We ontkomen er niet aan: rimpels. Zelf vind ik ze totaal niet storend. Ze geven je gezicht tenslotte karakter. En maken ieder gezicht uniek. In tegenstelling tot alle gladgestreken gezichtjes van tegenwoordig. Die allemaal op elkaar lijken. Maar dat is natuurlijk mijn mening! En ik denk dat veel mensen deze mening niet delen. De populariteit rondom cosmetische klinieken en anti-rimpel crèmes komt tenslotte ergens vandaan.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of lees hier mijn gratis productadvies tegen veroudering.
Wat zijn rimpels?
Rimpels, wat zijn dat nou eigenlijk? Als je huid beweegt, bijvoorbeeld omdat je lacht of fronst, ontstaan er een vouw in je gezicht. Dit noem je een rimpel. Als je je gezicht weer ontspant verdwijnt deze vouw.
Maar het kan ook zo zijn dat de rimpel er zit, zonder dat je iets doet. Dit zijn permanente rimpels. Ze ontstaan door een breuk in je huidweefsel. Als gevolg van een vermindering van collageen en elastine.
Oorzaak rimpels
De meeste rimpels ontstaan door een samenspel van inwendige en uitwendige factoren. Hierin spelen de volgende factoren de grootste rol:
Rimpels door hormonale veranderingen
Een verandering in ons hormoonhuishouden kan zorgen voor een verlaging van het aantal vrouwelijke hormonen (oestrogenen) in ons bloed. Deze verlaging van oestrogeen kan zorgen voor huidveranderingen, waaronder:
- Een droge huid
- Huidverslapping
- Het dunner worden van de huid
- Rimpels
Rimpels door ons natuurlijke verouderingsproces
Als we ouder worden, neemt onze elastine en collageen aanmaak af. Beide eiwitten zijn verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Bij afname van deze eiwitten, verslapt de huid en ontstaan er rimpels.
Rimpels door invloeden van buitenaf
Er zijn allerlei externe factoren die je huidcellen kunnen beschadigen. Denk aan milieu vervuilende stoffen, roken en natuurlijk zonlicht.
Rimpels door stress
Ook stress doet onze huid niet ten goede. Stress zorgt namelijk voor een verhoging van het stress hormoon coritson. En deze stof zorgt weer voor beschadiging van je huidcellen en zo voor rimpels.
Rimpels door bewegen gezicht
Naast bovenstaande oorzaken, kun je ook rimpels krijgen door jezelf. Denk bijvoorbeeld door te fronsen. Hieronder leg ik een aantal rimpels uit, die wij zelf veroorzaken.
Frons rimpels
Deze rimpels ontstaan, zoals de naam al zegt, door te fronsen. Er kan een soort spleetje tussen je wenkbrauwen ontstaan als je diep nadenkt. Of rimpel lijnen op je voorhoofd als je heel enthousiast iets aan het vertellen bent. Deze frons rimpels beginnen als tijdelijke rimpels. Als je stopt met fronsen, zullen de lijntjes weer verdwijnen.
Maar, deze frons rimpels kunnen ook permanente rimpels worden. Als je namelijk veel fronst, en er regelmatig tijdelijke 'vouwen' in je huid ontstaan, kan het zo zijn dat de rimpels blijven zitten. Hoe snel dit gebeurt hangt af van de mate van fronsen. Maar ook hoe gevoelig je hiervoor bent.
Slaaprimpels
Slaaprimpels. Ze bestaan echt. Met name de buik slapers onder ons hebben een groter risico op slaaprimpels. Ook hierbij gaat het eerst om tijdelijke vouwen in je huid. Die uiteindelijk voor permanente rimpels kunnen zorgen.
In je slaap beweeg je erg veel. Je gezicht blijft hierin niet gespaard. Vooral als je veel beweegt in je slaap, krijgt je gezicht te maken met verschillende druk punten. Denk aan druk tegen je kussen, je arm, misschien je partner. Allemaal druk punten die vouwen in je huid duwen.
Je herkent je hier misschien wel in: je hebt een overheerlijke nacht achter de rug. En als je in de spiegel kijkt, staan de vouwen in je gezicht. De slaaprimpels zijn onschuldig. Maar als je regelmatig met je gezicht in 'de kreukels' wakker wordt, kan dit uiteindelijk zorgen voor permanente slaaprimpels.
Oké, paniek, en nu? Als je het risico op permante slaaprimpels wilt voorkomen, moet je eigenlijk een soort opgebaard in bed gaan liggen. Zodat je gezicht de hele nacht naar boven wijst. Niet echt lekker. Hier komen trouwens ook de zogeheten Beauty Pillows vandaan. Het zijn kussens die je hoofd 's nachts recht houden, zodat de kans op slaaprimpels afneemt.
Lach rimpels
Ook deze rimpels spreken denk ik voor zich. Het zijn rimpels die ontstaan tijdens het lachen. Deze rimpels zijn ook weer eerst tijdelijk. Maar als de vouwtjes in je huid vaker ontstaan, kunnen ze permanent blijven. Je ziet lach rimpels vooral naast de ogen. Dit zijn de bekende kraaien pootjes.
Rimpels voorhoofd
Eén van de meest voorkomende vormen van rimpels zijn rimpels op het voorhoofd. Het gaat hierbij vooral om frons rimpels. Als we praten of lachen, beweegt ons voorhoofd namelijk automatisch snel mee. Er ontstaan hierdoor veel vaker rimpels in je voorhoofd dan bijvoorbeeld in je wangen.
Rimpels onder ogen
Ook rimpels onder de ogen komen veel voor. Deze rimpels zijn vaak het gevolg van lachen en fronsen. Kijk maar eens moeilijk of bedenkelijk naar je scherm. En plaats tegelijkertijd je vingers onder je ogen. Voel je al kleine rimpels onder je ogen ontstaan? Als dit vaak gebeurt, kunnen er permanente rimpels ontstaan. Je noemt rimpels onder de ogen ook wel kraaienpootjes.
Rimpels bovenlip
Rimpels rondom je bovenlip zijn vaak het gevolg van roken. Als je een sigaret inhaleert, span je namelijk de spieren rondom je lippen. De mondspieren. Maak bijvoorbeeld maar eens een tuutje van je mond. De kans is groot dat er nu rimpels rondom je bovenlip ontstaan.
Als je deze mondspieren regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld omdat je rookt, kunnen er permanente rimpels rondom je bovenlip ontstaan. Je noemt ze ook wel rokerslijntjes of een plooirokje. Maar de rimpels kunnen ook ontstaan bij niet-rokers. Dan zijn ze vaak het gevolg van erfelijke aanleg, zonlicht of veelvoudig harsen van de bovenlip.
Anti rimpel crème: waar moet je op letten?
Je wordt er mee dood gegooid: anti rimpel crèmes. Ieder merk verkoopt tegenwoordig wel een anti rimpel crème. Die je rimpels na drie nachten slapen als sneeuw voor de zon zouden laten verdwijnen. Toch moet je deze product beloftes met een korreltje zout nemen. Of een flinke schep.
Veel van dit soort anti rimpel crèmes doen namelijk helemaal niets voor je rimpels. Je kunt je rimpels sowieso niet wegsmeren. Maar er zijn wel degelijk crèmes die fijne lijntjes kunnen verminderen. En je huid kunnen beschermen tegen nieuwe rimpels. Maar waar moet een goede anti rimpel crème dan aan voldoen? Hieronder heb ik de belangrijke punten gezet:
Tip 1. Koop een anti rimpel crème met antioxidanten
Koop een anti rimpel crème met hoge concentraties antioxidanten. Voorbeelden van antioxidanten zijn: vitamine A, vitamine C, vitamine E, niacinamide en groene thee extract. Dit zijn bewezen effectieve ingrediënten die je huid beschermen tegen veroudering.
Maar hoe weet je of jouw crème ook antioxidanten bevat? Kijk hiervoor op de achterkant van het product. En check waar in de ingrediëntenlijst de antioxidanten staan. Hoe hoger een ingrediënt in de lijst staat, hoe hoger de gebruikte concentratie. Of kies voor een product waar de concentraties antioxidanten op vermeld staan. Bijvoorbeeld: deze crème bevat 4% vitamine E.
Tip 2. Koop een anti rimpel crème dat goed verpakt zit
Een anti rimpel crème dat verpakt zit in een potje, heeft sowieso geen kans van slagen. Veel werkzame ingrediënten, zoals antioxidanten, kunnen namelijk niet tegen licht of zuurstof. Als je het potje opent, vervliegen de antioxidanten. En smeer je dus eigenlijk 'niks' op je huid.
Ook crèmes verpakt in glazen of doorzichtige verpakkingen werken daarom niet. Er komt licht bij, waardoor de werkzame stoffen kapot gaan. Koop daarom altijd een crème dat verpakt zit in een luchtdichte verpakking. Zoals een pompje. Of eventueel een tube.
Tip 3. Bescherm je huid goed tegen de zon
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: smeren, smeren, smeren! Het is zó ontzettend belangrijk om je huid te beschermen tegen zonlicht. Wist je dat maar liefst 70% van je huidveroudering ontstaat door de zon? En maar 30% door andere invloeden. Je kunt rimpels dus tegen gaan, door je huid goed te beschermen tegen zonlicht.
Gebruik hiervoor een goede en huidvriendelijke zonnebrandcrème. Bijvoorbeeld:
- Deze Biodermal zonnebrand -voor de normale tot droge huid
- Deze Biodermal zonnebrand - voor de normale tot vette huid
Benieuwd welke zonnebrandproducten ik nog meer adviseer? Ik heb mijn favoriete zonnebrand voor gezicht en lichaam op een rijtje gezet! Je leest dit advies hier: Beste zonnebrand voor lichaam en gezicht.
Tip 4. Koop een anti rimpel crème zonder irriterende stoffen
Veel crèmes bevatten stoffen die huidveroudering juist triggeren. Huh? Ja echt. Er zijn namelijk genoeg cosmetische ingrediënten die op zonlicht reageren. En zo een huid beschadigende reactie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, citrus oliën en menthol.
Maar ook irriterende en uitdrogende stoffen als parfum en alcohol kunnen rimpels veroorzaken. In plaats van verminderen. Ze drogen de huid uit en irriteren. En langdurige irritatie van de huid zorgt voor veroudering. Koop daarom altijd een alcohol en parfumvrij product.
Tip 5. Slik eventueel supplementen
Je kunt eventueel ook nog bepaalde antioxidanten aanvullen doormiddel van supplementen. Zelf gebruik ik op dit moment twee antioxidanten, namelijk: deze Goldea Health vitamine C supplementen en deze Goldea Health astaxanthine supplementen.
Verder heb ik ook een tijdje collageen poeder uitgeprobeerd. In deze blog heb ik het resultaat gedeeld: ANA Amsterdam collageen poeder review. Inclusief voor,- en na foto's!
Beste anti rimpel crème voorbeelden
Gelukkig zijn er ook merken die wél weten hoe het moet. En een crème hebben ontwikkeld die goed verpakt zit, voldoende anti-age ingrediënten bevat én vrij is van irriterende stoffen. Hieronder lees je mijn favoriete anti rimpels crèmes:
- De CeraVe Moisturizer (dag en nachtcrème): het bevat het krachtige antioxidant niacinamide. En hydraterende stoffen, als: hyaluronzuur, shea butter en panthenol.
- De Olaz 7 in 1 parfumvrije dagcrème: het bevat een hoge concentratie niacinamide, vitamine C en vitamine E.
- De Zarqa dagcreme Nutritive: deze crème bevat allerlei antioxidant-rijke oliën, als: macadamia olie en abrikozenolie. En andere verzorgende stoffen ingrediënten, als: hyaluronzuur, vitamine E, glyerine en shea butter.
- De Indeed Labs vitamine C crème: bestaat voor 22% uit vitamine C en hyaluronzuur.
Rimpels verwijderen
Rimpels verwijderen is lastig, maar je kunt ze wel degelijk verminderen. Een huidtherapeut kan hierbij helpen. Doormiddel van een huid verjongende behandeling. Je hebt hierin verschillende soorten behandelopties.
Chemische peeling
Rimpels verminderen doormiddel van een chemische peeling kan effectief zijn. Het gaat hierbij vooral om het verminderen van de fijne lijntjes. Een chemische peeling weekt namelijk je bovenste, dode huidlaag, van je huid.
Waardoor je bovenste huidlaag gaat afschilveren. En de aanmaak van nieuwe huid gestimuleerd wordt. Hierdoor kunnen huidklachten, als: pigmentvlekken, onregelmatigheden, onzuiverheden en rimpels verminderen.
IPL behandeling
Ook licht,- en lasertherapie kunnen helpen om rimpels te verminderen. Bijvoorbeeld doormiddel van een IPL behandeling. Dit lijkt op lasertherapie. Alleen gaat het bij IPL om een grote lichtbundel. Niet om één lichtstraal, zoals bij lasertherapie wel geval is. De IPL kop verwarmt de huid en stimuleert zo de elastine en collageen aanmaak. Waardoor rimpels verminderen.
Lasertherapie
Als je kiest voor een lasertherapie, kun je het beste kiezen voor een huid beschadigende laserbehandeling. Meestal wordt hiervoor de Fractional laser gebruikt. Deze laser maakt allemaal kleine gaatjes in de huid. Die je huid vervolgens gaat opvullen met nieuwe huid. Hierdoor kunnen rimpels verminderen.
Zelf heb ik deze behandeling toevallig ook ondergaan. Maar dan bij het verminderen van grove poriën. Ik heb het behandelresultaat bijgehouden in een blog. Deze lees je hier: Mijn fractional laser ervaring.