Is fohnen slecht voor je haar?
Niet iedereen wordt 's ochtends wakker met een coupe die na een paar keer borstelen prima in model zit. Een föhn kan dan handig van pas komen! Maar is fohnen slecht voor je haar? En zo ja, hoe beperk je deze schade? Welke föhn kun je bijvoorbeeld het beste kiezen? In deze blog vertel ik het je allemaal!
Effect fohnen op haar
Als je je haren aan de lucht laat drogen, is de kans groot dat je haren er pluizig, dof en wild uitzien. Althans, dit geldt zeker niet voor ieder haartype, maar wel als je haren van nature wat stugger zijn. Door een goede föhn erbij te pakken creëer je vaak snel gladder en vooral minder pluizig haar.
Maar is föhnen slecht voor je haar? En hoe slecht is het dan? Allereerst komt er natuurlijk warmte uit een föhn, wat de haarschubben kan beschadigen. De hitte van de föhn kan er namelijk voor zorgen dat de haarschubben openen en niet goed sluiten, waardoor de bescherming van je haar vermindert en verdere schade ontstaat.
Ook kan hitte tijdens het föhnen vocht uit je haren en hoofdhuid onttrekken. Zeker als je je haren regelmatig met een föhn droog maakt. Daarnaast kan een onjuiste techniek, zoals het te dichtbij houden van de föhn de schade verergeren. Máár je heb zeker zelf invloed op het effect van föhnen op je haren en je kunt deze schade ook zeker voor een groot deel beperken!
Bijvoorbeeld door de juiste föhn te kopen, de juiste afstand aan te houden, je haren niet nat maar vochtig te föhnen en de juiste temperatuur aan te houden. In deze blog geef ik al mijn tips en leg ik uit waarom de Sansbeauté fohn wat mij betreft een hele goede optie is!
Hoe voorkom je dat je haar beschadigt van de fohn?
Op de vraag 'Is fohnen slecht voor je haar?' zou ik dus eigenlijk zowel ja als nee antwoorden. Je haren aan de lucht laten drogen is altijd beter dan föhnen, maar het is niet zo dat het de conditie van je haren dusdanig achteruit brengt, dat je je haren beter niet kunt föhnen. Je kunt de schade namelijk voor een groot deel beperken door op bepaalde punten te letten! Hieronder leg ik uit welke:
Verschillende temperaturen
Allereerst is het belangrijk om je haren te drogen met een föhn die op verschillende temperaturen gezet kan worden. Te heet föhnen kan je haren en hoofdhuid namelijk uitdrogen. Kies daarom het liefste voor een föhn die je op een wat koelere stand kan zetten. De (koude) lucht maakt je haren namelijk ook droog. Het gebruik van een goede föhn met verschillende temperatuurinstellingen kan een groot verschil maken.
Laat je haren eerst drogen
Op een lagere temperatuur föhnen helpt dus in het beperken van schade. Maar natte lokken föhnen met wat minder hete lucht neemt natuurlijk behoorlijk wat tijd in beslag, waardoor je ook meer schade aanricht. Daarom is het aan te raden om je haren eerst goed te laten drogen met een handdoek voordat je gaat föhnen. Zodat je niet onnodig hele warme lucht hoeft te gebruiken.
Bij dun haar zal dit wat gemakkelijker gaan dan dikker haar. Probeer (wanneer mogelijk) bijvoorbeeld wat tijd te rekken door na het wassen eerst wat andere dingen te doen, zoals je make-up, aankleden, eventueel ontbijten. Dan is je haar al wat meer gedroogd voordat je begint met föhnen!
Eindig met een koude lucht stand
Nadat het föhnen met warme lucht kan het heel waardevol zijn om de föhn hierna op de koude luchtstand te zetten. Het zorgt er namelijk voor dat je haarschubben sluiten, waardoor je haren minder pluizen. Dit geldt overigens ook voor koud water na een warme douche. Ook dit sluit de haarschubben, waardoor je haar na het douchen minder snel gaat pluizen en er meer glanzend uitzien.
Gebruik hitte bescherming
Vergeet ook niet om hitte beschermende producten te gebruiken voordat je begint met föhnen. Deze producten vormen een soort barrière tussen je haren en de hitte die de föhn uitstraalt, waardoor ze je haren voor een deel beschermen. Vaak is dit in de vorm van een spray of crème die je met je vingers in je haren aanbrengt. Naast product advies voor het gezicht en lichaam, heb ik ook een aantal haar adviezen online staan waaronder leave in conditioner met hitte bescherming:
Waarop letten fohn kopen?
Bij het kopen van een föhn zijn er een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je een föhn kiest dar niet alleen effectief is, maar je haar ook zo min mogelijk beschadigt. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden!
1. Warmte-instellingen
Kies het liefste een föhn met meerdere warmte-instellingen, zodat je de temperatuur zelf kunt aanpassen. Lage temperaturen zijn beter voor je haren en meestal heeft dun haar ook niet hele warme lucht nodig. Voor dikker haar is een warmere stand vaak wel nodig om de haren goed droog en in model te föhnen. Maar probeer ik ook hierbij voor een zo laag mogelijke stand te gaan. Hoe lager, hoe minder schadelijk!
2. Ionische technologie
Tegenwoordig zijn er ook föhns te koop waarbij een zogeheten ionische technologie gebruikt wordt. Deze technologie zorgt ervoor dat de positief geladen ionen, die je haren statisch maken, geneutraliseerd worden met negatief geladen ionen. Met als resultaat dat de föhn je haren mooi glad en minde pluizig maakt.
3. Keramische of toermalijn technologie
Er zit ook nog een verschil tussen het verwarmingselement van de föhns onderling. Zo heb je bijvoorbeeld een keramische föhn. Deze verspreid de warme lucht gelijkmatig, waardoor schade ten gevolge van oververhitting kleiner wordt. Dit heeft dus mijn voorkeur. Daarnaast heb je ook nog zoiets als een toermalijn technologie. Lang verhaal kort versterkt deze technologie de werking van ionische technologie. Wat helpt om het vocht in je haar te behouden en pluizig haar tegen te gaan.
4. Wattage van de föhn
Ook het wattage van de föhn speelt een rol tijdens het föhnen van je haren. Wanneer de föhn een hoger wattage heeft betekent dit de de föhn krachtiger is en je harren zo ook sneller kan drogen. Dit zorgt ervoor dat je haren minder lang aan de hitte worden blootgesteld, waardoor de kans groter is dat het je haren minder snel beschadigd. Mijn voorkeur gaat uit naar föhns met een wattage tussen de 1800-2200 Watt.
5. Opzetstukken
Dit punt is niet per se een must als je een föhn gaat kopen, maar wel een groot voordeel: verschillende opzetstukken. De meeste föhns worden in ieder geval geleverd met een smalle blaasmond. Oftewel een opzetstuk die aan één een smalle uitgang heeft, zodat de lucht ook op door deze smalle strook naar buiten komt. Hiermee voorkom je dat je haren door de lucht alle kanten op vliegen.
Door de gerichte luchtstroom kun je je haren meteen in model brengen. In plaats van dat je na het föhnen nog aan de slag moet gaan met borstelen en stylen. Verder zijn er ook föhns die geleverd worden met een zogeheten diffuser. Dit is ook een opzetstuk, maar werkt anders dan de blaasmond. Het is speciaal ontworpen om oor krullend haar, omdat het volume en definitie toevoegt zonder je krullen te verstoren.
6. Gewicht en gebruiksgemak
Naast bovenstaande product specificaties is het natuurlijk ook belangrijk dat de föhn fijn in gebruik is. Het is vervelend als je staat te klungelen met snoeren of opzetstukken die eraf vallen terwijl je je haren föhnt. Zeker 's ochtends Daarnaast speelt ook het gewicht van de föhn een rol. Een lichte föhn met een ergonomisch handvat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt föhnen zonder vermoeide armen. Ook een lang en goed draaibaar snoer geven wat meer flexibiliteit tijdens het föhnen.
Santbeauté fohn review
Ik heb inmiddels behoorlijk wat föhns en andere haardrogers geprobeerd. En de ene föhn is zeker de ander niet. Vaak merk je pas hoe slecht je eigen föhn is als je een keer een andere probeert. Dit heb ik zelf bijvoorbeeld gehad toen ik een maand met twee andere meiden in het buitenland zat en mijn föhn vergeten was.
Sindsdien wil ik alleen nog maar föhnen met haardrogers van minimaal 1800 Watt. Het liefste zelfs meer. Een voorbeeld van een föhn die in mijn beleving één van de beste is, is deze van Santbeauté. Hieronder leg ik uit waarom ik fan ben:
1. Krachtige föhn Sansbeauté
Aan kracht zeker geen gebrek! De föhn heeft een vermogen van 2000 watt. Dit zorgt ervoor dat de föhn je haren super snel droog maakt. Ik heb zelf vrij dun haar maar ik duf bijna met zekerheid te zeggen dat dit ook voor dik haar geldt.
Volgens het merk zelf zou de föhn één tot twee minuten om kort haar droog te föhnen, twee tot drie minuten voor midden lang haar en drie tot vier minuten voor lang haar. Bovendien zorgt deze kracht er ook voor dat je haren meteen mooi stijl worden. Wat mij betreft een groot pluspunt!
2. Ionen technologie Sansbeauté
Zoals ik eerder in deze blog ook al aangaf, maken sommige föhns gebruik van een zogeheten ionentechnologie. Dat geldt ook voor de Sansbeauté fohn. Deze technologie zorgt ervoor dat de positieve ionen geneutraliseerd worden en je haren er zo minder pluizig uitzien. Ik merk hierin ook zeker veranderingen met mijn vorige föhn. In mijn geval zijn mijn haren veel gladder en ik heb het idee dat het minder snel uitdroogt, maar dat durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen.
3. Verschillende temperatuurstanden
Wat betreft de temperatuur van de Sansbeauté föhn zijn er meerdere veranderingen mogelijk: een hot, medium en cool stand. Samen met twee verschillende snelheden in blaaskracht. Ik heb de föhn tot nu toe medium gebruikt en dit maakt mijn haren goed droog!
De cool shot is ook een groot pluspunt. Hiermee komt er een krachtige stroom koude lucht uit tijdens het föhnen. Meestal gebruik je dit na het föhnen met warme lucht. De koude lucht helpt je haar (vaak krullen) te "setten" en zorgt ervoor dat het haar zijn vorm beter behoudt. Daarnaast sluit het de haarschubben, wat kan helpen om het haar gladder en glanzender te maken.
4. Magnetische opzetstukken
Een leuke extra is dat de Sansbeauté föhn wordt geleverd met drie opzetstukken. Eén daarvan is een diffuser. Speciaal ontworpen om krullend haar meer volume te geven. Het tweede opzetstuk is een smoother opzetstuk. Hiermee zorg je ervoor dat je haren zacht en glanzend worden, omdat het opzetstuk de luchtstroom breder en gelijkmatiger over je haren verspreid.
Het laatste opzetstuk is een concentrator opzetstuk. Dit is een smal, plat mondstuk dat op de föhn wordt bevestigd om de luchtstroom te richten. Het is speciaal ontworpen om de luchtstroom te concentreren op een bepaald deel van je haar. Wat op die manier ook zorgt voor een wat preciezere styling.
Het wordt om die reden vaak gebruikt bij het steilen van het haar in combinatie met een borstel. Het feit dat de opzetstukken van de Sansbeauté fohn magnetisch zijn, maakt de föhn extra handig en vooral lekker makkelijk in gebruik!
5. Gebruiksgemak
Wat betreft het gebruik van de föhn ben ik ook heel tevreden. Zoals ik hierboven al schreef verwissel je gemakkelijk alle opzetstukken, kun je de temperatuur wisselen en komt de lucht krachtig uit de föhn waardoor het snel droogt. Maar er zijn meer dingen die mij opvallen aan deze föhn.
Allereerst de stilte. Ik heb denk ik nog niet eerder zo'n stille föhn gebruikt. Op de website staat dat het gaat om 60dB. Dit zei mij eigenlijk niet zoveel, maar ik kan je vertellen dat het écht een verschil stil is als je het vergelijkt met andere föhns. Zie hier een geluidsvideo van mijn oude Babyliss fohn en hier een video van het Sansbeauté fohn. Ideaal als je 's ochtends eerder op moet staan en je huisgenoot/huisgenoten niet wilt wakker maken.
Verder is de Sansbeauté föhn ook lekker licht, dus je krijgt geen lamme arm als je lang staat te föhnen . Ik heb zelf vrij dun haar dat snel droog is, maar ik kan me voorstellen dat als je haar dikker is of je het gaat met de föhn in een bepaald model wil fixeren een lichte föhn een groot pluspunt kan zijn.
6. Ideaal voor onderweg
Zelf ga ik regelmatig naar Valencia om vanuit daar aan Sproet te werken en dan neem ik altijd een eigen föhn mee. Het fijne aan deze föhn is, is dat het vrij compact is qua vorm. En dus ook lekker licht. Het neemt niet veel ruimte en gewicht in beslag in je koffer, terwijl je dit totaal niet merkt in kwaliteit.
Vaak vind ik kleine, lichte föhns namelijk een beetje goedkoop en gammel aanvoelen. Maar dit absoluut niet het geval! Kortom, een aanrader als je op zoek bent naar een goede föhn waarbij schade aan je haren beperkt wordt!
Hoe kan ik de schade van fohnen verminderen?
Je kunt je haren tegen schade van het föhnen beschermen door in ieder geval de temperatuur zelf in te stellen. Begin het liefste op de laagste stand en kijk hoe dit gaat. Maakt het je haren goed droog? Dan kun je op deze stand föhnen. Ook is het goed om haarproducten te gebruiken die je haren beschermen tegen hitte. Ze vormen een soort laagje tussen de haar en de warme lucht van de föhn.
Is het beter om mijn haar te laten drogen voordat ik ga fohnen?
Als je je haren eerst aan de lucht laat drogen is dit zeker beter dan föhnen wanneer je haar nog nat is. Dit heeft twee redenen. Allereerst is handdoek droog haar sneller droog dan nat haar, waardoor je haren minder lang aan hoge temperaturen van de föhn hoeven worden blootgesteld. Ook verdampt de hitte het water in je haar waardoor het droger kan worden.
Is koud föhnen slecht voor je haar?
Koud föhnen is niet slecht voor je haar! Het kan in sommige gevallen zelfs gunstig zijn. Het gebruik van koude lucht om je haar te drogen geeft sowieso natuurlijk een kleiner risico op beschadiging (haarbreuk) omdat er geen hitte aan te pas komt. Ook blijft het vochtgehalte in je haar beter behouden. Maar een bijkomend voordeel van koud föhnen is dat het helpt je haarschubben te sluiten, waardoor je haar gladder wordt en minder snel gaat pluizen.
Conclusie: is fohnen slecht voor je haar?
Oké lang verhaal kort; is föhnen slecht voor je haar? Het kan inderdaad schadelijk zijn voor je haar, maar dit is vooral als je het vaak en op hoge temperaturen doet. De hitte kan de haarschubben beschadigen, wat leidt tot droogheid, breuk en pluizig haar. Met de juiste technieken (vanaf een afstand föhnen, haar eerst een beetje laten drogen), de juiste temperatuur (zo laag mogelijk), de juiste bescherming (heatprotector) en de juiste föhn kun je deze schade aanzienlijk minimaliseren!
Misschien ook interessant
De gouden tip om je haren sneller te laten groeien of haaruitval als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen heb ik helaas niet, maar ik heb wel veel tips omtrent haarverzorgingsproducten. Denk aan een goede shampoo, conditioner, haarolie etc. Daarnaast heb ik nog twee andere reviews over Sasnbeauté online staan. Hieronder vind je deze blogs!
- Haar stijlen zonder beschadigen
- Beste alternatief Dyson Airwrap
- Beste stijltang
- Beste shampoo
- Beste conditioner
- Beste haarmasker
- Beste leave in conditioner