemaal kleine huidontstekingen in de huid aanwezig. Deze ontstekingen uiten zich als puistjes en pukkeltjes. Daarnaast zijn er ook vaak mee-eters zichtbaar. De huidklacht is geheel goedaardig, maar kan wel super vervelend zijn.

Hoe ziet acne vulgaris eruit?

Acne bestaat uit puistjes, pukkeltjes en mee-eters. Soms gepaard met littekens en pigmentvlekjes. De puistjes zien er vaak uit als gele speldenknopjes. De pukkeltjes daarentegen zijn rood gekleurd. Verder kunnen de mee-eters zowel zwart als wit gekleurd zijn. Een witte mee-eter bestaat uit talg dat nog niet is blootgesteld aan de lucht. Als dit wel gebeurd kleurt de mee-eter zwart.

jeugdpuistjes

Andere vormen van acne

Naast acne vulgaris, oftewel jeugdpuistjes, zijn er nog veel meer vormen van acne. Hieronder lees je de meest voorkomende:

  • Acne conglobata: bij deze vorm ontstaan er knobbels en gangetjes in de huid. Het is een ernstige vorm van acne.
  • Acne comedonica: hierbij zie je alleen witte en zwarte mee-eters zitten
  • Acna tarda: bij deze vorm van acne ontstaan er pukkeltjes en puistjes op volwassen leeftijd,
  • Acne keloidalis: bij deze vorm van acne ontstaan er dikke littekens op plekken waar acne heeft gezeten.
  • Acne mallorca: bij deze vorm van acne ontstaan er rode pukkeltjes en bultjes. Op plekken waar vettige producten zijn gesmeerd en plekken die zijn blootgesteld aan de zon.
  • Steenpuist: een steenpuist is eigenlijk niet echt een vorm van acne. Het gaat meer om een lokale ontsteking. Wat zich uit als een grote bult, gevuld met pus. In tegenstelling tot bovenstaande vormen van acne is een steenpuist besmettelijk.

acne vulgaris

Oorzaak acne vulgaris

Hoe acne veroorzaakt wordt, is een ingewikkeld samenspel van verschillende factoren. Ik ga proberen om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen!

De pukkeltjes, puistjes en mee-eters ontstaan in de haarzakjes. Dit zijn kleine gaatjes in onze huid, met daarin talgklieren. De naam van deze klier zegt het eigenlijk. Het produceert talg. Maar hoezo zorgen deze talgklieren dan voor acne?

Een toenemende talgproductie

Nou het zit zo. In de puberteit neemt de talgproductie toe. Dit gebeurt onder invloed van een stijging in je mannelijke hormonen. Door deze toenemende talgproductie ontstaat er bovenaan de klier een soort blokkade. Het talg kan als het ware niet meer naar buiten treden, omdat er iets voor zit.

Een verstopping

Hierdoor ontstaat een verstopping van talg en afgeschilferde huidcellen. Wanneer een verstopping ontstaat noem je dit een witte mee-eter. Je herkent ze aan de witte puntjes op je huid. Ze lijken een beetje op gerstekorrels en gistpuistjes.

Als deze witte mee-eter in aanraking komt met de lucht, oxideert het talg. De mee-eter kleurt hierdoor zwart. Deze herken je als zwarte puntjes in de huid. Als er hierna geen ontsteking van de mee-eters optreedt wordt deze vorm acne comedonica genoemd.

Een ontsteking

Als er wel een ontsteking optreedt noem je het acne vulgaris. Bacteriën vinden het heerlijk om in een talgklier verstopping te zitten. Als het p. acnes bacterie daarin zit, beschadigt het de wand van de verstopping. Op een gegeven moment wordt de druk van het talg tegen deze wand zo hoog, dat de wand breekt.

Met als gevolg dat het talg en de ontstekingscellen in het omliggende weefsel terecht komen. Je huid herkent dit niet en gaat hierop reageren met een ontsteking. Dit uit zich als puistjes en pukkeltjes. En dus acne.

acne vulgaris

Acne triggers

Daarnaast zijn er nog andere factoren die acne triggeren. Bijvoorbeeld heet douchen en uitdrogende cosmetica. Beide drogen je huid uit. Als reactie gaat je huid meer talg gaat aanmaken. En meer talg betekent natuurlijk sneller verstoppingen. Op de Sproet Instagram pagina lees je welke producten je beter niet kunt smeren!

Verder kan het helpen een zijde kussensloop te gebruiken en het regelmatig te verwisselen. Het klinkt gek, maar op je kussensloop zitten heel veel bacteriën. Deze bacteriën kunnen weer zorgen voor ontstekingen. Het beste is een zijde kussensloop.

Ook vragen veel mensen zich af of hun voeding invloed heeft op de acne klachten. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat zuivel acne klachten kan beïnvloeden. Net als teveel suiker eten. Wil je graag weten of jouw voeding effect heeft op je puistjes en pukkeltjes? Probeer dan bijvoorbeeld twee weken geen zuivel te eten.

Zie je een verbetering? Dan is de kans groot dat voeding wel degelijk invloed heeft op jouw acne. Verder lijkt inname van curcumine supplementen volgens sommige studies ook een positief effect te hebben op acne klachten.

zuivel en acne

Acne behandeling

Veel mensen vinden de puistjes en pukkeltjes erg storend. Je ziet ze tenslotte iedere keer als je in de spiegel kijkt. Maar wat kun je zelf aan acne doen? Er zijn meerdere mogelijkheden om je acne klachten te verminderen. Waaronder het kritisch bekijken van je cosmetica producten.

Stap 1. Reinigen – ochtend en avond

Stap 2. Exfoliëren – avond

Hieronder zie je foto's uit een mini smeer onderzoekje. Deze persoon heeft voor voor mij een aantal weken het Paula's Choice exfoliant gebruikt en hier voor,- en na foto's van gemaakt. Mooi resultaat toch?!

acne vulgaris

Stap 3. Verzorgen – ochtend en avond

Optioneel: puistjes aanstippen

Benieuwd welke producten ik nog meer adviseer bij acne vulgaris? Lees dan mijn gratis productadvies voor acne. 

acne behandeling

Supplementen slikken

Naast het smeren van goede stoffen, zijn er ook supplementen die kunnen helpen tegen acne klachten. Zo is van de stof curcumine inmiddels bekend dat het ontstekingsremmende eigenschappen op de huid heeft. En daarom pukkeltjes en puistjes kan verminderen.

elf slik ik supplementen van het merk Goldea Health. Zij verkopen ook deze curcumine supplementen die ik kan aanraden bij acne, omdat het ontstekingsremmend werkt.

Wat kan een huidtherapeut doen tegen acne?

Een huidtherapeut kan op verschillende manieren helpen om de acne klachten te verminderen. Onder andere door een dieptereiniging. Hierbij maakt de huidtherapeut gebruik van een speciaal naaldje, waarmee zij de onzuiverheden inprikt. Op die manier kan zij de verstopping of ontsteking legen, zonder hierbij veel druk te zetten.

Vaak gebeurt dit in combinatie met een chemische peeling. Hierbij wordt de oppervlakkige bovenste huidlaag op een gecontroleerde manier ‘verbrand’. Om zo afschilvering van de huid te stimuleren. En de kans op verstoppingen te verkleinen. Je kunt de huid ook zelf thuis peelen met een product waarin een lagere concentratie zuur zit. Hierdoor zal je merken dat je minder snel mee-eters en puistjes krijgt!

Tegenwoordig kan ook lasertherapie uitkomst bieden bij acne klachten. Het laser richt zich op het acne bacterie, maar vermindert tegelijkertijd ook de talgproductie.

Heb je vooral last van rest acne? Oftewel, acne littekentjes, dan kan microneedling ook heel effectief worden ingezet. Bij deze behandelmethode worden er verticaal in de huid minuscule gaatjes gemaakt. Om zo huidvernieuwing te stimuleren. En littekens te vervagen.

huidtherapie

Wat kan een arts doen tegen acne?

Naast de huidtherapeut kan een arts ook helpen. Afhankelijk van jouw acne beeld kan een dermatoloog/huisarts onderstaand stappenplan voorschrijven.

Stap 1. Benzoylperoxide

Allereerst wordt gestart met benzoylperoxide. Dit kun je zelf, zonder recept, bij een drogist kopen. Bijvoorbeeld deze crème met benzoylperoxide. Gebruikt het ook rondom het puistje.

Onderga je ook een peeling? Stop dan vijf dagen voor en na de peeling met benzoylperoxide. Ook zou ik benzoylperoxide niet tegelijkertijd gebruiken met een exfoliant. Benzoylperoxide mag namelijk niet op de beschadigde huid worden aangebracht. Zuren beschadigen je huid natuurlijk. Gebruik bijvoorbeeld de ene avond benzoylperoxide en de andere avond het exfoliant.

benzoylperioxide

Stap 2. Lokale antibiotica

Lokaal betekent dat je de antibiotica op de huid zelf aanbrengt, dus niet in slikt. Voorbeelden van lokale antibiotica tegen acne zijn: erythromycine en clindamycine.

Stap 3. Systematische antibiotica

Als lokale antibiotica niet voldoende werkt kan de huisarts systemisch antibiotica voorschrijven. Systematisch betekent dat de antibiotica inneemt, en dus niet opsmeert. Voorbeelden van systematische antibiotica zijn: minocycline, tetracycline, doxycycline, erythromycine of claritromycine.

Stap 4. Roaccutane kuur

Als bovenstaande opties niet het gewenste effect geven kan de huisarts adviseren om Isotretinoïne (Roaccutane) te gaan gebruiken. Dit is een zeer effectief medicijn tegen acne. Roacucutane heeft vooral een ontstekingsremmend en uitdrogend effect. Het brengt helaas wel veel vervelende bijwerkingen met zich mee. Want omdat je het medicijn slikt, werkt het niet alleen op de acne huid, maar op je hele huid.

Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij een roaccutane kuur? Lees dan deze gastblogWaarin iemand met acne beschrijft hoe zij de roaccutane kuur tegen acne heeft ervaren. Of lees op hier het verhaal van Fleur, waarin zij vertelt hoe ze van haar acne klachten afkwam.

Acne littekens behandelen

Heb je veel acne littekens? Dan zou ik echt starten met dermarolling. Het lijkt een beetje op microneedling met een dermapen. Het verschil is dat een dermapen verticale gaatjes in je huid maakt en een dermaroller voor thuis horizontale sneetjes. Bij beide technieken gaat je huid de sneetjes of gaatjes op vullen met nieuwe huid. Hierdoor verminderen je littekentjes. De dermaroller mag je zelf thuis uitvoeren.

acne littekens

Wordt een acne behandeling vergoed?

Het kan zo zijn dat je acne behandeling vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Een acne behandeling vergoeding is echter nooit opgenomen in de basis verzekering. Je moet dus aanvullend verzekerd zijn wil je in aanmerking komen voor een vergoeding van je zorgverzekeraar.

En niet alle zorgverzekeraars zijn hier hetzelfde in. Benieuwd of jouw acne behandeling vergoed wordt? Hier vind je een overzicht waarin per zorgverzekeraar staat of de acne behandeling vergoed wordt en hoe hoog deze vergoeding dan is. Lees hier nog meer acne tips.

Reacties
Categorieën