Ingegroeide haren: scheerbultjes, scheerirritatie
29 augustus 2020 
8 min. leestijd

Ingegroeide haren: scheerbultjes, scheerirritatie

High cut bikini's, oftewel hoog uitgesneden bikini, worden steeds populairder. Heel leuk, maar als je je schaamhaar scheert, betekent dit ook dat je je haren steeds nauwkeuriger moeten ‘cutten’. Want hoe hoger je bikini broekje, hoe secuurder je te werk moet gaan met je scheermesje. Waar je dan absoluut niet op zit te wachten zijn ingegroeide haren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op ingegroeide haren te verkleinen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor ingegroeide haren en scheerirritatie.


Wat zijn ingegroeide haren?

De medische term voor ingegroeide haren is: pseudofolliculitus. Ook wel scheerirritatie of scheerbultjes genoemd. Het zijn kleine ontstekingen die ontstaan als een haartje in de omliggende huid groeit. Niets ernstigs, maar het kan wel storend zijn.

Vooral mensen met gekruld (schaam)haar hebben snel last van ingegroeide haartjes. Dit komt omdat gekrulde haren sneller ‘verkeerd’ groeien. Ongeveer 60% van de Afro-caribbean mannen heeft bijvoorbeeld last van ingegroeide haren. Terwijl dit bij blanken maar 5% betreft.

Een vorm van scheerirritatie, die veel voorkomt bij mannen in hun nek, is folliculitis. In mijn blog folliculitis bultjes lees je hier meer over.

ingegroeide haren

Hoe zien ingegroeide haren eruit?

Over het algemeen zie je ingegroeide haren vooral als kleine, rode pukkeltjes. Met name in de lies, schaamstreek en baard. Naast ingegroeide haren rondom je bikinilijn, zijn er nog twee vormen van ingegroeide haren die veel voorkomen:

Pseudofolliculitis nuchae

Bij deze vorm zitten van ingegroeide haartjes, zitten de ontstekingen in de nek. Soms gaat het gepaard met littekenvorming.

Pseudofolliculitus barbae

Bij deze vorm zitten de ingegroeide haren in de baardstreek. Je zult deze vorm daarom vooral bij mannen zien die hun gezichtshaar scheren. Het wordt daarom ook wel scheerirritatie genoemd, waarbij er rode bultjes rondom de kin, mond en op de wangen te zien zijn.

ingegroeide haren

Oorzaak ingegroeide haren

De grootste oorzaak van ingegroeide haren, is een verkeerde groeirichting. De haartjes groeien als het ware naar links of naar rechts. In plaats van recht naar boven. Hierdoor komen de haartjes in het omliggende huid of in de rand van de haarfollikel terecht. De haartjes kunnen op twee manieren ingroeien:

  • Extrafolliculair haar: het haartje is uit het haarzakje gegroeid en terug in de huid gegroeid.
  • Transfolliculair haar: het haartje is niet uit het haarzakje gegroeid, maar groeit direct onder de huid. Hierdoor ontstaan er bultjes, pukkeltjes, puistjes of andere irritatie verschijnselen.

Je lichaam weet dat deze verkeerde groeirichting niet klopt. En ziet de haar als een ‘indringer’. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie tegen het haartje. En ontstaat er een rood pukkeltjes of puistje. Waarom het haartje naar links of rechts groeit is onbekend.

ingegroeide haren

Ingegroeide haren door strak trekken huid

Veel mensen denken dat het strak trekken van je huid tijdens het scheren zorgt voor mooie gladde benen. Of een zachte, gladde, bikinilijn. Het klopt dat je huid hierdoor zachter aanvoelt. Maar je zal hierdoor wel sneller ingegroeide haren krijgen. Wat juist weer voor voelbare bultjes zorgt. Net als het meerde malen scheren over dezelfde plek.

Ingegroeide haren door scheren

Ingegroeide haren worden ook vaak getriggerd door het té kort scheren van de haren. Het idee achter scheren is natuurlijk een zo glad mogelijke huid creëren. Het liefste zonder stoppels. Begrijpelijk! Maar té kort, zorgt helaas ook vaak ingegroeide haren.

De zogeheten ‘lift and cut’ scheermesjes zijn hierin bijvoorbeeld een grote boosdoener. Het scheermesje tilt de haren op en snijdt ze vervolgens vlak boven je huid af. De haren worden op die manier zo kort mogelijk afgeschoren, Hierdoor groeien de haartjes sneller naar links en rechts. In plaats van omhoog.

Dit geldt ook voor scheermesjes die uit veel mesjes bestaan. Ook die mesjes zorgen sneller voor ingegroeide haren, omdat ze je haren op meerdere plekken afscheren. En op die manier heel kort maken. Bekijk mijn favoriete scheermesjes hier:

ingegroeide haren

Jeuk en irritatie na het scheren

Ik weet dat veel vrouwen last hebben van vaginale jeuk na het scheren. Voor een deel komt dit natuurlijk door het scheren zelf. Het is natuurlijk niet echt een huidvriendelijke handeling (in deze blog leg ik uit hoe je het beste kunt scheren). Maar voor een groot deel komt de jeuk en irritatie na het scheren ook door de scheerproducten die je gebruikt.

Ik denk dat iedere vrouw wel weet dat je zeep je vrouwelijke flora in de war brengt. Toch gebruiken veel vrouwen wel scheerschuim waaraan zeep of parfum is toegevoegd. Terwijl dit super slecht voor zowel je flora als je huid is. Ook scheerschuim dat zogenaamd speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige huid en intieme zone kun je alsnog beter laten staan.

Zoals bijvoorbeeld deze scheerschuim fles van Gilette. Totaal niet geschikt voor de intieme zone, want het zit vol irriterende stoffen! Net als de zogeheten Gilette Venus scheermesjes trouwens. Dit zijn scheermesjes waar al een soort zeep blokje aan vast zit. Zodat je mesje beter over de huid glijdt. Ook hier zitten allerlei irriterende ingrediënten in. Die zowel je huid irriteren als je vrouwelijke flora in de war brengen. Liever niet dus!

Mijn tip is: scheer met een plantaardige olie. Bijvoorbeeld olijfolie. Of een kalmerende olie. Deze plantaardige oliën zorgen ervoor dat je scheermesje beter over de huid glijdt en zo minder schade teweeg brengen. Daarnaast mag een plantaardige olie op alle plekjes komen 😉 zonder iets 'in de war' te brengen. Het werkt echt super.

ingegroeide haren

Ingegroeide haren behandelen

Nu je een beetje weet hoe ingegroeide haren ontstaan, is het natuurlijk ook fijn om te weten hoe je er weer vanaf komt. Of nog belangrijker: hoe voorkom je ingegroeide haren? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de ingegroeide haren zoveel mogelijk te vermijden. Ik heb hieronder een aantal tips geschreven:

Bikinilijn, oksels en benen scheren

  • Gebruik een kalmerende olie of olijfolie in plaats van scheerschuim. Dit zorgt ervoor dat je scheermesje beter over de huid glijdt en is véél huidvriendelijker!
  • Gebruik geen scheermesjes die de haren eerst optillen en dan afscheren.
  • Gebruik een scheermesje dat uit weinig mesjes bestaat. Bijvoorbeeld dit scheermesje van BamboozyDeze vind ik zelf heel fijn!
  • Span de huid niet tijdens het scheren en scheer met de haren mee.
  • Scheer niet vaker dan één keer over hetzelfde gebied.
  • Bewaar je scheermesje niet in je douche. Dan gaan de mesjes roesten en worden ze bot.
  • Smeer je huid na het scheren in met een kalmerende crème. Een goed voorbeeld is deze balsem met niaciniamide, shea butter en glycerine. Of deze kalmerende lotion met zoethoutwortel extract.

ingegroeide haren verwijderen

Baardhaar scheren

  • Scheer je baardstreek het liefste met een tondeuse waarbij je de afscheer hoogte kunt instellen.
  • Maak je baardharen eerst nat. Bijvoorbeeld met een douche of natte handdoek. Dit maakt de haar namelijk ‘minder sterk’.
  • Snel ingegroeide haren na het scheren van je baardstreek? Gebruik drie keer per week een exfoliant met glycolzuur. Dit zorgt ervoor dat je dode huidcellen verdwijnen, waardoor je haren rechter op staan. Ze worden op die manier beter afgeschoren en zullen minder snel ingroeien. Daarnaast zorgt een exfoliant voor cel vernieuwing en dus een mooiere egalere huid. Een win win situatie dus!
  • Smeer je huid na het scheren in met een kalmerende crème. Een goed voorbeeld is deze balsem met niaciniamide, shea butter en glycerine. Of deze kalmerende lotion met zoethoutwortel extract.

Met name niacinamide is erg effectief tegen scheerirritatie. Het is een antioxidant dat kalmeert, remt ontstekingen, beschermt én hydrateert. Onderzoek heeft uitgewezen dat niacinamide al een uur na scheren een kalmerend effect kon geven. Daarnaast kun je de crème ook gewoon als dagcrème gebruiken. Ideaal dus!

ingegroeide haren baard

IPL thuisapparaat

Sommige mensen verwijderen de haren niet met een scheermesje of wax strips, maar met een IPL lichtontharingsapparaat voor thuis. Een behandeling met laserlicht is bewezen effectiever dan een behandeling met IPL (intense pulsed dye light). Vooral, omdat laserlicht veel gerichter werkt.

Ondanks dat laserlicht de gouden standaard is, kan IPL de haren weldegelijk effectief verwijderen. Tegenwoordig kun je dit dus ook zelf thuis doen. Zonder enige professionele kennis. Maar het is natuurlijk wel zo dat een IPL-thuisapparaat een veel lagere lichtenergie (joules) geeft dan een professioneel IPL apparaat tijdens een IPL behandeling in een kliniek. Het zal daarom altijd minder effectief zijn dan een behandeling in een huid kliniek.

Toch zijn de IPL apparaat thuis ervaringen positief. Zo kwam ik dit IPL thuisapparaat van Phillips tegen met veel lovende reviews. Net als dit IPL apparaat van braun. Wel moet je rekening houden met het behandeldoel. Als je de haren laat laseren of wegflitsen in een kliniek, is je behandeldoel 80% van de haren definitief ontharen.

Het IPL thuisapparaat kan dit helaas niet. Het behandeldoel hierbij is de terug groei van de haren zo lang mogelijk uit te stellen. Fabrikanten geven aan dat de haren tot zes maanden wegblijven. Na de derde behandeling zal je al een aanzienlijk resultaat zien in de haargroei vermindering.

In de praktijk wordt je meestal zes tot tien keer behandeld. Met een interval van ongeveer vier tot zes weken tussen iedere behandeling. Maar hoe vaak doe je ipl thuis? Ze raden aan om de behandeling iedere vier tot acht weken te herhalen. Deze ‘touch-up’ zal steeds korter duren, omdat er natuurlijk steeds minder haren terug zullen groeien. Op zich het proberen waard toch?!

IPL thuisapparaat

Professionele hulp ingegroeide haren

Als je veel last hebt kun je er ook voor kiezen om een huid therapeut te bezoeken voor lasertherapie. Door middel van laser ontharing worden de haartjes voor 80% definitief verwijderd. Hierdoor kunnen ze ook niet meer ingroeien.

Tips van de @Sproetonline Instagramvolgers

Als ik een productadvies voor een specifieke huidklacht op Instagram publiceer, vraag ik ook altijd aan mijn Instagram volgers of zij nog tips hebben. Over producten of therapieën waar zij goede ervaringen mee hebben. Voor scheerirritatie kreeg ik de volgende tips:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram