Rimpels: bovenlip, voorhoofd, onder ogen
06 juni 2022 
11 min. leestijd

Rimpels: bovenlip, voorhoofd, onder ogen

Rimpels, we ontkomen er helaas niet aan. Zelf vind ik ze totaal niet storend. Ze geven je gezicht tenslotte karakter en maken ieder gezicht uniek. Wat best verfrissend is in tegenstelling tot alle gladgestreken gezichtjes van tegenwoordig. Maar dat is natuurlijk mijn mening! En ik denk dat veel mensen deze mening niet delen. De populariteit rondom cosmetische klinieken en anti-rimpel crèmes komt tenslotte ergens vandaan. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of lees hier mijn gratis productadvies tegen veroudering.


Wat zijn rimpels?

Rimpels, wat zijn dat nou eigenlijk? Rimpels zijn, net als pigmentvlekken en huidverslapping een teken van huidveroudering. Als je je huid beweegt, bijvoorbeeld omdat je lacht of fronst, ontstaan er lijntjes in je gezicht. Dit noem je ook wel een rimpel. Als je je gezicht weer ontspant verdwijnen deze lijntjes weer.

Maar het kan ook zo zijn dat de rimpels permanent aanwezig zijn. Beide zijn niets om je zorgen over te maken, maar kunnen wel als cosmetisch storend gezien. Onderaan deze blog geef ik tips die helpen bij rimpels voorkomen en minder zichtbaar maken!

Soorten rimpels

Je hebt eigenlijk twee soorten rimpels: statische rimpels en dynamische rimpels. Statische rimpels zijn rimpels die altijd aanwezig zijn, dus ook wanneer je je gezicht in ruststand houdt. Vaak gaat het om diepe rimpels. Denk bijvoorbeeld een verticale rimpels in de wenkbrauwen, zoals de foto hieronder. Deze rimpels als gevolg van een verminderde productie van collageen en elastine weefsels.

Dynamische rimpels daarentegen zijn meer mimiekrimpels. Deze rimpels ontstaan dus zodra je je gezicht beweegt. Bijvoorbeeld door te lachen, waardoor lachrimpels en kraaienpootjes ontstaan. Of door te fronsen, waardoor fronsrimpels ontstaan.

rimpels voorhoofd

Oorzaak rimpels

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken, maar hoe ontstaan rimpels eigenlijk? De meeste rimpels ontstaan door een samenspel van inwendige en uitwendige factoren. Zo kan een verandering in je hormoonhuishouding bijvoorbeeld zorgen voor een verlaging van het aantal vrouwelijke hormonen (oestrogenen) in je bloed. Deze verlaging van oestrogeen zorgt voor huidveranderingen, waaronder: een droge huid, huidverslapping, het dunner worden van de huid en dus ook rimpels.

Maar ook je leeftijd speelt een rol in het ontstaan van rimpels. Als we ouder worden neemt de elastine en collageen aanmaak in je lichaam namelijk af. Beide eiwitten houden je huid stevig en elastisch. Als collageen en elastine afnemen, treedt het natuurlijke verouderingsproces van je huid op. Dit zie je niet meteen, maar bij langdurige afname van deze eiwitten wordt dit ook aan de oppervlakte zichtbaar in de vorm van huidverslapping en komen rimpels tevoorschijn.

Ook zijn er externe factoren die je huidcellen kunnen beschadigen en zo rimpels kunnen veroorzaken. Denk aan milieu vervuilende stoffen, roken en natuurlijk zonlicht. Ook stress doet onze huid niet ten goede. Stress zorgt namelijk voor een verhoging van het stress hormoon coritson. En deze stof zorgt weer voor beschadiging van je huidcellen en zo voor rimpels.

rimpels voorhoofd

Rimpels door bewegen gezicht

Naast bovenstaande oorzaken, kun je ook rimpels krijgen door jezelf. Dit klinkt een beetje gek, maar je levensstijl heeft ook invloed op je huid en het ontstaan van rimpels. Zo heeft iemand die veel lacht, meer kraaienpootjes dan iemand die weinig lacht. En iemand met een lastige en stressvolle baan, vaak meer frons rimpels. Hieronder leg ik een aantal rimpels uit, die wij zelf veroorzaken.

1. Frons rimpels (rimpels voorhoofd)

Frons rimpels ontstaan, zoals de naam al zegt, door te fronsen. Er kan een soort spleetje tussen je wenkbrauwen ontstaan als je diep nadenkt. Of rimpel lijnen op je voorhoofd als je heel enthousiast iets aan het vertellen bent. Meestal gaat het om rimpels op het voorhoofd. Die trouwens niet alleen ontstaan door te fronsen, maar ook door te praten of lachen beweegt ons voorhoofd namelijk automatisch snel mee.

Deze frons rimpels beginnen als tijdelijke rimpels. Als je stopt met fronsen, zullen de lijntjes weer verdwijnen. Maar, deze frons rimpels kunnen ook permanente rimpels worden. Als je namelijk veel fronst, en er regelmatig tijdelijke 'vouwen' in je huid ontstaan, kan het zo zijn dat de rimpels blijven zitten. Hoe snel dit gebeurt hangt af van de mate van fronsen. Maar ook hoe gevoelig je hiervoor bent.

rimpels voorhoofd

2. Slaaprimpels

Slaaprimpels. Ze bestaan helaas echt. Met name de buik slapers onder ons hebben een groter risico op het ontwikkelen van slaaprimpels. Ook hierbij gaat het eerst om tijdelijke 'vouwen' en fijne lijntjes in je gezicht. Die uiteindelijk voor permanente en diepere rimpels kunnen zorgen. In je slaap beweeg je namelijk onbewust best wel veel. Je gezicht blijft hierin niet gespaard.

Je huid krijgt in je slaap met verschillende drukpunten te maken. Denk aan: druk tegen je kussen, je arm, misschien je partner. Allemaal druk punten die vouwen in je huid duwen. Je herkent je hier misschien wel in: je hebt een overheerlijke nacht achter de rug en als je vervolgens een blik in de spiegel werpt, staan de vouwen in je gezicht. De slaaprimpels zijn onschuldig. Maar als je regelmatig met je gezicht in 'de kreukels' wakker wordt, kan dit uiteindelijk zorgen voor permanente slaaprimpels.

Oké, paniek, en nu? Als je het risico op permante slaaprimpels wilt voorkomen, moet je vooral niet op je buik slapen. Eigenlijk is het beste als je een soort opgebaard in bed gaat liggen, zodat je gezicht de hele nacht naar boven wijst. Niet echt lekker. Hier komen trouwens ook de zogeheten Beauty Pillows vandaan. Het zijn kussens die je hoofd 's nachts recht houden, zodat de kans op slaaprimpels afneemt.

rimpels

3. Lach rimpels (rimpels onder ogen)

Ook deze rimpels spreken denk ik voor zich. Het zijn rimpels die ontstaan door en vooral tijdens het lachen. Het gaat ook hierbij eerst om tijdelijke rimpels, oftewel dynamische rimpels. Maar wanneer de mimische rimpels regelmatiger ontstaan, kunnen de rimpels zichtbaar blijven.

Lachrimpels zitten vaak rondom je ogen. Kijk maar eens moeilijk of bedenkelijk naar je scherm. En plaats tegelijkertijd je vingers onder je ogen. Voel je al kleine rimpels onder je ogen ontstaan? Als dit vaak gebeurt, kunnen er statische rimpels ontstaan. Je noemt rimpels onder de ogen ook wel kraaienpootjes.

rimpels onder ogen

4. Rokerslijntjes (rimpels bovenlip)

Rimpels rondom je bovenlip zijn vaak het gevolg van roken. Als je een sigaret inhaleert, span je namelijk de spieren rondom je lippen. De mondspieren. Maak bijvoorbeeld maar eens een tuutje van je mond. De kans is groot dat er nu rimpels rondom je bovenlip ontstaan.

Als je deze mondspieren regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld omdat je rookt. Hierdoor ontstaan rimpels rondom je lippen. Je noemt ze ook wel rokerslijntjes of een plooirokje. Maar de rimpels kunnen ook ontstaan bij niet-rokers. Dan zijn ze vaak het gevolg van erfelijke aanleg, uv stralen of veelvoudig harsen van de bovenlip.

Ik krijg regelmatig de vraag 'wat is beste crème voor rimpels bovenlip' of 'hoe kun je rimpels bovenlip natuurlijk verwijderen'? Eigenlijk kan dit allemaal niet. Rimpels rondom de bovenlip zijn vaak diepe rimpels. Een crème kan dit niet wegsmeren. Wel kun je de kans op rimpels verkleinen. Of eventueel, als je je echt aan de rimpels rondom je lippen stoort, weg laten halen met tijdelijke fillers.

rimpels bovenlip

Er bestaat geen wondermiddel tegen rimpels

Nu je een beetje weet hoe fijne lijntjes en rimpels ontstaan, wil je natuurlijk ook weten welk wondermiddel je het beste tegen rimpels kunt gebruiken. Helaas bestaan deze niet. Althans, er zijn wel cosmetica producten die fijne lijntjes verminderen, omdat fijne lijntjes vaak het gevolg zijn van een droge huid. Dit geldt trouwens niet voor diepe rimpels.

Daarnaast zijn er exfolianten met zuurtjes die de bovenste huidlaag versneld afschilferen, waardoor de huid ook sneller vernieuwd en fijne lijntjes minder zichtbaar worden. Hetzelfde geldt voor het innemen van bepaalde supplementen. Die je huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering en zo ook rimpels. Hieronder vertel ik er alles over!

rimpels

Anti rimpel crème: waar moet je op letten?

Je wordt er mee dood gegooid: anti rimpel crèmes. Ieder merk verkoopt tegenwoordig wel een anti rimpelcrème. Die je rimpels na drie nachten slapen als sneeuw voor de zon zouden laten verdwijnen. Toch moet je deze product beloftes met een korreltje zout nemen. Of een flinke schep.

Veel van dit soort anti rimpel crèmes doen namelijk helemaal niets voor je rimpels. Je kunt je rimpels sowieso niet wegsmeren. Maar er zijn wel degelijk crèmes die fijne lijntjes kunnen verminderen. En je huid kunnen beschermen tegen nieuwe rimpels in het gezicht. Maar waar moet een goede anti rimpel crème dan aan voldoen? Hieronder heb ik de belangrijke punten gezet:

Tip 1. Koop een anti rimpel crème met antioxidanten

Koop een anti rimpel crème met hoge concentraties antioxidanten. Voorbeelden van antioxidanten zijn: vitamine A, vitamine C, vitamine E, niacinamide, astaxanthine en groene thee extract. Dit zijn bewezen effectieve ingrediënten die je huid beschermen tegen veroudering.

Maar hoe weet je of jouw crème ook antioxidanten bevat? Kijk hiervoor op de achterkant van het product. En check waar in de ingrediëntenlijst de antioxidanten staan. Hoe hoger een ingrediënt in de lijst staat, hoe hoger de gebruikte concentratie. Of kies voor een product waar de concentraties antioxidanten op vermeld staan. Bijvoorbeeld: deze crème bevat 4% vitamine E.

wat zijn antioxidanten

Tip 2. Koop een anti rimpel crème dat goed verpakt zit

Een anti rimpel crème dat verpakt zit in een potje, heeft sowieso geen kans van slagen. Veel werkzame ingrediënten, zoals antioxidanten, kunnen namelijk niet tegen licht of zuurstof. Als je het potje opent, vervliegen de niet ingekapselde antioxidanten en smeer je dus eigenlijk 'niks' op je huid.

Ook crèmes verpakt in glazen of doorzichtige verpakkingen werken daarom niet. Er komt licht bij, waardoor de werkzame stoffen kapot gaan. Koop daarom altijd een crème dat verpakt zit in een luchtdichte verpakking. Zoals een pompje. Of eventueel een tube.

Tip 3. Bescherm je huid goed tegen de zon

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: smeren, smeren, smeren! Het is zó ontzettend belangrijk om je huid te beschermen tegen uv straling. Wist je dat maar liefst 70% van je huidveroudering ontstaat door de zon? En maar 30% door andere invloeden.

Je kunt rimpels in het gezicht dus voor een deel tegen gaan, door je huid goed te beschermen tegen zonlicht. Gebruik hiervoor een goede en huidvriendelijke zonnebrandcrème. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet. Of bekijk hier mijn top 11 beste zonnebrand voor lichaam en gezicht.

anti rimpel creme

Tip 4. Koop een anti rimpel crème zonder irriterende stoffen

Veel crèmes bevatten stoffen die huidveroudering juist triggeren. Huh? Ja echt. Er zijn namelijk genoeg cosmetische ingrediënten die op zonlicht reageren. En zo een huid beschadigende reactie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, citrus oliën en menthol.

Maar ook irriterende en uitdrogende stoffen als parfum en alcohol kunnen rimpels veroorzaken. In plaats van verminderen. Ze drogen de huid namelijk uit en irriteren. Langdurige irritatie van de huid zorgt voor veroudering. Koop daarom bij voorkeur een alcohol en parfumvrij product. Dit geldt ook voor je make up.

Tip 5. Slik eventueel supplementen

Je kunt eventueel ook nog bepaalde antioxidanten aanvullen doormiddel van supplementen. Zelf gebruik ik op dit moment twee antioxidanten, namelijk: deze Goldea Health vitamine C supplementen en deze Goldea Health astaxanthine supplementen. Lees hier meer over de werking van astaxanthine en waarom ik zo'n fan ben van dit anti-age supplement: Astaxanthine supplementen.

Verder heb ik ook een tijdje collageen poeder uitgeprobeerd. Collageen en elastine nemen naarmate we ouder worden natuurlijk af en kunnen zo huidveroudering veroorzaken. In deze blog heb ik het resultaat van collageen poeder gedeeld: SANA Amsterdam collageen poeder review. Inclusief voor,- en na foto's!

rimpels

Beste anti rimpel crème voorbeelden

Gelukkig zijn er ook merken die wél weten hoe het moet. En een crème hebben ontwikkeld die goed verpakt zit, voldoende anti-age ingrediënten bevat én vrij is van irriterende stoffen. Hieronder lees je mijn favoriete anti rimpels crèmes. Geschikt voor de oudere huid, maar ook zeker preventief voor de jonge huid.

Ik zou onderstaande producten altijd gebruiken in combinatie met een exfoliant. Bijvoorbeeld dit exfoliant van Paula's Choice. Breng het exfoliant altijd 's avonds aan na het reinigen van je gezicht en voordat je je crème aanbrengt.

Beste middel tegen rimpels onder ogen

Naast de beste anti rimpelcrème, zijn er natuurlijk ook oogcrèmes om ervoor te zorgen dat er minder snel rimpels in het gezicht ontstaan. Althans dat claimen de merken. Je kunt ook hierbij helaas niet verwachten deze producten rimpels verwijderen, maar ze kunnen je huid weldegelijk beschermen tegen de vorming van rimpels. De crèmes hierboven kun je prima ook op de huid rondom je ogen smeren! Maar als je liever een aparte oogcrème tegen rimpels gebruikt

anti rimpel creme

Rimpels verminderen door professional

Rimpels verwijderen is lastig, maar je kunt ze wel degelijk verminderen. Een huidtherapeut kan hierbij helpen doormiddel van behandelingen die de huid verbeteren. Maar ook cosmetisch artsen doormiddel van tijdelijke fillers of botox. Je hebt hierin verschillende soorten behandelopties.

Chemische peeling

Rimpels verwijderen, althans minder zichtbaar maken, doormiddel van een chemische peeling kan effectief zijn. Het gaat hierbij vooral om het verminderen van de fijne lijntjes. Een chemische peeling weekt namelijk je bovenste, dode huidlaag, van je huid. Hierdoor gaat je bovenste huidlaag versnelt afschilveren en wordt de aanmaak van nieuwe huid gestimuleerd. Hierdoor kunnen huidklachten, als: pigmentvlekken, ouderdomsvlekken,. onregelmatigheden, onzuiverheden en rimpels verminderen.

IPL behandeling

Ook licht,- en lasertherapie kunnen helpen om rimpels te verminderen. Bijvoorbeeld doormiddel van een IPL behandeling. Dit lijkt op lasertherapie. Alleen gaat het bij IPL om een grote lichtbundel. Niet om één lichtstraal, zoals bij lasertherapie wel geval is. De IPL kop verwarmt de huid en stimuleert zo de elastine en collageen aanmaak, waardoor rimpels verminderen.

Lasertherapie

Als je kiest voor een lasertherapie, kun je het beste kiezen voor een huid beschadigende laserbehandeling. Meestal wordt hiervoor de Fractional laser gebruikt. Deze laser maakt allemaal kleine gaatjes in de huid. Die je huid vervolgens gaat opvullen met nieuwe huid. Hierdoor kunnen rimpels verminderen. Zelf heb ik deze behandeling toevallig ook ondergaan. Maar dan bij het verminderen van grove poriën. Ik heb het behandelresultaat bijgehouden in een blog. Deze lees je hier: Mijn fractional laser ervaring.

rimpels verminderen


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram