Seborroïsch eczeem: rode huid met schilfertjes
10 oktober 2020 
9 min. leestijd

Seborroïsch eczeem: rode huid met schilfertjes

Bij de naam seborroïsch eczeem gaat er misschien niet meteen een belletje bij je rinkelen. Maar als je de foto hierboven bekijkt, herken je de huiduitslag misschien wel. Bij dit eczeem zitten er jeukende, bruingele, schilfers op het gezicht of op het hoofd. De huidaandoening is geheel onschuldig, maar wel super vervelend. Gelukkig kun je de huidklacht vaak zelf behandelen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga naar mijn gratis productadvies voor seborroïsch eczeem.


Wat is seborroisch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een niet-besmettelijk vorm van eczeem, die veel voorkomt. Bij dit eczeem gaat er iets mis bij de aanmaak van je huidsmeer. Oftewel je talg. Geheel onschuldig, maar soms wel heel vervelend. Met name omdat het de huidklacht kan jeuken.

Het eczeem komt op alle leeftijden voor. Zo kunnen baby’tjes van vier weken tot negen maanden er last van hebben. Maar ook pubers en ouderen.

Een schilferende huid

Seborroïsch eczeem herken je vooral aan een schilferende huid. Hierbij gaat het niet om droge, huidkleurige, schilfertjes. Zoals je bijvoorbeeld vaak ziet bij een droog huidtype, droge lippen en een schubbenhuid. Bij seborroisch eczeem gaat het om bruingele schilfers. Met daaromheen een rode en jeukende huid.

schilfers wenkbrauwen

Symptomen seborroïsch eczeem

Hieronder heb ik de belangrijkste symptomen nog even op een rijtje gezet:

  • Vettige schilfers op gezicht (met name in wenkbrauwen en achter de oren)
  • Vettige schilfers op de borst en rug
  • Schilfertjes neusplooien
  • Een rode huid
  • Een beschadigde huid
  • Een jeukende huid
  • Berg baby
  • Hoofdroos

Seborroïsch eczeem gezicht

Seborroïsch eczeem op het gezicht komt vaak voor. Je ziet de schilfering dan vooral tussen de wenkbrauwen zitten, achter de oren, in de wimpers en rondom de neus. Soms zijn de schilfers niet altijd even goed te zien. Om vervolgens uit het niets opeens weer op te spelen.

Seborroïsch eczeem lichaam

Het komt minder vaak voor, maar de jeukende schilfers kunnen ook op je lichaam zitten. Vaak ontstaat het op de borst of de rug.

Seborroïsch eczeem hoofd

Roos schilfers kent iedereen denk ik wel. Maar wist je ook dat roos een vorm van seborroïsch eczeem is? De jeukende schilfertjes zitten dan op de hoofdhuid. Hoofdroos kan in de meeste gevallen goed behandeld worden met een anti-roos shampoo.

Mits hier een afschilferend ingrediënt in zit, zoals ureum, selenium sulfide of piroctone olamine. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:

seborroïsch eczeem hoofdhuid

Seborroïsch eczeem baby: berg

Bij pasgeboren baby's komt seborroïsch eczeem vaak voor. Je noemt de schilfers dan ook wel: berg. Baby berg zie je vooral op op het hoofdje zitten. Maar kan ook op het gezicht ontstaan. Soms zitten de bruingele schilfertjes een beetje gekleefd aan de haartjes.

Het kan daarom fijn zijn om het berg bij een baby te verwijderen. Maar dit is absoluut niet noodzakelijk! De berg schilfertjes zijn namelijk geheel onschuldig. En zullen bij baby’tjes jonger dan een halfjaar uiteindelijk vaak vanzelf verdwijnen.

Wil je het berg van je baby toch verwijderen? Dan kan een berg zalf of berg olie helpen. Bij voorkeur een product dat ureum of cetivol bevat. Of heel veel oliën. Deze ingrediënten weken de berg schilfers namelijk de huid. Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet:

Laat de zalf een paar uurtjes intrekken en was het daarna uit met een anti-berg kammetje. Is je baby’tje jonger dan een halfjaar? Smeer dan eerst even een proefplekje in en kijk even hoe de huid hierop reageert. Meer advies voor de huid van jouw baby’tje? Lees dan mijn gratis productadvies voor de baby huid.

seborroïsch eczeem hoofdhuid

Oorzaak seborroïsch eczeem

Maar hoe ontstaat seborroïsch eczeem nou precies? En waarom heb uitgerekend jij hier last van? Dit kan komen doordat je het eczeem hebt overgeërfd. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Bij seborroïsch eczeem zijn er meerdere dingen aan de hand:

Teveel talg

Allereerst het talg op je huid. Normaal gesproken bestaat dit talg uit onverzadigde,- en verzadigde vetzuren. Bij mensen met seborroïsch eczeem is dit anders. Het talg bestaat uit veel meer verzadigde vetzuren dan onverzadigde vetzuren, waardoor de huid overmatig gaat afschilveren.

Teveel gistcellen

Er wordt aangenomen dat de veranderde samenstelling van talg, waar ik het hierboven over had,  leidt tot een toename van gistcellen. Iedereen heeft deze gistcellen op zijn of haar lichaam zitten. Maar mensen met seborroïsch eczeem hebben er dus veel meer.

Deze toename van gistcellen, zorgt ook weer voor een toenemende productie van onverzadigd vetzuren. En zo voor overmatige schilfering. Het lichaam verdedigt zichzelf tegen dit hoge aantal gistcellen, waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan. Door deze ontstekingsreactie wordt de huid rood en droog.

Uitlokkende triggers seborroïsch eczeem

Verder zijn er ook nog een aantal factoren die het seborroïsch eczeem kunnen triggeren en verergeren. Voorbeelden zijn: stress, koude lucht, warm lucht, het overmatig gebruik maken van zeep producten, het dragen van mutsen of petten en het smeren van irriterende cosmetica producten.

seborroïsch eczeem gezicht

Verschil seborroisch eczeem of psoriasis

Een huidklacht waar seborroïsch eczeem erg op kan lijken is psoriasis. Met name omdat bij beide huidklachten roodheid, jeuk en schilfering op de voorgrond staan. Toch zijn er ook behoorlijk wat verschillen.

Zo is er bij psoriasis sprake van een versnelde celdeling, waardoor er rode plekken met schilfers ontstaan. Bij seborroïsch eczeem zijn de huidklachten het gevolg van een genetische factoren in combinatie met een overgroot aan gisten en vetten.

En ook qua uiterlijke symptomen verschillen de huidklachten. Zo treden er bij seborroïsch eczeem vooral vettige, gele schilfers op. Met daaromheen wat diffuse roodheid. Bij psoriasis gaat het meer om rode plakkaten. Met daarop zilverachtige schilfers. Geen gele.

Met name psoriasis op de hoofdhuid wordt vaak verward met seborroisch eczeem, omdat de haren ervoor zorgen dat de huidklacht niet altijd even goed zichtbaar is. Wat je hier vooral als grote verschil ziet, is dat psoriasis op de hoofdhuid zich ook verspreid naar het gezicht. En bovendien dat het vaak om hardnekkigere schilfers gaat. Lees hier meer over hoofdhuid psoriasis.

psoriasis capitis

Behandeling seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een chronische huidaandoening. Helemaal genezen zal de huidklacht daarom nooit. Om deze reden ligt de focus bij de behandeling van seborroïsch eczeem vooral op het verminderen van uitlokkende factoren. En op het herstellen van de beschadigde huid. Hieronder lees je mijn tips!

Vermijd uitlokkende factoren

Seborroïsch eczeem voorkomen is lastig. Maar je kunt je kunt de kans op het eczeem zeker verminderen door uitlokkende factoren te vermijden. Irriterende verzorgingsproducten zijn hier een voorbeeld van.

Ben je benieuwd welke producten of merken je beter niet kunt smeren? Volg dan de Sproet Instagram pagina. Hierop laat ik regelmatig zien welke merken je beter kunt skippen!

Anti-gist middel: ketoconazol

Om het seborrhoïsch eczeem aan te pakken, adviseer ik je allereerst om een anti-gist product te gebruiken. Dit is vaak super effectief is! Voorbeelden zijn: ketoconazol of seleensulfide. Meestal zijn de schilfers dan binnen een maand weg.

Klinkt goed toch?! Je hebt ketoconazol in crème vorm. Maar als het seborroïsch eczeem op de hoofdhuid zit, kun je ook kiezen voor een ketoconazol shampoo.

baby berg

Juiste cosmetica producten smeren

Naast het smeren van dit anti-gist middel, dien je je huid ook altijd goed te reinigen, hydrateren en vooral te exfoliëren. Gebruik altijd huidverzorgingsproducten die vrij zijn van: parfum, kleurstof of alcohol.

En smeer bij voorkeur producten die een afschilverend ingrediënt bevatten. Zoals bijvoorbeeld ureum of salicylzuur. Met name als het seborroïsch eczeem in de wenkbrauwen zit, is het fijn om deze stoffen te smeren.

Het beste is om dan een exfoliant én een crème met afschilverende stoffen te gebruiken. Je brengt dan 's avonds eerst het exfoliant aan. En na twee minuten, smeer je de dag/nachtcrème op. Je hoeft hierin geen onderscheid te maken tussen een aparte dag en nachtcrème. Een dagcrème kun je namelijk ook prima in de nacht smeren.

Benieuwd welke specifieke producten ik aanraad? Lees dan mijn gratis geschreven productadvies voor seborroïsch eczeem. Of zie hieronder alvast een aantal goede voorbeelden!

Exfoliant

Hieronder heb ik een paar voorbeelden van goede exfolianten gezet. Een bijkomend voordeel is dat een exfoliant ook helpt tegen onzuiverheden en huidveroudering!

Crème

Hieronder heb ik een paar voorbeelden van goede crèmes gezet, die je zowel overdag als 's nachts kunt gebruiken:

seborroïsch eczeem gezicht

Behandeling door arts

Mijn advies is dus om het seborroïsch eczeem eerst te behandelen met ketoconazol en de juiste huidverzorgingsproducten. Als deze behandeling niet goed aanslaat, zou ik een dermatoloog raadplegen. Hij of zij kan onderstaande therapieën voorschrijven of toepassen.

Anti-gist tabletten

Naast het smeren van anti-gist middelen, kun je ze ook slikken. Dit wordt vooral geadviseerd als het seborroïsch eczeem zich heel erg heeft uitgebreid. De tabletten doden het gist van binnenuit. Voorbeelden van dit soort anti-gist tabletten zijn: Fluconazol en Itraconazol.

Lichttherapie

Ook lichttherapie wordt wel eens toegepast bij de behandeling van eczeem. Uv-licht werkt namelijk ontstekingsremmend, waardoor de huid rustiger wordt. Dit is ook de reden waarom veel mensen met seborroïsch eczeem in de zomer minder klachten hebben.

 De therapie wordt twee tot drie keer per week gegeven. Je moet deze therapie wel als laatste redmiddel zien, als alle andere behandelingen niet goed aanslaan.

lichttherapie eczeem

Corticosteroïden

Seborroïsch eczeem kan ook behandeld worden door een zalf of crème met corticosteroïden te smeren. Deze corticosteroïden remmen de ontstekingen. En verminderen jeuk, zwelling en schilfering. Wat je ook vaak ziet is dat er een crème wordt voorgeschreven, waarin zowel corticosteroïden zitten als ketoconazol.

Zelf ben ik geen fan van corticosteroïden, omdat ze ook veel bijwerkingen geven. En deze bijwerkingen wegen in mijn ogen niet op tegen de voordelen ervan. Ga je toch starten met corticosteroïden? Gebruik dan ook altijd een vette zalf of vette olie.

Dit zorgt er namelijk voor dat de schilfers gemakkelijker loslaten en de stoffen beter de huid in kunnen dringen. Maar ook dat je de bijwerkingen van de corticosteroïden vermindert.

Andere soorten eczeem

Kun je je niet helemaal vinden in bovenstaand verhaal? En denk je dat je last hebt van een andere soort eczeem op gezicht of lichaam? Dan is deze blog misschien interessant: Verschillende soorten eczeem. Hierin vertel ik welke soorten eczeem er allemaal zijn. En hoe je de verschillende soorten eczeem het beste kunt behandelen!

Soorten eczeem


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram