Neavus spilus: grote moedervlek met stipjes
30 augustus 2020 
2 min. leestijd

Neavus spilus: grote moedervlek met stipjes

Het ziet er een beetje apart uit. Een soort moedervlek, met daarin allemaal donkere kleine stipjes. Dit noem je een neavus spilus. Het is een pigmentvlek met kleine gepigmenteerde vlekjes erin. Ik vind het zelf een mooie moedervlek. Maarja, dat is natuurlijk makkelijk praten als je er zelf geen hebt….

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is een neavus spilus?

Een neavus spilus is een goedaardige pigmentvlek. Vaak aangeboren.

Hoe ziet een neavus spilus eruit?

De neauvis spilus lijkt eigenlijk een beetje op de cafe au lait vlek. Het verschil tussen beide is dat er in de neavus spilus allemaal kleine vlekjes zichtbaar zijn. De pigmentvlek zelf is wat lichter bruin. En in de pigmentvlek zitten allemaal kleine, donkerdere, pigmentvlekjes. Oftewel spikkels. Spilus is de Latijnse benaming voor gespikkeld.

Deze ‘spikkels’ kunnen afgevlakt zijn, maar ook voelbaar. Daarnaast kunnen ze verschillende kleuren hebben. De kleine vlekjes kunnen lichtbruin zijn, donkerbruin, zwart, maar ook blauw. Blauw? Jep.. Klinkt misschien gek, maar als je pigment diep in je huid zit, kleurt het blauw.

De vlek is meestal al vanaf de geboorte aanwezig. Het grappige is dat de moedervlek er dan nog ‘normaal’ uit ziet. Later komen de spikkeltjes er pas in. Je kan één neavus spilus hebben, maar ook meerdere. De vlek is ongeveer drie tot zes centimeter groot en zit meestal op de borst of op je rug.

Oorzaak neavus spilus

De pigmentvlek ontstaat doordat er in een klein deel van de melanoblasten een fout ontstaat. Melanoblasten zijn voorlopers van de pigmentcellen (melanocyten). Ze ontstaan diep in je huid en verplaatsen daarna naar boven. Eenmaal aangekomen in de opper- en lederhuid veranderen de melanoblasten in melanocyten (je pigmentcellen).

Waarom er een fout in de melanoblasten ontstaat is niet helemaal duidelijk. Wel kan de pigmentvlek in relatie staan met een syndroom. Voorbeelden zijn: Het Ebstein syndroom en het syndroom van recklinghausen.

In de pigmentvlek kunnen zich kwaadaardige moedervlekken ontwikkelen, namelijk melanomen. De kans hierop is gelukkig heel klein. Als je neavus spilus kleiner dan 20 cm is hoef je de pigmentvlek niet de hele tijd te controleren. Als de plek groter dan 20 centimeter is zou ik dit wel adviseren.

Houd goed in de gaten of er veranderingen optreden. Maak bijvoorbeeld ieder jaar een foto van de pigmentvlek. Als je een verandering opmerkt kun je het laten checken door je huisarts of dermatoloog.

Behandeling neavus spilus

De Neavus spilus is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. De kans op het ontwikkelen van een kwaadaardige vorm is zeer klein. Hoe groter de naevus is, hoe groter de kans is op kwaadaardige ontwikkeling.

Wanneer de neavus een diameter heeft van 20 cm of groter kan geadviseerd worden om de moedervlek af en toe te controleren op verandering in vorm, rand, kleur en diameter. Wanneer je een verandering opmerkt kun je even langs de huisarts gaan ter controle.

Eventueel kan hij/zij adviseren om jaarlijks terug te komen voor een controle. Als de arts denkt dat er inderdaad een kwaadaardige moedervlekje aanwezig is, zoals een melanoom, zal het plekje eruit worden gesneden voor verder onderzoek.

Professionele behandeling neavus spilus

Een huidtherapeut kan het pigment in de neavus spilus behandelen door middel van verschillende behandeltechnieken. Hieronder heb ik de twee meest gebruikte behandelmethodes gezet:

Pigmentlaser

Hierbij worden de plekjes met een laserlicht opgewarmd en oppervlakkig verbrandt. Er ontstaat dan een korstje op de pigmentvlek. Dit korstje zal er op een gegeven moment afvallen. Samen met het pigment.

Maar let wel op! Er bestaat een risico op nieuwe vorming van pigmentatie. Daarom zullen niet alle therapeuten een  laserbehandeling adviseren. Ik ben zelf ook huidtherapeut en raad lasertherapie bij dit type pigment eigenlijk af.

Het zal bij minder dan een derde van de mensen een gewenst resultaat geven. Het pigment zit namelijk erg diep in de huid. Daarnaast bestaat het risico op verergering. Ik zou persoonlijk voor de therapie hieronder kiezen. Lees hier meer over de pigmentlaser.

Camouflage therapie

Hierbij maakt de huidtherapeut een camouflerende, watervaste crème, die precies de kleur van uw huid zal hebben. Het is een veilige behandelmethode. Maar helaas niet permanent. Je brengt het zelf aan, wanneer je dit wenst. Lees hier meer over camouflage therapie

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram