IPL behandeling
29 januari 2022 
7 min. leestijd

IPL behandeling

Naast lasertherapie, kun je bij een huidtherapeut ook terecht voor IPL behandelingen. Denk aan IPL ontharen of het wegflitsen van roodheden. Maar wat is nou precies het verschil tussen IPL en lasertherapie? Voor welke behandeling kun jij het beste kiezen? En waar moet je verder opletten als je een IPL behandeling wilt starten? Ik vertel het je allemaal. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


IPL behandelingen

IPL is de afkorting van Intense Pulsed Light. Je noemt IPL behandelingen ook wel lichtflitstherapie. Het IPL apparaat geeft namelijk meerdere lichtflitsen achter elkaar af. Net als bij lasertherapie geeft dit licht energie af. Wat vervolgens in de huid wordt omgezet in warmte.

Op die manier kun je met IPL behandelingen verschillende huidproblemen aanpakken. Als het licht zich namelijk richt op het pigment in je haarzakjes, kun je met IPL ontharen. En als het licht zich richt op het hemoglobine in je bloedvaatjes, kun je met een IPL behandeling storende roodheden verminderen.

Daarnaast zijn ook steeds meer mensen met acne klachten geholpen met een IPL behandeling. Het licht van het IPL apparaat kan zich namelijk richten op het acne bacterie én de talgproductie, waardoor klachten als verstoppingen en puistjes verminderen.

ipl ontharen

Verschil IPL en lasertherapie

Maar wat is nou precies het verschil tussen IPL en lasertherapie? Bij beide behandelingen wordt er tenslotte gewerkt met licht. Toch zijn er grote verschillen tussen beide behandelmethodes.

Zo wordt er bij IPL gebruik gemaakt van een breed en pulserend licht. Bestaande uit verschillende golflengtes. Terwijl er bij lasertherapie gebruikt wordt gemaakt van een monochrome, coherente laserstraal op één golflengte. Dit heeft als voordeel dat je met een laser gerichter en dieper te werk kunt gaan. Met een krachtigere laserstraal, waardoor er sneller resultaat wordt behaald.

Maar het voordeel van IPL is weer dat je een groter behandelgebied in één keer kunt behandelen. En zo grote oppervlakte kunt behandelen. Hierdoor duurt een IPL behandeling minder lang en is de behandeling over het algemeen ook vaak minder gevoelig dan lasertherapie.

Wat ik zelf een groot voordeel van een IPL behandeling vindt, is dat je met verschillende golflengtes werkt en daarom ook verschillende huidklachten tegelijk kunt behandelen. Heb je bijvoorbeeld last van zowel roodheden als pigmentvlekken in je gezicht? Dan pakt het IPL apparaat beide klachten aan.

ipl apparaat

Indicaties IPL behandeling

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet van huidklachten die effectief behandeld kunnen worden doormiddel van IPL behandelingen:

Contra-indicaties IPL

Helaas zijn er ook contra-indicaties voor IPL therapie. Als één of meerdere van onderstaande punten van toepassing zijn, is niet altijd zeker of de behandeling kan doorgaan:

IPL apparaat

Vóór de IPL behandeling

Het is belangrijk om tenminste vier weken vooraf aan de IPL behandeling je huid goed te beschermen tegen zonlicht. En in ieder geval niet onder de zonnebank te gaan of zelfbruiners te smeren. Ben je benieuwd welke zonnebrand je het beste kunt smeren? Hieronder heb ik mijn twee favoriete zonnebrandcrèmes gezet:

Tijdens de IPL behandelingen

Voordat de therapeut begint met flitsen, wordt de huid eerst gereinigd. Vervolgens wordt er een verkoelende gel over de huid aangebracht, omdat dit ervoor zorgt dat de IPL lichtflitsen beter de huid indringen. Als deze verkoelende gel is aangebracht, doet iedereen een veiligheidsbril op om de ogen te beschermen tegen de lichtflitsen.

Nu kan gestart worden met de IPL behandeling. De huidtherapeut zet de kop van het IPL apparaat op de huid en geeft de eerste licht flits af. Het licht van het IPL apparaat wordt geabsorbeerd door het doelchromofoor en omgezet in warmte. Een doelchromofoor is bijvoorbeeld het pigment in je haarzakjes, zodat het haartje vernietigd. Of het hemoglobine in je bloedvaten, zodat het bloedvaatje vernietigd.

Als de huid goed op deze lichtflits reageert, wordt de IPL behandeling doorgezet. De huidtherapeut herhaalt het flitsen tot het IPL apparaat op ieder stukje van het te behandelen gebied lichtflitsen heeft afgegeven.

Na de IPL behandeling wordt er vaak nog een verkoelende gel of beschermende zonnebrandcrème op het behandelde gebied aangebracht.

ipl

Na de IPL behandeling

Direct na de IPL behandeling voelt je huid warm en soms branderig aan. Dit gevoel is meestal de volgende dag helemaal verdwenen. Wel kan de huid nog zeker wel vier dagen een beetje rood en licht gezwollen zijn. Ook dit is volkomen normaal en trekt vanzelf weer weg.

Eventueel kun je de roodheid camoufleren door een kalmerende crème met groen pigment te smeren,. Zelf gebruik ik deze Eucerin crème na een huidbehandeling. Of de zwelling en het branderige gevoel verminderen met een verkoelende gel. 

Vermijd verder tenminste 48 uur na de IPL behandelingen het bezoeken van sauna, stoombaden en de sportschool. En drink tenminste 48 uur na de vaatlaser behandeling geen alcohol. Ook is het belangrijk om tenminste zes weken na de IPL behandeling blootstelling aan zonlicht of zonnebanklicht te vermijden. En gebruik altijd als je naar buiten gaat een huidvriendelijke zonnebrand met factor 50

Soms kunnen er ook korstjes op de huid ontstaan. Het is belangrijk om niet aan deze korstjes te zitten. Ze trekken binnen tien dagen vanzelf weer weg. Eventueel kun je een kalmerende crème smeren. Om de roodheid te verminderen en het brandigere gevoel weg te nemen. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

Hoe vaak IPL behandeling?

Hoe veel IPL behandelingen er nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen, hangt af van de huidklacht die behandeld wordt. Hieronder heb ik per indicatie het aantal te verwachten IPL behandelingen gezet:

  • Acne: ongeveer acht tot tien IPL behandelingen nodig. Met een pauze van twee tot drie weken tussen iedere behandeling.
  • Roodheid: ongeveer twee tot vier IPL behandelingen nodig. Met een pauze van drie tot zes weken tussen iedere behandeling.
  • Pigment: ongeveer twee tot vier IPL behandelingen nodig. Met een pauze van  drie tot zes weken tussen iedere behandeling.
  • Haren: ongeveer zes tot tien IPL behandelingen nodig. Met een pauze van  vier weken tussen iedere behandeling.

ipl ontharen

IPL ervaringen

Ik heb zelf behoorlijk wat IPL ervaring. Zowel in het geven van IPL behandelingen, als in het ondergaan. Om te beginnen: mijn eigen IPL behandeling ervaring. Ik vind IPL behandelingen heel goed te doen. En zou het gevoel omschrijven als warmte in de huid die weer snel weg trekt. Je voelt gewoon constant dat je huid wordt opgewarmd. En als je denkt: nu houd ik het niet meer, stopt dit gevoel weer.

Ook van cliënten hoor ik vaak dat de IPL behandeling wel gevoelig is, maar goed te doen. Zij vinden een IPL behandeling bijvoorbeeld beter te doen dan een TCA peeling, fractional laser behandeling of microneedling.

IPL ontharen

IPL ontharen is een populaire behandelmethode om van ongewenste haargroei af te komen. Maar wanneer kies je voor laser ontharen en wanneer voor IPL ontharen?

Het grootste verschil zit in het werkingsmechanisme. Zo werk je met een lasertherapie behandeling heel selectief. Er komt één rechte laserstraal uit het laserapparaat. Die zich vervolgens met een hoge energie op één haarzakje richt. Terwijl er met een IPL behandeling gewerkt wordt met een brede lichtstraal. Die zich op een breder deel van de huid richt.

Bij IPL ontharen wordt het licht als het ware gedeeld met andere structuren, waardoor het haarzakje zelf minder 'hard' wordt aangepakt. Om die reden zie je ook dat er bij IPL ontharen meer behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen dan bij laserontharing.

Een andere factor die mee speelt in de keuze tussen IPL ontharing en laserontharing is je huidtype. IPL ontharen is namelijk niet geschikt voor de wat donkerdere huidtypes. Terwijl dit bij lasertherapie tegenwoordig wel mogelijk is.

Wel is IPL ontharen over het algemeen minder pijnlijk dan laser ontharen. Dit kan natuurlijk ook meespelen in je keuze tussen beide behandelmethodes. Toch gaat mijn voorkeur bij het behandelen van ongewenste haargroei uit naar laserontharing ten opzichte van IPL ontharen.

ipl ontharen

IPL thuisapparaat

Naast IPL behandelingen in de huid therapeutische klinieken, kun je tegenwoordig ook thuis zelf aan de slag. Met een zogeheten IPL thuisapparaat. Ze werken natuurlijk minder goed dan een professioneel IPL apparaat. Maar toch zijn de IPL thuisapparaten het proberen waard!

Het behandeldoel van een IPL thuisapparaat is niet volledige haarreductie. Maar ervoor dat het terug groeien van de haren wordt uitgesteld. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn als je snel last hebt van ingegroeide haren. Fabrikanten van IPL thuisapparaten geven aan dat de haren tot zes maanden wegblijven. Na de derde behandeling zal je al een aanzienlijk resultaat zien in de haargroei vermindering.

In de praktijk worden meestal zes tot tien IPL behandelingen gegeven. Met een pauze van ongeveer zes weken tussen iedere behandeling. Maar hoe vaak doe je IPL thuis? Ze raden aan om de behandeling iedere vier tot acht weken te herhalen. Deze ‘touch-up’ zal steeds korter duren, omdat er natuurlijk steeds minder haren terug zullen groeien. Op zich het proberen waard toch?!

ipl behandelingen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram