Beste zelfbruiner gezicht (top 6)
17 januari 2023 
11 min. leestijd

Beste zelfbruiner gezicht (top 6)

Met een zongebruind gezicht zie je er vaak net wat frisser en fitter uit. Toch zorgt zonnen zelf juist op lange termijn voor huidschade. En uiteindelijk dus voor een ongezond en vermoeidheid gezicht. Maar gelukkig zijn daar: de zelfbruiners. In deze blog laat ik de beste zelfbruiners voor het gezicht zien!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Beste zelfbruiner gezicht 2024: mijn top 6

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog door te nemen? Geen probleem! Hieronder heb ik mijn top 6 uit de blog 'Beste zelfbruiner gezicht' samengevat. Alle zelfbruiners zijn vrij van parfum, geurstoffen en andere irriterende ingrediënten. Dit maakt het ook geschikte zelfbruiners voor de gevoelige huid.

beste zelfbruiner gezicht

1. Minetan Olive zelfbruiner mousse

De Minetan Olive zelfbruiner mousse vind ik zelf echt de beste zelfbruiner voor het gezicht, maar ook zeker voor het lichaam. De ingrediëntenlijst van de zelfbruiner is namelijk heel mild en huidvriendelijk. Er zit niets in waarvan bekend is dat het snel irritaties uitlokt.

Wat de zelfbruiner wel bevat zijn allerlei verzorgende oliën. Deze oliën hebben niet alleen een verzorgend effect op de huid. Ze geven tegelijkertijd ook een soort gezonde glow aan je gezicht. Altijd als ik de zelfbruiner op heb, krijg ik complimenten over mijn huid. En dan met name de glans die het heeft. Hier moet je dus wel van houden!  Ik heb zelfs een keer de opmerking gekregen of ik lekker was wezen varen (haha).

Wat ik ook een groot pluspunt aan deze zelfbruiner vind, is dat het direct kleurt. Hierdoor weet je precies waar je wel, en vooral nog niet gesmeerd hebt. Wat voorkomt dat je met vlekken de deur uit loopt. Daarnaast gaat het natuurlijk om een zelfbruiner mousse.

En een mousse kun je, in tegenstelling tot een zelfbruiner crème of lotion, makkelijk aanbrengen met een zelfbruiner handschoen. De kleur van de zelfbruiner is goed zichtbaar. Dit maakt het met name een fijne zelfbruiner voor in de zomermaanden. Hoe langer je de zelfbruiner laat intrekken, hoe donkerder de zelfbruiner kleur wordt.

Je moet trouwens niet schrikken van de kleur als je de zelfbruiner nog niet hebt afgespoeld. Het ziet er dan heel donker uit, maar het uiteindelijke resultaat, na afspoelen, is veel lichter. Kortom, ik vind dit de beste zelfbruiner voor het gezicht. Maar smeer er ook zeker je lichaam mee in!

Laat je trouwens niet afschrikken door de term 'Very Dark'. Je kunt de kleur helemaal zelf bepalen. Ik laat het zelf 3 uur intrekken, maar je kunt ook gaan voor één uur inwerktijd. Dan is de heel kleur subtiel.

*De verpakking is veranderd. Sommige website verkopen nog de witte fles en andere websites de groene, maar de inhoud is precies hetzelfde!

beste zelfbruiner

2. Bondi Sands Pure zelfbruiner Lotion

Ook de Bondi Sands Pure zelfbruiner Lotion mag niet ontbreken in mijn lijst met beste zelfbruiner voor het gezicht. Maar ook hierbij geldt weer: de zelfbruiner is geschikt voor zowel het gezicht als het lichaam.

De formulering is vrij van parfum, uitdrogende alcohol en geurstoffen. En bevat daarnaast ook nog wat verzorgende stoffen, waaronder: hyaluronzuur, vitamine C, vitamine E, glyceryl stearate en coco-caprylate. Met name de toevoeging van vitamine C en E maakt deze zelfbruiner zo goed, omdat ze je huid beschermen tegen huidveroudering.

In tegenstelling tot de Minetan zelfbruiner hierboven, gaat het dit keer niet om een zelfbruiner mousse maar om een lotion. Je gebruikt de lotion eigenlijk net als je dagcrème: breng een beetje zelfbruiner aan op je handen en wrijf dit vervolgens met ronddraaiende bewegingen over je gezicht. De zelfbruiner kleurt niet meteen, dus pak goed alle plekjes van je gezicht mee.

De zelfbruiner is met name fijn als je van een subtiele zelfbruiner voor het gezicht houdt. Het geeft namelijk een lichtbruin kleurtje af. Afhankelijk van hoe dik/ vaak je het opsmeert natuurlijk. Dit maakt het ook een ideale zelfbruiner voor nog onervaren smeerders! Zelf vind ik de kleur het mooiste als je het 's ochtends lekker royaal opsmeert. En 's avonds nog een keertje.

beste zelfbruiner gezicht

3. Clinique Self Sun zelfbruiner lotion

Ook de Clinique Self Sun zelfbruiner lotion is een goede zelfbruiner voor het gezicht. Het bruinende ingrediënt in de lotion is DHA. Deze zelfbruinende stof zit ook in de overige producten uit mijn lijst met beste zelfbruiners voor het gezicht.

Een groot verschil tussen deze gezichtszelfbruiner en de zelfbruiner van Bondi Sands hierboven, is dat de zelfbruiner van Clinique wel meteen kleurt. Dit maakt het aanbrengen van de lotion wat makkelijker. Verder is ook de formulering van deze zelfbruiner vrij van parfum, geurstoffen en uitdrogende alcohol.

Wat er wel aan toegevoegd is, zijn een aantal verzorgende en beschermende stoffen, waaronder: dimethicone, coco caprylate, butylene glycol en kamille extract. Dit laatste ingrediënt is een antioxidant Die de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Kortom, een fijne zelfbruiner voor zowel gezicht als lichaam.

beste zelfbruiner gezicht

4. Oolaboo zelfbruiner spray

Ook deze Oolaboo zelfbruiner spray kan ik zeker aanraden als je op zoek bent naar een goede zelfbruiner voor het gezicht. Het gaat om een ecologische zelfbruiner.

De zelfbruiner is vrij van uitdrogende alcohol, geurstoffen en parfum. En bevat een aantal effectieve antioxidanten, waaronder: vitamine A, vitamine E, groene thee extract en Q10. Ze beschermen je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. En zo ook tegen tekenen van huidveroudering.

Een ingrediënt waar ik minder enthousiast over ben is propelyne glycol. Sommige mensen zijn hier gevoelig voor. Gelukkig heeft het merk ook kalmerende stoffen aan de zelfbruiner toegevoegd, waaronder allantoïne. Hierdoor denk ik dat je weinig problemen zal ervaren. Ik reageer zelf snel op cosmetische stoffen, maar reageerde goed op deze gezichtszelfbruiner.

Verder gaat het natuurlijk om een gezichtszelfbruiner spray. Je houdt hierbij de zelfbruiner spray op tien centimeter afstand. En sprayt dit vervolgens over je huid heen. Mijn tip is om de zelfbruner direct hierna even met een grote make-up kwast uit te smeren. Bijvoorbeeld met deze poederkwast van NYX.

Je kunt je jukbeenderen en kaaklijnen eventueel extra meepakken, waardoor je deze plekken meteen accentueert. En een natuurlijke contour in je gezicht creëert! Kortom. ook dit is weer een milde zelfbruiner voor het gezicht. Geschikt voor ieder huidtype.

beste zelfbruiner gezicht

5. Löwengrip Self Tan drops

De zelfbruiner druppels van Löwengrip ken ik nog niet zo lang, maar mogen zeker niet ontbreken in mijn lijst met 'Beste zelfbruiner gezicht'. De formulering bestaat namelijk alleen maar uit huidvriendelijke en verzorgende ingrediënten, waaronder: hyaluronzuur, glycerine en allantoïne.

Verder is ook deze gezichtszelfbruiner weer vrij van parfum en onnodige geurstoffen. En bevat het geen ingrediënten waarvan bekend is dat het de gezichtshuid snel zal irriteren. De zelfbruiner geven een mooie natuurlijke glans over je gezicht.

Het fijne aan zelfbruiner druppels is dat je precies kunt bepalen hoe donker je jouw gezichtshuid kleurt. Hoe meer druppels je toevoegt aan je crème, hoe donkerder het uiteindelijke resultaat zal zijn. Kortom, een fijne en huidvriendelijke zelfbruiner. Van alle self tan drops vind ik dit de beste zelfbruiner voor het gezicht.

beste zelfbruiner gezicht

6. Salonne Pro zelfbruiner druppels

De laatste zelfbruiner uit mijn lijst met beste zelfbruiners voor het gezicht zijn de zelfbruiner van Salonne Pro. De zelfbruiner is ook weer vrij van irriterende geurstoffen, parfum en uitdrogende alcohol. Het is zelfs zo dat de formulering uit maar een beperkt aantal ingrediënten bestaat.

Wat er wel in zit, zijn de hydraterende stoffen glycerine en lecithine. En de verkoelende stof aloe vera. Daarnaast bevat het natuurlijk een zelfbruinende ingrediënt. Het gaat dit keer niet om het bruinende ingrediënt DHA. Wat de andere producten uit mijn lijst met beste zelfbruiners voor het gezicht wel bevatten. Maar om erythrulose. Een suikermolecuul wat uit frambozen wordt gehaald.

Het is de bedoeling dat je de zelfbruiner door je crème druppelt. Meng dit vervolgens in je handpalmen goed tot één geheel. En smeer het vervolgens met ronddraaiende bewegingen over je hele gezicht. Zelf heb ik de eerste keer drie druppels gebruikt, maar die kleur was vrij heftig. Ik zou eerder voor twee druppels gaan!

beste zelfbruiner gezicht

Slechte zelfbruiners gezicht

Naast mijn lijst met beste zelfbruiners voor het gezicht, zijn er helaas ook veel slechte zelfbruiners voor het gezicht te koop. Hieronder heb ik wat gezicht zelfbruiners gezet die ik zelf niet zou gebruiken:

Wat is een gezicht zelfbruiner?

Een zelfbruiner voor het gezicht is een product dat wordt gebruikt om een zongebruind kleurtje aan je gezicht te geven. Zonder dat je hiervoor daadwerkelijk in de zon hebt gezeten. Je smeert een zelfbruiner gewoon direct aan op de huid en wacht tot de huid bruiner kleurt.

Dit kan direct zijn, maar er zijn ook zelfbruiners die langzaam kleuren. Vaak geldt; hoe langer je de zelfbruiner laat intrekken, hoe donkerder de uiteindelijke kleur wordt.

Toch zijn er ook zelfbruiners die direct kleuren. Dit komt meestal niet van het zelfbruinende ingrediënt, maar van een kleurstof in de zelfbruiner. Vaak is dit karamel. Dit maakt het smeren van de zelfbruiner wat makkelijker, omdat je zo precies weet waar je al gesmeerd hebt.

Er zijn verschillende soorten zelfbruiners beschikbaar. Denk aan zelfbruiner lotion, zelfbruiner sprays, zelfbruiner druppels en een zelfbruiner mousse. En zowel zelfbruiners voor het lichaam als speciaal voor het gezicht. Ben je benieuwd naar zelfbruiners voor het lichaam? Lees dan hier mijn top 7 Beste zelfbruiners. 

beste zelfbruiner gezicht

Hoe werkt een zelfbruiner voor het gezicht?

Een zelfbruiner werkt door een bruiningsingrediënt. Vaak worden hiervoor de stoffen dihydroxyacetaat (DHA) en erythrulose gebruikt. Deze stoffen geven je huid dus een zongebruind teintje. Maar hoe werkt een zelfbruiner precies?

Makkelijk gezegd zorgen de zelfbruinende ingrediënten voor een huidreactie. Je huidcellen reageren op het zelfbruinende ingrediënt en kleuren zo donkerder. Deze reactie is altijd tijdelijk. En kan variëren van een subtiele gloed tot een donkerbruine kleur. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de zelfbruiner. Maar ook van de inwerktijd en hoe vaak je je gezicht bijvoorbeeld wast.

Hoe zelfbruiner op gezicht aanbrengen?

Als je een zelfbruiner op je gezicht gaat aanbrengen, is het altijd belangrijk om je gezicht eerst goed te reinigen en te hydrateren. Dit geldt eigenlijk voor ieder product. Je wilt eerst dat het vuil van je huid verwijderd is, voordat je een nieuw product aanbrengt.

Daarnaast is het dus belangrijk dat je gezicht goed gehydrateerd is. Een zelfbruiner pakt minder goed op een droge huid. Smeer daarom eerst je dagcrème op, laat dit intrekken tot het niet meer plakkerig aanvoelt en smeer hierna de zelfbruiner voor het gezicht op. Hoe je de zelfbruiner aanbrengt verschilt natuurlijk per type zelfbruiner:

Gezicht zelfbruiner mousse

Een zelfbruiner mousse voor het gezicht is eigenlijk het makkelijkste aan te brengen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een zelfbruiner handschoen. Bijvoorbeeld deze zelfbruiner handschoen van WhitetobrownVervolgens doe je een paar pompjes van de mousse op je handschoen en wrijf je dit over je gezicht. Neem hierin ook je haargrens mee. Vervolgens kun je de handschoen uitspoelen en gewoon wassen!

Gezicht zelfbruiner lotion

Het aanbrengen van een gezichtszelfbruiner lotion of crème is eigenlijk precies hetzelfde als je 'normale' crème. Je brengt de zelfbruiner aan in je handen en wrijft dit vervolgens met ronddraaiende bewegingen over je gezicht. Het enige verschil met je dagcreme en nachtcrème is dat de zelfbruiner natuurlijk vlekken geeft. Was je handen daarom heel goed na!

beste zelfbruiner gezicht

Gezicht zelfbruiner spray

Als je een zelfbruiner gezicht spray gebruikt, is het belangrijk om dit op een plek te doen dat vies mag worden. Denk hierbij aan een douche cabine of ga in bad staan. Je sprayt namelijk al snel om je heen.. Schud de zelfbruiner spray goed door en houd het tien tot twintig centimeter van je gezicht.

 Buig een beetje achterover en spray de zelfbruiner vervolgens op je gezicht. Door achterover te buigen zorg je ervoor dat zovele mogelijk van de zelfbruiner op je gezicht terecht komt. Pak vervolgens een wat dikkere make up kwast. Bijvoorbeeld deze NYX poeder kwast. En blendt de zelfbruiner goed uit. Zelf pak ik hierbij altijd extra mijn jukbeenderen en kaaklijnen mee, zodat je dit meteen accentueert.

beste zelfbruiner gezicht

Zelfbruiner gezicht mislukt, en nu?

Je bent niet de enige gelukkig, waarbij een gezichtzelfbruiner mislukt is. En daarom is er inmiddels gelukkig een oplossing op dit probleem bedacht! Namelijk: zelfbruiner erasers. Oftewel, een middeltje die de zelfbruiner weer kan verwijderen. En dat kan soms héél goed van pas komen. Zelf vind ik de Eraser van Bondi Sands heel fijn.

zelfbruiner mislukt

Zelfbruiner gezicht foto's

Hieronder staan zelfbruiner foto's van de MineTan zelfbruiner mousse uit mijn lijst met beste zelfbruiners voor het gezicht hierboven. Foto één is voordat ik zelfbruiner op mijn gezicht had aangebracht. Op foto twee en drie is de zelfbruiner aan het intrekken. En foto vier is na afspoelen.

Ik heb de zelfbruiner mousse wel vrij lang laten intrekken (3 uur). Om het maximale resultaat van de zelfbruiner te laten zien. Het lijkt misschien een beetje heftig op de foto, maar in het echt is het heel natuurlijk. Ik kreeg er veel complimenten over.

zelfbruiner

Misschien vind je dit ook interessant

Naast mijn top 6 beste zelfbruiner gezicht, heb ik meer top-lijstjes online staan. Met daarin huidverzorgingsproducten die ik op dit moment het beste vind. Je leest ze hieronder!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram