Shea butter: werking gezicht, haar en eczeem

Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen op je cosmetica potje: butyrospermum parkii. Oftewel, shea butter. Een Afrikaanse boter die al eeuwenlang wordt ingezet ter verzorging van huid en haar. Maar wat maakt shea butter nou zo populair? Waar kun je het beste shea butter kopen? En welke shea butter is aan te raden? Je leest het allemaal in deze blog. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! 


Wat is shea butter?

Shea butter wordt ook wel karité boter of sheavet genoemd. Het is een vettige, romige, boter. Die wordt gewonnen uit de noten van de Shea boom. De Shea boom is een kleine Afrikaanse boterboom die in verschillende Afrikaanse streken al eeuwenlang wordt ingezet voor de dagelijkse verzorging van huid en haar. 

En ook in onze drogisterijen zien we de boter steeds vaker terugkomen. Wat niet gek is, aangezien shea butter allerlei verzorgende stoffen bevat! 


Hoe ziet shea butter eruit?

Shea butter heeft een wit,- tot crème achtige kleur en ziet er romig uit. Vergelijkbaar met vanille schepijs vind ik zelf. Toch zou ik de boter niet in je mond stoppen, want lekker is anders! Ook kan shea butter een beetje vreemd ruiken. Dit is de geur van de noten, waaruit shea butter gewonnen wordt. 

Shea butter voordelen

Shea butter heeft verschillende voordelen. Voor zowel je huid, je lippen als je haar. Het bevat namelijk allerlei effectieve stoffen. Met zowel kalmerende, hydraterende, verzachtende en beschermende eigenschappen op de huid.

In shea butter zitten namelijk behoorlijk wat antioxidanten, waaronder: vitamine A, vitamine E, vitamine F en quercetine. Maar ook onverzadigde en verzadigde vetzuren. Die bijdragen aan een betere huidhydratatie. 

Verder bevat shea butter ook nog een relatief hoge concentratie allantoïne. Deze stof heeft kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen op de huid. 


Shea butter haar

Shea butter kun je zeker gebruiken ter verzorging van je haren. Bijvoorbeeld in de vorm van een shea butter haar masker. Of een shampoo, waaraan shea butter is toegevoegd. De boter zit namelijk vol met vetzuren, die je haren mooi en glanzend maken. 

Daarnaast legt de boter zelf een soort beschermlaagje over je haren heen, waardoor ze zacht en glad aanvoelen. En er minder stug en droog uitzien. Ook maakt shea butter je haren beter doorkambaar. 

Als je de shea butter in je haar wilt aanbrengen, smelt de boter dan eerst tot olie. Doe een eetlepel shea butter in een pan en verwarm dit op een laag vuur. Nooit hoger dan 30 graden. Als de shea butter een olie structuur heeft laat je het weer afkoelen. Vervolgens breng je de shea butter olie aan in je haarpunten. Lees hier mijn top 7 beste shampoos.


Shea butter gezicht

Ook voor je huid heeft shea butter allerlei voordelen. De vitamines uit de boter hebben antioxiderende eigenschappen. Ze beschermen je huid en gezicht zo tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan: milieuvervuilende stoffen, uv-licht, maar bijvoorbeeld ook sigaretten rook. 

Daarnaast zorgt de hoge concentratie vetzuren er ook voor dat je gezicht minder snel uitdroogt. Tussen je huidcellen zitten allerlei vetzuren. Zij vormen, samen met de huidcellen, je huid barrière laag. Als er te weinig vetzuren in je huid aanwezig zijn, is deze huidbarrière laag niet meer intact. Slechte stoffen kunnen zo makkelijker binnendringen. En goede stoffen beter uittreden. 

Ook water ontsnapt op deze manier sneller de huid uit, waardoor het uitdroogt. Door vetzuren aan te vullen, beperk je deze waterverdamping. En zo ook uitdroging van je huid. 


Shea butter lichaam

Naast het smeren van shea butter op je gezicht, kun je de boter natuurlijk ook op je lichaam smeren. Het hydrateert, kalmeert en beschermt. Daarnaast maakt de boter je huid heerlijk zacht. Ideaal als body butter dus!

Maar wist je dat je shea butter ook als massage 'olie' kunt gebruiken? Als je de boter lang genoeg in je handpalmen wrijft, of smelt, verandert de boter structuur in een meer vloeibare structuur. Die heel goed dient als tussenstof tijdens een massage. 

Het zorgt er namelijk voor dat je handen makkelijker over de huid glijden en tegelijkertijd smeer je allerlei voedende stoffen in de huid. Iets wat veel geparfumeerde massageolies niet doen. Een win-win dus!


Shea butter eczeem

En heeft het ook zin om shea butter op eczeem te smeren? Het kan zeker geen kwaad. De boter heeft tenslotte kalmerende en beschermende eigenschappen op de huid. Iets wat de eczeem huid nodig heeft. 

Ik zou alleen geen wonderen verwachten van het effect van shea butter op eczeem. De hoeveelheid kalmerende en ontstekingsremmende stoffen is in mijn ogen namelijk te laag om te zeggen: smeer shea butter tegen eczeem. 

Mijn voorkeur gaat eerder uit naar het smeren van een crème met haverextract, omdat wetenschappelijk onderzoek wel heeft aangetoond dat haver voldoende stoffen bevat om eczeem plekken te behandelen. Een goed voorbeeld is deze Tiny Todd havercrème. 

Wel kan shea butter bijdragen aan het verbeteren van eczeem klachten. Maar zie de shea butter dan meer als iets extra's. Als aanvulling op de eczeem behandeling zelf. De shea butter smeer je om je huidbarrière te versterken. En een goede huidbarrière functie verkleint de kans op huidproblemen. 


Shea butter kopen

Wil je shea butter kopen, maar heb je geen idee welke? Ik ga je helpen! Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet van producten met een hoge concentratie shea butter. Voor zowel je haren als je lichaam en gezicht. 

1. Shea butter ongerafineerd

Deze Akorfa Shea butter is ongeraffineerd, puur en opgeklopt. Als shea butter ongeraffineerd is, betekent dit dat de shea butter niet bewerkt is, waardoor er geen werkzame stoffen uit de boter verloren gaan. 

Het fijne aan deze shea butter is dat het ook is opgeklopt. Dit maakt het veel makkelijker smeerbaar.

2. Shea butter ongerafineerd

Ook deze BeriVita Shea Butter is ongeraffineerd. De shea butter is 100% biologisch en geschikt voor zowel huid als haar. Je kunt de shea butter puur op je gezicht aanbrengen door met een lepel een beetje boter uit de pot te halen. Wrijf het even warm in je handpalmen en smeer de boter vervolgens uit op je gezicht of lichaam. 

Als je de shea butter voor je haren wilt gebruiken, zou ik de boter eerst smelten. Doe dit op een maximale temperatuur van 30 graden en stop zodra de boter in een olie is veranderd. 

Breng de olie vervolgens aan in je haren en was het er na een halfuur tot uur weer uit uit met een normale shampoo. Je zult zien dat je haren super zacht zijn. 


3. Shea butter haarmasker 

Dit Shea Moisture shea butter haarmasker bevat naast shea butter, ook nog een hoge concentratie shea butter olie. Beide stoffen maken je haren heerlijk zacht en glanzend. Hetzelfde geldt voor de natuurlijke oliën: kokosnoot olie, mafura seed olie, jojoba olie en baobab olie. 

Daarnaast zit er ook een hoge concentratie yoghurt poeder, yoghurt extract en gehydrolyseerde tarweproteïne in het masker. Deze stoffen bevatten van nature allerlei eiwitten, waarvan bekend is dat ze de haarschacht kunnen binnendringen. En zo versterken.

Ook is er honing aan het shea butter haarmasker toegevoegd. Honing werkt met name in op de hoofdhuid. Het heeft antibacteriële,- en antiseptische eigenschappen, waardoor het hoofdhuid problemen kan kalmeren.

 

Cosmetica met shea butter kopen

Er zijn natuurlijk ook genoeg cosmetica producten, waaraan shea butter is toegevoegd. De focus bij deze producten ligt niet zo zeer op de shea butter zelf. Maar meer op de totale ingrediëntenlijst, waarvan shea butter een onderdeel is. 

Als je cosmetica met shea butter wilt kopen, is het belangrijk dat er een werkzame concentratie shea butter aan het product is toegevoegd. Anders heb je er natuurlijk weinig aan! 

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden cosmetica met shea butter gezet:

Ongeraffineerde shea butter

Als je shea butter wilt kopen, kun je beter voor 100% natuurlijke shea butter gaan. Dit is ongeraffineerde shea butter. Oftewel, shea butter dat niet bewerkt is. Er zijn dus geen andere stoffen aan toegevoegd. Als shea butter wel bewerkt wordt, gaan er helaas wat werkzame stoffen verloren.