Kalknagels: schimmelnagel
18 juni 2021 
8 min. leestijd

Kalknagels: schimmelnagel

Een gele tot bruine verkleuring van de nagel. Het kan een teken van een schimmelinfectie zijn. Je noemt het ook wel schimmelnagels of kalknagels. Geheel onschuldig, maar het staat niet altijd even gezellig in je slippertje… In deze blog lees je meer over: oorzaak kalknagels, symptomen kalknagels en kalknagels verwijderen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn kalknagels?

Kalknagels zijn teen of vinger nagels die geïnfecteerd zijn met een schimmel. Daarom noem je ze ook wel schimmelnagels. Ze zien eruit als bruine tot gele nagels. Vergelijkbaar met kalkaanslag. Om die reden worden schimmelnagels ook wel kalknagels genoemd. Alhoewel ik deze vergelijking zelf niet zo zie.. 

Meestal krijgt eerst de zijkant van de kalknagel een andere kleur en vervolgens kleurt de gehele nagel. Het vervelende aan een schimmelnagel is dat het besmettelijk is. Probeer een kalknagel aan je handen of voeten daarom altijd snel te behandelen. 

Geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder heb ik twee voorbeelden van goede producten tegen kalknagels gezet. Of bekijk mijn blog: Beste middel tegen kalknagels.

kalknagels

Verdikte nagel

Naast de verkleuringen, kun je een kalknagel ook herkennen aan een verdikte nagel. Deze verdikte nagels ontstaat, omdat de schimmel de nagels binnendringt en zich daar voedt met keratine dat zich in de nagel bevindt. Dit zorgt vervolgens voor een verdikte en verkleurde nagel. 

Als je merkt dat je nagel dik wordt, is de kans dus groot dat het om een kalknagel gaat. Maar het kan ook om een psoriasis nagel gaan, een verhoogde aanmaak van keratine, ouderdom of te veel druk op de nagel, waardoor deze dikker is geworden. 

Verschil psoriasis nagel en kalknagel

Ondanks dat zowel bij een kalknagel (rechterfoto) als psoriasis nagel (linker foto) sprake is van een verdikte nagel, zijn er ook verschillen. Zo heeft een psoriasis nagel als typische kenmerk dat er kleine putjes in de nagel ontstaan. 

Vaak samen met typerende psoriasis lijntjes. Dit zijn witte lijntjes die verticaal over de nagel heen lopen. Bovendien is bij psoriasis lang niet altijd de hele nagel verdikt. Vaak gaat het vooral om het topje van de nagel dat wat dikker is. 

verdikte nagel

Oorzaak kalknagel

Kalknagels ontstaan dus door een schimmelinfectie. Deze schimmel zit ook op een gezonde nagel. Maar onder bepaalde omstandigheden, die voor de schimmel gunstig zijn, kan er dus een overgroei van schimmels optreden en zo een schimmelinfectie ontstaan. Er zijn meerdere factoren die deze kalknagel veroorzaken:

1. Beschadigde huid of nagel

Eén van de mogelijke oorzaken van een kalknagel is wanneer de nagel of huid rondom de nagel beschadigd raakt. Een schimmel kan zo veel gemakkelijker binnendringen, waardoor er ook veel sneller een schimmelinfectie kan veroorzaken en je klachten krijgt aan de nagel. 

2. Vochtige plekken

Maar ook een vochtig en warme omgeving vinden schimmels lekker. Denk bijvoorbeeld aan: niet ventilerende sportschoenen, waardoor je voeten snel transpireren. Of het sporten met handschoenen aan, waardoor je handen snel transpireren. Je voeten en handen worden warm en nat. Een ideale broedplek voor schimmels! 

oorzaak schimmelnagel

3. Contact met een besmette nagel

Wat ook kan gebeuren, is dat je besmet raakt met een schimmelinfectie door iemand anders met een schimmelinfectie. Schimmelnagels zijn namelijk besmettelijk. Om die reden zijn openbare ruimtes bijvoorbeeld ook een broedplek voor schimmels. 

Als je op blote voeten loopt, waar veel andere mensen op blote voeten lopen, vergroot dit de kans dat jij ook schimmelnagels krijgt. Denk aan: sauna's, zwembaden en kleedkamers. 

4. Gevoeligheid voor schimmelnagel

Naast bovenstaande oorzaken, kun je ook gevoelig zijn voor schimmelinfecties. Zo krijgen ouderen mensen sneller last van kalknagels omdat de doorbloeding in de benen en voeten vaak wat slechter is. En zo ook het afweersysteem. 

Hetzelfde geldt voor het hebben van een verminderde weerstand. Ook dan ben je vatbaarder voor kalknagels, omdat een verminderde weerstand ervoor zorgt dat je lichaam zich minder goed kan afweren tegen ziekteverwekkers. 

5. Schimmelnagel door diabetes

Kalknagels komen bij iedereen voor. Toch zijn mensen met diabetes mellitus gevoeliger voor schimmelinfecties, waaronder het krijgen van een schimmelnagel. 

Een kalknagel komt vaker voor bij mensen met diabetes, omdat diabetes ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar de voeten vermindert. Op die manier verslechtert ook het afweersysteem van je lichaam op deze plekken, waardoor de huid en nagels van je voeten vatbaarder worden voor infecties. 

schimmelnagels

Hoe zien kalknagels eruit?

Je herkent een kalknagel vooral aan een verkleuring van de nagel. Dit begint vaak aan de nagelrand. De nagel krijgt hier een gele, groene of bruine kleur. Ook wordt de nagel wat dikker en een beetje brokkelig. 

Deze verkleuring verplaatst zich vervolgens steeds verder over de nagelplaat. Het kan zelfs voorkomen dat nagel los laat. Wat verder opvalt bij schimmelnagels is dat de zijkant van je vingers en tenen een beetje gaan vervellen. Meestal gaat het dan om grijs witte velletjes. 

Ook treden er vaak jeukende blaasjes op. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is deze huidafwijking geen schimmelinfectie van de voeten of handen. Het is meer een overgevoeligheidsreactie van je huid op de kalknagels.

kalknagel

Symptomen kalknagel

Hieronder heb ik alle symptomen van een kalknagel nog even op een rijtje gezet! Het kan gaan om één kalknagel, maar je kunt ook meerdere schimmelnagels tegelijk ontwikkelen. 

 • Gelige verkleuring van bovenste nagelplaat
 • Bruine verkleuring van bovenste nagelplaat
 • Verandering van vorm nagels
 • Verdikking van bovenste nagelplaat 
 • Uiteindelijk kan de nagel helemaal loslaten
 • Afbrokkelende nagels
 • Ruwe nagels
 • Loszittende nagel
 • Grijs witte velletjes
 • Gele vlekken op nagels

kalknagels verwijderen

Kalknagel behandelen: kun je kalknagels verwijderen?

Er zijn een aantal dingen die je tegen kalknagels, of schimmelnagels, kunt doen. Hieronder heb ik een paar tips gezet. Met name bij een beginnende kalknagel zijn onderstaande methodes heel effectief. 

Tea tree olie tegen kalknagels

Tea tree oil bevat onder andere terpinen-4-ol en alpja-terpineol. Van deze ingrediënten is bekend dat ze een antibacteriële en schimmeldodende werking op je huid en nagels hebben. Daarom kan tea tree olie ook effectief worden ingezet bij kalknagels behandelen. 

Kies wel altijd voor pure tea tree oil, want er zijn heel veel tea tree oil producten te koop die bijna geen tea tree oil bevatten. En dat is zonde.. Een voorbeeld van pure tea tree olie is dit flesje tea tree oil.

Kalknagel vloeistof tegen kalknagels

Ook speciale kalknagel vloeistof kan de bovenste nagelplaat behandelen. Deze producten bevatten een schimmeldodend middel, waardoor de infectie wordt opgeruimd. Een goed voorbeeld is deze kalknagel vloeistof.

kalknagel

Schimmelnagel appelazijn

Een andere manier van kalknagels behandelen is appelazijn.  Drenk een watje in appelazijn en dep het vervolgens op je nagel. Spoel niet af! Dan kan de pure azijn goed intrekken in de kalknagel en hier zijn werk doen. 

Katoenen sokken tegen kalknagels

Het is heel belangrijk om bij schimmelnagels dunne sokken te dragen van goed doorlaatbaar katoen. Op die manier transpireren je voeten minder snel en ontstaat er dus ook minder snel een fijne broedplek voor schimmels. Een goed voorbeeld zijn deze 100% katoenen sokkenWollen sokken zijn ook goed!

Kalknagel camoufleren

Als je de schimmelnagel lelijk vindt, kun je er ook voor kiezen om je nagels te lakken met nagellak. Hiervoor kun je gewone nagellak gebruiken. Daarnaast kunnen schimmelnagels ook minder zichtbaar worden gemaakt door de aangetaste delen eraf vijlen. 

kalknagel

Wat kan een professional doen tegen kalknagels?

Ook een huidtherapeut kan helpen bij het verwijderen van kalknagels. Namelijk doormiddel van lasertherapie. Bij voorkeur met de Nd Yag laser. Deze laser warmt de nagel op, waardoor de schimmel gedood wordt. Meestal zijn er twee laserbehandelingen nodig om de kalknagel te verwijderen. Super snel dus!

Gaat een kalknagel vanzelf over?

Nagels groeien natuurlijk, waardoor de kalknagel steeds minder zichtbaar wordt. Hoe sneller de nagel groeit, hoe sneller de kalknagel minder zichtbaar wordt. Daarnaast kan de nagel vanzelf loslaten. Maar dit gebeurt alleen in ernstige gevallen. 

Als je de schimmelnagel lelijk vindt, kun je er ook voor kiezen om de kalknagel te behandelen. Bijvoorbeeld door één van de behandelmethodes die ik hierboven als tip gaf. Wel is het goed om te onthouden dat het effect van een kalknagel behandeling pas vrij laat zichtbaar wordt.

De schimmel kan namelijk door jouw maatregelen wel gedood zijn, maar de nagel blijft vaak nog even verkleurd tot dat deze is uitgegroeid. Daarom is het resultaat over het algemeen pas na drie tot zes maanden zichtbaar.

Mag je bij kalknagels op blote voeten lopen?

Als je last hebt van een kalknagel of meerdere kalknagels, is het beter om even niet op blote voeten te lopen. Vooral niet in openbare ruimtes, omdat kalknagels besmettelijk zijn en je zo anderen kunt besmetten. 

Maar ook jezelf. De schimmel is namelijk ook besmettelijk voor andere delen van het lichaam. Daarnaast vergroot het lopen op blote voeten ook het risico op huidbeschadigingen. En beschadigingen aan de huid zijn weer een trigger voor een nieuwe schimmelinfectie.

schimmelnagel verwijderen

Zijn kalknagels gevaarlijk?

In de meeste gevallen zijn kalknagels niet gevaarlijk, maar het kan wel voor ongemak zorgen. Veel mensen vinden de schimmelnagel namelijk lelijk en worden hier onzeker van. Daarnaast zorgen sommige schimmelnagels voor pijn of ongemak tijden het lopen. Of bij het dragen van strak zittende schoenen. Bovendien wordt het ook vaak geassocieerd met een slechte hygiëne. 

Ondanks dat kalknagels niet gevaarlijk zijn, is het dus wel verstandig om schimmelnagels te behandelen. Dit, om besmetting van jezelf en anderen te voorkomen. Maar ook om verergering van de schimmelnagels zoveel mogelijk te vermijden. 

Verder komt het heel soms voor dat een schimmelnagel leidt tot een secundaire infectie. Al deze risico's wil je natuurlijk voorkomen. Een goede kalknagel behandeling is daarom zeker aan te raden!

kalknagel

Hoe kun je een kalknagel voorkomen?

Een kalknagel kun je helaas nooit volledig voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het risico op een nieuwe kalknagel te verkleinen. Of te voorkomen dat de schimmelnagels erger worden. Hieronder heb ik een aantal tips gezet:

 • Draag slippers in openbare ruimtes
 • Draag elke dag schone sokken, zodat de schimmels minder snel toenemen
 • Droog je voeten goed af na het douchen of transpireren
 • Zorg voor goede hygiëne want slechte hygiëne vergroot het risico op een kalknagel
 • Knip je teennagels regelmatig af, maar altijd recht!
 • Gebruik eventueel talkpoeder om transpiratie vocht van je voeten te absorberen 
 • Vermijd het delen van nagelspullen: Vermijd het delen van nagelspullen zoals nagelknippers en nagelvijlen om te voorkomen dat schimmels zich verspreiden.
 • Versterk je afweersysteem door gezond te eten en voldoende rust te nemen 
 • Bekijk hier mijn favoriete voetencrèmes: Beste voetencrème.
 • Heb je ook last van voetschimmel? Bekijk dan mijn blog: Beste voetschimmel crème.

kalknagels behandelen


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram