Je ziet ze tegenwoordig in steeds meer huidverzorgingsroutines voorbij komen: exfolianten. Wat mij betreft een onmisbare stap in een goede huidverzorging routine! Maar wat houdt een exfoliant precies in? Wanneer gebruik je een exfoliant? En misschien wel nog belangrijker, welke gebruik je? In deze blog geef ik antwoord op al deze vragen! Ook laat ik mijn 'Beste exfoliant top 8' zien.
Samenvatting beste exfoliant voor gezicht (top 8)
Een exfoliant bevat altijd zuren. De meest gebruikte zuren zijn AHA (bijvoorbeeld glycolzuur) en BHA (bijvoorbeeld salicylzuur). AHA's zijn wateroplosbaar en werken in op je huidoppervlak, waardoor ze fijne lijntjes, pigmentvlekken en andere onregelmatigheden verminderen. BHA's zijn vetoplosbaar en werken daarom tot diep in je poriën, waardoor ze mee-eters, puistjes en een vette huid verminderen. In deze ´Beste exfoliant´ blog staan zowel salicylzuur (BHA) als glycolzuur (AHA) exfolianten!
- Paula's Choice exfoliant met 2% salicylzuur (BHA)
- Paula's Choice exfoliant met 1% salicylzuur (BHA)
- Geek & Gorgeous exfoliant met 4% PHA en BHA
- Paula's Choice exfoliant met 8% glycolzuur (AHA)
- Paula's Choice exfoliant 2% en 6% glycolzuur (AHA)
- Geek & Gorgeous exfoliant met 12% glycolzuur (AHA)
- Cosrx liquid exfoliant met 7% glycolzuur (AHA)
- Drunk Elephant overnight glycolzuur serum (BHA en AHA)
Beste exfoliant met salicylzuur (top 3)
Is jouw huidtype normaal tot vet? Of heb je last van onzuiverheden? Dan zou ik voor een exfoliant met salicylzuur (BHA) gaan. Salicylzuur stimuleert namelijk niet alleen huidvernieuwing door dode huidcellen te verwijderen. Het lost ook overtollig talg op, maakt verstopte poriën schoon en remt ontstekingen. Daarnaast geeft salicylzuur zelden irritatie, waardoor ook de gevoelige huid goed reageert op salicylzuur.
1. Paula’s Choice salicylzuur exfoliant
Een exfoliant die wat mij betreft zeker door kan als beste exfoliant is het Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA gel Exfoliant. De kans is groot dat je dit product ook wel eens voorbij hebt zien komen in mijn andere productadviezen. Of op mijn Instagrampagina. Ik geef het namelijk behoorlijk vaak als tips mee, omdat ik er zelf goede ervaringen mee heb.
Het gaat om een exfoliant met 2% salicylzuur. Dit helpt dode huidcellen te verwijderen en de aanmaak van nieuwe huidcellen te versnellen. Maar het zorgt er ook voor dat de vette huid minder vet wordt en de onrustige huid minder onrustig. Salicylzuur werkt namelijk talgoplossend en heeft bovendien een ontstekingsremmend effect op onzuiverheden zoals pukkeltjes en puistjes.
Naast salicylzuur bevat het Paula's Choice exfoliant ook nog groene thee extract, methylpropadiol, haver en allantoïne. Deze ingrediënten kalmeren de huid. Wat een fijne toevoeging is aan een salicylzuur exfoliant. Het merk verkoopt zowel een vloeibare vorm als gel. Ik gebruik zelf de vloeibare variant: Paula's Choice exfoliant. Naar mijn mening is dit het meest krachtige bha exfoliant!
2. Paula's Choice 1% salicylzuur (beste exfoliant gezicht met roodheid)
Een exfoliant dat wat mij betreft ook door kan als beste BHA exfoliant is de Paula's Choice bha calm lotion. Het bevat dit keer geen 2% salicylzuur, maar 1% salicylzuur. Dit maakt het een fijn exfoliant om mee te beginnen. Of als je een gevoelige huid hebt. Denk bijvoorbeeld aan rosacea of eczeem.
Verder heeft dit exfoliant hetzelfde doel als het exfoliant hierboven. Namelijk: het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van huidvernieuwing. Salicylzuur heeft in een concentratie van 1% ook een positief effect op het verminderen van verstopte poriën (mee eters), het verminderen van puistjes en het verminderen van vette plekjes.
Een pluspunt is dat het salicylzuur exfoliant ook nog een aantal kalmerende stoffen bevat, waaronder: beta-glucaan, groene thee extract en zoethoutwortel extract. Dit zijn overigens ook antioxidanten die je huid beschermen tegen huidveroudering. Ook weer een aanrader als je op zoek bent naar het beste BHA exfoliant dus!
3. Geek & Gorgeous Calm salicylzuur
Een exfoliant met salicylzuur dat ook zeker een goede optie is als je op zoek bent naar het beste exfoliant is het Geek & Gorgeous exfoliant. Met daarin 4% PHA en BHA. BHA staat voor salicylzuur. Deze stof ken je inmiddels. Maar wat dit exfoliant zo goed maakt, is de combinatie van BHA (3.2%) met PHA (0.8%). PHA is qua werking en effect vergelijkbaar met AHA's zoals glycolzuur.
Het zuurt helpt vooral in het verbeteren van de huidtextuur, het verminderen van fijne lijntjes en het egaliseren van je algehele teint. Het voordeel aan PHA's is dat ze uit grotere moleculen bestaan dan BHA en AHA en daarom langzamer de huid binnendringen. De huid reageert hier vaak goed op, omdat het langzaam aan het zuur kan wennen. Perfect voor mensen met een gevoelige huid, omdat de kans op irritatie minimaal is!
Wel is de concentratie BHA niet super hoog, namelijk 0,8%. Dit maakt het minder geschikt voor mensen met veel onzuiverheden. Dan zou ik namelijk eerder gaan voor het eerste exfoliant met 2% salicylzuur (Paula's Choice exfoliant BHA). Ik vind het Geek & Gorgeous exfoliant met name het beste BHA exfoliant voor mensen die af en toe last hebben van onzuiverheden. Maar verder vooral aan hun huidtextuur willen werken.
Beste exfoliant met glycolzuur (top 5)
Heb je juist een droge huid in plaats van vet? Of wil je vooral tekenen van huidveroudering aanpakken in plaats van onzuiverheden? Dan kun je beter voor een exfoliant met glycolzuur gaan. Glycolzuur houdt namelijk niet van vet, maar van water. Het werkt daarom in op je bovenste huidlaag, niet op je poriën. Op die manier pakt het eventuele fijne lijntjes aan, vervaagt het pigmentvlekken en verbetert het de algehele huidtextuur. Hieronder heb ik mijn 'Beste exfoliant met glycolzuur' top 5 gezet!
1. Paula's Choice 8% AHA exfoliant
Net als het Paula's Choice salicylzuur (BHA) exfoliant komt ook het Paula's Choice exfoliant regelmatig voor in mijn productadviezen. Het gaat in het specifiek om een exfoliant met 8% glycolzuur. Dit zuur is werkzaam vanaf 5%, dus 8% zal zeker effectief zijn om je huidtextuur te verbeteren. Denk hierbij aan: het vervagen van pigmentvlekjes, fijne lijntjes en andere onregelmatigheden.
Ook kan glycolzuur de huidbarriere functie sterker maken, waardoor een droge huid vermindert. Naast deze werkzame concentratie glycolzuur, bevat het exfoliant ook nog wat andere effectieve stoffen. Zo zijn: panthenol, sodium pca, hyaluronzuur en groene thee extract toegevoegd. Een fijne toevoeging, omdat de huid zo minder snel op de zuren reageert.
Kortom, een goede optie als je op zoek bent naar het beste exfoliant! Het geeft je huid een frisse uitstraling. Zelf gebruik ik beide exfolianten en wissel ik deze af. Ik gebruik het Paula's Choice salicylzuur exfoliant vaker in de zomer, als mijn huid wat vetter is. Of wanneer ik last heb van wat onzuiverheden. En het glycolzuur exfoliant eigenlijk alle overige dagen, dus vrijwel iedere avond 😜
2. Geek & Gorgeous 12% AHA exfoliant (beste exfoliant oudere huid)
Ook het Geek & Gorgeous AHA exfoliant hoort zeker thuis in deze 'Beste exfoliant' blog. Het gaat om een vloeibaar exfoliant waaraan onder andere 12% glycolzuur is toegevoegd. Het exfoliant stimuleert op die manier huidvernieuwing, vermindert een doffe huid, vervaagt onregelmatigheden en maakt pigmentvlekken minder zichtbaar. Een fijn hulpmiddel om je huid even een oppepper te geven dus!
De textuur is licht en niet plakkerig en je brengt het heel gemakkelijk aan door met een watje over je huid te wrijven. Wel geeft glycolzuur sneller irritatie dan salicylzuur. Mijn advies is daarom om het gebruik rustig op te bouwen, want iedere huid reageert weer anders. Begin bijvoorbeeld met twee avonden per week en verhoog dit iedere week met één extra avond.
Weet je van jezelf dat je een gevoelige huid hebt dat snel reageert op cosmetische prikkels? Dan zou ik eerder voor het exfoliant hieronder gaan! Dit exfoliant bevat ook AHA, alleen niet glycolzuur maar mildere fruitzuren (melkzuur en mandarijnzuur). Die op het huidoppervlak werken.
3. Paula's Choice exfoliant met 8% AHA (beste exfoliant gevoelige huid)
Hoewel alphahydroxyzuren (AHA) een waardevolle toevoeging kunnen zijn, is het belangrijk om wel te weten dat deze zuren ook irritatie kunnen veroorzaken. Dit maakt het extra lastig voor mensen met een gevoelige, droge huid om het beste exfoliant te vinden.
Theoretisch gezien zou een exfoliant met salicylzuur (BHA) meer geschikt zijn, omdat dit minder snel voor irritaties zorgt. Maar BHA werkt ook vetoplossend en dit is weer minder geschikt voor de droge huid. AHA zuren doen dit niet, bijvoorbeeld glycolzuur, maar geeft wel weer sneller irritatie.. Dit AHA exfoliant van Paula's Choice is hier dé oplossing voor.
Het bevat namelijk wel alphahydroxyzuren (AHA) alleen gaat het niet om glycolzuur (de meest gebruikte vorm van AHA) maar om hele milde zuren die niet snel irritaties uitlokken. Namelijk melkzuur en mandarijnzuur. Beide zuren verbeteren je huidconditie door dode huidcellen versnelt af te laten schilferen en de aanmaak van nieuwe huidcellen te versnellen.
4. Cosrx 7% AHA exfoliant
Het cosmetica merk Cosrx staat vooral bekend om hun Cosrx Snail serum. Wat in één klap razend populair werd door TikTok. En terecht want de formulering ziet er super goed uit. Ik vraag me alleen af hoe ze het snail filtrate (slakkenslijm) verzamelen. Lijkt mij niet super diervriendelijk..
Maar het merk verkoopt dus ook een exfoliant. Namelijk het Cosrx 7% whitehead exfoliant. Het bevat, zoals de naam al zegt, 7% glycolzuur. Wat op het huidoppervlak werkt en hier huidvernieuwing stimuleert. Het verbetert op die manier de huidtextuur en heeft ook een versterkend effect op je huidbariere functie, waardoor een droge huid kan afnemen.
Maar daar blijft het niet bij. Naast glycolzuur zijn er ook nog andere werkzame stoffen aan toegevoegd, waaronder: hyaluronzuur, panthenol én een hoge concentratie niacinamide. Dit laatste ingrediënt is een krachtig antioxidant. Die je huid beschermt tegen veroudering, de huidhydratatie verbetert, pigmentvlekjes bleekt en de talgproductie herstelt.
5. Drunk Elephant 10% AHA en 1% BHA exfoliant
Anders dan de overige voorbeelden uit mijn 'Beste exfoliant top 8' is Drunk Elephant overnight glycolzuur serum een serum. Maar het bestaat ook weer uit zuren die de conditie van je huid verbeteren, waardoor ik het wel als tip wil meegeven!
Zo bevat het serum 10% glycolzuur gecombineerd met 1% salicylzuur. Hierdoor is het serum geschikt voor verschillende huidtypen. Het werkt namelijk zowel op je bovenste huidlaag en pakt hier tekenen van huidveroudering aan. Maar het is ook in staat om je poriën binnen te dringen en hier overtollig talg op te lossen. Met als doel mee eters en puistjes verminderen.
En hier blijft het niet bij! Het Drunk Elephant serum bevat ook nog allerlei andere effectieve stoffen die de conditie van je huid kunnen verbeteren, waaronder: glycerine, hyaluronzuur, allantoïne, birrea seed oil, aesculus hippocastanum seed extract, rasberry extract en melkzuur. Kortom, een serum dat bom vol zit met allerlei werkzame stoffen! Wel is het serum hierdoor wat aan de prijzige kant.
Exfoliant betekenis
Tegenwoordig bestaat iedere huidverzorgingslijn ook uit een exfoliant. Ook op social media zie je het gebruik van exfolianten steeds vaker terug komen in huidverzorging routines. Maar een exfoliant, wat is dat eigenlijk? Kortgezegd, is een exfoliant een zuurtje dat in staat is om de bovenste dode huidcellen van je huid te verweken. Dit noem je ook wel chemische exfoliatie.
Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met een scrub. Alleen doet een scrub het op mechanische wijze (met korrels) en een exfoliant op chemische wijze (met zuren). Je huid reageert hierop door de dode huidcellen te vervangen voor nieuwe huidcellen. Het versnelt als het ware het celdelingsproces van de huidcellen.
Normaal duurt het natuurlijke exfoliatieproces ongeveer dertig dagen over en nu gaat dit twee of zelfs drie keer zo snel. Dit heeft als grote voordeel dat je huidconditie zichtbaar verbetert. Zo krijgt je huid vaak een gezonde gloed, een meer egale teint en fijnere textuur.
Exfoliant werking
De werking en het doel van een exfoliant lijkt dus een beetje op het scrubben van je huid. Maar scrubben is een mechanische manier van dode huidcellen verwijderen. Terwijl een exfoliant de dode huidcellen verwijdert op een chemische manier. Namelijk doormiddel van een zuur. Hiervoor worden twee bekende zuur-groepen gebruikt: AHA en BHA.
AHA werking
AHA staat voor Alpha Hydroxy Acid. Dit zijn zuren afgeleid van natuurlijke bronnen zoals melk (lactisch zuur), fruit (glycolzuur) en suikerriet (melkzuur). AHA's werken door de bovenste laag van de huid versneld af te laten schilferen doormiddel van chemische exfoliatie. Ze zijn effectief bij het verbeteren van de huidtextuur, het verminderen van fijne lijntjes en het egaliseren van de teint.
BHA werking
BHA staat voor Beta Hydroxy Acids. Het bekendste BHA-zuur is salicylzuur dat wordt gewonnen uit boomschors. BHA's hebben het vermogen om dieper in de poriën te dringen dan AHA's, waardoor ze effectief zijn bij het verwijderen van overtollig talg en het reinigen van verstopte poriën. Ook staat salicylzuur, het bekendste BHA zuur, bekend om de ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor is salicylzuur vooral geschikt voor mensen met acne of een vette huid. Ook voor de gevoelige huid.
Exfoliant bij huidklachten
Door een exfoliant te gebruiken, oftewel chemische exfoliatie, voorkom je dat dode huidcellen zich gaan opstapelen en dat je huid er dof uit gaat zien. Of dat er verstoppingen ontstaan. Hierdoor kunnen klachten verminderen, als: rimpels, pigmentvlekken, droge huid, ouderdomsvlekken.
Maar er zijn ook exfoliërende zuurtjes (o.a. salicylzuur) die tot diep in je poriën kunnen dringen, waardoor ze ook klachten verminderen als: acne, eelt, rosacea pukkeltjes, keratosis pilaris bultjes en grove poriën.
Kortom de 'exfoliant betekenis' is makkelijk gezegd: een product dat huidvernieuwing stimuleert doormiddel van zuren (chemische exfoliatie). Hierin zijn glycolzuur en salicylzuur de meest gebruikte zuren in huidverzorgingsproducten. Het kan overigens wel zo zijn dat je huidklachten eerst erger lijken te worden na gebruik van een exfoliant. Die noem je 'Purging huid'.
Hoe gebruik je een exfoliant?
Ik zou een exfoliant altijd 's avonds smeren. Je werkt tenslotte met zuren en zuren maken je huid gevoeliger voor zonlicht. Het is zonde als je pigmentvlekken krijgt, omdat je een exfoliant hebt opgesmeerd. Nu hoor ik je denken: ik kan me toch gewoon goed insmeren? Dit is inderdaad zo. Toch neem ik zelf het zekere voor het onzekere en smeer ik mijn exfoliant alleen in de avond.
Ga je voor het eerst aan de slag met chemische exfoliatie? Bouw het gebruik dan langzaam op, zodat je huid aan het zuur kan wennen. Begin bijvoorbeeld met twee keer per week. Als dit goed gaat kun je verhogen naar om de dag. En uiteindelijk tot dagelijks. Let goed op of je huid niet te droog wordt. Als dit wel gebeurt, zou je het gebruik kunnen afbouwen naar om de dag. Ik gebruik een exfoliant op onderstaande manier:
- Stap 1. Ik reinig eerst mijn gezicht
- Stap 2. Hierna smeer ik het exfoliant op, vaak door met een watje over mijn gezicht te wrijven
- Stap 3. Vervolgens poets ik mijn tanden, zodat het exfoliant even kan intrekken
- Stap 4. Hierna smeer ik mijn serum en gezichtscrème op. En voila!
Glycolzuur of salicylzuur gebruiken?
Glycolzuur en salicylzuur zijn beide zuren. Ze hebben beiden de eigenschap om dode huidcellen van de huid te weken, waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd en zo ook huidvernieuwing. Je krijgt er een zachtere, beter gehydrateerde, jongere, egaler gepigmenteerde en minder doffe huid voor terug. Klinkt goed toch?! Wel zitten er wat verschillen tussen beide zuren. Maar kun je nou het beste kiezen voor glycolzuur of salicylzuur? Dat ligt helemaal aan jouw huid en doel!
Salicylzuur (beste exfoliant gezicht met onzuiverheden)
Je noemt salicylzuur ook wel BHA. Het ingrediënt is werkzaam als het in een minimale concentratie van 0.5% wordt toegevoegd aan een product. Daarnaast hoort het product een pH waarde te hebben tussen de 3 en 5. Anders werkt het helaas ook niet. Het bijzondere aan salicylzuur is, dat het vetoplosbaar is. Dit betekent dat het niet alleen op je huidlagen werkt, maar ook tot diep in je poriën.
Het kan zo overtollig talg oplossen. Maar ook verstoppingen, zoals mee-eters en puistjes. Daarnaast heeft salicylzuur krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat aspirines ook een variant van salicylzuur bevatten? Dit maakt salicylzuur een fijn zuur voor de wat vettere, onzuivere, huid.
Heb je juist een droog huidtype? Dan kun je beter voor glycolzuur gaan, omdat glycolzuur wateroplosbaar is en daarom meer geschikt voor de droge huid. Tenzij je huid ook gevoelig is. Dan kun je, ondanks het drogere huidtype, toch beter voor salicylzuur gaan. Salicylzuur geeft namelijk minder snel irritaties. Hieronder heb ik nog even alle eigenschappen van salicylzuur op een rijtje gezet:
- Werkzaam vanaf 0.5%
- Vet oplosbaar
- Geeft minder snel irritatie dan glycolzuur
- Kan tot diep in je poriën indringen
- Vooral geschikt voor de vette, onzuivere huid
- Ook geschikt bij wratten en eelt (vanaf 8% salicylzuur)
Glycolzuur (beste exfoliant gezicht met tekenen van veroudering)
Glycolzuur is een fruitzuur. Je noemt het ook wel AHA. Het ingrediënt is werkzaam als het in een minimale concentratie van 5% aan een product wordt toegevoegd. Ook hierbij is het weer van belang dat het product een juiste pH-waarde heeft. Het bijzondere aan glycolzuur is dat het zuur tot diep in je huidlagen kan dringen, omdat het wateroplosbaar is.
Het maakt je huid weer gladder, stralender en egaler. Daarnaast heeft glycolzuur hydraterende eigenschappen en kan het pigmentvlekken en andere tekenen van zonschade verminderen, waardoor een egalere teint wordt gestimuleerd.
Vanwege de wateroplosbaarheid van glycolzuur, wordt het vooral ingezet bij de wat drogere huid. Heb je droog huidtype, maar is huid ook erg gevoelig? Dan kun je toch beter voor een exfoliant met salicylzuur gaan. Salicylzuur geeft namelijk minder snel kans op irritatie dan glycolzuur. Hieronder heb ik nog even alle eigenschappen van glycolzuur nog even op een rijtje gezet:
- Geeft sneller irritatie dan salicylzuur
- Water oplosbaar
- Kan tot diep je huidlagen indringen
- Heel geschikt bij zichtbare tekenen van huidveroudering
Misschien vind je dit ook interessant
Naast deze 'Beste exfoliant gezicht' top 8, heb ik meer blogs online staan met daarin mijn favoriete huidverzorgingsproducten. Op deze pagina vind je een overzicht van alle blogs: Beste huidverzorging. Ook heb ik hieronder een aantal voorbeelden gezet!
Lieke
op 09 Jul 2023Luus van Eck
op 10 Jul 2023