De kans is groot dat je tijdens je huidverzorgingsroutine niet meteen aan je nagelriemen verzorgen denkt. Toch kan ook dit stukje huid af en toe wel wat extra aandacht gebruiken. Helemaal als je last hebt van droge nagelriemen of zelfs kapotte nagelriemen. Vaak worden de bekende nagelriemduwers dan eerst te voorschijn gehaald. Of een nagelriem schaartje. Maar deze kun je wat mij betreft beter overslaan! In deze blog vertel ik meer over wat ik wel en niet zou doen bij kapotte nagelriemen.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Nagelriemen
Rondom je nagels zitten je nagelriemen. Het is eigenlijk een soort dun en licht doorschijnend stukje huid. Dit klinkt misschien niet zo bijzonder, maar je nagelriemen hebben een behoorlijk belangrijke functie. Ze beschermen je huid en nagels namelijk tegen bacteriën en schimmels van buitenaf.
De meeste zullen niet zo vaak met hun nagelriemen bezig zijn, maar als je last hebt van je nagelriemen kan dit best ongemakkelijk zijn. Vooral als je last hebt van droge handen ontstaan er ook vaak problemen aan de nagelriemen. Zo kunnen je nagelriemen droog worden, hard worden en ontstoken raken.. Maar er kunnen ook kapotte nagelriemen ontstaan, wat vervolgens weer voor andere vervelende huidklachten kan zorgen.
Je nagelriemen goed verzorgen, met een olie of verzorgende crème, kan gezonde nagelriemen stimuleren en de kans op kapotte nagelriemen zo verkleinen. Maar hoe verzorg je je nagelriemen het beste? In deze blog deel ik mijn tips! Zowel voor droge, gescheurde nagelriemen als voor ontstoken nagelriemen.
Gescheurde nagelriemen of ontstoken nagelriemen?
Zowel ingescheurde nagelriemen als ontstoken nagelriemen kunnen erg ongemakkelijk en pijnlijk zijn. Toch zit er wel een belangrijk verschil tussen beide. Bij ingescheurde nagelriemen is er namelijk 'alleen' sprake van kapotte nagelriemen. Je merkt dit vooral aan droge nagelriemen, losse velletjes en kleine scheurtjes. Als de nagelriemen kapot zijn, maakt dit je huid wel extra vatbaar voor infecties.
Heb je pijnlijke nagelriemen? Dan kan het zijn dat je last hebt ontstoken nagelriemen. Je noemt deze nagelriem ontsteking ook wel Paronychia. Het kan op alle leeftijden voorkomen en is in de meeste gevallen ook onschuldig, maar wel pijnlijker. Hieronder vertel ik meer over zowel gescheurde, kapotte nagelriemen als ontstoken nagelriemen.
Kapotte nagelriemen oorzaak
Kapotte nagelriemen kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden. Zo gaat een droge huid van je handen automatisch vaak gepaard met droge nagelriemen. Dit maakt je huid ook vatbaarder voor het ontstaan van een ingescheurde nagelriem. Hetzelfde geldt voor huidaandoeningen die gepaard gaan met een verminderde barriere functie. Denk aan: eczeem, psoriasis, ichthyosis en handschimmel.
Ook blootstelling aan schoonmaakmiddelen, desinfecterende middelen en agressieve handzeep producten kunnen de huid uitdrogen en zo droge nagelriemen veroorzaken. Net als het overmatig knippen van je nagelriemen, nagelbijten, duimen of je nagelriemen terugduwen. Ook dit veroorzaakt vaker ingescheurde nagelriemen.
Hoe zien droge nagelriemen eruit?
Een gescheurde nagelriem is niets ernstigs. Wel kunnen droge nagelriemen gaan vastzitten, waardoor ze de nagelgroei belemmeren. Daarnaast zijn gebarsten nagelriemen natuurlijk een gemakkelijke 'opening' voor bacteriën en schimmels, waardoor je vatbaar bent voor infecties. Als de nagelriem inscheurt, herken je dit aan de volgende symptomen:
- Droge nagelriemen
- Droge nagels
- Droge huid rond nagels
- Losse velletjes
- Gebarsten nagelriemen
- Ingescheurde nagelriemen
Ontstoken nagelriemen oorzaak
Net als gescheurde nagelriemen zijn ontstoken nagelriemen vaak het gevolg van het té kort afknippen of afbijten van de nagels. Hierdoor ontstaan er namelijk wondjes aan de zijkanten van je nagels, waardoor bacteriën en schimmels makkelijker je huid binnendringen. Ook een splinter rondom de nagel kan deze ontsteking veroorzaken.
Een kapotte nagelriem loop je ook sneller op als je een nat beroep uitvoert. Bijvoorbeeld kappers, horeca medewerkekers en verpleegkundigen. Je bent dan kwetsbaarder voor gebarsten nagelriemen en zo ook voor een ontsteking. Net als veel tuinieren, want aarde droogt je huid uit waardoor ze makkelijker scheuren.
Ook duimen geeft een verhoogd risico op nagelriem ontstekingen. Dit komt omdat duimen je nagelriemen week maakt, waardoor ze sneller scheuren. Bovendien kunnen je tanden de nagelriemen beschadigen.
Acute en chronische nagelriem ontsteking
Je hebt eigenlijk twee soorten nagelriem ontstekingen. Een acute nagelriem ontsteking en een chronische nagelriem ontsteking. Bij de acute vorm treden er plotseling en snel klachten op. Deze acute nagelriem ontsteking wordt veroorzaakt door het staphylococcus aureus bacterie.
Bij de chronische vorm treedt de nagelriem ontsteking juist langzaam op en duurt het genezingsproces wel één tot twee maanden. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door het pseudomonas aeruginosa bacterie of de candida albicans schimmel. De chronische vorm kan blijvende schade aan de nagel veroorzaken. Zo kun je een bruine of gele nagel krijgen. Ook kan de nagel ruw en bobbelig aanvoelen.
Hoe zien ontstoken nagelriemen eruit?
Voordat de nagelriemen ontsteken, is er vaak sprake van: droge nagelriemen en gebarsten nagelriemen. Dit maakt je huid extra vatbaar voor vervelende infecties. Als er inderdaad een infectie optreedt, herken je een ontstoken nagelriem aan de volgende symptomen:
- Rode nagelriemen
- Droge nagelriemen
- Pus uit nagelriemen
- Gezwollen nagelriemen
- Pijnlijke nagelriemen
- Bloedende nagelriem
- Kloppend gevoel van de nagel
- Verkleuring van de nagel
- Ruwe, bobbelige nagel
- Soms ingegroeide nagel
Nagelriemen verzorgen: kapotte nagelriemen herstellen
Als je last hebt van droge gebarsten nagelriemen, is het belangrijk om je nagelriemen te verzorgen. Maar ook als je geen last hebt van gebarsten nagelriemen is het verstandig om af en toe wat aandacht aan je nagels en nagelriemen te besteden.
Wanneer je de nagelriemen goed verzorgt, voorkom je namelijk vervelende problemen. Zoals: verharde nagelriemen, gescheurde nagelriemen of ontstoken nagelriemen. Maar op welke manier moet je je nagelriemen verzorgen? En wat kun je juist beter niet doen? Hieronder lees je mijn tips!
1. Liever geen nagelriem schaartje
De naam zegt het eigenlijk al. Met een nagelriem schaartje knip je de nagelriemen af. Vaak wordt een nagelriem schaartje gebruikt als er sprake is van gescheurde nagelriemen. Je voelt dan namelijk losse velletjes zitten en die kunnen vervelend zijn. Maar wist je dat je beter zelf geen nagelriem schaartje kunnen gebruiken? Nagelriemen knippen kan namelijk voor problemen zorgen.
Je nagelriemen zitten er niet voor niets. Ze hebben een belangrijke beschermende functie. Als de huidconditie van je nagelriemen goed is, houdt dit namelijk bacteriën en schimmels op afstand. Maar als je je nagelriemen afknipt, ontstaan er openingen rondom je nagels. Dit maakt je huid extra vatbaar voor infecties en ontstekingen. Knip daarom liever geen nagelriemen met een nagelriem schaartje! Laat dit altijd door een professional doen, die de nagelriem niet onnodig beschadigd.
2. Nagelriemduwer
En een nagelriemduwer dan? Heeft dat wel zin? Een nagelriemduwer is eigenlijk een soort minuscuul spateltje. Vaak gemaakt van metaal. Waarmee je gemakkelijk je nagelriemen terug duwt. Vaak wordt gedacht dat het terug duwen van je nagels je nagels sneller laat groeien en gezonde nagelriemen stimuleert. Maar dit is een fabeltje!
Sterker nog, ik raad het gebruik van een nagelriemduwer af. Bij het terug duwen van je nagels, maak je namelijk de proximale nagelplooi los. Dit is de huidplooi die aan de onderkant van je nagel zit. Als je dit los maakt, kunnen schimmels en bacteriën makkelijker en sneller naar binnentreden. Waardoor je ook sneller last kunt krijgen van ontstoken nagelriemen. En dit wil je natuurlijk voorkomen!
3. Kapotte nagelriemen crème
Wat ik wél adviseer, is je nagelriemen verzorgen doormiddel van een crème of zalf. Met daarin genoeg beschermende en herstellende ingrediënten. Denk aan: niacinamide, ceramides, glycerine, petrolatum en zoethoutextract. Deze ingrediënten versterken de conditie van je huid en zo ook de barrière functie van je nagelriemen.
Je hoeft hiervoor geen speciale 'nagelriem crème' te smeren. Je kunt ook prima een goede bodylotion, lippenbalsem of handcrème gebruiken. Uiteindelijk gaat het tenslotte om de ingrediëntenlijst. Hieronder heb ik daarom een lijstje gezet van producten die je ook als nagelriem crème of nagelriem zalf kunt gebruiken!
- Deze La Roche Posay balsem: bevat shea butter en panthenol. Een fijne balsem voor je nagelriemen, maar ook als je last hebt van droge lippen of droge plekjes op je lichaam.
- Deze Bepanthen body crème: bevat de effectieve stoffen: shea butter, dimethicone, niacinamide en glycerine. Het is een fijne balsem voor zowel droge handen, droge benen of ter verzorging van je nagelriemen.
- Deze La Roche Posay handcrème: bevat de werkzame ingrediënten: niacinamide, glycerine en shea butter. De crème werkt goed tegen droge handen en zo ook ter verzorging van je nagelriemen.
- Deze Berivita jojoba olie: bevat pure jojoba-olie waarmee je je nagelriemen, huid en haren kunt verzorgen.
Behandeling ontstoken nagelriemen
Kapotte nagelriemen herstellen kan dus op bovenstaande manieren, maar als er sprake is van een ontsteking zal het herstel langer duren. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is het niet nodig om met ontstoken nagelriemen naar de huisarts te gaan. In de meeste gevallen geneest de ontsteking namelijk vanzelf weer. Blijf je lang lasthouden van de ontsteking? Of doet de nagelriem ontsteking veel pijn? Dan kan een huisarts eventueel een schimmel of bacteriedodend middel voorschrijven.