Beste vitamine C serum (top 5)
28 november 2023 
12 min. leestijd

Beste vitamine C serum (top 5)

Op Instagram krijg ik regelmatig de vraag of ik een goed vitamine C serum kan aanraden. Die het liefste ook een beetje betaalbaar is en andere effectieve stoffen bevat. Dit klinkt makkelijker dan het is. Vitamine C is namelijk een behoorlijk lastig ingrediënt om in cosmetische formules te verwerken. Toch lukte het om een 'Beste vitamine C serum' top 5 te maken!

Samenvatting beste vitamine C serums

Geen tijd om de hele blog te lezen? In de samenvatting hieronder lees je mijn Beste vitamine C serum top 5. Tijdens het samenstellen van deze lijst met beste vitamine C serums heb ik vooral gelet op de concentratie vitamine C, gebruikte vorm vitamine C, overige ingrediënten en de verpakking. Ook heb ik producten van verschillende merken en met verschillende prijskaartjes meegenomen:

beste vitamine C serum

Beste vitamine C serum gezicht

Voordat ik verder ga met mijn 'Beste vitamine C serum' top 5, heb ik hieronder nog wat feiten rondom vitamine C gezet. Naast onderstaande punten zijn er nog meer factoren van invloed op de uiteindelijke werking van een vitamine C serum. Zo speelt de omgevingstemperatuur (hoe koeler hoe beter), de pH waarde van het serum en de manier van produceren ook een rol.

Dit maakt het voor mij lastig om van een afstand te bepalen of een product beschouwd kan worden als het beste vitamine C serum of niet. Wel kun je, door op onderstaande punten te letten, de kans op het vinden van een goed vitamine C serum vergroten. Vandaar dat ik deze blog geschreven heb!

  • Vitamine C serums die pigmentvlekken aanpakken kunnen deze beloftes pas waarmaken wanneer er minimaal 4% vitamine C is toegevoegd.
  • Pure vitamine C (actieve vorm) geeft sneller irritatie dan vitamine C derivaten (inactieve vormen)
  • Pure vitamine C in cosmetica wordt super snel instabiel. Zelfs wanneer het gecombineerd wordt met andere vitamines.
  • Vitamine C serums met daarin vitamine C derivaten hebben mijn voorkeur, omdat ze minder snel voor overgevoeligheidsreacties zorgen en bovendien veel minder snel onstabiel worden.
  • De kans dat een vitamine C serum daadwerkelijk nog werkzaam is wanneer jij het koopt is groter wanneer er ook nog andere vitaminen zijn toegevoegd.

vitamine C

1. Paula's Choice vitamine C serum

Als je op zoek bent naar het beste vitamine C serum is dit 25% vitamine C serum van Paula´s Choice serum een goede optie! Het gaat hierbij specifiek om 2% ascorbyl glucoside (stabiele wateroplosbare vorm van vitamine C) en 23% tetrahexyldecyl (stabiele vetoplosbare vorm van vitamine C). Een hoge concentratie vitamine c dus.

Een belangrijk pluspunt aan tetrahexyldecyl (een vorm van vitamine C) is de stabiliteit in cosmetische producten. Anders dan de meeste vitamines, vertoont het vitamine namelijk weinig neiging tot reactie op zonlicht en zuurstof. Bovendien is tetrahexyldecyl vetoplosbaar. Dit heeft als grote voordeel dat het gemakkelijker en dieper in de huid kan doordringen.

Maar ook dat het andere bouwstenen in je huid beschermt tegen schadelijke invloeden in vergelijking tot de wateroplosbare vorm van vitamine C (wat er ook in zit). Op die manier bescherm je je huid dus op twee manieren tegen huidveroudering! Een combinatie van wateroplosbare en vet-oplosbare vitamines is sowieso de beste combinatie om vitamine C serums werkzaam te houden.

Verder bevat het serum ook nog allerlei andere antioxidanten. Die zowel de kans op huidveroudering verkleinen als bestaande tekenen van huidveroudering verbeteren. Denk aan donkere vlekken en fijne lijntjes. Kortom, echt een aanrader! In mijn Paula's Choice 25% vitamine C serum review vertel ik er meer over.

beste vitamine C serum

2. Paula's Choice vitamine C serum

Het bovenste vitamine C serum is natuurlijk vrij prijzig. Dit Paula's Choice serum is een mooi alternatief als je liever wat minder geld uitgeeft! Het gaat dit keer niet om een vitamine C serum, maar wel om een serum waaraan een hoge concentratie vitamine C is toegevoegd. Hierbij is ook weer gebruik gemaakt van Tetrahexyldecyl Ascorbate.

Daarnaast bevat het Paula's Choice serum ook nog hoge concentraties andere antioxidanten, waaronder een hoge concentratie vitamine E. Dit vitamine versterkt de werking van vitamine C en zie je daarom graag terugkomen in een vitamine C serum.

Daarnaast bevat het serum ook nog een behoorlijk rijtje aan andere antioxidanten, waaronder: niacinamide, groene thee extract, vitamine A, olijfolie, tocotrienols, bearberry extract en raspberry seed oil. En nog wat verzorgende stoffen, als: dimethicone, bisabolol en cyclopentasiloxane. Kortom, zeker het proberen waard!

paula's choice serum

3. Naturium vitamine C serum

Het derde product uit deze lijst met beste vitamine C serums is dit serum van Naturium. Het is helaas niet het goedkoopste serum, maar wel een effectief serum. Zo bevat het vitamine C serum onder andere: Sodium Ascorbyl Phosphat. Een stabiele vorm van vitamine C. Dat minder snel reageert op zuurstof en licht en ook minder snel voor overgevoeligheidsreacties zorgt.

Maar ook nog veel andere antioxidanten, waaronder: glutathione, mango extract, ananas extract, kakadu plum extract, papaya extract en vitamine E. Ze zorgen er niet alleen voor het serum de huid extra goed beschermt tegen huid verouderende invloeden van buitenaf, maar ook dat vitamine C minder snel instabiel wordt.

Verder zijn er nog een aantal verzorgende en hydraterende stoffen aan het serum toegevoegd, waaronder: propanediol en hyaluronzuur. Kortom, als je op zoek bent naar het beste vitamine c serum van dit moment, is het Naturium serum een dure maar goede optie!

beste vitamine C serum

4. Tula Birghteness serum

Ook het Tula Brightening Treatment Drops Triple serum verdient zeker een plek in deze beste vitamine C serum top 5. Zo bevat het serum drie verschillende vormen van vitamine C, waaronder: 3-O-Ethyl Ascorbic Acid en Ascorbyl Glucoside. Twee stabiele en effectieve vitamine C derivaten.

Er is ook pure vitamine C aan het serum toegevoegd. Hier zou ik persoonlijk minder van verwachten, omdat pure vitamine C lastig houdbaar blijft in cosmetische formules. Verder bevat het serum ook nog andere antioxidanten, waaronder: lychee, Japanese mandarijn extract, mango extract en kurkuma extract.

Ze beschermen de huid niet alleen tegen fijne lijntjes, pigmentvlekken en andere vormen van huidveroudering. Maar hebben ook een positief effect op de gebruikte vormen vitamine C. Kortom, als je op zoek bent naar het beste vitamine C serum, dan kan ik dit serum van Tula ook aanraden. Het serum is wel weer prijzig helaas.

beste vitamine C serum

5. Lunar vitamine C serum

Een product die ik ook graag wilde meenemen in deze lijst met beste vitamine C serums is het Lunar vitamine C serum. Ik wil wel meteen even zeggen dat dit serum niet mijn voorkeur heeft, maar dat het een prima budget-optie is.

Het serum bevat onder andere vitamine C en hyaluronzuur. Hiervoor is gebruik gemaakt van een vitamine c derivaat (C). Een meer stabiele vorm van vitamine C. Wat de kans op de werkzaamheid en effectiviteit van het vitamine vergroot.

Wat ik alleen jammer vind is dat het serum verder niet veel andere antioxidanten bevat. Een nadeel hieraan is dat het serum de huid zo minder krachtig beschermt tegen vroegtijdige schade. Maar ook dat vitamine C beter werkt in formules waaraan wel ook andere vitamines zijn toegevoegd.

Daarom gaat mijn voorkeur uit naar één van de serums hierboven. Maar vanwege de stabiele vorm van vitamine C in combinatie met hyaluronzuur en de relatief lage prijs, wil ik het wel graag als tip meegeven!

beste vitamine C serum

Vitamine C voor de huid: deze serums liever niet

Naast bovenstaande lijst met beste vitamine C serums, zijn er ook vitamine C serums die ik persoonlijk niet zou smeren. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat de concentratie vitamine C te laag is, het product verkeerd verpakt zit, er irriterende stoffen zijn toegevoegd of vanwege de gebruikte vorm van vitamine C.

1. Vitamine C serum Image Skincare

Het vitamine C serum van Image Skincare bevat behoorlijk wat geuroliën, waaronder: sinaasappelolie, limonene, mandarijnolie en eugenol. Deze stoffen lokken pigmentvlekken juist uit. Ze kunnen namelijk in combinatie met zonlicht voor huid beschadigende reacties zorgen. Lees hier mijn uitgebreide Image Skincare review.

2. Vitamine C serum Kruidvat

Voor deze prijs kun je eigenlijk weinig van een serum verwachten. Verder bevat het product ook nog geurstoffen: parfum, linalool, limonene. Ik zou deze stoffen eigenlijk altijd proberen te vermijden in je huidverzorgingsroutine. Ze hebben geen voordelen!

3. Garnier vitamine C serum

Het Garnier vitamine C serum is een behoorlijke hype op TikTok. Toch bergrijp ik dit zelf niet helemaal.. Het product bevat namelijk 10% vitamine C in pure vorm. Pure vitamine C is helaas heel instabiel. Zeker in dit soort concentraties en ook vanwege het uitblijven van andere vitamines in deze formule.

4. Vitamine C10 serum La Roche Posay

Ook het vitamine C10 serum van La Roche Posay bevat een hoge concentratie vitamine C (10%) in pure vorm. De kans dat deze concentratie in jouw product nog werkzaam is, is vrijwel nihil. Bovendien bevat het serum een behoorlijk hoog alcohol gehalte. Wat ook niet mijn voorkeur heeft .Lees hier mijn uitgebreide La Roche Posay review.

beste vitamine C serum

Waarop letten vitamine C serum kopen?

Helaas is vitamine C dus een onwijs lastig ingrediënt om in cosmetische formules te verwerken. Het reageert snel op licht en zuurstof, waardoor de effectiviteit van het vitamine snel achteruit gaat. Vitamine C in potjes verwerken heeft daarom ook geen zin. Daarnaast is het zo dat vitamine C wateroplosbaar is.

Dit betekent dat de werking van het vitamine ook snel achteruit gaat wanneer het in een product op waterbasis is verwerkt. Gelukkig hebben sommige cosmetica merken hier tegenwoordig iets op gevonden, namelijk: vitamine C derivaten. Voorbeelden van Vitamine C derivaten zijn: magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid en sodium ascorbyl phosphate.

Makkelijk gezegd zijn vitamine C derivaten vormen van vitamine C waaraan een extra stukje aan vast is geplakt. Om zo de stabiliteit van vitamine C te vergroten. Hierdoor zorgt het vitamine minder snel voor irritaties en (misschien wel nog belangijker) wordt het veel minder snel instabiel, waardoor het langer werkzaam blijft.

Ik zou daarom eerder kiezen voor een vitamine C serum waaraan vitamine C derivaten zijn toegevoegd in plaats van pure vitamine C. De kans dat cosmetica met pure vitamine C namelijk nog iets doet wanneer jij het opsmeert is klein.

vitamine C

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C is goed voor verschillende dingen. Zo verbetert vitamine C je weerstand en draagt het bij aan een normaal energieniveau. Maar het ondersteunt bijvoorbeeld ook de aanmaak van collageen, waardoor vitamine C een positief effect kan hebben op je zenuwstelsel, bloedvaten, botten en natuurlijk je huid.

Alsof dat nog niet genoeg is, stimuleert vitamine C mogelijk ook de opname van ijzer uit voedsel én is het een krachtig antioxidant. Die je cellen beschermt tegen schadelijke stoffen (vrije radicalen). Op die manier beschermt vitamine C je huid en lichaam dus tegen veroudering.

beste vitamine C serum

Wat doet vitamine C serum voor je huid?

Maar wat doet vitamine C nou eigenlijk precies voor je huid? Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een wateroplosbaar antioxidant. Kortgezegd, beschermen antioxidanten je cellen tegen schadelijke invloeden van binnenuit en buitenaf. Deze schade aan je cellen zorgt helaas voor veroudering.

Dit maakt het smeren van vitamine C zo populair. Het antioxidant is namelijk in staat om deze schade te beperken en zo ook het huidverouderingsproces te vertragen. Denk aan rimpels, pigmentvlekken, ouderdomsvlekken en huidverslapping. Op die manier creëert het smeren van vitamine C een heldere, stralende en egaler gepigmenteerde huid. huid.

Maar dit is niet het enige wat vitamine C voor de huid doet. Het vitamine speelt ook een belangrijke rol in onze collageenproductie. Collageen is een eiwit dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Door deze productie te stimuleren, wordt de huid steviger. Niet gek is daarom ook dat iedereen naar de collageen drankjes grijpt.

vitamine C

Waar is vitamine C serum goed voor?

Vitamine C-serum is populaire keuze in huidverzorging vanwege de vele voordelen die het voor de huid heeft. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit en kwaliteit van een vitamine C serum erg varieert. Dit hangt namelijk af van de gebruikte vorm en concentratie vitamine C, de formule maar ook de manier waarop het bewaard wordt. Hieronder heb ik alle voordelen van het gebruik van een vitamine C op een rijtje gezet! Er van uitgaande dat het om een goed vitamine c serum gaat.

1. Antioxiderende werking

Vitamine C is, zoals ik hierboven ook al zei, een antioxidant. Dit betekent dat het je huid kan beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Het helpt namelijk vrije radicalen te neutraliseren die door factoren zoals vervuiling, UV-straling en stress worden geproduceerd. Wanneer je je huid beschermt tegen dit soort schadelijke vrije radicalen, verklein je automatisch de kans op vroegtijdige huidveroudering.

2. Huid verhelderende werking

Vitamine C heeft ook huid verhelderende eigenschappen. Het heeft namelijk een remmend effect op de pigment productie. Hierdoor is vitamine C in staat om huidverkleuringen, als lentigo solaris (pigmentvlekken), ouderdomsvlekken en andere vormen van zonschade te verbeteren. Met als doel een egaler gepigmenteerde huid, maar ook een meer stralende huid.

3. Stimuleert collageenproductie

Een ander groot voordeel aan vitamine C serums is dat het vitamine in staat is om de collageen productie te ondersteunen. Collageen is een eiwit in de huid dat onder andere verantwoordleijk is voor onze huid stevigheid en huid elasticiteit. Door deze collageen aanmaak te stimuleren, kan vitamine C bijdragen aan het verminderen van fijne lijntjes en fijne rimpels.

4. Hydratatie en textuurverbetering

Naast de beschermende, huid verhelderende, collageen stimulerende werking dat vitamine C serums op onze huid kunnen, heeft onderzoek ook uitgewezen dat vitamine C een positief effect heeft op onze huidhydratie. Het kan er zo voor zorgen dat je huid gladder aanvoelt. Het regelmatig smeren van een vitamine C-serum kan op die manier zorgen voor een gezonde huid, beter gehydrateerde huid en meer stralende huid.

beste vitamine C serum

Hoe gebruik je vitamine C serum?

Vitamine C is een actief en werkzaam ingrediënt dat veel voordelen voor je huid kan hebben. Tegelijkertijd is het ook zo dat vitamine C voor overgevoeligheidsreacties kan zorgen. Het is daarom aan te raden om het gebruik van een vitamine C serum rustig op te bouwen!

Begin bijvoorbeeld met twee avonden in de week en bouw dit rustig op tot iedere avond. Als dit goed gaat kun je het gebruik verhogen naar twee keer per dag. Gebruik je het vitamine C serum liever één keer per dag?

Dan zou ik het serum in zonnige maanden overdag aanbrengen en tijdens de herfst en winterperiode juist weer in de avond. Het vitamine beschermt je huid namelijk tegen schadelijke vrije radicalen die onder andere vrijkomen bij uv straling. Fijn om je huid hier in de zomer tegen te beschermen met een goede zonnebrand dus! .

beste vitamine C serum

Vitamine C tabletten

Naast het smeren van een vitamine C serum, kun je vitamine C natuurlijk ook innemen. Bijvoorbeeld in de vorm van vitamine C tabletten. Het is belangrijk dat deze vitamine C tabletten wel een werkzame concentratie vitamine C bevatten. Wat minder vanzelf sprekend is dan je zou denken.

Je kunt namelijk behoorlijk genept worden als het gaat om vitamine C tabletten. Zo kun je bijvoorbeeld vitamine C supplementen slikken, die in werkelijkheid vooral bestaan uit vulstoffen (suiker), zoetstoffen en kleurstoffen.

Zelf slik ik iedere dag ook een aantal supplementen, waaronder vitamine C tabletten. Ik gebruik deze vitamine C tabletten van Goldea Health, omdat ik weet dat hier 1000 mg vitamine C per capsule in zit. En, omdat ik ook goede ervaringen heb met hun astaxanthine supplementen.

Lees hier meer over astaxanthine en waarom ik zo'n fan ben van dit antioxidant: Astaxanthine supplementen.

vitamine C

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast goede vitamine C serums, dook ik ook in de ingrediëntenlijsten van veel andere serums. Benieuwd naar deze blogs? Je vindt ze hieronder!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Manuela
Door

Manuela

op 28 Nov 2023

Interessant artikel met handige uitleg!Ik gebruik die van Highdroxy de BRIGHT!C+BOOSTER.Bevat deze ook al het goede of raad jij eerder die van PC aan kwa ingrediënten?Ik twijfel altijd tussen deze 2 merken,beide hebben fijne producten en beide ook prijzig

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 29 Nov 2023

Hi Manuela, eigenlijk zien beide er goed uit (qua formule) Wel bevat het Paula's Choice serum iets meer antioxidanten, dus daarom zou mijn voorkeur daarheen gaan!

Manuela
Door

Manuela

op 29 Nov 2023

Dankjewel Luus voor het uitzoeken,zo fijn!Zou het recovery serum van PC waar ook retinol in zit ook geschikt zijn voor de rode huid(couperose)?Ipv allerlei serums apart te kopen,ben ik op zoek naar een product waar meerdere(meeste)antioxidanten in zitten.

Yvonne
Door

Yvonne

op 18 Dec 2023

Hoi Luus, ik zag jouw review over het nieuwe Zarqua vitamine C serum. Hoort die volgens jou ook in bovenstaand rijtje? Of toch voor eentje hierboven gaan? Ik zag dat je die van Tula op insta als ‘beste’ poste. Maar hier PC toch beter? Groetjes Yvonne

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 19 Dec 2023

Hi Yvonne, het ZARQA vitamine C serum is zeker een goed serum! Alleen bevatten bovenstaande serums net wat meer actieve stoffen. De cijfers (1 t/m 5) kun je een beetje negeren. Ieder vitamine C serum hierboven kun je wat mij betreft zien als het beste vitamine C serum. Het grootste verschil tussen het PC's en TULA serum is de textuur. PC's is romig, vergelijkbaar met een lotion en daarom denk ik vooral fijn voor de normale tot droge huid. De TULA textuur is juist wat frisser en meer geschikt voor de normale tot vette huid!

Yvonne
Door

Yvonne

op 20 Dec 2023

Super bedankt!!

Yvonne
Door

Yvonne

op 11 Feb 2024

Hi Luus, Voor welk huidtype zou je die van naturium aanraden? Ik twijfel tussen die of die van PC! Thanks!!

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 12 Feb 2024

Hi Yvonne, ik zou die van Naturium aanraden voor de wat drogere huid, maar het Paula's Choice serum ook.. Deze is nu met 20% verkrijgbaar (toevallig net zelf besteld haha) dus ik zou lekker voor die gaan!

Yvonne
Door

Yvonne

op 12 Feb 2024

Top! Ja, vandaar mijn vraag ook haha. Die van Naturium is via Amazon voor 22 euro te krijgen dus dat is een nog leuker prijsje!

Anne
Door

Anne

op 08 Jun 2024

Hi! Wat vind je van het vitamine c serum van Drunk Elephant?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 09 Jun 2024

Hi Anne, ik zie dat dit serum pure vitamine C bevat (Ascorbic Acid) en hier zou ik zelf niet zo snel voor kiezen, omdat deze vorm van vitamine C snel haar werking verliest in cosmetische formules...

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram