Pityrosporum folliculitis: gistpuistjes
24 mei 2021 

Pityrosporum folliculitis: gistpuistjes

Jeugdpuistjes, mee-eters en gerstekorrels. Het zijn allemaal bekende voorbeelden van huidklachten, waarbij pukkeltjes op de voorgrond staan. Maar ken je ook de term gistpuistjes? Ze worden vaak in de war gehaald met jeugdpuistjes. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Niet alleen in de oorzaak, maar ook in het behandeling ervan.

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn gistpuistjes?

Gistpuistjes noem je ook wel pityrosporum folliculitis. Het zijn kleine, soms jeukende, pukkeltjes. Die zowel op het lichaam als het gezicht voorkomen. Geheel onschuldig, maar soms wel vervelend!

Hoe zien gistpuistjes eruit?

Bij gistpuistjes zie je allemaal kleine rode of kleurloze pukkeltjes zitten. Vaak jeuken de pukkeltjes ook. Bij veel mensen zitten de gistpuistjes op het voorhoofd. Met name langs de haargrens zie je ze vaak. Maar ze kunnen bijna overal op je lichaam voorkomen. Andere bekende voorkeurslocaties van gistpuistjes zijn bijvoorbeeld de kaaklijn, decolleté, borst en rug. De puistjes kunnen een beetje lijken op acne of keratosis pilaris bultjes. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze drie huidklachten. Met name in de oorzaak.

gistpuistjes

Oorzaak gistpuistjes

De oorzaak van gistpuistjes spreekt waarschijnlijk een beetje voor zich. De puistjes worden namelijk veroorzaakt door een gist. Dit is meteen een groot verschil met acne. Want acne wordt veroorzaakt door een bacterie. Ook wel het p. acnes bacterie genoemd. Dus geen gist. Wel zitten gisten, net als bacteriën, van nature al in je huid. De hoeveelheid gist kan plotseling hoger zijn dan het eigenlijk zou moeten zijn. Door deze overgroei raken je haarzakjes ontstoken. En ontstaan er gistpuistjes.

Waarom de hoeveelheid gist plotseling toeneemt is niet duidelijk. Wel zijn er een aantal factoren waarvan bekend is dat ze de gistpuistjes triggeren of verergeren. Zo worden ze vaak veroorzaakt door een warm en vochtig klimaat, afsluitende vette cosmetica en transpiratie vocht. Daarnaast worden gistpuistjes ook vaak gezien bij mensen met een vet huidtype, een verlaagde weerstand of diabetes.

Gistpuistjes behandelen

Hoe kan ik zelf gistpuistjes behandelen?

Er zijn een aantal dingetjes die je kunt doen om de vervelende, soms jeukende, gistpuistjes te behandelen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om triggerende factoren te verminderen. Smeer geen afsluitende crèmes of producten op olie basis. Gisten houden namelijk van oliën. Heb je vooral last van gistpuistjes op je voorhoofd? Dan kan dat komen door je haarproducten. Vette haarproducten die op je huid terecht komen kunnen de huid afsluiten. En zo gistpuistjes op het voorhoofd en de haargrens veroorzaken. Zorg daarom dat er geen haarproducten op je huid of haargrens achterblijven. Verder is natuurlijk de juiste verzorgingsroutine belangrijk. Hieronder heb ik per stap een aantal product voorbeelden gezet die kunnen helpen!

Stap 1. Reinigen – ochtend en avond

  • Deze reinigingslotion voor de normale tot droge huid met huidvriendelijk reinigende ingrediënten
  • Deze reiniger voor de normale tot vette huid met huidvriendelijk reinigende ingrediënten

Stap 2. Exfoliëren – avond 

Stap 3. Verzorgen – ochtend en avond

  • Deze crème om de normale tot droge huid te verzorgen met kalmerende en beschermende ingrediënten
  • Deze crème om de normale tot vette huid te verzorgen met kalmerende en beschermende ingrediënten

Stap 4. Extra boosten

  • Eventueel kun je dit serum met azealïnezuur te gebruiken om nog meer aandacht te besteden aan het vervangen van de pukkeltjes en vlekjes

Wat kan een professional doen tegen gistpuistjes?

Mochten bovenstaande opties niet voldoende effect geven dan kun je ook een afspraak maken bij de huisarts. Hij of zij kan een anti-gist middel voorschrijven. Voorbeelden zijn: ketoconazol zalf, itraconazol zalf of itraconazol tabletten.

Ketoconazol crème tegen gistpuistjes

Ketoconazol is een schimmel en gist dodend middel. Daarom is het smeren van Ketoconazol crème tegen puistjes ook zeker een optie. Net als tegen de huidklachten: voetschimmel, handschimmel, seborroisch eczeem en pityriasis versicolor. Helaas kun je het product alleen op recept verkrijgen. Je huisarts kan de crème voorschrijven.

Als je de Ketoconazol crème tegen gistpuistjes gebruikt, is het advies om dit één of twee keer per dag op te smeren. Ongeveer vijf weken lang. Als de klachten zijn verminderd, smeer je vaak nog één week door. Het kan namelijk zo zijn dat de gistpuistjes wel minder zijn geworden, maar dat het gist nog aanwezig is. Tijdens het smeren van Ketoconazol crème kun je jouw gezicht wel gewoon nog reinigen met een reiniger en voeden met een dagcrème. Ik zou het smeren van een exfoliant alleen even laten. Tot dat je de Ketoconazol crème niet meer gebruikt.

gistpuistjes behandelen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram