Couperose: gesprongen adertjes en rode wangen
14 juni 2020 

Couperose: gesprongen adertjes en rode wangen

Knalrode wangen, zonder enige inspanning? Waarschijnlijk heb je last van couperose. Hierbij zijn er paars, blauwe en rood gesprongen adertjes in het gezicht te zien. Van een afstand ziet dit eruit als rode wangen. Niets ergs, maar vaak wel super storend. Je kunt de gesprongen vaatjes helaas zelf niet verwijderen. Wel kan een huid professioneel de vaatjes verminderen door middel van lasertherapie. Daarnaast kun je zelf verergering voorkomen door de uitlokkende factoren te vermijden en de juiste huidverzorgingsproducten te smeren. Maar welke producten zijn dan goed voor je huid? Je leest het in deze blog! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor couperose.

productadvies couperose

Wat is couperose?

Couperose is de medische term voor gesprongen adertjes in het gezicht. Vooral mensen ouder dan 30 jaar hebben er last van. Daarnaast hebben de meeste mensen met couperose een licht huidtype.

Hoe ziet couperose eruit?

Bij deze huidklacht zijn er zowel rode als paars-blauwe bloedvaatjes in het gezicht te zien. De gesprongen adertjes zitten vooral op de wangen, neus en kin. Mensen vinden dit vaak erg storend, omdat de roodheid in het gezicht constant aanwezig is. Maar naast het uiterlijke beeld, zijn er ook nog andere klachten. Zo voelt de huid vaak droog, branderig en trekkerig aan. Sommige ervaren zelfs tintelingen of jeuk.

Couperose wordt vaak verward met een andere huidklacht. Namelijk, rosacea. Op zich is dit logisch. Bij beide huidproblemen is tenslotte sprake van roodheid in het gezicht. Een groot verschil tussen rosacea en couperose is dat bij rosacea sprake is van een ontsteking van de huid. Dit is bij couperose niet zo. Bij rosacea zijn daarom, naast de gesprongen vaatjes, ook puistjes en pukkeltjes te zien. Bij couperose zie je deze onzuiverheden niet. Let wel op! Couperose kan zich uiteindelijk gaan manifesteren in rosacea.

Oorzaak couperose

Veel mensen vragen zich af hoe de gesprongen adertjes ontstaan zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige kunnen er zelf niet zoveel aan doen. Couperose kan namelijk erfelijk bepaald zijn. Heeft je moeder, zusje of tante ook last van couperose? Dan is de kans groot dat jij de couperose klachten hebt overgeërfd. Naast erfelijkheid is ook de zon een grote boosdoener. De zon verwarmd de vaatjes op, waardoor ze kapot springen. Als je je huid niet genoeg beschermd tegen de zon, kan dit leiden tot couperose.

Ook blootstelling aan wisselende temperaturen kan leiden tot gesprongen bloedvaatjes. Bijvoorbeeld wanneer je vaak naar de sauna gaat of heel heet doucht. Verder hebben mensen met een lichte huid en mensen die roken een verhoogd risico op couperose. Hetzelfde geldt voor mensen die gebruik maken van corticosteroïden en/of regelmatig alcohol drinken. Alcohol verwijd namelijk de bloedvaatjes tijdelijk. Hierdoor is de kans groter dat ze springen.

Behandeling couperose

Wat kan je zelf tegen couperose doen?

Wat ik allereerst aanraad is even streng naar je cosmetica producten te kijken. Welke producten gebruik je allemaal voor je huid? Veel cosmetica, kunnen ondanks hun mooie beloftes, juist voor huidklachten zorgen. Benieuwd welke producten wél effectief kunnen worden ingezet tegen couperose klachten? Lees dan mijn gratis productadvies voor couperose.

Naast de juiste cosmetica producten dien je ook zoveel mogelijk uitlokkende factoren te vermijden. Hieronder geef ik een aantal tips:

  • Probeer zo min mogelijk hete dranken te drinken. Dit verwijd de bloedvaten namelijk.
  • Probeer zo min mogelijk pittig voedsel te eten. Ook dit heeft een verwijdend effect op de bloedvaatjes.
  • Vermijd zoveel mogelijk parfum, alcohol en plantaardige ingrediënten in je cosmetica producten. Deze ingrediënten hebben namelijk een irriterend effect op de huid. Hierdoor beschadigd je huid barrière. Dit heeft als gevolg dat je huid nóg kwetsbaarder is voor invloeden van buitenaf. Op de Instagram-pagina van sproetonline post ik iedere week in mijn story een filmpje van een cosmetica product of merk dat je absoluut niet moet gebruiken. Nieuwsgierig welke producten wél huidvriendelijk zijn? Lees dan mijn gratis productadvies voor couperose. In dit advies staat onder andere een huidvriendelijke reiniger en een kalmerende crème.
  • Vermijd vakanties met extreme kou en/of extreem warme temperaturen. Een wisseling van temperaturen heeft een negatief effect op de couperose klachten. Kies een liever een vakantieland er tussen in.
  • Neem lauwe douches.
  • Probeer te stoppen met roken.
  • Vermijd producten met veel histamine erin. Wil je graag weten welk voedsel veel histamine bevat? Lees dan deze lijst met histamine-rijke voeding.

En dan, het belangrijkste: bescherm je huid heel goed tegen de zon! Zo voorkom je verdere schade. Smeer minimaal een factor 30, het liefst 50. En smeer de zonnebrandcrème om de 2 uur. Gebruik altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème die niet uitdroogt om verergering van de klachten te voorkomen.

Wat kan een professioneel voor je betekenen?

Een huidtherapeut kan de gesprongen adertjes/ vaatjes verminderen door middel van lasertherapie.  Hierbij worden de vaatjes met gecontroleerd laserlicht dicht gebrand. Vervolgens zal het lichaam deze vaatjes zelf opruimen. De huid zal aanzienlijk minder rood zijn.

Naast lasertherapie kan de huidtherapeut er ook voor kiezen om de vaatjes dicht te branden met elektrocoagulatie. Wat is electrocoagulatie? Het klinkt ingewikkelder dan de naam is. De huidtherapeut brengt een klein naaldje in het gesprongen bloedvaatje. Vervolgens geeft het naaldje gecontroleerd stroom af. Deze stroom zet zich om in hitte. Het bloed in het gesprongen vaatjes warmt op en brand dicht.

Klinken lasertherapie en elektrocoagulatie je te pijnlijk? Dan kan je ook bij de huidtherapeut terecht voor camouflagetherapie. De naam zegt het eigenlijk al. Met deze therapie wordt de huid gecamoufleerd. Deze therapie moet niet worden vergeleken met een foundation of concealer. Je camoufleert de huid met speciaal, huidvriendelijk, camouflage materiaal. De huidtherapeut mengt verschillende kleuren om precies jouw huidskleur na te maken. Daarnaast is de therapie ook nog eens waterbestendig. Een groot nadeel aan deze therapie is wel dat het maar tijdelijk is. Maar, aan ieder nadeel zit weer een voordeel. Je kunt zelf bepalen wanneer je de crème aanbrengt. Daarnaast is de therapie niet pijnlijk en een stuk goedkoper dan lasertherapie.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!