Dauwworm: atopisch eczeem baby
22 april 2021 

Dauwworm: atopisch eczeem baby

Allemaal droge, rode, schilferende plekken op het gezichtje van je kindje. De kans is groot dat dit dauwworm is. Een hele vervelende huidklacht waar relatief veel baby’tjes mee te maken krijgen. Dauwworm is precies hetzelfde als atopisch eczeem. Maar hoe ontstaat dauwworm precies? En wat kun je tegen dauwworm doen? Ik leg het je graag uit!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is dauwworm?

Dauwworm is een huidklacht die voorkomt bij jonge kindjes. Ongeveer 4% van alle baby’tjes tot 1 jaar krijgt last van dauwworm. De huiduitslag heeft (gelukkig) niets met wormen te maken.

Het woord ‘worm’ staat namelijk voor de vorm van de uitslag. De eczeem plekken hebben een kronkelige rand. Verder betekent het woord ‘dauw’ dat het om een nattige huidklacht gaat.

Dauwworm en atopisch eczeem

Wat veel mensen niet weten is dat dauwworm eigenlijk gewoon een ander woord is voor atopisch eczeemAlleen noem je atopisch eczeem bij baby’tjes tot één jaar geen atopisch eczeem, maar dauwworm.

 Dauwworm op latere leeftijd bestaat dus niet, want dan noem je atopisch eczeem. Hopelijk volg je me nog! Verder is het zo dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, dauwworm niet besmettelijk is.

dauwworm

Hoe ziet dauwworm eruit?

Bij dauwworm zie je dus allemaal eczeem plekken op de huid zitten. Vaak vuur rood. De dauwworm plekken zien er nat uit en jeuken onwijs. Vaak zitten er ook blaasjes in de haren en op het gezicht.

Wat opvalt is dat de huid rondom de neus en mond gespaard blijft. Op die manier blijft er een soort driehoekje over van ‘niet aangedane’ huid. Dit typische kenmerk zie je ook op de foto hieronder.

Omdat dauwworm erg jeukt slaapt je kindje vaak slecht. Dit maakt de huiduitslag extra vervelend..

dauwworm

Oorzaak dauwworm baby

Dauwworm kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Niet altijd is duidelijk wat de oorzaak precies is. De oorzaak van dauwworm heeft verder geen invloed op het beloop of de behandeling ervan.

Dauwworm door erfelijkheid

Een bekende oorzaak is erfelijkheid. Dauwworm is namelijk een uiting van atopie. Net als hooikoorts en astma. Atopie betekent dat iemand aanleg heeft om allergisch op dingen te reageren. Daarom noem je dauwworm op latere leeftijd atopisch eczeem.

Dauwworm door allergenen

Naast erfelijkheid kan dauwworm ook door andere factoren ontstaan. Zo kan de huid reageren op stofjes die snel zorgen voor een allergische reactie. Dit noem je ook wel allergenen. Voorbeelden zijn bepaalde voedselallergenen (koemelk, eieren), allergenen die je inademt (huisstofmijt, pollen, gras), en dieren.

Dauwworm door niet-allergenen prikkels

Naast erfelijkheid en allergenen prikkels kan dauwworm ook ontstaan door niet-allergenen prikkels. Dus prikkels die bij iedereen kunnen zorgen voor een overgevoeligheidsreactie. Zonder dat er sprake is van een allergie.

Denk hierbij aan irriterende cosmetica producten, heet water, wollen kleding, zeep, afwasmiddel, zweet, droge lucht etc. De huid met atopie reageert veel sneller op deze prikkels dan de gezonde huid. En helemaal als dit nog een baby huidje is.

Als gevolg van bovenstaande prikkels gebeurt er het volgende in de huid: er treedt vocht uit de bloedvaatjes. Hierdoor gaat de huid zwellen, jeuken en wordt het rood. Veel kindjes gaan hierdoor aan de huid krabben, waardoor het eczeem nog erger worden. En de kans op infecties ook toeneemt. Houd de nageltjes van je kindje daarom altijd zo kort mogelijk, zodat de huid niet stuk gekrabd wordt.

dauwworm

Behandeling dauwworm baby

Meestal verdwijnt dauwworm vanzelf weer rond het derde levensjaar van je kindje. Helaas zal de aanleg voor het overgevoelig reageren op prikkels nooit verdwijnen. Wat je daarom het beste kunt doen is uitlokkende factoren zoveel mogelijk vermijden. En eventueel klachten als jeuk en pijn verminderen.

Maatregelen in het huis

Stap één is daarom vooral het achterhalen van de uitlokkende prikkel die het eczeem veroorzaakt. Hieronder heb ik een aantal veelvoorkomende prikkels gezet.

 • Probeer het huis zoveel mogelijk huisstofvrij te houden
 • Zorg voor een matrasje die doorlaatbaar is voor mijten
 • Was de kleding en het beddengoed van je kindje met parfumvrij wasmiddel
 • Zorg dat de ramen van de slaapkamer en woonkamer iedere dag een langere tijd open staan om door te luchten
 • Rook niet binnen in huis en zet geen bloemen neer
 • Zorg dat je kindje niet slaapt in een kamer met tapijt of een hoogpolig vloerkleed
 • Neem het liefste geen huisdieren in huis
 • Hang geen rolgordijnen op in de slaapkamer van je kindje. Kies voor gordijnen, zodat deze gewassen kunnen worden
 • Zorg dat de temperatuur in de slaapkamer koel blijft
 • Koop alleen knuffels die op 60 graden gewassen kunnen worden
 • Vermijd wollen kleding

Huid verzorging dauwworm

Naast het vermijden van uitlokkende factoren is het ook belangrijk om de huid extra te verzorgen. De barrière functie van de atopische huid is namelijk heel kwetsbaar. En zo ook gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Gelukkig zijn er veel huidvriendelijke producten die de barrière laag kunnen versterken. Hieronder heb ik een paar fijne voorbeelden gezet:

Benieuwd welke producten ik nog meer adviseer bij dauwworm? Lees dan hier mijn gratis productadvies tegen dauwworm en atopisch eczeem.

dauwworm

Professionele hulp bij dauwworm

Als bovenstaande tips geen verlichting geven, kun je overwegen om een specialist te bezoeken. Hij of zij kan medicijnen voorschrijven. Een bekend voorbeeld is het smeren teerproducten of corticosteroïden. Teer remmen de ontsteking en de jeuk. Ook corticosteroïden onderdrukken  de ontstekingsreactie. Vaak worden deze twee geneesmiddelen in combinatie gesmeerd.

Naast smeerbare therapieën zijn er ook nog inwendige behandelmethodes. Een bekend voorbeeld zijn de antihistaminica pilletjes. Deze kun je gewoon zonder recept bestellen of in de drogist halen. Antihistaminica zit in de bekende hooikoorts pillen. Kortgezegd remmen deze pilletjes de jeuk klachten. Dit wordt wel pas voorgeschreven als je kindje minimaal een halfjaar oud is.

dauwworm baby

Dauwworm volwassenen

Dauwworm bij volwassenen bestaat eigenlijk niet. Je noemt het dan namelijk geen dauwworm meer, maar atopisch eczeem. Het is een veelvoorkomende vorm van eczeem die helaas nooit helemaal meer weg gaat. Wel wisselen periodes van opvlammingen zich af met rustigere periodes. Lees hier meer over atopisch eczeem.

Symptomen dauwworm volwassen

Atopisch eczeem bij volwassenen herken je aan de volgende symptomen:

 • Schilferende plekken op de huid
 • Rode huid
 • Jeukende huid
 • Schrale huid

Andere vorm van eczeem

Herken de huid van je kindje, of van jezelf, niet in de dauwworm symptomen? Maar is er wel een huiduitslag te zien? Dan kan het zijn dat het om een andere vorm van baby eczeem gaat. In mijn blog 'Alle soorten eczeem' vertel ik je meer over de verschillende vormen van eczeem, de oorzaken ervan en natuurlijk de behandelmethodes!

eczeem volwassenen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram