Ik schrijf natuurlijk vooral artikelen over huidproblemen en huidverzorgingsproducten, maar ik probeer ook steeds vaker haarproducten mee te nemen. Ook hierin zitten namelijk grote verschillen wat betreft kwaliteit! Hetzelfde geldt voor stylingtools. Denk aan: je föhn, krultang of stijltang. In deze blog ga ik specifiek in op je haren stijlen met een stijltang. Ik geef antwoord op de vragen: kun je haar stijlen zonder beschadigen? Moet je een stijltang gebruiken op nat of droog haar? En wat is de beste stijltang?
Effect van hitte op je haren
Om het effect van hitte op je haren iets beter te begrijpen, is het misschien goed om kort naar de opbouw van onze haren te kijken. Je haar is namelijk opgebouwd uit meerdere lagen, namelijk: de medulla (kern), de cortex (middelste laag) en de cuticula (de buitenste laag).
De cuticula is verantwoordelijk voor de glans en het uiterlijk van je haar. Als deze buitenste laag is beschadigd, wordt je haar broos, dof en ook kwetsbaarder voor gespleten punten. Hittetools zoals een stijltang, krultang en föhn kunnen je haren daarom ook snel beschadigen. Vooral als je je haar niet goed laat drogen en/of geen producten gebruikt die je haren beschermen tegen de hitte.
Ook is het zo dat de ene stylingstool je haren sneller kan beschadigen dan de ander. Door stylingtools met bepaalde specificaties te kopen en altijd hitte beschermende producten te gebruiken, zullen je haren minder snel beschadigen. Lees hieronder waar ik op zou letten bij het kopen van een stijltang en waarom ik de Sansbeauté tang een goede stijltang vind!
Waarop letten stijltang kopen?
Je haar stijlen met een stijltang zal natuurlijk nooit verzorgend werken. Dat is tenslotte ook niet het doel van het product. Toch is de ene stijltang de andere niet. Er zit een groot verschil in kwaliteit en daarom ook een groot verschil in de mate van beschadiging.
Tegenwoordig zijn er namelijk weldegelijk stylingtools te koop die beschadiging aan je haren aanzienlijk beperken. Zeker als je het gebruikt in combinatie met goede producten. Hieronder heb ik een aantal punten gezet die ik zou meenemen in de zoektocht naar de beste stijltang!
1. Keramische of titanium platen
Een stijltang heeft vaak keramische platen of titanium platen. Keramische platen verdelen de warmte gelijkmatig en zorgen voor een gladdere styling. Dit is ideaal voor fijn of normaal haar. Titanium platen daarentegen hebben weer de eigenschap om snel op te warmen en behouden ook een meer constante temperatuur. Wat weer handig kan zijn als bij dik haar en/of krullen.
Titanium is sowieso een betere warmtegeleider dan keramiek. Dit betekent dat titanium platen heter worden en de warmte beter vasthouden. Wat wel meer risico met zich meebrengt op beschadiging als je niet de juiste temperatuur instelt. Hier moet je dus goed opletten! Ga daarom het liefste voor een stijltang waarbij je kunt kiezen tussen lage en hoge temperaturen.
2. Stijltang met ionische technologie
Stijltangen die gebruik maken van een zogeheten iconische technologie zijn wat mij betreft ook een betere keuze dan stijltangen die deze eigenschap niet hebben. Als je last hebt van droog en pluizig haar betekent dit vaak dat je haren positief geladen zijn. Dit komt bijvoorbeeld door wrijving van je borstel of door het stijlen, waardoor je haar statisch wordt.
Stijltangen die gebruik maken van een zogenoemde ionische technologie produceren negatieve ionen die deze positieve lading neutraliseren. Hierdoor zullen je haren er automatisch minder statisch en vooral meer glanzend uitzien. Een ander voordeel aan deze technologie is dat het mogelijk kan zorgen voor een beter vochtbehoud.
Negatieve ionen kunnen namelijk helpen de haarschubben te sluiten, waardoor je haren ook beter vocht vasthouden. Dit vermindert uitdroging en maakt je haar zachter. Een bijkomend voordeel van deze negatieve ionen is dat ze ervoor zorgen dat je haren sneller stijl worden, waardoor je haren dus ook minder lang aan hitte worden blootgesteld.
3. Stijltang met instelbare temperatuur
Wat mij betreft is een stijltang met een instelbare temperatuur altijd een must. Als je gaat stijlen wil je dit namelijk liever niet op een te hoge temperatuur doen. Zeker niet bij fijn of dun haar, een haartype dat meestal vrij makkelijk en snel stijl te krijgen is, zijn hoge temperaturen niet nodig.
Ik zou proberen om bij fijn/dun haar niet hoger dan 150 graden te gaan en bij dikker haar/krullen niet hoger dan 180 (mits dit voldoende effect geeft). Hoe lager de temperatuur van de stijltang gezet kan worden hoe fijner. Probeer dus het liefste laag te beginnen en te kijken welke minimale temperatuur voor jouw haartype voldoende is!
4. Stijltang met snelle opwarmtijd
Naast de instelbare temperatuur zou ik ook kijken hoe lang het duurt voordat de stijltang is opgewarmd en afgekoeld. Vaak is het namelijk zo dat niet je hele 'coupe' op dezelfde temperatuur gestijld hoeft te worden. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld vooral slag in mijn voorplukken en de onderkant van mijn haren. Wat dan waardevol kan zijn, is als de stijltang snel van temperatuur wisselt.
Dan kun je namelijk bepaalde lokken van je haren met een hogere temperatuur doen en andere delen juist weer op een lagere temperatuur omdat deze niet zoveel hitte nodig hebben. Als deze overgang van temperaturen te lang duurt, is de kans groot dat je jouw hele haar op dezelfde temperatuur stijlt. En dat is eigenlijk zonde omdat het je haar beschadigd!
5. Breedte van de platen
Bij het kiezen van een goede stijltang is het ook belangrijk om te kijken naar de breedte van de platen. Dit heeft niet zo zeer direct effect op je haar stijlen zonder beschadigen, maar wel op hoe snel het duurt voordat je haar mooi stijl is. Je kunt je misschien wel voorstellen dat hoe breder de platen op de stijltang zijn, hoe sneller je klaar bent.
Welke stijltang beschadigd je haar niet?
Je haar stijlen zonder beschadigen, kan dat? Ieder merk belooft een prachtige glans te creëren en binnen no time stijl haar, zonder te beschadigen. Helaas is dit lang niet het geval. Er zit namelijk zeker verschil in kwaliteit tussen deze stylingstools en zo ook in het uiteindelijke resultaat.
Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik niet met heel veel verschillende stijltangen ervaring heb. Maar ik zou er in ieder geval voor zorgen dat de stijltang aan de eisen voldoet waar ik het hierboven over had! Op die manier zorg je er namelijk voor dat je de schade beperkt wordt. Hieronder vind je een goede stijltang optie die aan deze punten voldoet
Sansbeauté stijltang review
Een stijltang waar ik zelf positief over ben is deze tang van het merk Sansbeauté. Het gaat om een stijltang met titanium platen die de warmte goed verdeeld. Ook heeft het verschillende temperatuurstanden, een safety lock en plaatvergrendeling. Je kunt de stijltang overigens ook prima als krultang gebruiken door je beweging aan te passen. Hieronder leg ik de belangrijkste eigenschappen van deze stijltang kort uit!
1. Ionische technologie
Zoals ik eerder in deze blog ook al aangaf, maken sommige stijltangen gebruik van een zogenoemde ionische technologie. Dit geldt ook voor deze stijltang van Sansbeauté. De negatief geladen ionen neutraliseren de positieve ionen met als resultaat dat je haren sneller stijl en minder pluizig worden.
Bij mijn eigen haren zag ik dit verschil heel duidelijk. De kant die ik steil had gemaakt, zag er direct ook minder pluizig uit. Wel moet ik zeggen dat ik van mezelf vrij pluizig haar heb (helaas )
2. Instelbare warmtestanden
Het allergrootste pluspunt aan deze stijltang is wat mij betreft de temperatuurstanden. Je kunt de stijltang namelijk op maar liefst 31 verschillende manieren instellen, van 80 graden tot 230 graden. Welke je met stappen van vijf graden kunt verhogen. Mijn advies is daarom ook zeker om je haren eerst op de laagste temperatuur te stijlen en dit langzaam te verhogen. Hoe minder hitte je hoeft te gebruiken, hoe beter voor je haren!
3. Snelle opwarmtijd
Een ander voordeel aan de Sansbeauté stijltang is de snelle opwarmtijd. Binnen dertig seconden is de stijltang opgewarmd op de door jou ingestelde temperatuur. Het afkoelen duurt iets langer maar gaat ook vrij snel! Je kunt de temperatuur ook op ieder moment weer aanpassen.
4. Licht bewegende platen
Een andere fijne eigenschap aan de Sasbeauté stijltang is dat het subtiel bewegende platen bevat. Het is niet zo dat deze platen alle kanten op bewegen, maar ze passen zich wel aan jouw haarcontour aan omdat ze indrukken zodra je je haren er tussen klemt. Met behulp van deze subtiele beweging zorgt de stijltang ervoor dat je haren niet snel vast komt te zitten en de tang soepel door je haren glijdt.
5. Makkelijk in gebruik
Naast de product specificaties is het natuurlijk wel zo fijn als de stijltang ook fijn in gebruik is. Hierin spelen verschillende aspecten een rol, waaronder de lengte van het snoer. Deze is in het geval van de Sansbeauté stijltang 2,5 meter. Lekker lang dus!
Daarnaast is de kabel volledig draaibaar. Ik had hier bij iedere föhns en stijltangen niet eerde naar gezocht, maar merk nu zeker het gemak ervan. Hierdoor raakt het snoer namelijk niet in de knoop als je je haar aan het stijlen bent. Verder viel mij ook erg op hoe licht de stijltang is. Een groot verschil met mijn vorige stijltang. Dit lichtere gewicht werkt veel fijner, zeker als je lang aan het stijlen bent!
6. Resultaat stijltang
Het is natuurlijk ook belangrijk dat de stijltang goed werkt. Ik heb zelf geen krullen maar vrij stijl haar, alleen zit er wel een slag in. Zeker in mijn voorplukken. Ik stijl de haaraanzet van mijn voorplukken daarom ook al zo lang ik me kan herinneren (ze er nog steeds aan..). Met de stijltang steil je ze makkelijk en vooral erg snel glad. Zelfs op een lage temperatuur. Ik gebruik de tang zelf op 100 graden en dit werkt perfect.
Conclusie Sansbeauté review
Kortom, als je een fijne stijltang (of krultang) zoekt is de Sansbeauté tang wat mij betreft zeker een aanrader. De titanium platen zorgen voor snelle styling zonder je haar te beschadigen, terwijl de ionische technologie je haar mooi laat glazen. Het feit dat het merk gebruik heeft gemaakt van bewegende platen, een volledig draaibaar snoer, vergrendelstand en handige opberghoes maken de stijltang wat mij betreft extra fijn in gebruik!
Stijltang gebruiken op nat of droog haar?
Als je een stijltang gebruikt, kun je dit het beste doen op droog haar. Sterker nog, ik zou een stijltang nooit gebruiken op nat haar. Wanneer je je haar gaat stijlen of krullen terwijl het nog nat is, kun je namelijk het risico lopen je haar behoorlijk te beschadigen.
Dit komt omdat de hitte van de stijltang het water in je haarschacht kan laten verdampen. Het gevolg hiervan is dat de haarstructuur kan verzwakken en de buitenste laag van je haren beschadigt. Hierdoor droogt je haar uit, verliest het haar natuurlijke glans en wordt het bovendien ook veel sneller broos. Kortom, altijd laten drogen voor je gaat stijlen!
Hoeveel graden stijltang?
Bij het gebruik van een stijltang is de temperatuur heel belangrijk om je haar gezond te houden. In het algemeen geldt: hoe lager de temperatuur, hoe beter het is voor je haar. Het advies is vaak om voor 130°C tot 150°C te gaan bij een dun en fijn haartype, 150°C tot 180°C bij een 'normaal' haartype (een beetje vaag) en 180°C tot 210°C bij dik of grof haar dat moeilijk te stijlen is.
Hoewel hogere temperaturen sneller resultaat geven, kunnen ze het haar sneller uitdrogen en beschadigen. Daarom zou ik altijd zo laag mogelijk beginnen en langzaam verhogen. Idealiter start je bijvoorbeeld op 80 graden en verhoog je met kleine stapjes, maar lang niet iedere stijltang heeft deze eigenschap helaas...
Hoe haar beschermen?
Als je aan de slag gaat met een föhn of stijltang is het altijd goed om je haar te beschermen tegen de hitte. Wacht eerst tot je haren goed droog zijn en probeer eventuele klitten er voorzichtig met je vingers uit te halen in plaats je haren te borstelen. Ook wrijving van je kam kan je haar namelijk beschadigen.
Hierna zou ik ook altijd nog een hitte beschermend product in je haar aanbrengen, zo bescherm je je haren. Vaak is dit in de vorm van een crème, spray of haarolie. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel leave-in haarproducten. Die oorspronkelijk bedoeld zijn om je haren te herstellen/versterken, maar ook stoffen bevatten die tegen hitte beschermen.
Voorbeelden van dit soort hitte-beschermende stoffen zijn: siliconen en gehydrolyseerde eiwitten. Mijn favoriete leave in producten, die deze ingrediënten bevatten, vind je in deze blog: Beste leave in conditioner. Andere artikelen over haarverzorgingsproducten die ik het best vind, heb ik hieronder gezet! Ze zijn hele geschikt om te gebruiken in combinatie met hete steilen:
Misschien ook interessant: Haar stijlen zonder beschadigen of Beste alternatief Dyson Airwrap.