Plaveiselcelcarcinoom: huidkanker
25 oktober 2020 
4 min. leestijd

Plaveiselcelcarcinoom: huidkanker

Ik denk dat we allemaal wel weten dat zonlicht zo z’n voor en nadelen heeft. Het grootste voordeel is denk ik het bruine kleurtje die je ervan krijgt. Want zeg nou zelf, in de zomermaanden zien we er allemaal toch net wat lekkerder uit. Een groot nadeel is helaas dat zonlicht schade aan je huid kan aanbrengen. Uiteindelijk kan deze schade zo groot zijn dat er huidkanker ontstaat. Eén vorm van huidkanker is het plaveiselcelcarcinoom. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is een plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom, ook wel spinocellulair carcinoom genoemd, is een vorm van huidkanker. In het specifiek ontstaat deze kankersoort uit de cellen uit je opperhuid. Je hebt eigenlijk drie bekende vormen van huidkanker. Als je de huidkanker soorten naar ernst zou moeten rangschrikken, zou het basaalcelcarcinoom voorop staan als ‘minst erg’. Gevolgd door het plaveiselcelcarcinoom, en daarna het melanoom.

Het melanoom is dus de meest ernstige vorm van huidkanker. Het vooruitzicht van een plaveiselcelcarcinoom is weliswaar gunstiger dan dat van een melanoom, maar dient alsnog zo snel mogelijk verwijdert te worden. Het groeit namelijk snel. Sneller dan bijvoorbeeld een basaalcelcarcinoom. En kan uiteindelijk uitzaaien.

plaveiselcelcarcinoom

Oorzaak plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. De meest bekende oorzaak is Uv-straling. Door langdurige blootstelling aan zonlicht ontstaat er schade aan het DNA. Het gevolg is dat de huidcellen abnormaal gaan delen, waardoor er een tumor ontstaat.

Dit wordt door zowel natuurlijk licht als kunstmatig uv-licht veroorzaakt. Bij kunstmatig uv-licht moet je denken aan zonnebank licht of uv-therapie. Deze laatste therapie wordt ingezet bij mensen met psoriasis klachten. Ook ontwikkelt je lichaam sneller een huidkanker als het afweersysteem verzwakt is. Dit komt omdat je lichaam dan minder goed in staat is om schade aan je huidcellen te herstellen.

Daarnaast zie je huidkanker vaker bij wat lichtere huidtypes, of huidtypes waarbij sprake is van een huidaandoening. Denk bijvoorbeeld aan: albinisme, een bestraalde huid, xeroderma pigmentosum of ulcus cruris. Ook speelt leeftijd een rol. Plaveiselcelcarcinomen worden namelijk vaker gezien bij mensen met een leeftijd boven de 65 jaar. Verder kan er ook sprake zijn van erfelijke aanleg.

Ook kan een plaveiselcelcarcinoom ontstaan uit twee specifieke huidafwijkingen. Namelijk: actinische keratose en de ziekte van Bowen. Dit zijn beide voorstadia van huidkanker. Deze voorstadia zijn dus nog niet kwaadaardig (maligne). Maar kunnen dit wel worden. Je noemt het daarom ook wel pre-maligne huidafwijkingen.

plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom herkennen

Maar hoe kun je een plaveiselcelcarcinoom herkennen? Allereerst zit een plaveiscelcarcinoom vooral op plekken van de huid die veel zijn blootgesteld aan zonlicht. Denk hierbij aan de handruggen, het gezicht en de onderarmen.

Verder wordt het bij mannen veel gezien op het kale hoofd. En bij vrouwen op de onderbenen. Verder kun je een plaveiselcelcarcinoom herkennen aan het uiterlijk van het plekje. Aan het begin is het plekje een soort huidkleurig tot roze bobbeltje, met in het midden een korstje.

Maar na een tijdje valt het korstje er weer af en wordt het meer een zweertje dat maar niet wilt genezen. Het plekje kan een beetje pijnlijk zijn en uiteindelijk  een centimeter groot worden.

Verschil actinische keratose en plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom wordt nog wel eens verward met actinsiche keratoseNiet gek hoor. Want ze lijken behoorlijk op elkaar zoals je kunt zien op de foto hieronder. Het grote verschil tussen beide is natuurlijk dat een plaveiselcelcarcinoom kwaadaardig is en actinische keratose (nog) niet.

Verder verschillen beide plekjes ook in uiterlijk. Zo is een plaveiselcelcarcinoom (rechts) echt een soort bultje, en actinische keratose meer een afgevlakt plekje (links). Ook zie je bij een plaveiselcelcarcinoom de verhoorning, gele korstjes, in het midden beter zitten. En is de roodheid wat feller, dan bij actinische keratose.

verschil actinische keratose plaveiscelcarcinoom

Behandeling plaveiselcelcarcinoom

Helaas kun je een plaveiselcelcarcinoom zelf niet genezen. Wat je natuurlijk wel kunt doen is verergering, en de kans op een nieuw plaveiscelcarcinoom, tegengaan. Doormiddel van de juiste zonverzorging en je altijd goed in te smeren met een hoge SPF. Zowel in de zomer, als wintermaanden. Want als het licht is op aarde, schijnt de zon.

Hieronder heb ik mijn favoriete zonnebrand gezet. Of bekijk hier mijn top 11 beste zonnebrandcrèmes.

Beste zonnebrand voor je gezicht

Beste zonnebrand voor je lichaam

Ben je ook benieuwd wat je vooral beter niet kunt opsmeren? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina! Hierop laat ik regelmatig producten zien die je beter kunt laten staan.

plaveiselcelcarcinoom

Professionele hulp bij plaveiscelcarcinoom

Weghalen van het plaveiselcelcacrinoom is noodzakelijk, omdat het kan uitzaaien. Een arts kan het plaveiselcelcarcinoom op verschillende manieren weg halen. Bijvoorbeeld doormiddel van een operatie. Deze behandelmethode komt het meeste voor. Hierbij snijdt de arts het plaveiselcarcinoom uit de huid.

Hij of zij zal hierbij ook een stukje van de omliggende gezonde huid mee nemen. Op die manier kan er namelijk getoetst worden of er voldoende huid is weg gehaald, om alle kwaadaardige cellen weg te halen.

Als een operatie niet mogelijk is kan er gekozen worden het plekje te behandelen met bestraling. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het plaveiselcelcarcinoom op een lastige plek zit. Of omdat operatie een vervelend litteken zal achterlaten. Soms kiest de arts er ook voor om beide behandelopties, opereren en bestralen, te combineren. Raadpleeg je arts wat voor jou de meest effectieve behandelmethode is.

plaveiselcelcarcinoom

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram