Goede deodorant: zweet oksels voorkomen
20 februari 2021 
7 min. leestijd

Goede deodorant: zweet oksels voorkomen

Deo rollers, sticks, crèmes sprays. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. En ook bij dit product gebruiken ze weer misleidende claims. Zoals de claim 0% alcohol. Maar vervolgens wel allerlei andere irriterende ingrediënten toevoegen. Of 72 uur bescherming tegen zweet oksels. Wat je ook niet van een deo kan verwachten van een deodorant. Ik ga je helpen in het vinden van een goede deo!

Samenvatting

Wel nieuwsgierig, maar niet veel tijd? Voor zowel gevoelige oksels als voor overmatig transpireren heb ik een productadvies online gezet. Met daarin alle voorbeelden uit deze blog, maar dan wat overzichtelijker op een rijtje gezet:

goede deo

Anti-transparant of anti-persipant?

Ondanks dat we meestal de term deodorant gebruiken, heb je twee soorten deodorant: een anti transparant en een anti perspirant.

  • Anti-transparant: dit type richt zich vooral op het maskeren van transpiratie geurtjes. Vaak doormiddel van alcohol en parfum.⁠  De alcohol doodt de bacteriën. En het parfum maskeert het zweetgeurtje. ⁠
  • Anti-perspirant: dit type richt zich vooral op het verminderen van transpiratie vocht. Door de zweetklieren af te sluiten. ⁠Vaak doormiddel van aluminiumzouten.⁠ ⁠ 

Aan beide soorten zit ook een nadeel. Alcohol en parfum (in anti-transparant) kunnen voor overgevoeligheid van de huid zorgen. Maar ook aluminiumzouten (in anti-perspirant) zijn stoffen waar mensen overgevoelig op kunnen reageren. Of liever niet smeren. 

Goede deodorant

Gelukkig kun je tegenwoordig ook deodorant kopen die op een andere manier helpen in zweet oksels voorkomen. Bijvoorbeeld een anti-perspirant met absorberende ingrediënten als zink, zetmeel, baking soda en perliet. Of een anti-transpirant zonder alcohol. Ik zocht het voor je uit! 

goede deodorant

Deo Stick – Vrij van aluminimum, alcohol en parfum

Deze deo stick van Roc Keops is vrij van parfum, alcohol en aluminium. Dit maakt het een geschikte optie voor de gevoelige tot allergische huid. Ondanks de parfumvrije formulering, neutraliseert de deo spray effectief tegen transpiratie geurtjes. 

Daarnaast heb ik gehoord dat deze deodorant helpt tegen zweten. Het sluit de zweetklieren tijdelijk af, waarmee zweet oksels voorkomen worden. Verder geeft de stick geen vlekken in je kleding en plakt het niet. 

Een bijkomend voordeel is dat je de deo stick meteen na het scheren kunt gebruiken, omdat er natuurlijk geen irriterende ingrediënten in zitten. Een goede deo voor de gevoelige oksels dus! Of de huid die snel en veel transpireert.

goede deodorant

Deo Roller – Vrij van alcohol en parfum

Ook deze parfumvrije deo roller van Clinique is een goede deo als je last hebt van gevoelige oksels. De formulering is namelijk beperkt tot een minimum. Het bevat geen alcohol, geen parfum en ook geen andere irriterende geurstoffen. 

Daarnaast geeft de deo geen vlekken en plakt het niet. Daarnaast helpt de deo zweet oksels voorkomen. De toevoeging van Myristalkonium Chloride zorgt er namelijk voor dat transpiratie vocht geabsorbeerd en geneutraliseerd wordt. 

Ondanks dat de deodorant vrij is van parfum, weet het dus tóch transpiratie geurtjes tegen te houden. Een goede deo voor de gevoelige tot allergische huid! Of als je op zoek bent naar een goede deodorant tegen zweten. Ook de online reviews over deze Clinique deodorant zijn erg positief.

deodorant tegen zweten

Deo Spray – Vrij van aluminimum, alcohol en parfum

Deze parfumvrije deo spray van Vichy is geschikt voor mensen die zowel aluminimum, parfum en alcohol willen vermijden. De deodorant is namelijk vrij van al deze ingrediënten. 

Het werkzame ingrediënt in deze deodorant is magnesiumoxide. Een huidvriendelijke vervanger van aluminium om zweet oksels te voorkomen. Daarnaast is er ook nog kokosnootolie aan toegevoegd. Om de huid te voeden. Ook weer een goede deo voor de gevoelige tot allergische huidtypes dus! 

Ze verkopen trouwens ook een deo roller uit deze lijn. De formulering is bijna hetzelfde. Alleen bevat de deo roller wél parfum. 

zweet oksels voorkomen

Deo Roller – Vrij van aluminimum en alcohol 

Heb je niet per se last van hele gevoelige oksels? En ben je op zoek naar een deo roller die wel een wat sterker geurtje heeft? Dan is dit een goede deo, van het merk Sanex

Minder huidvriendelijk door de toevoeging van parfum, maar alsnog mild voor je huid. Ik gebruik deze deo roller zelf al jaren, en ben er heel positief over. In mijn gezichtsverzorging moet ik parfum écht vermijden. Maar mijn ‘oksel huid’ kan deze formulering prima verdragen. 

Op de verpakking staat groot ‘0%’ vermeld. Dit betekent niet meteen dat het 0% irriterende ingrediënten bevat. In dit geval staat de 0 voor 0% aluminium chloorhydraat en alcohol. Om toch de transpiratie geurtjes te neutraliseren is er kaliumaluin aan toegevoegd. Een mineralenzout die de huid niet kan binnendringen. 

Gebruik je liever een spray? Deze verkopen ze ook. Met een vergelijkbare formulering. Alleen bevat de spray wel aluminium. 

goede deo

Deo Spray – Vrij van aluminimum en alcohol

Houd je liever van een goede deo waar wel een licht geurtje aan zit? Dan is deze deo van La Roche Posay een huidvriendelijke optie! De deodorant is ook weer vrij van aluminium en alcohol. 

Om transpiratie geurtjes te neutraliseren en 'zweet oksels' te voorkomen, is er wel magnesiumoxide aan de deo toegevoegd. Dit absorbeert en neutraliseert transpiratie vocht. Wat het een goede deodorant tegen zweten maakt. 

Wel is er een vleugje parfum aan toegevoegd. Voor een deo maak ik hier graag een uitzondering voor 😉 Tenzij je natuurlijk gevoelig bent voor parfum! Naast het uitblijven van veel irriterende ingrediënten zijn er ook nog wat verzorgende ingrediënten aan toegevoegd, waaronder: allantoïne (kalmeert), dimethicone (hydrateert, beschermt) en kokosnootolie (hydrateert, verzorgt). 

De 48 uur bescherming moet je natuurlijk wel met een korreltje zout nemen. Maar het blijft een huidvriendelijke goede deo. Met verzorgende eigenschappen. 

goede deodorant

Deo Stick – Vrij van aluminimum en alcohol

Geef je de voorkeur aan een deo roller? Dan is deze La Roche Posay deodorant een goede deo om te proberen. Ook in deze deodorant is aluminimum en alcohol weggelaten. 

Om tóch transpiratie geurtjes te neutraliseren is het ingrediënt perliet toegevoegd. Dit absorbeert transpiratie vocht effectief en helpt zo zweet oksels te voorkomen. Daarnaast bevat de deo stick zink. Ook dit ingrediënt heeft een absorberende werking én neutraliseert nare geurtjes. 

Verder bevat de deo de verzorgende ingrediënten: allantoïne, dimethicone en kokosnootolie. Wel zit er ook een, verwaarloosbare, concentratie parfum in. Dit maakt het geen goede deo voor mensen die gevoelig zijn voor parfum. Kies dan liever uit de eerste drie deodoranten hierboven.

goede deo

Zweet oksels

De definitie van 'zweet oksels' is voor iedereen andere. De ene persoon transpireert tenslotte sneller en meer dan de ander. Over het algemeen is transpireren natuurlijk heel normaal. Maar als er teveel transpiratie vocht vrij komt, kan dit ook toch wel hinderlijk zijn. Met name vanwege de geur en zweetplekken die ontstaan. 

Toch is zweten belangrijk. Het is een manier van je lichaam om warmte kwijt te raken. Als je het warmt hebt, treedt er namelijk vocht uit je zweetklieren. Zodra het transpiratie vocht op je huid zit, verdampt het. Tijdens deze verdamping neemt het warmte mee. Als we niet zouden zweten, zouden we het dus veel te warm krijgen. 

zweet oksels

Oorzaak zweet oksels 

Maar wat is nou de oorzaak van zweet oksels? Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor zweet oksels. Naast inspanning en warme temperaturen, kan ook drugs, de overgang, angsten, pittig eten, hormonen, overgewicht, stress en alcohol zorgen voor een verhoging van de transpiratie vocht productie. 

Als je gespannen of heel emotioneel bent, krijg je met name last van zwetende handen. En als je intensief beweegt of het warm hebt, zweet je over het hele lichaam. 

Geur zweet oksels

Wist je dat zweet, of transpiratie vocht, van zichzelf helemaal geen geur heeft? Het gaat pas ruiken als het transpiratie vocht in contact komt met je huid. Op je huid leven allerlei bacteriën die het transpiratie vocht veranderen in stoffen die je wel ruikt. Dit geeft ook een persoonlijke geur af. 

deodorant tegen zweten

Zweet oksels voorkomen

Naast het aanpakken van emotionele oorzaken, zijn er ook wat praktische dingen die je kunt veranderen om zweet oksels te voorkomen. Hieronder lees je mijn tips: 

  • Draag het liefste katoenen, luchtige kleding
  • Droog je na het douchen goed af, zodat transpiratie vocht op de huid niet wordt omgezet in geurstoffen
  • Het deppen van een beetje talkpoeder in de oksels helpt zweet oksels voorkomen, omdat het vocht absorbeert
  • Eventueel kun je ook twee inlegkruisjes in je oksels plakken, om zo zweet plekken in je kleding te voorkomen
  • Gebruik liever voor een deodorant met aluminium zouten. Ze sluiten de zweetkliertjes tijdelijk af. Zie hier een lijst met voorbeelden van goede deo met aluminium zouten

zweet oksels voorkomen

Misschien vind je dit ook interessant

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Jolanda de Berg
Door

Jolanda de Berg

op 20 Jun 2024

goedendag, ik gebruik zelf deo stick van het merk Alka. Is deze ook goed?

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram