Beste gezichtsolie (top 5)
21 januari 2024 
9 min. leestijd

Beste gezichtsolie (top 5)

Gezichtsoliën heb je in allerlei soorten en maten. Toch kan het lastig zijn om de beste gezichtsolie voor jouw huidtype te vinden. Wil je een gezichtsolie tegen rimpels? Een gezichtsolie dat een droge huid vermindert? Of juist een gezichtsolie gebruiken die de vette huid minder vet maakt? Ze zijn er allemaal. In deze blog geef ik voor verschillende huidtypes voorbeelden van goede gezichtsoliën!

Beste gezichtsolie 2024 (top 5)

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog te lezen? Hieronder heb ik mijn Beste gezichtsolie top 5 samengevat! Alle oliën heb ik zelf uitgeprobeerd. Bewaar de olie het liefste in de koelkast om zo de houdbaarheid te vergroten!

beste gezichtsolie

Beste gezichtsolie tegen rimpels en ouder wordende huid

Eigenlijk zijn alle producten uit mijn 'Beste gezichtsolie' top 5 ook geschikt voor de rijpe huid (ouder wordende huid). Natuurlijke oliën bevatten van nature namelijk antioxidanten die je huid beschermen tegen tekenen van huidveroudering. Toch springt er voor mij één olie bovenuit als het gaat om een goede gezichtsolie tegen rimpels, fijne lijntjes en andere tekenen van veroudering. En dat is kukui olie!

Kukui olie

Kukui olie is een natuurlijke gezichtsolie die super snel intrekt, niet plakt en ook niet vet aanvoelt. Wat het wél doet is de huid verzachten, hydrateren en beschermen tegen huidveroudering. De lichte gezichtsolie bevat namelijk allerlei antioxidanten, waaronder: vitamine A, vitamine C en vitamine E.

Ze hebben een anti age werking en beschermen je huid zo tegen fijne lijntjes, rimpels, ouderdomsvlekken, pigmentvlekken en een verminderde huid elasticiteit. Bovendien zit kukui olie vol met vetzuren die je huid hydrateren. Dit maakt het ook een goede gezichtsolie voor de droge huid.

Ik meng de hydraterende gezichtsolie inmiddels zelf al een aantal jaar door mijn dagcrème en ben nog steeds heel enthousiast. Het heeft een verzachtend effect en vermindert droge plekjes. Daarnaast is de huidolie geschikt voor vrijwel ieder huidtype. Zowel de gezonde huid als huid met klachten. Een onmisbare gezichtsolie voor deze 'Beste gezichtsolie' top 5 dus!

gezichtsolie

Beste gezichtsolie droge huid

Als je last hebt van een droge huid, wil je natuurlijk een gezichtsolie smeren die het vochtgehalte van je huid verbetert. Maar wat is nou een goede gezichtsolie voor de droge huid? Ik zou voor Tsubuki olie gaan!

Tsubuki olie (Japanse Camellia)

Tsubuki olie wordt ook wel Japanse Camellia olie genoemd. De olie is afkomstig van de Yabu-Tsubaki plant en bevat van nature allerlei krachtige vitamines en vetzuren. Bijvoorbeeld oliezuur en linolzuur. Deze vetzuren hydrateren de diepere huidlagen en maken je huid zo zacht en soepel.

Daarnaast bieden de vitamines ook bescherming tegen huid verouderende invloeden van buitenaf. Het extraxt (Japanic Camellia Flower Extract) bevat zowel vitamine A, B, D als E. Deze vitamines verminderen de kans op tekenen van huidveroudering en hebben bovendien een positief effect op de elastine en collageen productie.

Niet gek is daarom ook dat Japanse Camellia olie al jarenlang wordt toegevoegd aan anti-age producten. Zo heeft Chanel kort geleden een complete Japanse Camellia huidverzorgingslijn uitgebracht. Op Instagram liet ik al zien dat de prijzen van deze producten nergens op slaan.

Je kunt de olie in pure vorm namelijk ook zelf los aanschaffen. Voor zo'n honderd euro minder! Meng een paar druppels door je dagcrème. Of dep een paar pure druppels op de huid. Beide hebben een voedende werking op de (droge)huid. Kortom, als je op zoek bent naar de Beste gezichtsolie is Tsubaki olie zeker een goede optie.

beste gezichtsolie

Beste gezichtsolie vette huid of onzuivere huid

In tegenstelling tot de droge huid, klinkt het misschien een beetje gek om een gezichtsolie op de vette huid te smeren. Je voelt tenslotte al genoeg vettigheid op je huid zitten. Toch kan het smeren van een goede gezichtsolie vette plekjes verminderen. Er zijn namelijk gezichtsoliën die overtollig talg kunnen oplossen. Bijvoorbeeld jojoba olie. Ook geschikt voor de acne gevoelige huid of gecombineerde huid.

Jojoba olie

Ik vind jojoba olie één van de beste gezichtsolies voor de wat vettere huid. Als je een wat vette huidtype hebt, wil je namelijk een gezichtsolie smeren dat snel intrekt en vooral niet vet aanvoelt. En dat is precies wat deze gezichtsolie doet.

Het gaat om een lichte olie, zonder onverzadigde vetzuren, waardoor het razendsnel intrekt. Daarnaast heeft jojoba olie de bijzondere eigenschap om overtollig talg te absorberen, waardoor vette plekjes minder vet worden gemaakt. Het is zelfs zo dat de samenstelling van de olie erg lijkt op onze eigen talg samenstelling.

Bovendien werkt de olie bacteriedodend en ontstekingsremmend. Dit maakt het ook een fijne gezichtsolie voor de acne gevoelige huid. Of als je last hebt van verstopte poriën en zwarte mee eters. Daarnaast kun je de olie ook gebruiken als haarolie. Denk maar aan de populaire rozemarijn haar trend, waarbij jojobaolie vaak als dragende stof wordt gebruikt.

gezichtsolie

Beste gezichtsolie gevoelige huid

Als je huid wat roder is, bijvoorbeeld door irritaties of onderliggende huidklachten, kan een kalmerende huidolie helpen. Kies hierbij het liefste voor een olie dat zowel een kalmerende als beschermende werking op de huid heeft. Camelliaolie is hier een goed voorbeeld van.

Camelliaolie

Wat mij betreft kan witte camellia olie zeker beschouwd worden als een kalmerende gezichtsolie. Camellia olie wordt ook wel Camellia Oleifera genoemd. Het is namelijk afkomstig van de vruchten van de Camellia Oleifera theeplant en dus iets anders dan de Japanse Camellia uit mijn top 5 beste gezichtsoliën hierboven.

De olie heeft zowel kalmerende, verzorgende als beschermende eigenschappen op de huid. Dit maakt het een fijn product voor de droge tot zeer droge, rode, geïrriteerde huid! Ook bij rosacea en couperose klachten. Daarnaast trekt ook deze olie lekker snel in, waardoor je huid niet vet of plakkerig aanvoelt.

gezichtsolie

Beste gezichtsolie pigmentvlekken (meer stralende huid)

Als je last hebt van pigmentvlekjes, kan het helpen om meer antioxidanten aan je cosmetica producten toe te voegen. Bijvoorbeeld door een paar druppels olie door je dagcrème te druppelen. Hiervoor zou ik vooral kijken naar een product met vitamine A en/of vitamine C, omdat deze stoffen licht blekend werken.

Rozenbottel olie

Rozenbottelolie bevat van nature een hoge concentratie vitamine A. Van dit antioxidant is bekend dat het licht blekend op de huid werkt en de huid beschermt tegen nieuwe pigmentvlekken. Daarnaast heeft vitamine A ook nog verjongende eigenschappen op de huid. Het stimuleert zo een egaler gepigmenteerde, minder doffe en stralende huid.

Verder bevat rozenbottelolie ook nog linolzuur. Wat bijdraagt aan een betere huidhydratatie en soepelere huid. Dit maakt het een geschikt product voor zowel de rijpe als droge huid met pigmentvlekken.

Maar ook andere huidtypen, zoals acne gevoelige huid heeft veel baat bij het smeren van rozenbottel olie als gezichtsolie. Het verkleint namelijk ook de kans op donkere vlekken na puistjes!

gezichtsolie

Wat is een gezichtsolie?

Een gezichtsolie is eigenlijk letterlijk een olie die je op je gezicht aanbrengt ter verzorging van de huid. Maar je kunt een gezichtsolie ook prima op andere delen van de huid smeren. Dit geldt andersom ook voor een lichaamsolie. Deze kun je ook prima op je gezicht gebruiken. De voordelen van een gezichtsolie hangen vooral af van het soort olie dat je smeert.

Zo hebben sommige oliën ontstekingsremmende of antimicrobiële eigenschappen. Terwijl andere oliën vooral hydraterend en huid herstellend werken. Wel is het zo dat vrijwel alle oliën verzachtende en verzorgende eigenschappen op je bovenste huidlaag hebben. En vrijwel direct voor een meer stralende huid zorgen!

gezichtsolie

Hoe gebruik je gezichtsolie?

Hopelijk is het gelukt om een goede gezichtsolie te vinden, passend bij jouw huidtype! Maar hoe kun je een natuurlijke gezichtsolie het beste gebruiken? Er zijn twee veelgebruikte manieren. Zowel manier 1 als manier 2 hieronder beschermen je huid tegen rimpels en andere tekenen van huidveroudering als je de olie overdag aanbrengt. En werken verzorgend en verzachtend als je de olie 's nachts gebruikt.

Manier 1: meng door je dagcrème

De eerste manier is je gezichtsolie mengen met je dagcrème. Dit is ook wat ik zelf meestal doe. Voeg een paar druppels (2 a 3) van het product toe aan je dagcrème. Meng dit vervolgens in je handpalmen en breng aan op je huid. Het grote voordeel hieraan is dat je ook de kwaliteit van je dagcrème verbetert. Zowel qua ingrediënten als qua smeerbaarheid.

Je dagcrème wordt natuurlijk wat olierijker, waardoor het makkelijker smeert. Bovendien veroorzaakt dit automatisch een meer stralende huid. Daarnaast bevatten vrijwel alle natuurlijke oliën antioxidanten, waardoor je automatisch extra vitamines smeert. Ze verkleinen de kans op onzuiverheden en tekenen van veroudering.

Manier 2: vervang je serum

Wat je ook kunt doen, is je serum vervangen door een goede huidolie. Bijvoorbeeld overdag, om de huid extra te beschermen tegen tekenen van veroudering. Of 's nachts om de huid extra te verzorgen. Breng een paar druppels van de gezichtsolie aan op je handpalmen. En dep dit vervolgens over je huid heen.

Laat dit even twee minuten intrekken en smeer hier overheen je dagcrème en eventueel make up. Let wel op. Niet iedere olie mag je puur aanbrengen, Kukui olie moet je bijvoorbeeld altijd mengen. Kijk daarom goed naar het advies op de verpakking.

beste gezichtsolie

Beste natuurlijke gezichtsolie: verschillende soorten

In mijn lijstje met beste gezichtsolies staan verschillende producten voor uiteenlopende huidtypes. Maar je kunt ook onderscheid maken tussen het type gezichtsolie:

1. Enkele gezichtsolie

Een enkele gezichtsolie is een product, waaraan geen andere stoffen zijn toegevoegd. Zoals minerale oliën, conserveringsmiddelen of etherische geuroliën. Het flesje bestaat dus uit één olie. Bijvoorbeeld: pure argan olie of pure kokosolie. Het fijne aan deze oliën is dat je precies weet wat en hoeveel je smeert. De producten uit mijn lijstje hierboven zijn enkele gezichtsoliën.

2. Gecombineerde gezichtsolie

Bij gecombineerde oliën is dit anders. Het product bestaat dan niet uit één olie, maar uit meerdere plantaardige oliën. Bijvoorbeeld een gezichtsolie bestaande uit olijfolie en graanolie. Of een product met heel veel verschillende natuurlijke ingrediënten. Dit zie je vaak bij massageolie.

beste gezichtsolie

Beste olie voor je gezicht: ga voor natuurlijke gezichtsolie!

Er zijn dus heel veel verschillen gezichtsoliën verkrijgbaar. Met allemaal verschillende positieve eigenschappen op de huid. Wel is mijn advies om hierin altijd voor een 100% natuurlijke gezichtsolie te gaan. En het liefste ook koudgeperst. Daarnaast is het belangrijk dat je oliën donker en koel bewaard. Bijvoorbeeld in een kastje. Of nog beter, in de koelkast. Zo blijft de olie lang houdbaar en gaat het niet oxideren!

Gebruikte bronnen

Misschien vind je dit ook interessant

Naast mijn Beste gezichtsolie top 5 heb ik ook meer lijsten online staan met daarin favoriete skincare producten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden! Of bekijk de 'Beste huidverzorging' pagina voor een overzicht van alle lijsten.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram