Top 5 Beste gezichtsolie
03 januari 2023 

Top 5 Beste gezichtsolie

Gezichtsoliën heb je in allerlei soorten en maten. Toch kan het lastig zijn om de juiste huidolie voor jouw huidtype te vinden. Wil je een gezichtsolie tegen rimpels en een stevige huid? Of juist een product dat puistjes vermindert? In deze blog ga ik je helpen! Voor verschillende huidtypes geef ik voorbeelden van goede producten. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Beste gezichtsolie 2023: mijn top 5

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog te lezen? Hieronder heb ik mijn top 5 samengevat!

beste gezichtsolie

Wat is een gezichtsolie?

Een gezichtsolie is eigenlijk letterlijk een olie die je op je gezicht aanbrengt ter verzorging van je huid. Wel is het goed om hierbij te vermelden dat je een gezichtsolie ook prima op andere delen van de huid kunt smeren. Dit geldt andersom ook voor een lichaamsolie. Deze kun je ook prima op je gezicht gebruiken.

De voordelen van een gezichtsolie hangen vooral af van de soort olie die je smeert. Zo hebben sommige oliën ontstekingsremmende of antimicrobiële eigenschappen. Terwijl andere oliën vooral hydraterend en huid herstellend werken. Wel is het zo dat vrijwel alle oliën verzachtende  en verzorgende eigenschappen op je bovenste huidlaag hebben.

gezichtsolie

Beste gezichtsolie rijpe huid

Eigenlijk zijn alle producten uit mijn Beste gezichtsolie top 5 ook geschikt voor de rijpe huid. De oliën bevatten tenslotte allemaal krachtige antioxidanten. Die je huid beschermen tegen tekenen van huidveroudering. Toch springt er één olie bovenuit!

Kukui olie

En dat is  kukui olie, Een natuurlijke gezichtsolie. Die super snel intrekt, niet plakt en ook niet vet aanvoelt. Wat het wél doet is de huid verzachten, hydrateren en beschermen tegen huidveroudering.

De lichte gezichtsolie bevat namelijk allerlei antioxidanten, waaronder: vitamine A, vitamine C en vitamine E. Ze hebben een anti age werking. En beschermen je huid zo tegen fijne lijntjes, rimpels, ouderdomsvlekken, pigmentvlekken en een verminderde huid elasticiteit.

Ik meng deze hydraterende gezichtsolie inmiddels zelf al een aantal jaar door mijn dagcrème. En ik ben nog steeds heel enthousiast. Het geeft een verzachtend effect en vermindert droge plekjes. Daarnaast is de huidolie geschikt voor vrijwel ieder huidtype. Vandaar dat de huidolie een plekje verdient in mijn Beste gezichtsolie Top 5.

gezichtsolie

Beste gezichtsolie droge huid

Als je last hebt van een droge huid, wil je natuurlijk een gezichtsolie smeren die de algehele hydratatie van je huid verbetert. Maar wat is nou een goede gezichtsolie voor de droge en/of rijpere huid?

Tsubuki olie (Japanse Camellia)

Ik zou voor Tsubuki olie gaan! Ook wel Japanse Camellia olie genoemd. De olie is afkomstig van de Yabu-Tsubaki plant. En bevat van nature allerlei krachtige vitamines en vetzuren, waaronder oliezuur en linolzuur. Deze vetzuren hydrateren de diepere huidlagen. En maken je huid zo zacht en soepel.

Daarnaast bieden de vitamines een krachtige bescherming tegen huid verouderende invloeden van buitenaf. Het extraxt (Japanic Camellia Flower Extract) bevat zowel vitamine A, B, D als E. Deze vitamines verminderen de kans op tekenen van huidveroudering. En hebben een positief effect op de elastine en collageen productie.

Niet gek is daarom pok dat Japanse Camellia olie al jarenlang wordt toegevoegd aan anti-age producten. Zo heeft Chanel kort geleden een complete Japanse Camellia huidverzorgingslijn uitgebracht.

Op Instagram liet ik al zien dat de prijzen van deze producten nergens op slaan. Je kunt de olie in pure vorm namelijk ook zelf los aanschaffen. Voor zo'n honderd euro minder! Meng een paar druppels door je dagcrème. Of dep een paar pure druppels op de huid.

beste gezichtsolie

Beste gezichtsolie vette huid of onzuivere huid

Als je last hebt van een vette huid, klinkt het misschien heel krom om een gezichtsolie te gebruiken. Je voelt tenslotte al genoeg vettigheid op je huid zitten. Toch kan het smeren van een goede huidolie vette plekjes verminderen. Er zijn namelijk gezichtsoliën die overtollig talg kunnen oplossen.

Jojoba olie

Ik vind jojoba olie één van de beste gezichtsolies tegen een vette huid. Als je een wat vettere huid hebt, wil je een product smeren die snel intrekt en vooral niet vet aanvoelt. En dat is precies wat deze huidolie doet. Het is een lichte olie, zonder onverzadigde vetzuren, die razendsnel intrekt.

Daarnaast heeft jojoba olie de bijzondere eigenschap om overtollig talg te absorberen. Het is zelfs zo dat de samenstelling van de olie heel erg lijkt op onze eigen talg samenstelling. Ook werkt de olie bacteriedodend en ontstekingsremmend.

Al deze eigenschappen samen, maakt het een fijne huidolie bij: verstopte poriën, zwarte mee eters, puistjes en andere onzuiverheden. Daarnaast kun je dit product ook gebruiken als haarolie. Denk maar aan de populaire rozemarijn haar trend.

gezichtsolie

Beste gezichtsolie gevoelige huid

Als je huid wat roder is, bijvoorbeeld door irritaties of onderliggende huidklachten, kan een kalmerende huidolie helpen. Kies hierbij het liefste voor een olie met zowel kalmerende als beschermende en hydraterende eigenschappen.

Camelliaolie

Een goed voorbeeld van een kalmerende gezichtsolie is witte camellia olie. Ook wel Camellia Oleifera genoemd. Het is afkomstig van de vruchten van de Camellia Oleifera theeplant en dus iets anders dan de Japanse Camellia uit mijn top 5 beste gezichtsoliën hierboven.

De olie heeft zowel kalmerende, verzorgende als beschermende eigenschappen op de huid. Dit maakt het een fijn product voor de droge tot zeer droge, rode, geïrriteerde huid! Ook bij rosacea en couperose klachten.

gezichtsolie

Beste gezichtsolie pigmentvlekken

Als je last hebt van pigmentvlekjes, kan het helpen om meer antioxidanten aan je cosmetica producten toe te voegen. Bijvoorbeeld door een paar druppels olie door je dagcrème te druppelen. Hierin is het vooral belangrijk dat het product vitamine A of vitamine C bevat, omdat deze stoffen licht blekend werken.

Rozenbottel olie

Rozenbottelolie bevat van nature een hoge concentratie vitamine A. Van dit antioxidant is bekend dat het licht blekend op de huid werkt en de huid beschermt tegen nieuwe pigmentvlekken. Daarnaast heeft vitamine A ook nog verjongende eigenschappen op de huid. Het stimuleert zo een egaler gepigmenteerde, minder doffe en stralende huid.

Verder bevat rozenbottelolie ook nog linolzuur. Wat bijdraagt aan een betere huidhydratatie en soepelere huid. Dit maakt het een geschikt product voor de wat rijpere huid met pigmentvlekken. Maar ook andere huidtypen, zoals de onzuivere huid, heeft veel baat aan deze gezichtsolie. Het verkleint namelijk ook de kans op vlekjes na puistjes.

gezichtsolie

Hoe moet je een gezichtsolie gebruiken?

Hopelijk is het gelukt om een goede gezichtsolie te vinden, passend bij jouw huidtype! Maar hoe moet je een gezichtsolie gebruiken? Er zijn twee veelgebruikte manieren. Zowel manier 1 als manier 2 hieronder beschermen tegen rimpels en andere tekenen van huidveroudering als je de olie overdag aanbrengt. En werken verzorgend en verzachtend als je de olie 's nachts gebruikt.

Manier 1: meng door je dagcrème

De eerste manier is je gezichtsolie mengen met je dagcrème. Dit is ook wat ik zelf meestal doe. Voeg een paar druppels (2 a 3) van het product toe aan je dagcrème. Meng dit vervolgens in je handpalmen en breng aan op je huid.

Het grote voordeel hieraan vind ik dat je snel de kwaliteit van je dagcrème kunt verbeteren. Zowel qua ingrediënten als qua smeerbaarheid. Je dagcrème wordt natuurlijk wat olierijker, wat makkelijker smeert. Daarnaast bevatten vrijwel alle natuurlijke oliën antioxidanten, waardoor je automatisch extra vitamines smeert. Ze verkleinen de kans op onzuiverheden en tekenen van veroudering.

Manier 2: vervang je serum

Wat je ook kunt doen, is je serum vervangen door een goede huidolie. Bijvoorbeeld overdag, om de huid extra te beschermen tegen tekenen van veroudering. Of 's nachts om de huid extra te verzorgen. Breng een paar druppels van de gezichtsolie aan op je handpalmen. En dep dit vervolgens over je huid heen. Laat dit even twee minuten intrekken en smeer hier overheen je dagcrème.

beste gezichtsolie

Soorten gezichtsolies

In mijn lijstje met beste gezichtsolies staan verschillende producten voor uiteenlopende huidtypes. Maar je kunt ook onderscheid maken tussen het type gezichtsolie:

1. Enkele gezichtsolie

Een enkele gezichtsolie is een product, waaraan geen andere stoffen zijn toegevoegd. Zoals minerale oliën, conserveringsmiddelen of etherische geuroliën. Het flesje bestaat dus uit één olie. Bijvoorbeeld: pure arganolie of pure kokosolie. Het fijne aan deze oliën is dat je precies weet wat en hoeveel je smeert. De producten uit mijn lijstje hierboven zijn enkele gezichtsoliën.

2. Gecombineerde gezichtsolie

Bij gecombineerde oliën is dit anders. Het product bestaat dan niet uit één olie, maar uit meerdere plantaardige oliën. Bijvoorbeeld een gezichtsolie bestaande uit olijfolie en graanolie. Of een product met heel veel verschillende natuurlijke ingrediënten. Dit zit je vaak bij natuurlijke lippenbalsems.

Ga voor een natuurlijke gezichtsolie

Er zijn dus heel veel verschillen gezichtsoliën verkrijgbaar. Met allemaal verschillende positieve eigenschappen op de huid. Wel is mijn advies om hierin altijd voor een 100% natuurlijke gezichtsolie te gaan. En het liefste ook koudgeperst. Daarnaast is het belangrijk dat je oliën donker en koel bewaard. Bijvoorbeeld in een kastje. Zo blijft de olie lang houdbaar en gaat het niet oxideren!

beste gezichtsolie

Gebruikte bronnen

Misschien vind je dit ook interessant

Naast mijn Beste gezichtsolie Top 5 heb ik ook meer lijsten gemaakt met verzorgingsproducten die ik op dit moment het beste vind. Je leest ze hieronder!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram