Vervellen: na verbranden
03 juli 2022 

Vervellen: na verbranden

Ben je eindelijk lekker gekleurd, hangen de vellen aan je rug... Weg kleurtje en hallo jeukende huidschilfers. Ik denk dat iedereen het wel eens heeft meegemaakt. En dat niemand 's ochtends opstaat met als doel even lekker te verbranden tot dat de blaren in je rug gegrafeerd staan. Toch gebeurt het vaak. Met als gevolg: flink vervellen. Maar hoezo vervel je eigenlijk? En wat kun je het beste tegen vervellen doen? Ik vertel het je allemaal in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Vervellen huid

Vervellen van de huid betekent eigenlijk letterlijk het loslaten van je huid. Het gaat hierbij om vervelling van je bovenste huidlaag. Je noemt deze huidlaag ook wel je opperhuid. In deze huidlaag vindt ook huidvernieuwing plaats.

Iedere dertig dagen schilferen je oude huidcellen af. En komen er nieuwe huidcellen voor terug. Hier merk je verder niets van. Tenzij dit huidvernieuwingsproces te snel gaat. Dan merk je het wél. In de vorm van vervellen.

vervellen na verbranden

Oorzaak vervellen

De aanmaak van nieuwe huid merk je dus niet. Tenzij het huidvernieuwingsproces sneller gaat dan dit zou moeten gaan. Je merkt er dan wel iets van, omdat je huid gaat afschilveren of vervellen. Je huid krijgt namelijk niet de kans om de oude huidcellen te vervangen voor de nieuwe huidcellen.

Je oude huidcellen zijn tenslotte nog helemaal niet zo oud. Normaal gesproken schilferen ze pas na dertig dagen af. Maar nu moeten ze opeens veel sneller plaats maken voor de nieuwe huidcellen. En dit kan voor vervelling zorgen.

Maar hoezo verloopt dit huidvernieuwingsproces opeens te snel? Dit kan twee oorzaken hebben: huidbeschadiging met opzet en zonder opzet. Hieronder leg ik beide oorzaken uit.

1. Huid beschadiging met opzet

Er zijn verschillende huidbehandelingen die de huid bewust en gecontroleerd beschadigen. Om zo het huid vernieuwingsproces te versnellen. Denk bijvoorbeeld aan een chemische peeling of microneedling. Je huid gaat dan versneld delen, waardoor je huid gaat vervellen. Vervellen na een peeling is daarom ook normaal.

2. Huid beschadiging zonder opzet

Maar je huid kan ook onbewust beschadigen. Zonder dat je dit wilt. Denk bijvoorbeeld als je verbrand door de zon bent. Vervellen na verbranden komt regelmatig voor. De zon is namelijk alles behalve huidvriendelijk. Het beschadigt je huid onwijs. En kan zo onder andere zorgen voor het vervellen van je huid.

vervellen

Vervellen na verbranden

Tijdens zonverbranding is meestal alleen je bovenste huidlaag verbrand. Oftewel, de opperhuid laag. Je huid wordt rood, doet pijn, voelt warm aan en er kunnen zelfs blaren op ontstaan. Deze roodheid door zonverbranding trekt meestal binnen een week weer weg. Maar als gevolg van deze verbranding kan er wel een nieuwe huidklacht optreden, namelijk: vervellen van je huid.

Je bovenste huidlaag is door de zon namelijk beschadigd. En gaat zichzelf herstellen door nieuwe huid aan te maken. Maar je oude huidcellen zijn zich van geen kwaad bewust. En ook nog helemaal niet koud genoeg om af te schilferen. Toch moeten deze cellen plaats maken voor de gezonde, nieuwe huidcellen. Met als gevolg dat je huid los laat. En zo gaat vervellen.

Vervellen: wat te doen?

Oké, en nu? Je huid is aan het vervellen en je zongebruinde kleurtje bladdert er letterlijk af. Kun je het vervellen van je huid überhaupt nog stoppen? Helaas niet volledig. Maar je kunt wel degelijk verergerging voorkomen door de juiste cosmetica producten te smeren.

vervellen rug

Smeren van bodylotion

Wat ik zou doen is een bodylotion smeren. Dat zowel hydraterende en huidherstellende ingrediënten bevat, als kalmerende ingrediënten. Op die manier help je je huid een handje met het huidvernieuwingsproces. En voorkom je dat de vervelling erger wordt.

Hieronder heb ik drie goede voorbeelden gezet. Alle producten bevatten hoge concentraties antioxidanten, hydraterende stoffen en huid herstellende stoffen. En ook alle drie de producten zijn geschikt voor zowel het lichaam als het gezicht.

Jeuk door vervellen

Heb je ook veel last van jeuk door het vervellen van je huid? Dan is het belangrijk om niet aan je huid te krabben. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar hiermee voorkom je dat je huid nog meer beschadigd. Je kunt de jeuk door het vervellen eventueel remmen door een crème of zalf met zinkoxide te smeren.

Zinkoxide remt namelijk de jeuk en legt tegelijkertijd een soort beschermlaag over je huid. Waardoor het sneller zal herstellen en minder kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:

Ben je ook nog steeds verbrand door de zon ven wil je wat verkoelends smeren? Lees dan mijn gratis aftersun advies!

vervellen

Algemene tips bij vervellen

Naast het smeren van huidherstellende stoffen is het ook belangrijk om niet aan de velletjes te zien. Hoe verleidelijk het ook is. Het zal je huid er namelijk niet mooier op maken.. Daarnaast is het belangrijk om na het douchen niet te hard over je huid te wrijven. Probeer liever je huid droog te deppen. Ook is het goed om voldoende water te drinken.

Vervellen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar dat riedeltje kennen we inmiddels wel. Iedereen weet denk ik ook dat vervellen niet per se slim is. En er is denk ik ook niemand die 's ochtends opstaat en denkt: vandaag ga ik eens lekker verbranden, zodat ik hierna even flink kan gaan vervellen. Het gebeurt vaak zonder dat je het door hebt.

In de toekomst kun je je huid hier extra tegen beschermen, door de juiste zonnebrand producten te smeren. Hieronder heb ik mijn favoriete zonnebrand gezet:

Zonnebrand gezicht

Zonnebrand lichaam

Benieuwd welke zonnebrandproducten ik nog meer adviseer? Ik heb mijn favoriete zonnebrand voor gezicht en lichaam op een rijtje gezet! Je leest dit advies hier: Beste zonnebrand voor lichaam en gezicht.

vervellen na verbranden


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram