Luieruitslag: rode uitslag baby billen
14 juni 2022 

Luieruitslag: rode uitslag baby billen

Luieruitslag. Bijna ieder kindje krijgt er helaas mee te maken. En dat is eigenlijk ook niet zo gek. Een volle luier is namelijk alles behalve huidvriendelijk. Daarnaast is het een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Reden genoeg om de luieruitslag zo snel mogelijk aan te pakken. Maar hoe? Ik ga je helpen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Luieruitslag

Bij luieruitslag ontstaat er een soort eczemateuze huiduitslag. Je noemt luieruitslag daarom ook wel luiereczeem. Het gaat meestal om een onschuldige huiduitslag, waar vrijwel ieder baby'tje vroeg of laat mee te maken krijgt. Toch kan luiereczeem super vervelend zijn. Voor zowel het kindje zelf als voor de ouders...

Is luieruitslag besmettelijk?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is luiereczeem niet besmettelijk.

luieruitslag

Oorzaak luieruitslag

Luieruitslag, of luiereczeem, ontstaat door een combinatie van een aantal factoren:

  • Langdurig contact met urine en ontlasting
  • Warmte
  • Vocht
  • Wrijving

Eigenlijk is de eerste factor hierboven, urine en ontlasting, weer een oorzaak van de twee factoren erna. Urine en ontlasting zorgen namelijk voor warmte en vocht. En dit zorgt er voor dat de huid week wordt en kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf.

Waaronder ook voor stoffen uit de urine en ontlasting. Deze stoffen zorgen op hun beurt weer voor irritatie. Vervolgens wrijft de luier ook nog over de huid, waardoor uiteindelijk luieruitslag kan ontstaan.

Eigenlijk een beetje vergelijkbaar dus met hoe smetplekken ontstaan. Alleen gaat het bij smetplekken om de combinatie van warmte, transpiratievocht en wrijving. En bij luieruitslag dus om warmte, urine, ontlasting en wrijving.

luieruitslag

Hoe ziet luieruitslag eruit?

Luieruitslag lijkt een beetje op smetplekken bij volwassenen. Maar ook een beetje op eczeem. De huid ziet erg rood en pijnlijk uit. Vaak in combinatie met een schrale huid, schilfertjes en kleine velletjes. Daarnaast kunnen er ook pukkeltjes, wondjes en typische luieruitslag blaasjes ontstaan.

Als de luieruitslag zich net heeft ontwikkeld, is het rood en nattig. Als de luieruitslag al langer bestaat, ziet de uitslag er juist wat droger uit. De huid is dan ook vatbaarder voor infectie, waardoor er een combinatie kan ontstaan van luieruitslag en schimmel. Of luieruitslag en een bacteriële infectie.

De luieruitslag zit, zoals de naam al zegt, vooral in het luiergebied. En dan met name in de huidplooien. Denk bijvoorbeeld in de dijbenen, tussen de billen of rondom en in het geslachtsdeel.

Het is trouwens niet zo dat luieruitslag zich echt alleen beperkt tot het luier gebied. Je ziet de uitslag namelijk ook wel eens zitten op de achterzijde van de bovenbenen. Vlak onder de luier. Of juist op de onderrug, net boven de luier

luieruitslag

Luieruitslag blaasjes

Een typisch kenmerk van luieruitslag, zijn luieruitslag blaasjes. Ze zijn vaak huidkleurig. En blenden een beetje weg in de luieruitslag, omdat de huid direct rondom de blaasjes ook rood is. Aan het begin van de luieruitslag zijn deze blaasjes nattig, maar na een aantal weken drogen de blaasjes in. En ontstaat er meer een droge luieruitslag.

luieruitslag

Luieruitslag of schimmel?

Luieruitslag is vaak onschuldig. Maar, omdat de huid zo week wordt, is het ook extra vatbaar voor infecties. Waaronder ook een schimmelinfectie. Dit komt daarom ook regelmatig voor. Het is belangrijk om te beoordelen of je kindje last heeft van alleen luieruitslag. Of luieruitslag en schimmel.

Een schimmelinfectie herken je vooral aan de kleine rode vlekjes rondom de luieruitslag zelf. Rondom ieder vlekje zit een schilferend randje. Je ziet dus aan de randen van de luieruitslag, weer een soort nieuwe uitslag ontstaan. Maar dit keer kleine afzonderlijke vlekjes. Met een ringvormige schilfering.

Als je kindje last heeft van een schimmelinfectie, dan helpt het om een antigistmiddel te smeren. Eventueel een antigistmiddel dat ook nog zinkoxide bevat.

Behandeling luieruitslag

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er verschillende soorten luieruitslag. Een natte vorm, een droge vorm, luieruitslag met een schimmelinfectie en luieruitslag met een bacteriële infectie. Iedere vorm van luieruitslag, vraagt ook weer om een andere aanpak.

Maar één ding hebben ze gemeen: gebruik huidvriendelijke producten. Het liefste volledig parfum en geurstof vrij, omdat de producten anders averechts werken. Hieronder lees je mijn tips over goede billencrème voor je baby, huidvriendelijke billendoekjes, en speciale baby billen reinigers.

luieruitslag

Huidvriendelijke luieruitslag crème en zalf

Na het schoonmaken van de billen kun je een luieruitslag crème smeren. Maar zorg er wel eerst voor dat je de huid goed droog dept. Of droog föhnt.

Vervolgens zou ik een luieruitslag crème, of zalf, met zinkoxide smeren. Zinkoxide heeft namelijk de eigenschap om de huid in te drogen. Maar ook een soort beschermlaag over de huid te leggen, waardoor het beter beschermd is tegen urine en poep. Op die manier pak je de luieruitslag dus op twee manieren aan.

Als je kindje nog niet zo lang last heeft van de luieruitslag is het vaak wat natter. Je kunt dan een relatief hoge concentratie zinkoxide gebruiken. En een wat minder vet product. Als de luieruitslag al wat langer aanwezig is, is het juist vaak wat droger. En kun je een wat vetter product smeren, met een wat lagere concentratie zinkoxide:

luieruitslag

Huidvriendelijke baby billendoekjes

Gebruik altijd huidvriendelijke baby verzorgingsproducten. Zonder parfum, geurstoffen of uitdrogende alcohol. Ook bij billendoekjes moet je hiervoor waken, want parfum in billendoekjes prikken onwijs. Hieronder lees je welke baby billendoekjes ik adviseer.

Huidvriendelijke baby billen reinigers

Krijg je de billen lastig schoon? Druppel dan een beetje olijfolie of jojoba olie op de billendoekjes. Op die manier veeg je alles er wat makkelijker vanaf. Zonder dat je heel hard hoeft te wrijven. Je kunt ook een speciale reinigingsmilk voor de babybillen gebruiken. Ook dit gebruik je in combinatie met de billendoekjes. Om de huid extra te beschermen tegen de wrijving van de doekjes.

luieruitslag

Luieruitslag: sudocreme? Liever niet

Je zult je misschien wel afvragen waar de oude vertrouwde sudocreme pot is gebleven? Deze crème staat bewust niet in mijn productadvies. Luieruitslag en sudocreme is namelijk een hele slechte combinatie. In sudocreme zitten geurstoffen en lavendelolie. En dat kan de huid onwijs irriteren. Met name de gevoelige kwetsbare huid is extreem gevoelig voor deze stoffen. Liever niet dus!

Luieruitslag: Maizena? Liever niet

Ook luieruitlsag en Maizena is een slechte combinatie. Maizena vergroot namelijk de kans op ontstekingen. En dit wil je juist voorkomen..

Voor de mama's

Geef je op dit moment borstvoeding en heb je last van pijnlijke tepels? De kans is groot dat er kleine scheurtjes in je tepels zijn ontstaan. Je noemt dit ook wel tepelkloven. Het kan super vervelend zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal producten die veel verlichting kunnen geven. In mijn productadvies tegen tepelkloven geef ik je een aantal tips en product voorbeelden!

tepelkloven

Misschien vind je dit ook interessant

Naast luieruitslag zijn er nog andere huidklachten die baby's kunnen ontwikkelen. Voor veel van deze huidklachten heb ik een blog en bijhorende productadvies geschreven. Je leest ze hier!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram