Beste wimperserum 2024 (top 4)
11 januari 2024 
14 min. leestijd

Beste wimperserum 2024 (top 4)

We zijn niet allemaal bevoorrecht met lange, volle wimpers. Bovendien kunnen je wimpers dunner worden naarmate je ouder wordt. Of zelfs uitvallen na het gebruik van wimperextensions. Wimperserums kunnen hierin helpen! Wel is het belangrijk om goed te kijken welk serum je koopt.  In deze blog vertel ik je alles over de veiligheid (en onveiligheid) omtrent het gebruik van wimperserums en laat ik mijn top 4 zien met beste wimperserums zien!

Samenvatting beste wimperserums 2024

Heb je geen zin om de hele blog door te lezen? Bekijk dan hieronder de samenvatting van mijn Beste wimperserum top 4. Bij het samenstellen van deze lijst heb ik vooral gelet op het effect van het wimperserum (volle wimpers, langere wimpers). Maar ook het gebruiksgemak, de formule en natuurlijk ervaringen van anderen.

beste wimperserum

Wat is het beste wimperserum?

Om maar meteen in de deur in huis te vallen moet ik toegeven dat ik altijd behoorlijk sceptisch tegen wimperserums aankeek. Niet alleen omdat wimperserums de laatste jaren behoorlijk in opspraak zijn geweest (verderop in deze blog vertel ik hier meer over), maar ook omdat de beloftes mij te mooi om waard leken te zijn.

Een beetje vergelijkbaar met mijn kijk op collageen poeder dus. Tot ik het zelf uitprobeerde en zag dat wimperserums echt iets kunnen doen! Wel is het belangrijk om op de gebruikte stoffen te letten. Vandaar dat ik deze blog geschreven heb. Hierin laat ik vier opties zien die wat mij betreft doorkunnen als beste wimperserum. Je lijst mijn lijst met beste wimperserums hieronder!

beste wimperserum

1. Revitalash Advanced wimperserum

Het Revitalash advanced wimperserum werkt echt! Tenminste bij mij. Het serum werkt op basis van een aantal effectieve stoffen, waaronder: verschillende peptiden, plant extracten en vetachtige stoffen. Plus een huidvriendelijk alternatief bevat op de (voorheen veel gebruikte) stof 'bimatoprost'.

Deze stof valt onder de zogeheten prostaglandine analogen en kan voor vervelende bijwerkingen zorgen. In plaats daarvan is voor dit wimperserum de stof Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide gebruikt. Een verwant van bimatoprost. Deze stof heeft een soortgelijke werking, maar er zijn geen bijwerkingen bekend.

Zo zorgt de stof er voor dat je wimperharen minder snel uitvallen en zo dus ook langer kunnen doorgroeien. Met als gevolg: langere wimpers, maar ook volle wimpers. Daarnaast zou de stof je wimpers sterker maken en donkerder. Dit laatste gebeurde bij mij niet, maar na drie weken zag ik wel een heel duidelijk verschil. Zo leken mijn wimpers langer, maar ook echt voller.

Zeker wanneer ik mascara op deed zag ik een duidelijk verschil ten opzichte van hoe mijn wimpers er normaal gesproken met mascara uit zien. Het Revitalash advanced wimperserum heeft een heel dun kwastje, waarmee je het serum op je wimperlijn kunt aanbrengen. Aan het begin gaat dit misschien een beetje lastig, maar oefening baart kunst! Kortom, als je op zoek bent naar het beste wimperserum is dit serum zeker het proberen waard!

beste wimperserum

2.  M2 Beauté Activating serum

Ook het M2 Beauté Activating serum werkt fantastisch. Tenminste ik spreek wel weer voor mezelf. En in eerste instantie had ik dit eigenlijk niet verwacht. Het gaat namelijk om een wimperserum zonder stoffen met een verwanten van bimatoprost. En juist die stoffen zijn meestal verantwoordelijk voor lange en volle wimpers.

In plaats daarvan zijn natuurlijke ingrediënten gebruikt, als: biotine, vitamine B7 en hyaluronzuur. Biotine en vitamine B7 hebben mogelijk een haargroei stimulerende werking op je wimperhaartjes. Daarnaast leggen hyaluronzuur, alanine, serine en panthenol een soort laagje over je wimperharen. Wat indirect ook weer voor langere wimpers kan zorgen.

Het aanbrengen van dit wimperserum vond ik net wat makkelijker gaan dan het revitalash wimperserum, omdat het kwastje niet echt beweegt. Het is heel stevig, meer een soort dikke eyeliner punt. Wel zit er behoorlijk wat serum op het kwastje als je het eruit haalt.

Mijn advies is om het kwastje daarom even langs de rand af te vegen, want het mag niet in je ogen komen! Dit geldt overigens voor ieder wimperserum. Kortom, ook weer een goede optie als je op zoek bent naar het beste wimperserum en ook bereid bent om hier wat geld aan uit te geven. Goedkoop is het namelijk niet...

beste wimperserum

3. Castorolie als wimperserum

Dit flesje castorolie is officieel geen wimperserum, maar kan wel goed door als wimperserum! Castorolie bevat namelijk van nature een hoog as-gehalte. Dit as heeft een voedende werking op je haarwortel, waardoor castorolie ervoor kan zorgen dat je haren sterker worden en haren minder snel uitvallen.

Om die reden vind je de olie ook veel terug in shampoos en conditioners. Net als in haarmaskers, haarserums en wimperserums. Het is een veilige oplossing voor mensen met gevoelige ogen of als je snel op cosmetische stoffen reageert.

Het enige nadeel is dat olie vrij vloeibaar is en natuurlijk niet geleverd wordt met een handig kwastje. Een soortgelijk wimperkwastje zou je natuurlijk wel los kunnen kopen. Het gaatje van het flesje is groot genoeg om er een klein kwastje doorheen te prikken.

Waarschijnlijk zal het stokje waaraan het kwastje zit hier niet doorheen gaan, maar je kunt het flesje gewoon een beetje schuin houden waardoor de olie richting het kwastje stroomt (hopelijk volg je me nog  ). Daarnaast zou je ook voor deze castor olie van Cozy World kunnen gaan. Deze olie wordt namelijk geleverd met een handig wimper kwastje en wenkbrauw kwastje!

Ik ben alleen minder fan van de doorzichtige verpakkingen. Ik zou de olie daarom zeker donker bewaren. Bijvoorbeeld in een kastje. Kortom, ben je op zoek naar het beste wimperserum dat helemaal veilig te gebruiken is? Dan kan ik castorolie zeker aanraden.

beste wimperserum

4. Femmelash (beste wimperserum goedkoop)

Als je op zoek bent naar het beste wimperserum, maar liever niet teveel uitgeeft, dan is dit wimperserum van Femmelash wellicht het proberen waard! Ik heb dit wimperserum, in tegenstelling tot de drie 'beste wimperserums' hierboven zelf niet uitgeprobeerd, maar de reviews zijn erg positief.

Veel mensen geven aan dat ze na ongeveer drie tot zes weken een duidelijk verschil merkte aan hun wimpers. Met name in het langer worden van de wimpers. Daarnaast ziet de ingrediëntenlijst er voor een wimperserum ook prima uit. Het is een wimperserum zonder prostaglandine.

Wel bevat het wimperserum andere natuurlijke ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat je wimpers langer en voller worden. Zo zie ik een aantal hydraterende ingrediënten terugkomen, als caprylyl glycol, glycerine, hyaluronzuur, gehydrolyseerde glycosaminoglycanen en biotine.

Ze hebben een voedende werking op de haarwortel en leggen een laagje over de wimpers. Daarnaast kunnen je wimpers de vetachtige stoffen opzuigen, waardoor je wimpers voller ogen. Een andere mooie toevoeging zijn de antioxidanten: groene thee extract, ginsing extract, papaya extract en druivenpit extract.

Mocht je het serum gaan proberen, ben ik heel benieuwd naar je ervaring. Laat het vooral achter in een reactie onderaan deze blog!

beste wimperserum

Voor en na foto's wimperserum

Van één serum uit deze lijst met Beste wimperserums heb ik het effect bijgehouden. Namelijk het Revitalash wimperserum. Ik kreeg het serum vorig jaar in een PR pakketje toegestuurd en heb toen via mijn Instagrampagina gevraagd of mijn volgers hier ervaring mee hadden. De hoeveelheid reacties die ik toen kreeg was enorm en voor het overgrote deel ook heel positief.

Daarom besloot ik het serum zelf ook uit te testen en het resultaat bij te houden met foto's. Hieronder zie je de voor,- en na foto's. Zowel met als zonder mascara. Tussen beide foto's zit zes weken verschil. Als ik deze foto's vergelijk zie ik echt dat mijn wimpers langer en voller zijn geworden. In mijn Revitalash wimperserum review vertel ik er meer over!

beste wimperserum

Is een wimperserum gevaarlijk?

Over het gebruik van wimperserums en de veiligheid hiervan zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Het is natuurlijk altijd zo dat je overgevoelig op cosmetische producten kunt reageren. Dit is voor wimperserums niet anders. Toch is er bij wimperserums wat meer aan de hand dan alleen een allergische reactie op cosmetische stoffen.

De serums zijn namelijk behoorlijk in opspraak geweest, omdat sommige de stof bimatoprost zouden bevatten. Bimatoprost valt onder de categorie 'prostaglandine analogen' en werd oorspronkelijk aan mensen voorgeschreven met bepaalde oog aandoeningen.

Per toeval werd ontdekt dat de stof ook voor lange en vollere wimpers zorgt, waarnaar het dus ook in wimperserums werd gebruikt. Maar later werd al snel duidelijk dat het gebruik van bimatoprost voor vervelende bijwerkingen kan zorgen.

Om die reden valt de stof bimatoprost tegenwoordig onder de geneesmiddelenwet valt en mag het dus eigenlijk niet meer aan cosmetica worden toegevoegd. Ook niet aan wimperserums dus. Stoffen die nog wél mogen worden gebruikt, zijn bimatoprost verwanten. Hieronder vertel ik daar meer over.

beste wimperserum

Alternatief op de stof bimatoprost

Als alternatief op bimatoprost worden nu andere stoffen gebruikt. Je noemt ze ook wel bimatoprost verwanten. Ze hebben een soortgelijke werking, maar zijn wel veilig te gebruiken op je oogleden. Voorbeelden zijn: Isopropyl Cloprostenate, Ethyl Tafluprostamide en Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide.

Deze stoffen zijn qua werking dus vergelijkbaar met de werking van bimatoprost. Alleen dan veilig bevonden. Althans tot nu toe worden de stoffen als veilig beoordeeld. Dit kan altijd veranderen wanneer er meer onderzoek naar bimatoprost verwanten wordt gedaan.

Zo kwam ik deze studie uit (2022) tegen, waarbij het twee van de drie bimatoprost verwanten die ik hierboven noemde heeft onderzocht (Isopropyl Cloprostenate, Ethyl Tafluprostamide). En het gebruik van deze twee stoffen op de oogleden afraad. Misschien interessant om te lezen!

Dit is ook de reden dat ik in deze blog bewust wimperserums zonder deze twee stoffen heb gekozen. Het enige bimatoprost verwant dat voorkomt is de stof: Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide. Deze zit in het revitalash wimperserum en wordt nog steeds als veilige stof beschouwd.

Natuurlijke ingrediënten

Daarnaast zijn er ook nog stoffen die helemaal geen prostaglandine werking hebben, maar wel voor lange en volle wimpers kunnen zorgen omdat ze een soort laagje over je wimpers leggen. Voorbeelden zijn: L-Carnitine, peptiden castorolie en andere plantaardige oliën.

Deze zijn eigenlijk het veiligste om te gebruiken, maar werken wel iets minder goed. Je vindt ze vooral terug in wimperserums die relatief veel natuurlijke ingrediënten bevatten. Let er wel op dat natuurlijke cosmetica merken weer vaak geuroliën toevoegen. Wat je ook liever niet terugziet komen in je wimperserum.

Als je de voorkeur geeft aan een wimperserum dat ook geen bimatoprost verwanten bevat, zou ik voor één van de bovenste twee serums gaan. Wil je een 100% natuurlijk wimperserum? Dan is het ondertse serum de beste optie!

beste wimperserum

Waarom niet het Nanolash wimperserum?

Een populair wimperserum is het Nanolash wimperserum. Toch heb ik dit serum bewust weggelaten uit deze Beste wimperserum top 4. Dit komt vooral omdat het merk gebruik heeft gemaakt van Ethyl Tafluprostamide.

Zoals ik hierboven ook al aangaf is dit een verwant van bimatropost dat op basis van recent onderzoek uit (2022) ook in twijfel getrokken kan worden. Onderzoekers hebben namelijk bijwerkingen vastgesteld als: jeuk, oogirritaties, branderige ogen, een oogontsteking of zelfs een verminderd zicht.

Ondanks dat het Nanolash wimperserum bij velen voor prachtige wimpers zorgt, zou ik het dus laten staan..

beste wimperserum

Wanneer wimperserum kopen?

Een wimperserum is wat mij betreft zeker geen noodzakelijke stap in je huidverzorgingsroutine. Sterker nog; ik vind het zelf behoorlijk kostbaar en er is nog behoorlijk onduidelijk omtrent de formuleringen. Daarom gebruik ik het eigenlijk alleen als ik producten uittest voor mijn blogs en adviezen.

Wel moet ik hierbij zeggen dat ik van mijzelf vrij lange wimpers heb en het daarom ook niet mag klagen. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat een wimperserum een mooie uitkomst kan zijn als je van jezelf wat dunnere wimpers hebt. Of korte wimpers die snel uitvallen.

Wimperserums bevatten vaak meerdere actieve ingrediënten die ervoor zorgen dat de  groeifase van je wimperharen wordt verlengd. Hierdoor kunnen je wimpers langer doorgroeien en is de kans groot dat je langere en vollere wimpers krijgt. Daarnaast kun je natuurlijk ook een wimperserum gebruiken als je aan de conditie van je wimpers wilt werken.

Bijvoorbeeld na het gebruik van valse wimpers of wimperextensions. Dit kan de conditie van je wimpers behoorlijk aantasten. Zo kan het zorgen voor beschadigde wimpers, maar ook korte wimpers of zelfs dat wimpers gaan uitvallen. Het gebruik van een goed wimperserum kan ervoor zorgen dat je wimpers voller en weer 'de oude' worden.

beste wimperserum

Hoe werkt een wimperserum?

Een wimperserum is een bepaald cosmetisch product dat je specifiek op je wimpers aanbrengt. Met als doel dat het wimperserum je wimpers sterker maakt en zo automatisch zorgt voor lange en volle wimpers. De meeste wimperserums bevatten hydraterende en vetachtige stoffen. Deze ingrediënten houden je wimpers gehydrateerd en kunnen deze zo sterker maken.

Een wimperserum wordt niet als standaard stap in de meeste huidverzorgingsroutines meegenomen. En dat is wat mij betreft dus ook helemaal niet nodig. Het gebruik van een wimperserum vereist ook behoorlijk wat geduld en vooral consistentie, voordat je effect ziet (lange wimpers/volle wimpers).

Het klinkt bijna te mooi om waard te zijn: een serum die je wimperhaartjes kan laten groeien. Stop deze stoffen dan ook maar in een shampoo zou ik zeggen   . Toch kan een wimperserum (gek genoeg) weldegelijk iets doen. Hoewel de exacte werking varieert zijn er wel een aantal manieren:

1. Voedende stoffen

Een wimperserum bevat meestal in ieder geval een aantal voedende stoffen. Denk hierbij aan peptiden, vitamies, plantaardige oliën etc. Stoffen die je in een normaal serum bijvoorbeeld ook kunt tegenkomen. Net als op je gezicht, hebben deze stoffen een voedende werking op je wimper haren waardoor deze gezonder en sterker kunnen worden. Maar verwacht er geen wonderen van.

2. Stimulatie van de haargroei

Als je op zoek bent naar het beste wimperserum zou ik voor een serum gaan waaraan stoffen zijn toegevoegd die mogelijk een positief effect hebben op de wimper haargroei. Deze actieve ingrediënten werken meestal door de groeifase te verlengen.

Iedere haar zit maar een bepaalde tijd in de zogeheten groeifase en zal hierna uitvallen. Wanneer je deze fase verlengt, verleng je automatisch ook de tijd waarin een haartje kan uitgroeien. Met als gevolg langere wimpers.

3. Hydratatie en bescherming

Wat veel wimperserums ook bevatten zijn hydraterende en beschermende stoffen. Denk aan panthenol en bees wax. Stoffen die je ook vaak terug ziet komen in de ingrediëntenlijsten van mascara's. Door je wimperharen te hydrateren, drogen ze minder sel uit en worden ze bovendien ook beter weerbaar tegen invloeden van buitenaf. Met als gevolg dat ze waarschijnlijk minder snel afbreken of uitvallen.

beste wimperserum

Hoe wimperserum gebruiken?

Een goed wimperserum kopen is stap 1, maar even belangrijk is het gebruik ervan. Dit verschilt per type wimperserum en natuurlijk ook per instructies die worden gegeven. Zo adviseren sommige merken om het wimperserum alleen 's avonds te gebruiken. Terwijl andere merken juist voorstander zijn van tweemaal daags.

Persoonlijk zou ik het alleen in de avond gebruiken. In de volgende paragraaf leg ik uit waarom. Daarnaast heb je wimperserums met een borsteltje, maar ook met een kwastje. Een wimperserum met een borstje gebruik je eigenlijk net als een mascara: met het borsteltje ga je één keer over je wimpers heen en voilà. Zorg er wel voor dat je wimpers goed droog zijn en dat er niks in je ogen komt!

Gebruik je een wimperserum met een klein kwastje? Dan ga je weer net iets anders te werk. Je brengt het serum namelijk niet aan op de gehele wimper, maar alleen op je bovenste wimperlijn. Dit is vaak een secuur klusje. Zorg ook hierbij weer dat je wimpers droog zijn, de huid eromheen schoon en dat het wimperserum niet in je ogen komt.

beste wimperserum

Waarom wimperserum 's avonds aanbrengen?

Mijn advies is om een wimperserum 's avonds aan te gebruiken. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst gebruik je 's nachts natuurlijk geen make-up. Althans daar ga ik vanuit. Als je dit wel zou doen, bijvoorbeeld in de ochtend, kan het zijn dat je mascara een negatief invloed heeft op je wimperserum. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Daarnaast kan het wimperserum beter inwerken in de nacht en geeft het minder snel irritatie. Je wrijft 's nachts namelijk minder in je ogen en hebt ook geen last van andere negatieve effecten, zoals wind, de zon of stof. Wel is het altijd belangrijk om goed te instructies te lezen.

Daarnaast zou ik de eerste week een proefplekje zitten. Doe dit op dag één achter je oor. Gaat dit goed? Zet dan een klein stipje op je wimperlijn en kijk vervolgens of dit ook goed gaat. Zo ja, dan kun je jouw wimperserum over de gehele haarlijn gebruiken. Of wimpers, dit is natuurlijk afhankelijk van het type wimperserum dat je gebruikt.

beste wimperserum

Welk wimperserum werkt echt?

Of ieder wimperserum echt goed werkt kan ik helaas niet zeggen. Wel heb ik gemerkt dat de wimperserums waar ik zelf ervaring mee heb, deden wat ze beloven. Namelijk: zorgen voor volle wimpers en lange wimpers.

Wel zit er ook één groot nadeel aan het gebruik van wimperserums. Het effect is namelijk tijdelijk. Ik merkte zelf dat wanneer je stopt met het gebruik van een wimperserum, je vollere wimpers ook weer zoals vanouds worden.

Je zou het dus eigenlijk regelmatig moeten gebruiken om van je lange en vollere wimpers te blijven genieten. Al met al blijft het natuurlijk wel een goedkopere oplossing dan wimperextensions.

beste wimperserum

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze lijst met Beste wimperserums heb ik meer lijstjes geschreven, met daarin mijn beste skincare producten. Hieronder vind je er een aantal!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Bianca
Door

Bianca

op 09 Jan 2024

Ik gebruik ook al jaren een wimperserum. Zelf gebruik ik Aphro Celina Eyelash deze vind ik erg fijn en goedkoper dan de eerste 2 uit je review.

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram