Beste natuurlijke zonnebrand 2024 (top 5)
13 maart 2024 
11 min. leestijd

Beste natuurlijke zonnebrand 2024 (top 5)

Geef je de voorkeur aan het smeren van een natuurlijke zonnebrand? Maar weet je niet zo goed welke je dan het beste kunt kopen? Ik help je graag! In deze 'Beste natuurlijke zonnebrand' blog laat ik mijn favoriete natuurlijke zonnebrandcrèmes als huidtherapeut zien. Stuk voor stuk mild geformuleerd. 

Samenvatting beste natuurlijke zonnebrandcreme 2024

Ik moet eerlijk toegeven dat de zoektocht naar de beste natuurlijke zonnebrand lastiger was dan de beste niet-natuurlijke zonnebrand. Dit komt omdat natuurlijke cosmetica merken er een handje van hebben om lichtgevoelige geuroliën toe te voegen. Maar ook omdat natuurlijke zonnebrand fysisch filters (zinkoxide, titaniumdioxide) bevat.

Ze worden beschouwd als veilige, milieu vriendelijke en huidvriendelijke filters, maar er kleven ook nadelen aan. Zo kunnen beide filters vrije radicalen (schadelijke stofjes) vormen in contact met zonlicht en laten ze een witte waas achter. Om dit effect te compenseren knippen merken de filters vaak. Dit noem je nanotechnologie. Hier ben ik zelf geen fan van.

Wat merken ook kunnen doen, en waar ik wél achter sta, is genoeg oliën toevoegen, waarmee de zonnefilters mengen waardoor de witte waas vermindert. Maar wel wel dat een goede natuurlijke zonnebrand dus nooit transparant is! Verder lijken minerale filters een betere keus bij zonneallergie.

beste natuurlijke zonnebrand

Jungluck zonnebrandcreme

Een zonnebrand die ik graag als tip wil meegeven in deze 'Beste natuurlijke zonnebrand top 5' is de Jüngluck zonnebrandcrème met SPF 50. Deze natuurlijke zonnebrandcrème bevat het minerale filter zinkoxide. Wat de huid beschermt tegen uv stralen, zonder hierbij snel voor vervelende reacties te zorgen. Daarnaast is de zonnebrand vrij van parfum, geurstoffen, uitdrogende alcohol en microplastics.

Een eigenschap van natuurlijke filters, waaronder zinkoxide, is wel dat ze een lichte witte waas achterlaten. Dit is geheel normaal en ook onvermijdelijk als je een goede natuurlijke zonnebrandcrème koopt, want doorzichtige natuurlijke zonnebrandcrèmes bestaan wat mij betreft niet.

Loop je hier juist altijd tegenaan? Dan zou ik eerder voor de Jungluck zonnebrand lotion gaan in plaats van deze crème. De lotion bevat namelijk geen minerale filters, maar chemische filters. Volgens het merk overigens wel chemische filters van biologische oorsprong. Daarnaast zijn de overige ingrediënten wel natuurlijk!

Eigenschappen natuurlijke zonnebrand

 • Minerale zonnebrand
 • Non-nano zinkoxide
 • Veel verzorgende stoffen
 • Zonder microplastics of nanodeeltjes
 • Handig pompje

beste natuurlijke zonnebrand

Attitude zonnebrand (beste biologische zonnebrand)

Een zonnebrand waar ik zelf minder bekend mee ben, maar wel thuis hoort in deze 'Beste natuurlijke zonnebrand top 5' is de Attitude sensitive zonnebrand. Speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Wat deze zonnestick vooral onderscheidt, is de samenstelling.

Het bevat namelijk non-nano zinkoxide als minerale zonnefilter. Gemengd in kokosolie en zonneolie om zo het achterblijven van een witte waas zoveel mogelijk te beperken. Ook zit er een hoge concentratie havermeel in. Wat zowel kalmerend, hydraterend, beschermend als ontstekingsremmend werkt. En zo eventuele irritaties of roodheid kan verminderen.

Wel moet ik zeggen dat ik zelf de voorkeur geef aan een zonnebrandcrème of lotion. Maar als je het gebruik van een stick fijn vindt, is de Attitude zonnebrand zeker een aanrader! De stick breng je gemakkelijk aan, de witte waas verdwijnt na uitsmeren en de textuur is totaal niet vet of plakkerig.

Eigenschappen natuurlijke zonnebrand

 • Minerale zonnebrand (stick)
 • Non nano zinkoxide
 • Biologisch afbreekbare kartonnen tube
 • Vrij van microplastics
 • Veganistische formule
 • Verzorgende oliën en haverextracten

beste natuurlijke zonnebrand

Boep natuurlijke zonnecrème

Een zonnebrand dat zeker thuishoort in deze 'Beste natuurlijke zonnebrand top 5' is de Boep zonnecrème. Een natuurlijke zonnebrandcrème met als meest opvallende kenmerken dat het vrij is van schadelijke chemicaliën, parfum, uitdrogende alcohol, etherische oliën en andere schadelijke stoffen.

Dit maakt het ook een geschikte natuurlijke zonnebrand voor de gevoelige huid. De toevoeging van verzorgende en hydraterende ingrediënten (o.a. glycerine, kokosolie, brassica campestris) zorgen ervoor dat de natuurlijke zonnebrand niet alleen beschermt tegen schadelijke uv stralen, maar ook nog verzorgend werkt.

Wat betreft de textuur, is de zonnebrand gemakkelijk aan te brengen en laat het geen heftige witte waas achter op de huid. Wat toch vaak een probleem is bij minerale zonnebrand, maar is opgelost door de toevoeging van kokosolie waarin zinkoxide goed mengt. Kortom, de Boep zonnecrème is wat mij betreft zeker een aanrader!

Eigenschappen natuurlijke zonnebrand

 • Beste minerale zonnebrand gezicht zonder troep
 • Non-nano zinkoxide
 • Minerale zonnebrand
 • Antioxidanten

beste natuurlijke zonnebrand

Alphanova (beste natuurlijke zonnebrand zonder zinkoxide)

De biologische zonnebrandcrème van Alphanova is een fijne oplossing voor als je op zoek bent naar een minerale zonnebrand zonder zinkoxide. De zonnebrand bevat namelijk het zonnefilter titaniumdioxide. Dit filter heeft overigens niet mijn voorkeur en zou ik alleen gebruiken als het gaat om gecoate non-nano titaniumdioxide. Wat bij deze zonnebrand het geval is!

Wanneer een merk wél gebruik maakt van nanotechnologie betekent dit dat ze de zonnefilters in stukjes knippen, zodat het je huid niet spierwit maakt. Maar voor zowel je huid als het milieu kan dit negatieve gevolgen hebben. Liever niet dus! Verder betekent gecoate titaniumdioxide dat er een laagje over het filter wordt gelegd, zodat ze minder snel reageren op zonlicht en ook minder snel vrije radicalen vormen (schadelijke stofjes).

Dit wordt ook opgevangen door de hoge concentratie jojoba olie. Verder bevat de zonnebrand huidvriendelijke ingrediënten van biologische oorsprong. Die ook nog eens verzorgend en voedend werken. Speciaal ontworpen voor de gevoelige huid. Het is zelfs oorspronkelijk ontwikkeld voor de kwetsbare babyhuid. Maar dus ook heel geschikt voor volwassenen.

De textuur van de zonnebrandcrème is licht en gemakkelijk aan te brengen.  De natuurlijke zonnebrandcrème dringt snel in. Zonder een plakkerig of vettig gevoel achter te laten. Zelfs als je het onder je make-up gebruikt. Ook weer goed om te proberen!

Eigenschappen natuurlijke zonnebrand

 • Natuurlijke zonnebrand zonder zinkoxide
 • Bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten
 • Hoge concentratie jojoba olie

beste natuurlijke zonnebrand

Tiny Todd natuurlijke zonnebrand

De Tiny Todd natuurlijke zonnebrand zonder troep zou ik vooral kopen als je last hebt van eczeem of daarop lijkende klachten. De zonnebrand is namelijk speciaal ontwikkeld voor de (eczeem) gevoelige huid en dat zie je wel terug aan het prijskaartje.

Toch wilde ik het wel graag als tip meegeven in deze 'Beste natuurlijke zonnebrand top 5' want de zonnebrand bevat allerlei stoffen waar eigenlijk ieder huidtype baat bij heeft. Wat deze zonnebrand naar mijn mening zo goed maakt, is de aanwezigheid van allerlei kalmerende en voedende stoffen, als: sesamolie, shea butter, antioxidanten en haverolie.

Maar het is ook belangrijk wat er niet in zit: geen palmolie, geurstoffen en geen microplastics. Verder zorgt de lotion structuur ervoor dat het snel intrekt, niet vet voelt en geen vervelende witte waas achter laat.

Eigenschappen natuurlijke zonnebrand

 • Minerale zonnebrand
 • Non-nano zinkoxide
 • Veganistische formule
 • Hoge concentratie haver extract (kalmeert)
 • Speciaal voor de (eczeem) gevoelige huid ontwikkeld

beste natuurlijke zonnebrand

Wat is natuurlijke zonnebrand?

Een natuurlijke zonnebrand is, zoals de naam al doet vermoeden, een zonnebrandcrème dat uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Waaronder ook natuurlijke filters (minerale filters/fysische filters) die je huid beschermen tegen uv straling. Maar ook plantaardige oliën, boters en extracten komen veel terug in ingrediëntenlijsten van natuurlijke zonnebrandcrèmes.

Daarnaast streven natuurlijke cosmetica merken naar milieuvriendelijke productie processen en verpakkingen. Ze vermijden ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor het ecosysteem van de oceanen. Over het algemeen wordt er daarom vanuit gegaan dat natuurlijke zonnebrand een veiligere en milieuvriendelijkere keuze is om je huid te beschermen tegen schadelijke stralen.

Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de complete formule! Natuurlijke cosmetica is lang niet altijd beter dan niet-natuurlijke cosmetica. Er zijn namelijk genoeg natuurlijke stoffen die voor vervelende huidproblemen kunnen zorgen. Belangrijk dus om ook kritisch naar natuurlijke cosmetica producten te blijven kijken! Misschien interessant: Natuurlijke cosmetica: goed of slecht?

natuurlijke zonnebrand

Wat is (de beste) minerale zonnebrand?

Minerale zonnebrand noem je ook wel fysische zonnebrand. Dit is een bepaald type zonnebrandcrème dat fysische zonnefilters bevat, zoals: zinkoxide of titaniumdioxide. Een minerale zonnebrand is daarom het tegenovergestelde van chemische zonnebrand. Dat juist chemische filters bevat om je huid tegen schadelijke uv stralen te beschermen. Maar er zijn meer verschillen tussen beide filters!

Fysische filters (minerale filters)

Fysische zonnefilters, ook wel minerale uv filters genoemd, werken eigenlijk op twee manieren. Ze kunnen de zonnestralen absorberen en zo onschadelijk maken. Maar ook direct wegkaatsen door een fysische barrière laag over je huid heen te creëren. Hierin heb je twee soorten fysische zonnefilters: titaniumdioxide en zinkoxide. Ieder mineraal filter beschermt tegen zowel uva en uvb.

Een typisch kenmerk van deze fysische zonnefilters is dat ze een witte waas kunnen achterlaten. Dit is geheel normaal. Zeker als de zonnebrand hoge concentraties zinkoxide bevat. Wel kunnen merken oliën toevoegen, waardoor zinkoxide beter mengt en de witte waas beperkt wordt. Dit geldt ook voor melkachtige formules. Deze smeren makkelijker uit waardoor je de witte waas beter weg smeert.

Chemische filters

Chemische zonnefilters laten de zonnestralen eerst je huid binnen en maken het vervolgens onschadelijk. Een voordeel aan chemische zonnefilters is dat ze doorzichtig zijn en daarom geen witte waas achterlaten. Een nadeel is helaas dat van een aantal chemische zonnefilters bekend is dat ze mogelijk huidreacties kunnen uitlokken, niet zo vriendelijk voor het milieu zijn en/of instabiel zijn.

Hierdoor kunnen bepaalde filters hun werking kunnen verliezen. Chemische filters die ik zelf zoveel mogelijk probeer te vermijden zijn: Homomenthyl Salicylate, Benzophenone-3, Benzophenone-4 en Octocrylene. Gelukkig zijn er genoeg goede, huidvriendelijke en stabiele zonnefilters!

Heb je snel last van zonneallergie? Dan zijn minerale filters vaak een betere optie. Ondanks dat deze filters niet mijn voorkeur hebben vanwege de vorming van vrije radicalen. Lees hier: Beste zonnebrand tegen zonneallergie.

natuurlijke zonnebrand

Zijn minerale zonnefilters natuurlijk?

Fysische zonnefilters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, worden als natuurlijke filters beschouwd. Het gaat namelijk om mineralen die van nature in de aarde voorkomen. Deze mineralen worden gewonnen en vervolgens verwerkt tot fijne deeltjes die worden gebruikt als UV-filters in zonnebrandmiddelen.

Maar het is niet zo dat een zonnebrand met minerale zonnefilters altijd natuurlijk is. Een niet-natuurlijk cosmetica merk kan namelijk ook gebruik maken van minerale zonnefilters. Maar verder vooral niet- natuurlijke ingrediënten of zelfs ook nog een aantal chemische UV-filters.

Witte waas na zonnebrand

Naar mijn mening heb je zowel goede minerale zonnebrandcrème als goede zonnebrand met chemische zonnefilters. Sterker nog, een fijne zonnebrand met minerale filters (fysische) is lastiger te ontwikkelen dan een zonnebrand met chemische filters.

Zoals ik hierboven ook al schreef, leggen minerale filters (fysische filters) een laagje over de huid. Ze laten vaak een witte waas achter. Wat veel mensen niet fijn vinden. Merken kunnen dit oplossen door veel oliën toe te voegen, waarmee het zonnefilter mengt. Of door zinkoxide en  titaniumdioxide in stukjes te knippen (nano technologie).

Over nano technologie valt genoeg over te zeggen, maar lang verhaal kort: voor zowel je huid als het milieu kan dit negatieve gevolgen hebben. Ik zou daarom niet voor een minerale transparante zonnebrand gaan. Dan weet je dat ze gebruik hebben gemaakt van nano technogolie. Als de nano deeltjes gecoat zijn is het trouwens een ander verhaal. Dit staat vaak op de verpakking aangegeven!

De beste minerale zonnebrand is wat mij betreft huidvriendelijk geformuleerd, smeert makkelijk uit, laat geen witte waas achter en brokkelt niet af. Ook niet wanneer je de natuurlijke zonnebrandcrème gebruikt in combinatie met make up. Tip: breng de zonnebrand met kleine beetjes per keer aan en smeer goed uit. Op die manier verklein je de kans op een witte waas!

natuurlijke zonnebrand

Is natuurlijke zonnebrand beter?

Nee! In zowel natuurlijke als niet-natuurlijke zonnebrand kunnen de minerale (fysische) zonnefilters zinkoxide en titaniumdioxide zitten. Een natuurlijke zonnebrand bevat deze altijd en een niet-natuurlijke zonnebrand soms. Er kan namelijk ook gebruik gemaakt zijn van chemische filters.

Deze chemische filters hebben toch mijn voorkeur. Althans, alleen als het om stabiele en huidvriendelijke filters gaat, want er zijn ook genoeg chemische filters die ik niet zou smeren. De reden dat mijn voorkeur bij het smeren van chemische filters ligt, is omdat zinkoxide en titaniumdioxide (fysische filters) ook wat nadelen hebben:

1. Nanotechnologie

Beide filters zijn spierwit en niemand wilt met een spierwitte huid rondlopen. Daarom lossen merken dit op door genoeg oliën aan hun formule toe te voegen, zodat de filters goed mengen en de witte waas vermindert. Of door de filters in stukjes te knippen (nanotechnologie). En over deze laatste methode is de laatste tijd veel te doen.

Deze kleine nano-deeltjes kunnen op lange termijn namelijk mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengen, waaronder celbeschadiging. Daarnaast heeft deze nanotechnologie ook een negatieve impact op het milieu. Vooral voor waterdieren en koraal gebieden wanneer het zonnefilter in het water terechtkomt. Hierin lijkt titaniumdioxide erger dan zinkoxide.

2. Vrije radicalen

Ook is van beide filters bekend dat ze mogelijk vrije radicalen vormen bij contact met zonlicht. Vrije radicalen zijn schadelijke stofjes in de lucht die voor huidschade kunnen zorgen. Dit kunnen merken opvangen door genoeg antioxidanten aan hun zonnebrand toe te voegen. En door gebruik te maken van gecoate zinkoxide of titaniumdioxide.

Ook in de vorming van vrije radicalen lijkt titaniumdioxide sneller voor problemen te zorgen dan zinkoxide. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar zinkoxide. Maar voor beide zonnefilters geldt: ga het liefste voor non-nano zinkoxide, titaniumdioxide en/of voor gecoate zinkoxide, titaniumdioxide.

Zorg er ook voor dat er genoeg antioxidanten zijn toegevoegd en laat je niet gek maken met transparante minerale zonnebrand sprays. Een goede minerale zonnebrand is namelijk nooit transparant! Al deze punten heb ik meegenomen in bovenstaande lijst met beste natuurlijke zonnebrandcrèmes!

zonnebrand wintersport

Zonnebrandcrème zonder troep

Beste zonnebrand zonder troep is eigenlijk een beetje vaag, Want wat is troep? Voor zowel natuurlijke zonnebrand als niet-natuurlijke zonnebrand zou ik altijd gaan voor parfumvrij, alcoholvrij, vrij van etherische oliën en andere schadelijke stoffen. Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, want waarom zou een merk schadelijke stoffen toevoegen aan hun zonnebrand?

Maar in de praktijk werkt het helaas anders. Ik zie bijvoorbeeld nog steeds vaak lichtgevoelige ingrediënten terugkomen in de ingrediëntenlijsten van zowel minerale zonnebrandcrème als zonnebrand met chemische filters. En dit is natuurlijk een beetje krom. Vooral in een zonnebrand. Bovendien kunnen lichtgevoelige stoffen vroegtijdige huidveroudering uitlokken.

De zonnebrand beschermt dan wel tegen uv straling, maar geeft ook een verhoogd risico op pigmentvlekken. En dat is zonde! Dit geldt ook voor natuurlijke zonnebrand. Natuurlijke zonnebrand bevat namelijk vaak de volgende lichtgevoelige oliën: eucalyptus olie, lavendelolie, citrus oliën en bergamot olie. Deze oliën zorgen bovendien ook snel voor irritatie. Liever niet dus!

beste natuurlijke zonnebrand

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze Beste natuurlijke zonnebrand top 5, heb ik meer blogs online staan met daarin mijn favoriete producten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram