Voetverzorging: voor heerlijke zachte voeten
12 februari 2023 
10 min. leestijd

Voetverzorging: voor heerlijke zachte voeten

Onze voeten staan niet altijd op het prioriteiten lijstje van een goede huidverzorging. Toch kan het soms fijn zijn om ook wat aandacht aan de huid van je voeten te geven. Maar wat is nou de juiste voetverzorging? En welke producten kun je het beste gebruiken? In deze blog geef ik je mijn voetverzorging tips!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is voetverzorging?

Voetverzorging is een overkoepelende term voor allerlei vormen van voetverzorging, waaronder: het wassen, hydrateren, scrubben en masseren van je voeten. Dit kunnen zowel je voetzolen en voetruggen zijn, maar ook je teennagels, tenen en hielen.

Daarnaast omvat voetverzorging ook het behandelen van allerlei voetproblemen. Denk bijvoorbeeld aan: eelt, blaren, likdoorns, kloven, voetschimmel en ingegroeide nagels. Een goede voetverzorging verbetert de huidconditie en helpt zo bij het verminderen van dit soort vervelende klachten. Tegelijkertijd verkleint een goede voetverzorging natuurlijk ook de kans op nieuwe voetproblemen!

voetverzorging

Voeten wassen

Je voeten wassen kan zowel onder de douche, in bad of in een speciaal voetenbadje en dit is om verschillende redenen belangrijk. Allereerst, zorgt al het lopen voor zweet en vuil op onze voeten. Door ze regelmatig te wassen voorkom je dat vuil en zweet zich gaat ophopen en er nare geurtjes ontstaan. Of, nog vervelender, infecties.

Je voeten zijn namelijk vatbaar voor verschillende infecties. Met als meest voorkomende infectie: een schimmelinfectie en bacteriële infectie. Door je voeten regelmatig te wassen, verminder je het risico op infecties. Kortom, het wassen van je voeten is belangrijk om ze schoon, gezond en goed verzorgd te houden. Wat weer een bijdragen levert aan onze algehele persoonlijke hygiëne en gezondheid.

voetverzorging

Voeten hydrateren

Ook het hydrateren van je voeten is belangrijk. Het dagelijks insmeren van een crème kan hierbij helpen. Met name in zomermaanden, wanneer we vaker op blote voeten lopen en vaker in chloorwater zwemmen, is het fijn om hier wat aandacht aan te besteden.

Zo verklein je namelijk de kans op uitdroging, kloofjes, eelt en pijn. Maar ook de kans op infecties. Een kapotte, droge huid is namelijk veel vatbaarder voor infecties dan een sterke intacte huid. Daarnaast zorgt een verzorgende crème er ook voor dat je heerlijk zachte voeten krijgt.

Met name als je last hebt van eelt of ruwe plekken helpt het om regelmatig een voetencrème te smeren.  Smeer er ook gerust je tenen mee in, want ook hier kan eelt op ontstaan. Vaak zit het eelt dan aan de bovenkant van de tenen. Voorbeelden van goede voetencrèmes zijn:

voetverzorging

Voeten scrubben

Ook scrubben valt onder voetverzorging. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een lichaam,- of gezicht scrub, alleen is het doel vaak anders. Een scrub wordt namelijk vooral gebruikt om eelt te verminderen. Door dode huidcellen en eelt van de bovenste huidlaag te verwijderen, creëer je heerlijke zachte voeten.

Toch zou ik zelf niet voor scrubs gaan. Met scrubben verwijder je namelijk niet alleen de dode huidcellen, maar ook de gezonde cellen eronder. En dit verslechtert de conditie van je huid juist. Gebruik liever een voetvijl. Maak je huid eerst een beetje week in een voetenbadje en probeer vervolgens eelt en ruwe plekken van je voet te vijlen.

Is de eeltlaag erg verdikt? Dan kun je er ook voor kiezen om een exfoliant te gebruiken. Een exfoliant verwijdert, net als een scrub, dode huidcellen van de bovenste huidlaag en maakt je huid zo lekker zacht. Alleen doet een exfoliant dit op chemische wijze in plaats van mechanische wijze. Hierdoor blijven de gezonde huidcellen gespaard. Voorbeelden van goede alternatieven op voetenscrubs, zijn:

voetverzorging

Hoe ontstaan voetproblemen?

Voetproblemen kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden. Allereerst, kun je genetisch 'belast' zijn met een verhoogd risico op voetproblemen. Maar ook verwondingen, het dragen van te strakke schoenen, het dragen van niet ademende sokken en overbelasting kunnen voetproblemen triggeren.

Hetzelfde geldt voor ziektes als diabetes en artritis. Ook dan komen voetproblemen vaker voor. Daarnaast speelt je beroep en levensstijl natuurlijk een belangrijke rol. Loop je veel? Sport je veel? Moet je strakke schoenen dragen? Ook dit kan een verhoogd risico op voetproblemen met zich meebrengen.

Het is belangrijk om goed voor je voeten te zorgen. Bijvoorbeeld door comfortabele schoenen te dragen, regelmatig te bewegen, je voeten goed schoon te houden, droog te houden en eventuele problemen op tijd aan te pakken. Dit geldt voor zowel je voetzolen, tenen, hielen en teennagels.

Probeer de oorzaak van eventuele voetproblemen te achterhalen, zodat je deze triggers zoveel mogelijk kunt vermijden.

voetverzorging

Verschillende voetproblemen

Er zijn verschillende voetproblemen met allemaal ook weer verschillende oorzaken. De meest voorkomende voetproblemen heb ik hieronder gezet.

Voetschimmel

Bij voetschimmel is er sprake van een schimmelinfectie aan de voet. De huidklacht wordt ook wel tinea pedis of zwemmerseczeem genoemd, omdat je voetschimmel makkelijk kunt oplopen in openbare ruimtes waar je op blote voeten loopt. Denk aan: zwembaden of sauna’s.

Als je last hebt van voetschimmel zijn er een paar dingen die opvallen. Op de onderkant van je voeten ontstaan vaak voetschimmel blaasjes. Dit zijn jeukende blaasjes die uiteindelijk veranderen in een soort ringvormige velletjes. Maar ze kunnen ook veranderen in bruine vlekjes die later tot korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Lees hier meer over voetschimmel.

voetverzorging

Kalknagels

Kalknagels, ook wel bekend als schimmelnagels, zijn nagels aan de vingers of tenen die geïnfecteerd zijn met een schimmel. De nagels zien er bruin tot geel uit. De schimmelinfectie ontstaat wanneer een schimmel, die altijd al op onze huid en nagels aanwezig is, onder bepaalde gunstige omstandigheden gaat groeien.

Wanneer de nagel beschadigd is, kan de schimmel makkelijker infecteren, wat kan leiden tot kalknagels. Hetzelfde geldt voor een warm en vochtig milieu. Bijvoorbeeld als je veel sport en/of je sokken snel nat worden. Ook dit vinden schimmels heerlijk. Heb je last van kalknagels? Lees hier mijn tips tegen kalknagels.

voeten verzorgen

Hiel kloven

Hielkloven zijn letterlijk scheurtjes en barstjes in de huid van de hiel, Ze voelen vaak hard en ruw aan. Terwijl de huid in het scheurtje zelf juist weer zacht aanvoelt. Wanneer de kloof dieper wordt, kan er een wondje ontstaan dat geïnfecteerd kan raken. Hielkloven kunnen op die manier erg gevoelig en pijnlijk worden. Het is daarom belangrijk om de kloven goed in te gaten te houden en regelmatig een verzorgende crème te smeren. Heb je last van hielkloven? Lees dan hier mijn tips tegen hielkloven.

voetverzorging hielkloven

Eelt

Eelt is een verdikking van de bovenste huidlaag. Die zich specifiek vormt op plaatsen waar de huid regelmatig wordt blootgesteld aan wrijving of druk. Eelt fungeert eigenlijk als een soort natuurlijke beschermingsreactie om de onderliggende huidlagen tegen externe invloeden te beschermen.

Toch kan eelt ook voor ongemak zorgen. Als de eeltlaag te dik is, kan dit pijnlijk aanvoelen. Ook is de huid dan vatbaarder voor kloven en likdoorns. Daarom is het belangrijk om deze eeltlaag af en toe weer zacht te maken. Heb je last van eelt? Lees dan hier mijn tips tegen eelt.

voetverzorging eelt

Voeteczeem

Voeteczeem is een huidaandoening waarbij er sprake is van een huidontsteking. En dan in het specifiek de huid van je voeten. Het is, net als handeczeem, geen ernstige huidaandoening maar wel een hele vervelende.

Voeteczeem kan zich op verschillende manieren uiten. Typische symptomen van voeteczeem zijn jeukende voeten, roodheid en irritatie van de huid. Dit is vaak het begin van voeteczeem. Hierna verschijnen er vaak met vocht gevulde blaasjes op de huid. Lees hier meer over voeteczeem.

voet eczeem

Voetverzorging tips

Hieronder heb ik nog wat voetverzorging tips gezet!

  • Breng een voetencrème aan voor het naar bed gaan om het optimaal te laten intrekken.
  • Heb je last van kalknagels? Dan kan tea tree oil helpen. Tea tree oil bevat onder andere terpinen-4-ol en alpja-terpineol. Ze werken antibacterieel en schimmeldodend.
  • Heb je (ook) last van een likdoorn? Dan is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de druk op dat plekje afneemt. Je kunt de druk eventueel laten afnemen door een likdoornring te gebruiken.
  • Heb je last van hiel kloven? Deze Schwoll hiekloven zalf is heel effectief. Ik heb een smeeronderzoekje gedaan met deze zalf en dit resultaat was heel mooi!
  • Ook het regelmatig knippen van je nagels kan de kans op infecties verkleinen, omdat vuil zo minder snel onder je nagels blijft zitten. Knip je nagels alleen niet te kort, want dit kan weer voor andere problemen zorgen, zoals: ingegroeide nagels.
  • Vermijd heel warm water tijdens het douchen of in bad. Dit kan de huid uitdrogen en maakt je voet gevoeliger voor infecties en andere huidproblemen.
  • Draag goed ventilerende sokken.
  • Besteed bij voetverzorging ook aandacht aan je nagelriemen. Bijvoorbeeld in de vorm van een speciale olie voor je nagelriemen. Een goed voorbeeld is dit flesje jojoba olie.

Slechte voetcrème

Vermijd het liefste voetencrèmes met veel geur. Ze irriteren onnodig en maken de huidconditie alleen maar slechter in plaats van beter. Hieronder heb ik een lijstje gezet van voetencrèmes die ik zelf niet zou smeren:

voetverzorging

Waarom is goede voetverzorging zo belangrijk?

Goede voetverzorging is om meerdere redenen belangrijk. Dit zijn zowel cosmetische als medische redenen. Hieronder heb ik vijf voordelen van een juiste voetverzorging gezet:

1. Gezonde voeten

Je voeten krijgen iedere dag behoorlijk wat te verduren. Ze dragen tenslotte de hele dag ons gewicht en zorgen voor mobiliteit. Je kunt je misschien wel voorstellen dat als er voetproblemen ontstaan, dit automatisch voor allerlei fysieke ongemakken kan zorgen. Lopen wordt lastiger, staan doet pijn, wrijving is gevoelig. Een juiste voetverzorging houdt je voeten goed gezond, waardoor de kans op klachten afneemt.

2. Hygiëne

Een goede hygiëne is natuurlijk altijd belangrijk, maar bij je voeten geldt dit misschien nog wel extra. Je voeten zijn namelijk heel vatbaar voor schimmels en bacteriën. Dit komt, omdat er constant druk en wrijving op onze voeten staat én transpireren voor natte voeten kan zorgen. Deze combinatie is een ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën. Door je voeten regelmatig te wassen en verzorgen, verklein je het risico op infecties. En zo ook op huidproblemen als voetschimmel.

voetverzorging

3. Comfortabel

Als je jouw voeten op de juiste manier verzorgt, biedt dit ook comfort. De huidconditie van je voeten versterkt. Op die manier zijn je voeten ook beter weerbaar tegen invloeden van buitenaf en huidproblemen van binnenuit. Denk aan: hyperkeratose, eelt, likdoorns, hiel kloven en andere ongemakken. Een sterke huid barrière zorgt zo automatisch voor minder voetpijn en meer comfort.

4. Preventie

Het riedeltje 'voorkomen is beter dan genezen' ken je waarschijnlijk wel. En dat geldt ook voor je voeten. Door af en toe ook wat aandacht te besteden aan de verzorging van je voeten, verklein je het risico op allerlei vervelende huidproblemen.

5. Uiterlijk

Al laatste zorgt de juiste voetverzorging automatisch vaak ook voor mooier uitziende voeten. In de meeste seizoenen stoppen we onze voeten natuurlijk lekker weg in onze schoenen. Om ze vervolgens in de zomer weer tevoorschijn te halen als we onze slippers weer uit de kast halen.

En dat is soms aan je voeten af te lezen. Je voeten kunnen er droog, schilferig en rood uit zien. Daarnaast voelen ze vaak ruw aan. Door je voeten goed te verzorgen, zien je voeten er vaak frisser en zachter uit.

voetverzorging

Bronnen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram