Vermoeide ogen: wallen onder ogen
26 juni 2021 

Vermoeide ogen: wallen onder ogen

Niets is vervelender dan constant een vermoeide blik uitstralen, terwijl je helemaal niet moe bent. Toch komt het heel vaak voor. Met name donkere kringen rondom de ogen en wallen worden snel aangezien als vermoeide ogen. Toch gek, want vaak is er iets heel anders aan de hand. In deze blog leg ik je meer uit over: oorzaak wallen, soorten wallen en hoe kun je wallen verwijderen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Eigenlijk zou je zeggen dat vermoeide ogen worden veroorzaakt door moeheid. Maar toch zijn vermoeide ogen vaak iets anders dan moeheid. De ogen stralen een vermoeide blik uit, door bepaalde huidkenmerken, als:

Maar je hoeft hier dus helemaal niet moe voor te zijn. Vaak is er zelfs iets heel anders aan de hand. In deze blog ga ik op het huidkenmerk: wallen onder de ogen.

Ik denk dat iedereen wallen wel herkent. Er ontstaat een soort huid zakje onder de ogen. Dit kan een beetje gebold zijn. Maar ook juist huid slappe huid. Doordat de huid hier niet strak loopt kan er ook een schaduw om de wal ontstaan. Dit veroorzaakt een schaduw langs de wal, waardoor er donkere kringen onder de ogen ontstaan.

Let wel op: het kan ook zijn dat je last hebt van donkere kringen onder de ogen, zonder dat je last hebt van wallen. Donkere kringen kunnen namelijk ook door andere factoren veroorzaakt worden. Heb je alleen last van donkere verkleuringen? Maar niet per se last van een 'zakje' onder je ogen? Dan kun je beter even deze blog bekijken: Donkere kringen onder ogen

wallen verwijderen

Als je last hebt van wallen onder je ogen kunnen er heel veel verschillende dingen aan de hand zijn. Hieronder leg ik je de meest voorkomende oorzaken van wallen uit.

Wallen door huidveroudering

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid helaas ook wat slapper. Collageen en de huid elasticiteit nemen af. Hierdoor gaat je huid wat hangen, waardoor er wallen kunnen ontstaan.

Wallen door schadelijke invloeden van buitenaf

Ook externe factoren kunnen wallen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht, want uv-straling beschadigd je huid. Hierdoor neemt de conditie van je huid af. En kan de huid onder je ogen gaan rimpelen en hangen.

Wallen door opstapeling van vocht

Wat bij huidverslapping ook vaak gebeurt, is dat het vocht naar het huidoverschot toetrekt. Hierdoor ontstaat er een zwelling van vocht onder je huid, wat eruit ziet als zakjes onder de ogen.

wallen onder ogen

Wallen door allergieën

Ook allergieën kunnen de oorzaak zijn van wallen onder de ogen. Veel allergieën gaan namelijk gepaard met jeuk en zwelling van je ogen. Als je bijvoorbeeld hooikoorts hebt, zijn je ogen vaak rood en gezwollen. Je lichaam herstelt dit wel.

Maar als dit heel vaak gebeurt, of je bent al wat ouder, heeft je lichaam hier meer moeite mee. Waardoor er een lichte zwelling kan achterblijven.

Wallen door onvoldoende vochtafdrijving

Zoals ik hierboven ook al zei, heeft je lichaam naarmate we ouder worden steeds meer moeite om vocht af te voeren. Je ziet dit bijvoorbeeld vaak na een nachtje slaap, als je lang horizontaal hebt gelegen. Direct na het opstaan kunnen je ogen dan wat gezwollen zijn.

Dit is bij wat jongere mensen ook zo, alleen voert je lichaam dit vocht snel af. Als je wat op leeftijd bent, heeft je lichaam hier wat meer moeite mee, waardoor de zwelling kan blijven.

Opstapeling van vet

Een andere oorzaak van wallen is vetophoping. Naarmate we ouder worden, wordt onze bindweefsel huidlaag (spieren) ook minder sterk.

Het gevolg hiervan is dat de huidlaag met vet ook naar beneden zakt. Omdat je bindweefsel laag deze niet meer tegenhoudt. Er ontstaat dan een soort zwelling onder de ogen, wat een vermoeide blik kan geven.

wallen onder ogen

Wallen verwijderen kun je helaas niet zelf. Er zit tenslotte overtollig huid en/of een zwelling onder de oog. En dat kun je met een crème niet wegsmeren. Wel kun je verergering voorkomen. En de veroorzakende factoren van wallen onder de ogen zoveel mogelijk vermijden.

Maar het is dus wel belangrijk om eerst de mogelijke oorzaak van de wallen te achterhalen. Als het bijvoorbeeld door een allergie komt, zullen andere behandel,- en smeertips helpen dan als de wallen veroorzaakt zijn door huidveroudering. Daarom heb ik hieronder per oorzaak mijn tips gezet.

Wallen door huidveroudering en schadelijke invloeden verminderen

Als de wallen onder je ogen het gevolg zijn van huidveroudering, en automatisch dus ook schadelijke invloeden van buitenaf, is het belangrijk om antioxidanten te smeren.

Antioxidanten beschermen je huid namelijk tegen de afbraak van collageen en elastine. En zo ook tegen huidveroudering en wallen. Krachtige antioxidanten, zijn: niacinamide, vitamine A en vitamine C.

creme tegen wallen

Goede gezichtscrème

Smeer daarom het liefste een gezichtscrème, waaraan voldoende antioxidanten zijn toegevoegd. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

Goede oogcrème

Smeer je liever ook een aparte oogcrème? Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet.

wallen onder ogen

Goede zonnebrand

Naast het smeren van antioxidanten, kun je de huid ook beschermen tegen verslapping door het smeren van een zonnebrandcrème. Zonnebrand beschermt je huid namelijk tegen de schadelijke effecten van de zon. En dat zijn er behoorlijk wat! Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:

wallen onder ogen

Wallen door allergie verminderen

Als je wallen het gevolg zijn van een allergie, is het vooral belangrijk om de allergie aan te pakken. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer te achterhalen waar je ogen allergisch op reageren.

Heb je het vooral binnen of juist buiten? Kan het je mascara zijn? Of misschien huidproducten die je gebruikt? En probeer deze factoren zoveel mogelijk te vermijden.

Verder is het belangrijk om kalmerende ingrediënten te smeren Eén van de meest effectieve cosmetische ingrediënten tegen huidallergieën is haverextract. Haver bevat namelijk  beta-glucanen. Wat ontstekingsremmend en kalmerend werkt.

Een goed voorbeeld is de Tiny Todd haver crème. Het is oorspronkelijk een eczeem crème, maar ook heel geschikt voor andere huidallergieën. Waaronder ook wallen onder je ogen door allergieën.

haver tegen wallen onder ogen

Wallen door onvoldoende vochtafdrijving verminderen

Als het evenwicht tussen de vocht toestroom,- en afvoer verstoord raakt, kan er teveel vocht achterblijven. Waardoor er wallen onder je ogen ontstaan.

Je hebt hier voor een groot deel helaas zelf geen invloed op. Hoe ouder we worden, hoe lastiger ons lichaam het namelijk vindt om vocht af te voeren. Maar je kunt je lichaam wel een handje helpen!

Bijvoorbeeld door iets rechterop te slapen. Als je een verstelbaar bed hebt, kun je dit natuurlijk makkelijk regelen. Maar als je dit niet hebt, kun je met je hoofd wat hoger gaan liggen door een wat dikker kussen te gebruiken. Een goed voorbeeld is dit extra-dikke hoofdkussen. Of gebruik twee kussens op elkaar.

Daarnaast kan het ook helpen om, direct na het opstaan, een korte oog massage te doen. Geef hele lichte druk op de wallen. En masseer met ronddraaiende bewegingen naar buiten, richting je slaap. Schuif telkens een beetje op, tot je bij je haargrens bent.

Om het masseren wat soepeler te maken, kun je eventueel een beetje olijfolie of kukui olie als tussenstof gebruiken.

Masseer je liever niet met je vingers? Dan kun je er ook voor kiezen om het vocht af te drijven met een Jade roller. Bijvoorbeeld deze Jaderoller. De roller beloofd, naast het afdrijven van vocht, ook rimpels te verminderen. Dit is helaas niet zo.

jade roller

Wallen door vet ophoping verminderen

Heb je veel last van wallen onder je ogen door een opstapeling van vet? Of door een verslapping van de huid? Dan kun je ervoor kiezen om een professional te bezoeken. Een cosmetisch arts kan de wallen namelijk verwijderen doormiddel van verschillende behandelmethodes:

Methode 1. Wallen verwijderen doormiddel van een onder-ooglidcorrectie

Bij een onder-ooglidcorrectie wordt overtollige huid weggehaald, waardoor "de zakjes" onder je ogen verdwijnen. De meest gebruikte methode hiervoor is een klein sneetje onder de wimperrand maken. En vervolgens een strookje overtollige huid weghalen. Hierna wordt de huid gehecht en weer strak getrokken.

Methode 2. Wallen verwijderen doormiddel van een onder-ooglidcorrectie en het aanpassen van de vetpockets

Onder je ogen zitten zogeheten vetpockets. Het zijn er drie, die samen worden gehouden door een vliesje. Het kan zijn dat dit vlies verslapt is, waardoor de vetpockets verzakken. Hierdoor ontstaat er een vetophoping onder het oog. Het wegsnijden van huid, zoals methode 1, is dan helaas niet voldoende. Daarom wordt een combinatie van beide methodes uitgevoerd.

Methode 3. Wallen verwijderen doormiddel van een onder-ooglidcorrectie, aanpassen vetpockets én ooglidverstrakking

Een arts kan de wallen ook verwijderen doormiddel van een ooglidcorrectie, aanpassing van vetpockets én ooglidverstrakking. Er wordt dan eerst een stukje huid verwijderd, hierna worden de vetpockets aangepast en vervolgens wordt de oogkringspier aan het botvlies strakker gehecht. Hierdoor is je bindweefsellaag veel beter ondersteunt, waardoor de kans op wallen zo klein mogelijk wordt gehouden.

wallen verwijderen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram