Sulfiet intolerantie: rode vlekken na alcohol
08 november 2020 
6 min. leestijd

Sulfiet intolerantie: rode vlekken na alcohol

Rode vlekken na het drinken van alcohol? Veel mensen hebben er last van. Wat natuurlijk ook niet gek is, want alcohol verwijdt onze bloedvaatjes. Toch is er bij sommige mensen meer aan de hand dan alleen onschuldig blosje de wangen. Namelijk: een sulfiet intolerantie. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!


Wat is een sulfiet intolerantie?

Bij een sulfiet intolerantie is iemand intolerant voor, je raadt het al, sulfiet. Je lichaam heeft hier geen allergie voor aangemaakt, maar reageert er overgevoelig op. Iedere keer wanneer jij een product met sulfiet inneemt, treedt er een overgevoeligheidsreactie op.

Alcohol allergie en rode vlekken

Maar maak je geen zorgen; de kans dat je een rode wijn allergie, witte wijn allergie, bier allergie of een algehele alcohol allergie hebt is heel klein. Het is veel aannemelijker dat je allergisch of gevoelig bent voor sulfiet. Een stofje dat onder andere voorkomt in bier en wijn. En dit heeft zo zijn voor,- en nadelen.

Een nadeel is dat je niet alleen voor alcohol producten gevoelig bent, maar ook voor andere voedingsmiddelen die sulfiet bevatten. Een voordeel is dan wel weer dat je bepaalde wijn en bier zonder rode vlekken kunt drinken. Zolang er maar geen sulfiet in zit. Het gaat dus vooral om het vermijden van dit stofje.

sulfiet intolerantie

Hoe ziet een sulfiet allergie eruit?

Bij een overgevoeligheid voor sulfiet krijg je na het drinken of eten van sulfiet een huidreactie. Vaak is deze huidreactie extreem en staat een rode huid op de voorgrond. Wel uit zich op verschillende manieren:

Rode vlekken op je huid

Er ontstaan vaak allerlei rode vlekken op je lichaam. De rode vlekken kunnen vrijwel overal voorkomen en kunnen een beetje lijken op netelroos bulten. De rode vlekken zijn vaak scherp begrensd. Dit betekent dat de overgang van de rode vlek naar de kleur van je huid heel duidelijk te zien is. Het doet misschien zelfs een beetje denken aan een koeienvacht. Alleen zijn de zwarte vlekken in dit geval rood.

Rode vlekken in het gezicht

De rode vlekken kunnen ook alleen in je gezicht ontstaan in plaats van over je hele lichaam. Rode vlekken in je gezicht zijn natuurlijk extra vervelend, omdat je ze niet kan verbergen. De rode vlekken lopen vaak tot de nek of kaaklijn. Het lijkt dan een beetje op blozen. Je voelt je wangen steeds heter worden. Ook kun je opmerken dat je gezicht een beetje gaat zwellen.

Eczeem

Ook kan er eczeem optreden. De rode vlekken gaan dan schilferen. Dit zijn vaak kleine witte schilfertjes. Maar er kunnen ook droge, schrale, plekken op de huid verschijnen. Als er eczeem plekjes ontstaan, betekent dit dat er een huidontsteking is opgetreden, omdat je huid niet goed reageert op het sulfiet.

Fysieke klachten

Naast de vervelende rode vlekken in je gezicht en op je lichaam, kunnen er ook lichamelijke klachten optreden. Zo hebben sommige mensen last van een kriebelende hoest, een piepende ademhaling, benauwdheid of zelfs astma klachten. Dit zijn klachten die ook vaak optreden bij mensen met atopisch eczeem.

Foto's sulfiet intolerantie

Toevallig ken ik iemand met een sulfiet tolerantie. Met name na het drinken van alcohol krijgt zij allemaal rode vlekken. Een klein voordeel voor mij: veel foto’s voor in deze blog.

rode vlekken na alcohol

Oorzaak sulfiet allergie

Het vervelende aan een sulfiet allergie is dat het in veel levensmiddelen en alcohol zit. De rode vlekken ontstaan hierdoor vaak tijdens sociale activiteiten en in gezelschap. Net na dat glaasje rode wijn op het terras. Of tijdens een gezellig dinertje met vrienden. Juist dán zit je niet te wachten op een gezicht vol rode vlekken..

Wel is het goed om te weten dat een sulfiet allergie dus eigenlijk niet bestaat, want bij een allergie is er sprake van een afweerreactie van je immuunsysteem. En dat is bij dit huidprobleem niet het geval. Het gaat om een sulfiet tolerantie. Toch noemen veel mensen het een sulfiet allergie. Dit komt, omdat sulfiet eerst vaak probleemloos wordt ingenomen, maar opeens voor problemen zorgt.

Bij sulfiet intolerantie reageert je lichaam dus overgevoelig op het innemen van sulfiet. Waarom de overgevoeligheid op sulfiet ontstaat is niet duidelijk. Een sulfiet intolerantie wordt wel vaak gezien bij mensen met astma.

Eten en drinken met sulfiet

Sulfiet zit in veel verschillende dranken en voedingsmiddelen. Het zorgt er namelijk voor dat vlees en fruit geen bruine kleur krijgt. Producten waar vooral veel sulfiet in zit zijn:

  • Gedroogd fruit/groenten
  • Mosselen
  • Wijn
  • Citroensap
  • Vruchtensap
  • Aardappelpuree
  • Kant en klaar maaltijden
  • Rozijnen
  • Tomatenpuree
  • Bouillon

Er zijn veertien allergenen die op de verpakking van voedingsmiddelen worden vermeld. Denk bijvoorbeeld aan ei, melk, gluten en tarwe, pinda, soja, en dus ook sulfiet. Als sulfiet niet op de verpakking vermeld staat kun je het herkennen aan E nummer E220 t/m E228.

sulfiet allergie

Behandeling sulfiet intolerantie

Helaas kun je niet zoveel tegen de rode vlekken doen. De enige oplossing, welke waarschijnlijk een beetje tegenvalt, is het niet drinken of eten van producten met sulfiet. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het zit namelijk in erg veel levensmiddelen.

Je kunt hier natuurlijk wel een beetje op letten. Door middelen met een hoge sulfiet concentratie zoveel mogelijk te vermijden. Hieronder heb ik nog wat algemene tips gezet tegen het krijgen van rode vlekken na alcohol:

Voeding aanpassen

Een diëtiste kan je op weg helpen bij het vinden van de juiste voeding. Maar je kunt het natuurlijk ook eerst zelf proberen. Door gerechten te maken die niet of weinig sulfiet bevatten. Een goed kookboek is dit dieet basisboek bij sulfiet overgevoeligheid. Er staan allerlei recepten in, speciaal voor mensen met een sulfiet intolerantie!

Histamine remmen

Is het al te laat, en zit je gezicht onder de rode vlekken? Dan kun je ijs tegen de vlekken aanhouden om de huid te koelen. Maar wat ook kan helpen zijn anti-histaminica pilletjes. Deze pilletjes worden vaak geslikt tegen hooikoorts klachten, omdat ze de histamine aanmaak remmen.

Histamine is een stofje dat vrij komt tijdens allergieën en overgevoeligheidsreacties. En verantwoordelijk is voor klachten als:; roodheid, zwelling, branderige ogen, een brandende huid en jeuk. Het remmen van de aanmaak van histamine kan dus de overgevoeligheidsreactie verminderen.

rode vlekken na alcohol

Huid kalmeren

Wat je ook kunt doen, is een crème of lotion smeren die de huid kalmeert en jeuk klachten remt. Een fijn ingrediënt om hiervoor te smeren is haverextract. Deze stof wordt al jarenlang ingezet tegen jeukende en pijnlijke huidklachten. Als: waterpokken, brandnetel uitslag, netelroos, muggenbulten en ook een sulfiet intolerantie. Wat ook kan helpen is het smeren van zinkoxide. Ook zinkoxide remt namelijk jeukklachten.

Je kunt de producten van te voren opsmeren. Bijvoorbeeld als je weet dat je iets gaat eten of drinken met sulfiet erin. Of pas opsmeren als de huidklachten opspelen. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet van producten met zinkoxide of haverextract:

Professionele hulp

Een huisarts kan je adviseren om bloed te laten prikken of om een plakproef test uit te voeren. Om zo de intolerantie vast te stellen. Soms kan er namelijk ook iets aan de hand zijn met je lever. En het is fijn om dit uit te sluiten.

rode vlekken na alcohol

Misschien vind je dit ook interessant

Inmiddels heb ik van heel wat producten de ingrediëntenlijsten bekeken en een groot deel hiervan ook zelf gesmeerd. Ben je benieuwd wat mijn favoriete huidverzorgingsproducten zijn? Hieronder vind je een aantal van mijn favoriete lijstjes!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram