Top 5 Beste Toner

Een toner is een product die niet per se in de 'standaard' huidverzorgingsroutine voorkomt. Naar mijn mening is dat ook niet nodig. Een toner is met name fijn als je jouw huid extra wilt kalmeren. Of als vervanger van je dagcrème te gebruiken. Maar wat is nou een goede toner? Ik zocht het uit! Je leest mijn Beste toner top 5 hieronder.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Beste toner 2023: Top 5

Geen tijd (of zin) om de hele blog te lezen? Geen zorgen, hieronder vind je mijn top 4 beste toners!

beste toner

Beste toner droge huid

De beste toner voor een droge huid is in mijn ogen een toner met zowel hydraterende als barrière verstrekkende eigenschappen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de toner kalmerende stoffen bevat, goed de huid intrekt en niet plakkerig aanvoelt. Hieronder lees je mijn twee beste toners voor de droge huid vind!

1. Paula's Choice Calm Toner

De Paula's Choice Calm toner bestaat al een tijdje, maar is inmiddels helemaal vernieuwd. Zowel qua formulering als qua verpakking. En ik vind de vernieuwde versie beter dan de eerst Calm Toner.

Dit keer gaat het namelijk om een melkachtige toner, die super snel intrekt en je huid heerlijk zacht maakt. De toner komt uit de Paula's Choice Calm lijn en is daarom speciaal ontwikkeld voor de gevoelige en rode huid.

Wat je dan graag wilt terug zien in een toner zijn ingrediënten die de huid kalmeren en tot rust brengen. En deze stoffen bevat de toner zeker! Zo is er een hoge concentratie antioxidanten aan de Calm Toner toegevoegd. Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen op de huid en beschermen tegelijkertijd tegen vroegtijdige veroudering.

Daarnaast zijn er ook nog behoorlijk wat hydraterende stoffen toegevoegd. waaronder: glycerine, propanediol, panthenol, sodium PCA, hyaluronzuur en cetearyl alcohol. Allemaal ingrediënten die bijdragen aan het verbeteren van het vochtgehalte van de huid.

Vanwege de melkachtige structuur, is de Paula's Choice toner vooral prettig als je huid wat droger aanvoelt. Als de huid wat vetter aanvoelt, is een waterige toner fijner. Op dit moment vind ik dit de beste toner voor de gevoelige huid!

Benieuwd wat ik van de andere producten uit de Paula's Choice Calm lijn vind? Lees dan hier mijn Paula's Choice Calm review.

beste toner

2. Paula's Choice Advanced Replenishing Toner

Ook deze toner Paula's Choice vind ik één van de beste toners van dit moment. De toner heeft namelijk zowel hydraterende, kalmerende en beschermende eigenschappen. Er zitten namelijk super veel antioxidanten in die de huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering. Dit maakt het ook een goede toner voor de wat rijpere huid.

Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk zie ik bijvoorbeeld een hoge concentratie: epigallocatechin gallate, genisteïne, zoethoutwortel extract, quercetin en ferulazuur. Dit zijn vijf krachtige antioxidanten die de huid beschermen tegen vervuilende stoffen van buitenaf. En beschermen je huid zo tegen pigmentvlekken, rimpels en fijne lijntjes.

Daarnaast bevat de toner ook nog allerlei hydraterende en verzorgende stoffen, waaronder: glycerine, linolzuur, teunisbloemolie, fosfolipide, oliezuur en acetyl glucosamine. Op dit moment vind ik dit de beste deze toner voor de droge en/of rijpe huid.

beste toner

Beste toner vette huid

De beste toner voor de vette huid is in mijn ogen een toner met zowel hydraterende, kalmerende als talg regulerende stoffen. Daarnaast is het belangrijk dat de toner niet vet aanvoelt, niet plakt, snel intrekt en eventueel een verfrissend geeft. Hieronder vind je twee voorbeelden van beste toners voor de vette huid!

1. Cosrx Centella Water Toner

De Cosrx Centella Water Toner is een toner die ik vooral goed vind vanwege de aanwezigheid van centella extract. Centella is een kruid dat bekend staat om de verzachtende en vooral kalmerende eigenschappen op de huid. Dit extract is daarom heel geschikt om de huid weer in balans te brengen.

Net als de andere producten uit mijn beste toner Top 5 is de formule vrij van uitdrogende alcohol en parfum. Dit maakt het een geschikte toner voor vrijwel ieder huidtype, waaronder ook de gevoelige huid.

Wel is de textuur van deze toner vrij waterig. Veel vloeibaarder dan de Paula's Choice toners hierboven. Dit maakt het een goede toner voor de wat vettere huid. Kortom, ook deze toner verdient zeker een plekje in mijn Beste toner top 5!

beste toner

2. Facetheory Replenamist

Het vierde product uit mijn Beste toner Top 5 is deze Replenamist van Facetheory. Een voor mij vrij onbekend merk, maar de toner is zeker aan te raden. Het gaat om een toner in spray vorm. Dit betekent meteen dat de toner ook vrij waterig is, want je sprayt het in de vorm van een mist over je gezicht.

Om die reden is de toner vooral geschikt voor de gevoelige en/of vette huid. Of de huid die branderig aanvoelt. De toner mist geeft namelijk meteen een verkoelend effect. Dit effect wordt versterkt door de antioxidanten die zijn toegevoegd, waaronder: niacinamide, cactus extract en opuntia ficus indica stem extract.

Verder bevat de toner ook allerlei hydraterende stoffen. Er zijn hiervoor met name huideigen eiwitten gebruikt, als: serine, alanine, glycine, lysine, threonine en arginine. Deze aminozuren binden met watermoleculen en verbeteren zo het vochtgehalte van de huid.

Kortom, een goede toner voor de gevoelige en wat vettere huid. Maar de toner is bijvoorbeeld ook geschikt als je verbrand bent. En je jouw gezicht wilt verkoelen en kalmeren.

beste toner

Beste toner onzuivere huid

De beste toner voor de onzuivere huid is in mijn ogen een toner met zowel hydraterende, kalmerende en exfoliërende eigenschappen. Daarnaast is het ook fijn als de toner een ontstekingsremmende werking heeft. Om zo eventuele onzuiverheden te verminderen. Hieronder heb ik een goede toner voor de onzuivere huid gezet!

1. The Inkey List Toner

Ook deze toner van The Inkey list mag zeker niet ontbreken in mijn lijst met beste toners. Deze toner heeft een frisse en lichte structuur, die snel intrekt, niet plakt en ook niet vet aanvoelt.

Wat deze toner met name zo effectief maakt is de toevoeging van 3% PHA. Deze stof verweekt, net als glycolzuur, dode huidcellen van de huid. Dit maakt de huid zachter en vermindert eventuele verstoppingen. Het grote verschil tussen PHA en glycolzuur is dat de moleculen van PHA kleiner zijn, waardoor de kans op irritatie kleiner is.

Daarnaast bevat The Inkey list toner ook 3% niacinamide. Dit is een krachtig antioxidant met enorm veel positieve eigenschappen op de huid. Zo verbetert het antioxidant de huidhydratie, reguleert het de talgproductie, remt het eventuele ontstekingen, vermindert het roodheden én beschermt het tegen huidveroudering.

Ook bevat de toner nog allerlei hydraterende stoffen, waaronder: glycerine, hyaluronzuur, castor olie en propanediol. Ze hydrateren de huid en verminderen zo klachten als droge plekjes en een trekkerig gevoel. De formule is weer vrij van uitdrogende stoffen en parfum. Wat het een geschikte toner maakt voor vrijwel ieder huidtype.

Zelf vind ik de toner met name geschikt voor wat onzuivere huid of ruwe huid, omdat het dus exfoliërende eigenschappen heet. En zo de kans op verstoppingen of ophopingen van dode huidcellen vermindert. Kortom, de beste toner voor de wat onzuivere huid!

beste toner

Wat is een toner?

Een toner is een product dat wordt gebruikt in de huidverzorging en het gezicht reinigingsproces. Het wordt aangebracht op een watje en op het gezicht gedrukt om dode huidcellen te verwijderen en de pH-balans van de huid te herstellen. Sommige toners bevatten ook actieve ingrediënten die helpen bij specifieke huidproblemen, zoals acne of veroudering.

Wat je met een toner natuurlijk wilt bereiken is een extra boost aan je huid geven. Vaak doormiddel van hydraterende en kalmerende ingrediënten. Die je huid barrière versterken en het vochtbalans verbeteren.

beste toner

Wat doet een toner?

Een toner dient als aanvulling op de reiniging van het gezicht en heeft de volgende functies. Balanceren van de pH-waarde van de huid Hydrateren en verfrissen van de huid. Bevatten soms actieve ingrediënten die specifieke huidproblemen aanpakken, zoals acne of veroudering. Door deze functies kan een toner helpen bij het verbeteren van de algehele huidtextuur en uitstraling.

Toner per huidtype

Ook bij het kiezen van de juiste toner is het goed om te een product te kiezen gericht op jouw huidtype. Een toner voor de vette huid is vaak wat lichter dan een toner voor de droge huid. Andersom bevat een toner voor de droge huid vaak meer hydraterende stoffen dan een een toner voor de vette huid.

Maar geloof niet alles wat op de verpakking staat! Vaak genoeg zie ik toners voor de droge huid, die ik eerder op wat vettere plekjes zou smeren.

Toner droge huid

Als je op zoek bent naar een goede toner voor de droge huid zou ik ook naar daar de textuur van het product kijken. Kies liever voor een melkachtige toner dan een toner mist of gel. Ingrediënten die je graag terugziet in een toner voor de droge huid, zijn: hyaluronzuur, niacinamide, glycerine, ceramiden en propanediol.

Toner vette huid

Als je op zoek bent naar een goede toner voor de vette huid zou ik voor een gel achtige toner of toner mist kiezen. Ingrediënten die je graag terugziet in een toner voor de vette huid, zijn: niacinamide, dimethicone, squalene en groene thee extract. 

Daarnaast kun je jouw dagcrème ook vervangen door een goede toner. Smeer bijvoorbeeld op de vette plekjes, vaak de T-zone, een toner. En op de overige plekken van je gezicht je dagcrème. 

beste toner

Hoe gebruik je een toner?

In de regel gebruik je een toner na het reinigen en vóór je crème. Ik zou de volgende stappen volgen:

  • Reinig je huid, zodat je gezicht geen make-up en vuil meer bevat.
  • Breng de toner op een wattenschijfje aan of, als deze niet te waterig is, direct op je handen.
  • Wrijf vervolgens met het watje of je handen over je gezicht, hals en decolleté.
  • Breng na ongeveer tien seconden, als de toner een beetje is ingetrokken, je dagcrème aan. Vaak wordt geadviseerd om wat langer te wachten, maar ik zou je dagcrème juist snel aanbrengen. Op die manier dek je de huid namelijk af en zorg je ervoor dat ingrediënten uit de toner effectiever de huid indringen.

Gebruik de toner één tot twee keer per dag. Tenzij de toner fruitzuren bevat, zoals glycolzuur of PHA. Deze toner kun je beter alleen 's avonds gebruiken, omdat fruitzuren je huid gevoeliger maken voor zonlicht.

beste toner

Dagcrème vervangen door toner?

Je kunt je dagcrème prima vervangen door een goede toner. Dit is met name geschikt als je huid wat vetter aanvoelt. Veel dagcrèmes voelen dan te vet aan en laten een glimmend laagje achter. Een toner kan hierin uitkomst bieden, omdat een toner minder vet is en beter intrekt.

Je kunt alleen de wat vettere plekken insmeren met een toner in plaats van dagcrème. Maar ook zeker je hele gezicht. Mits de toner natuurlijk genoeg effectieve stoffen bevat.

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast mijn beste toner top 5, heb ik van meer categorieën een lijst met favoriete producten gemaakt. Je vindt ze hieronder!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram