Vermoeide ogen door donkere kringen
26 juni 2021 

Vermoeide ogen door donkere kringen

We worden tegenwoordig dood gegooid met crèmes tegen vermoeide ogen. Maar wist je dat deze oogcrèmes vaak helemaal niets doen tegen donkere kringen? De gebruikte concentraties zijn te laag om iets voor je huid te doen. Gelukkig zijn er aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans op donkere kringen te beperken. Ook een professional kan helpen om donkere verkleuringen onder je ogen te behandelen.  

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandelmogelijkheden? Lees dan hieronder verder!  


Als je last hebt van vermoeide ogen gaat het meestal over wallen en/of donkere kringen. In deze blog ga ik dieper in op beide huidklacht: donkere kringen onder ogen.

Wat je hierbij ziet, is dat de huid onder je ogen wat donkerder is dan de huid daaromheen. Dit kan bruin gekleurd zijn. Maar ook een blauw paarse kleur hebben.

Daarnaast kun je ook last hebben van een combinatie van wallen en donkere kringen. Door de wal ontstaat er als het ware een soort schaduw in de huid. Waardoor er ook donkere kringen te zien zijn.

vermoeide ogen

Als de huid onder je ogen wat donkerder is de rest van je huid, kan dit verschillende oorzaken hebben. Hieronder heb ik de meest voor de hand liggende oorzaken gezet.

Erfelijk belast

Het kan zijn dat donkere kringen onder de ogen in je familie zit. Denk maar eens aan je vader, moeder, tantes, broers of nichten. Hebben zij ook last van donkere kringen onder de ogen? Dan is de kans groot dat het een familiair "probleem" is. Je noemt de huidklacht dan ook wel familiaire periorbitale hyperpigmentatie. Wat je ziet is een bruinige verkleuring onder de ogen.

Huidverslapping

Ook wallen kunnen de oorzaak zijn van donkere kringen onder de ogen. Als er wat zwelling onder je ogen ontstaat, oftewel wallen, ontstaat er langs de wal een schaduw. Wat eruit ziet als een donkere kring. Het is in dit geval geen verkleuring van de huid. Maar meer een schaduw effect.

donkere kringen onder ogen

Ontsteking en zwelling

Je kunt ook donkere kringen onder je ogen krijgen als je regelmatig ontstekingen of zwellingen rondom je ogen hebt. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van hooikoorts of eczeem. Maar ook als je allergische reageert op cosmetica stoffen. Of veel hebt gehuild.

De ogen zijn dan regelmatig gezwollen en/of ontstoken. Daarnaast wrijf je bij deze klachten sneller in je ogen. Dit zijn allebei irritatie factoren die kunnen leiden tot een verkleuring van de huid. Je noemt deze vorm ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie. Ook hierbij zie je een bruinige verkleuring onder je ogen.

Dunne huid

Donkere kringen onder ogen kunnen ook ontstaan als je huid dunner wordt. De huid onder je ogen is sowieso al dun, maar als dit dunner wordt gaan de bloedvaatjes door je huid schemeren. Er ontstaan dan geen bruine kringen onder je ogen. Maar meer blauwrode tot paarse verkleuringen. De huid wordt bijvoorbeeld dunner als we ouder worden.

Licht huidtype

Ook mensen met een licht huidtype hebben kunnen last hebben van blauwpaarse verkleuringen onder de ogen. Dit komt puur, omdat bloedvaten gewoon makkelijker te zien zijn door een licht huidtype dan een donker huidtype.

Dit is ook de reden dat je blauwe verkleuringen onder je ogen kunt krijgen als je moe bent. Meestal zie je er namelijk bleker uit als je moe bent, waardoor de bloedvaatjes makkelijker door schemeren.

vermoeide ogen

Vermindering bindweefsel

Een andere belangrijke oorzaak is je bindweefsel laag. Deze kan in volume afnemen. Met name bij de ooghoeken gebeurt dit vaak als we ouder worden. Of als het in de familie zit. Door deze afname kan er een traangoot ontstaan. Dit is een soort geultje die vanaf je binnenste ooghoek naar je wang loopt.

Allereerst is het super belangrijk om iedere dag een huidvriendelijke zonnebrandcrème te smeren. Ook op de huid onder je ogen. De zon veroorzaakt namelijk zowel huidverslapping, huidverdunning als huidverkleuring. Oftewel, veel oorzaken van vermoeide ogen, en dus donkere kringen, worden voor een deel veroorzaakt door zonlicht.

Niet in je ogen wrijven

Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk in je ogen te wrijven, omdat ook dit een oorzaak is van het donkerder worden van de huid. Je kunt bij jeuk aan de ogen beter een jeukstillend product smeren. Bijvoorbeeld

vermoeide ogen

Juiste cosmetica producten smeren

Kijk ook kritisch naar je cosmetica producten, want irriterende cosmetica kan zorgen voor irritatie rondom je ogen. Of zelfs een allergische reactie. En dit kan beide leiden tot verkleuringen.

Cosmetica merken spelen hier slim op in door allerlei oog crèmes te verkopen die donkere kringen onder je ogen in een aantal dagen zouden verminderen. Of zelfs helemaal weghalen. Maar dit kan geen één crème waarmaken.

Wel heeft wetenschappelijk bewijs van een aantal ingrediënten aangetoond dat ze licht blekend op de huid werken én je huid kunnen beschermen tegen verkleuringen. Dit zijn de antioxidanten: vitamine A, vitamine C, vitamine E en niacinamide.

Voorbeelden van crèmes

Het smeren van een crème met antioxidanten kan daarom helpen. Of in ieder geval, verergering voorkomen.

Je hoeft hiervoor dus niet per se een oogcrème te smeren. Een huidvriendelijke dagcrème of serum is ook voldoende. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Benieuwd welke producten je beter kunt laten staan? Houdt dan de Sproet online Instagram pagina in de gaten! Daarop deel ik iedere week merken die je beter niet kunt smeren.

vermoeide ogen

Camoufleren

Wat je ook kunt doen is de huid onder je ogen camoufleren. Let ook hierbij op dat je wel huidvriendelijke camouflage producten smeert. Hieronder staan twee voorbeelden:

vermoeide ogen

Ook een arts kan soms uitkomst bieden als je last hebt van vermoeide ogen of donkere kringen onder de ogen. Wel is het dan eerst belangrijk om de oorzaak van de donkere kringen te achterhalen, zodat de juiste behandelmethode gekozen kan worden. Hieronder heb ik per oorzaak een aantal behandelopties gezet.

Donkere kringen onder ogen door pigmentatie

Zijn je donkere kringen het gevolg van pigmentatie? Dan kan een arts een bleekmiddel voorschrijven. Bekende voorbeelden zijn hydrochinon of tretinoïne (vitamine A). Ze remmen de pigmentaanmaak.

Wat ook kan helpen is lasertherapie. Een huidtherapeut behandelt de donkere verkleuringen dan met een pigmentlaser. De laser verwarmt het pigment op, tot dat het verbrand en van de huid valt. Voorbeelden van effectieve lasers voor donkere kringen onder de ogen zijn de Q-switched laser en de Picolaser.

donkere kringen onder ogen verwijderen

Donkere kringen onder ogen door een allergie

Zijn je donkere kringen het gevolg van ontstekingen en zwelling onder de ogen? Bijvoorbeeld eczeem. Dan kan een arts corticosteroïden voorschrijven of ontstekingsremmers. Mijn advies zou wel zijn om eerst te kijken of je misschien zelf de triggers van de ontsteking kunt achterhalen.

Is het bijvoorbeeld je dagcrème? Zijn het je douche producten? Of misschien bepaald eten? Corticosteroïden geven namelijk heel wat bijwerkingen. Ik ben er daarom echt geen voorstander van.

Donkere kringen onder ogen door geultje in oog

Zijn je donkere kringen het gevolg van een geultje in je oog?  Dat kunnen fillers met hyaluronzuur helpen. Deze fillers kunnen in het geultje gespoten worden, waardoor het geultje verdwijnt. En zo ook de donkere kringen.

Deze behandeling moet je jaarlijks blijven herhalen. En helpt dus niet tegen donkere kringen die het gevolg zijn van pigment.

donkere kringen onder ogen verwijderen

Donkere kringen onder ogen door dunner worden huid

Zijn je donkere kringen het gevolg van het dunner of slapper worden van de huid? Ook dan kunnen fillers met hyaluronzuur helpen. De fillers maken de huid namelijk dikker en strakker, waardoor bloedvaatjes minder doorschemeren. Wat ook kan helpen tegen een dunner wordende huid, en zo dus verkleuringen onder de ogen, is de lasertherapie.

Een huidtherapeut gebruikt dan vaak een CO2 laser, waarmee hij/zij het water in de huid opwarmt en verdampt. De huid krimpt als het ware in en wordt zo strakker.

Is de huid onder je ogen dusdanig verslapt dat fillers en lasertherapie niet meer mogelijk zijn? Dan kan een onderooglidcorrectie helpen. De overmatige huid wordt verwijderd, waardoor de wal en de daardoor veroorzaakte donkere verkleuring, verminderen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram