Beste collageen poeder (top 4)
02 maart 2024 
16 min. leestijd

Beste collageen poeder (top 4)

Collageen poeder wordt al jarenlang gezien als een 'beauty supplement'. Toch zijn de meningen over het effect van collageen poeder verdeeld. Ook zelf heb ik het innemen van collageen supplementen lang in twijfel getrokken. Tot dat ik er zelf mee aan de slag ging en weldegelijk een verschil zag. In deze blog laat ik mijn Top 4 Beste collageen poeder zien!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Samenvatting beste collageen poeder supplement: 2024

Hieronder vind je een samenvatting van mijn beste collageen poeders Top 4, zodat je niet de hele blog hoeft door te lezen!

beste collageen poeder

Beste vis collageen poeder review

Zoals ik hierboven ook al aangaf, heb ik collageen poeder supplementen lange tijd links laten liggen. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst, omdat er een groot verschil zit tussen de verschillende vormen collageen. Hierdoor kun je niet alle studie resultaten terugvertalen naar de praktijk.

Daarnaast is bekend dat veel vormen van collageen door je lichaam worden afgebroken, voordat het überhaupt iets voor je huid kan betekenen. Toch maakte de vele onderzoeken naar collageen poeder mij nieuwsgierig.

Recente studies laten namelijk zien dat het dagelijks innemen van een collageen poeder supplement, een positief effect op je huid en haren kan hebben. Daar tegenover staat wel dat veel van deze studies zijn uitgevoerd door fabrikanten zelf. Wat de betrouwbaarheid van de resultaten natuurlijk in twijfel trekt.

Mijn ervaring

Wat voor mij toch de doorslag gaf om collageen poeder een kans te geven, was een pr pakket dat ik een halfjaar geleden ontving. Hierin zat ook een collageen poeder kuur van drie maanden en proberen kan natuurlijk nooit kwaad. Ik heb de collageen supplementen destijds iedere dag, drie maanden lang, geslikt. En merkte ook echt een verschil aan zowel mijn huid als haren.

In deze Beste collageen poeders Top 4 deel ik daarom graag mijn favoriete collageen supplementen! Hiervan heb ik de eerste twee collageen supplementen gekozen op basis van mijn eigen ervaring en de overige twee op basis van de ingrediëntenlijsten en ervaringen van anderen.

beste collageen poeder

1. SANA Amsterdam collageen poeder

Een collageen supplement dat voor mij zeker een plek verdient in deze Beste collageen poeder Top 4 is het Beyond poeder van SANA Amsterdam. Ik ken dit merk nog niet zo lang, maar ontving een tijdje geleden een PR pakket waar een collageen kuur van dit merk in zat. En sindsdien ben ik om!

De collageen poeder supplementen bevatten allemaal gehydrolyseerd viscollageen (marine collageen). Oftewel, collageen peptiden afkomstig uit de huid en botten van vis. In het specifiek kablejouw en koolvis.

Ik heb de collageen poeders drie maanden ingenomen en zag, tegen mijn verwachtingen in, zeker verschil aan mijn huid. Het leek rustiger, fijner en leek meer te glanzen. Ik heb het effect bijgehouden met foto's en deze in mijn SANA review gezet. Onderaan deze blog vind je ook twee foto's!

Wat ik persoonlijk zo gaat aan dit collageen poeder vind, is dat het ook nog andere stoffen bevat die voordelen voor je huid kunnen hebben. Zo bevat het een hoge concentratie vitamine C. Dit is een vitamine dat al jaren lang wordt ingezet vanwege de vele voordelen die het voor de huid kan hebben, waaronder ook het stimuleren van de collageen productie. Dit positieve effect wordt versterkt door de toevoeging van zink en biotine.

Als je op zoek bent naar het beste collageen poeder van dit moment, kan ik het SANA collageen poeder daarom zeker aanraden! En het leuke is dat ik naar aanleiding van mijn review blog, waar ik het hierboven over had, door het merk ben benaderd voor twee kortingscodes.

Wanneer je bij het afrekenen 'Sproetonline10' invult, krijg je 10% korting op het hele assortiment. En met de code 'Sproetonline20' krijg je 20% korting op een kuur van drie maanden!

Eigenschappen

 • Vorm: collageen poeder supplement
 • Collageen: 1500 mg marine collageen poeder
 • Type: collageen hydrolysaat
 • Inname: 4 gram per dag puur innemen op de tong
 • Calorieën: 15 per dosis
 • Extra's: 1,1 mg Co-enzyme Q10, 25 ug D-biotine, 10 mg vitamine C, 2,6 mg zink
 • Smaak: natuurlijk aroma (aardbei, citroen) en zoetstoffen (Isomat, Steviolglycoside)
 • Prijs per dagdosering: €1,17 met korting

sana collageen review

2. SANA Amsterdam collageen drank

Dit is geen collageen poeder, maar een collageen drankje. Toch vond ik dat dit product niet mocht ontbreken in deze Beste collageen poeder Top 4. Het heeft namelijk een soort gelijk effect, alleen is het collageen poeder van te voren al opgelost.

Maar dit is niet het enige verschil. Ook de concentraties ingrediënten verschillen met het collageen poeder hierboven. Er zit namelijk 10.000 mg marine collageen in. Met als bijkomende voordeel: 9.4 gram eiwit. Zelf sport ik veel en dan zijn hoge concentraties eiwitten altijd mooi meegenomen!

Daarnaast zijn ook de stoffen: zink, biotine en vitamine C weer toegevoegd. Stuk voor stuk stoffen die mogelijk een positief effect kunnen hebben op zowel je huid als haren. Verder schrijft het merk dat er geen kunstmatige toevoegingen aan het collageen zijn toegevoegd om zo de zuiverheid te waarborgen.

Kortom, als je op zoek bent naar het beste collageen poeder van dit moment, zijn de SANA Beyond collageen drankjes zeker het proberen waard. Ook op de collageen drankjes gelden de kortingscodes sproetonline10 en sproetonline20 waar ik het hierboven over had!

Eigenschappen

 • Vorm: Collageen poeder drank
 • Collageen: 10.000 mg marine collageen
 • Type: Collageen hydrolysaat
 • Inname: 30 ml per dag puur innemen
 • Calorieën: 72 per collageen drankje
 • Eiwit: 9,4 gram eiwit
 • Extra's: 1.1 mg co-enzyme Q10, 42 ug d-biotine, 150 mg vitamine C, 6.5 mg zink
 • Smaak: natuurlijk aroma (perzik, appel), bosbessensap en zoetstof (Erythritol)
 • Prijs per dagdosering: €1,17 met korting

beste collageen

3. Vis collageen poeder

Ook het vis collageen poeder van Viscollageen.nl mag niet ontbreken in mijn lijst met Beste collageen poeders. Ik heb het collageen poeder niet zelf uitgeprobeerd, maar kreeg het poeder wel vaak als tip op Instagram van mensen die er goede ervaringen mee hebben.

Qua voedingswaardes lijkt het op het product hierboven. Eén dagelijkse dosis collageen poeder bevat namelijk 10.000 mg viscollageen. Daarnaast is ook bij dit collageen poeder weer gebruikt gemaakt marine viscollageen. Gewonnen uit Atlantisch kabeljauw.

Wat wel een verschil is met de producten hierboven is dat het collageen poeder van Viscollageen wat minder andere effectieve stoffen bevat. Ik zie wel dat er vitamine C is toegevoegd (250 mg per dosis). Maar bijvoorbeeld geen zink of biotine.

Dit is op zich natuurlijk niet erg, je gebruikt het tenslotte voor het collageen, maar dit verklaart waarschijnlijk wel waarom het collageen poeder wat goedkoper is dan de collageen producten hierboven. Al met al, is ook dit viscollageen poeder wat mij betreft zeker het proberen waard gezien het gebruikte collageen en de ervaringen van anderen!

Eigenschappen

 • Vorm: collageen poeder
 • Collageen: 10.000 mg viscollageen
 • Type: collageen hydrolysaat
 • Inname: 25 gram per dag mengen met drank of eten
 • Calorieën: 35 per dosis
 • Eiwit: 0,1 gram eiwit
 • Extra's: 250 mg vitamine C
 • Smaak: natuurlijk aroma (aardbei) en natuurlijke smaakstof (steviol glycosiden)
 • Prijs per dagdosering: €0,86

beste collageen poeder

4. Collageen solugel poeder

Het laatste collageen product uit deze Beste collageen Top 4 is het collageen solugel poeder van VitakruidOok dit collageen poeder bevat weer een hoge concentratie collageen, namelijk: 10.000 mg.

Het grote verschil me de collageen poeders hierboven is alleen dat het niet om marine viscollageen gaat, maar om rund collageen. In het specifiek gras gevoerde koeien uit Argentinië schrijft het merk. Daarnaast is ook weer vitamine C toegevoegd, maar ook vitamine D.

Het is de bedoeling dat je één maatschep collageen per dag inneemt. Door het op te lossen in een koude of lauwwarme drank, maar je kunt het volgens het merk ook prima mengen door je havermout of yoghurt. Wel wordt geadviseerd om het het na het mengen even vijf minuten te laten staan voordat je het inneemt, zodat het goed kan oplossen.

In tegenstelling tot de collageen poeders hierboven, is het Vitakruid collageen solugel poeder vrij van smaak en zoetstoffen. De reden dat veel collageen poeder deze stoffen wél bevatten heeft te maken met de smaak van pure collageen. Dit is niet zo lekker namelijk.

Zelf vind ik smaakstoffen in collageen poeders geen probleem. Maar als je liever de voorkeur geeft aan een collageen poeder dat vrij is van smaakstoffen, is dit een goede optie!

Eigenschappen

 • Vorm: collageen poeder
 • Collageen: 10.000 mg runder collageen
 • Type: collageen hydrolysaat
 • Inname: 10 gram per dag mengen met drank of eten
 • Calorieën: onbekend
 • Eiwit: onbekend
 • Extra's: 50 mg vitamine C, 5 mcg vitamine D
 • Prijs per dagdosering: €0,92

beste collageen poeder

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit. Dit eiwit komt van nature ook voor in ons lichaam en speelt hier een belangrijke rol in de conditie van onze weefsels. Het is zelfs het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Met name in bindweefsel, zoals je huid, botten en kraakbeen weefsel, vind je collageen veel terug.

Het eiwit speelt hier een belangrijke rol in het behoud van de structuur en integriteit van onze weefsels. Zo biedt collageen hier ondersteuning maar ook elasticiteit.. Om die reden wordt collageen ook nog wel eens vergelijken met lijm. Het zorgt er namelijk voor dat alle weefsels en cellen mooi bij elkaar worden gehouden.

Daarnaast is collageen ook betrokken bij processen zoals wondgenezing en het vervangen van dode huidcellen. Een onmisbaar eiwit dus!

beste collageen poeder

Verschillende type collageen

Er komen verschillende soorten collageen type (collageen peptiden) voor in ons lichaam, waarvan het overgrote deel om type i collageen gaat. Gevolgd door collageen type II en collageen type III.

 • Collageen type I is aanwezig in de huid, pezen, botten en bindweefsel.
 • Collageen type II komt voornamelijk voor in kraakbeen.
 • Collageen type III is aanwezig in je spieren, bloedvaten en darmen.

Wanneer je collageen poeder gebruikt vanwege de voordelen die het voor je huid kan hebben, is het belangrijk dat er in ieder geval collageen type 1 is gebruikt.

beste collageen

Relatie collageen en huidveroudering

Collageen supplementen worden vaak in relatie gebracht met onze huid. En dan in het specifiek met het huid verjongende effect dat collageen op onze huid zou hebben. Om die reden vind je collageen ook veel terug in cosmetica producten en 'beauty' supplementen.

De gedachte dat collageen anti aging eigenschappen op onze huid zou hebben, is niet zo gek. Zoals ik hierboven ook al aangaf zorgt collageen namelijk onder andere voor stevigheid van onze weefsels en dus ook stevigheid van onze huid.

Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke productie van collageen helaas af. Deze afname van collageen kan veroorzaakt worden door externe factoren, zoals zonlicht en roken. Maar ook door interne factoren, zoals je leeftijd.

Gelukkig kan ons lichaam dit te kort tot een bepaalde leeftijd goed aanvullen. Je lichaam zet eiwitten uit voeding namelijk om in aminozuren. Waar vervolgens weer collageen mee gemaakt kan worden.

Alleen op een gegeven raakt de aanmaak en afbraak van collageen helaas uit balans, waardoor het herstellende vermogen van de huid afneemt en de huid minder stevig wordt. Dit kan zorgen voor een verminderde elasticiteit en zo ook een minder stevige huid.

Om die reden worden collageen supplementen ook wel gezien als een anti aging middel. Het collageen zou de collageen vezels namelijk aanvullen en zo zorgen voor een stevige en meer stralende huid.

beste collageen poeder

Wat is een collageen supplement?

Een collageen supplement is eigenlijk een soort extraatje dat je kunt innemen om meer collageen binnen te krijgen. Deze collageen supplementen worden meestal gemaakt van dierlijke bronnen. Denk aan: rund, varkens of vissen.

Fabrikanten halen het collageen uit de huid, botten of kraakbeen en maken er vervolgens een collageen supplement van. Je hebt hierin verschillende collageen poeders, maar ook verschillende suppletie vormen.

Zo zijn er collageen poeder zakjes die je door je eten of drinken kunt mengen. Maar ook kant en klare collageen drankjes, collageen tabletten, collageen capsules en collageen pillen.

Het innemen van extra collageen poeder zou kunnen helpen om je huid gezonder te maken, steviger, veerkrachtiger en mogelijk dus fijne rimpels kunnen verminderen. Daarnaast laten onderzoeken ook zien dat extra collageen inname mogelijk ook sterke botten zou stimuleren.

Daarnaast laten sommige studies zien dat het een positieve bijdrage kan leveren bij het genezen van wondjes. Wel is het belangrijk om te weten dat de precieze effectiviteit van collageen supplementen nog steeds onderzocht wordt en dat de resultaten per persoon kunnen verschillen.

beste collageen poeder

Verschillende soorten collageen in collageen supplementen

Naast de verschillende suppletie vormen van collageen, kunnen collageen supplementen ook onderling verschillen in de gebruikte vorm collageen. Zo zit er een groot verschil tussen de hoeveelheid collageen in supplementen, maar ook het type collageen. Denk aan: gehydrolyseerd collageen, niet-gehydrolyseerd collageen en plantaardig collageen.

1. Gehydrolyseerd collageen poeder

Een veel gebruikte vorm van collageen in collageen supplementen is 'gehydrolyseerd collageen'. Hierbij wordt het collageen eerst verwarmt, waardoor de aminozuren (waaruit collageen is opgebouwd) van elkaar scheiden en het collageen van structuur verandert.

Vervolgens worden deze aminozuren afgebroken tot kleinere eiwitten (collageen peptiden). Een voordeel hieraan is dat enzymen in je lichaam het collageen zo makkelijker kunnen opnemen. Dit maakt een collageen hydrosylaat volgens wetenschappers effectiever dan niet-gehydrolyseerd collageen.

Bovendien zijn gehydrolyseerde collageen peptiden beter op te lossen in de collageen supplementen zelf. Alle collageen poeders uit deze Beste collageen poeder Top 4 bevatten collageen hydrolysaat.

beste collageen poeder

2. Niet gehydrolyseerd collageen poeder

Niet-gehydrolyseerd collageen poeder daarentegen is eigenlijk het tegenovergestelde als gehydrolyseerd hierboven. Het gaat dus om onbewerkte collageen peptiden.

Bij niet-gehydrolyseerd collageen poeder houdt collageen daarom ook haar oorspronkelijk vorm. Zonder dat het eiwit enzymatisch is gesplitst.

3. Plantaardig collageen poeder

Tegenwoordig zie je ook nog wel eens plantaardig collageen voorbij komen. Maar eigenlijk is dit geen echt collageen. Veganistische collageen supplementen bevatten namelijk vaak nep collageen, omdat collageen altijd dierlijk is. Met uitzondering van collageen dat uit het witte vliesje dat om een ei zit wordt gehaald.

Daarnaast is het goed om te weten dat plantaardig collageen vaak geen samengevoegde aminozuren (peptiden) zijn, maar losse aminozuren. De kans is groot dat deze losse aminozuren (vaak aminozuren glycine) minder of niet goed werken.

beste collageen poeder

Wetenschappelijke bewijs over collageen supplementen

Er zijn verschillende studies die hebben aangetoond dat inname van collageen supplementen gunstige effecten kan hebben op de huid. Deze effecten omvatten: het verbeteren van de algehele huidconditie, het verminderen van fijne lijntjes, het verbeteren van de huidhydratatie en het vergroten van de elasticiteit van de huid.

Ook wijzen sommige onderzoeken op de veelbelovende resultaten van collageen supplementen op wondgenezing en het beschermen van de haren. Hieronder deel ik wat interessante studie resultaten!

Studie 1. RCT studie

Zo toont deze studie uit 2020 aan dat dagelijkse inname van collageen supplementen een positief effect kan hebben op de conditie van de huid. Het onderzoek richtte zich specifiek op het gebruik van collageen drank met gehydrolyseerd vis collageen. Hetzelfde collageen dat gebruikt is in de eerste drie producten uit mijn Beste collageen poeder Top 4.

Dit effect werd in een laboratoriumsetting onderzocht, niet direct op menselijke proefpersonen. De onderzoekers analyseerden hierbij met name de fibroblasten. Dit zijn de belangrijkste cellen in ons bindweefsel. Ze bestudeerden vooral de invloed van collageen op eiwitvouwing, DNA-herstel en opmerkelijk gedrag van de cellen.

De resultaten van dit onderzoek toonden duidelijk aan dat het consumeren van collageendrank de kans op schade aan de huid vermindert. Bovendien bleek dat het innemen van collageendrank de functionaliteit van de cellen kan verbeteren, waardoor zij beter in staat zijn om schade door UVA-straling van de zon te compenseren. Hieruit kan geconcludeerd worden dat collageen ook antioxiderende eigenschappen op de huid heeft.

beste collageen poeder

Studie 2. RCT studie

Ook resultaten uit deze gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie uit 2019 tonen aan dat het innemen van collageen een positief effect op de huid kan hebben. Het onderzoek omvatte 72 vrouwen van vijfendertig jaar of ouder, die willekeurig werden verdeeld in twee groepen.

Gedurende twaalf weken nam de ene groep een dagelijks collageensupplement in (2,5 gram collageen), terwijl de andere groep een placebo-supplement kreeg. Na afloop van de twaalf weken werd de huid beoordeeld op elasticiteit, hydratatie, collageendichtheid en ruwheid.

De gemeten resultaten waren significant beter in de groep dat dagelijks 2,5 gram collageen innam in vergelijking met de placebogroep. De huid vertoonde aanzienlijk meer stevigheid, betere hydratatie, verhoogde elasticiteit en minder ruwheid.

Om het langetermijneffect van collageen na de behandelingsperiode te beoordelen, werd de testgroep gedurende vier extra weken gevolgd. Hieruit bleek dat de positieve effecten aanzienlijk behouden bleven gedurende deze periode.

beste collageen poeder

Studie 3. Systematic review

En ook deze systematic review uit 2019, waarin het effect 2,5 tot 10 gram collageen werd onderzocht, laat zien dat dagelijkse inname van een collageen poeder supplement de huidconditie verbetert.

De review vergeleek de resultaten van elf verschillende studies (gerandomiseerde placebo-gecontroleerde trials), met in totaal meer dan achthonderd onderzoeksparticipanten. Van deze studies maakten acht studies gebruik van dagelijkse inname van 2,5 tot 10 gram collageenhydrolysaat. Gedurende twee tot vier maanden.

De onderzoeksresultaten lieten zien dat het extra innemen van collageen een positief effect heeft op het herstel van open wonden, evenals op xerose, huidveroudering en cellulitis.

Twee andere studies gebruikten dagelijks 3 gram collageentripeptide gedurende één tot drie maanden. Uit deze onderzoeken bleek duidelijk dat de huidelasticiteit,- en hydratatie significant verbeterd waren. De overige studie die ook in deze systematische review is opgenomen, maakte gebruik van collageendipeptide.

Ook uit dit onderzoek blijkt dat dagelijkse inname van collageensupplementen anti-aging eigenschappen voor de huid heeft. De resultaten van het onderzoek laten namelijk zien dat de effectiviteit tegen veroudering evenredig is aan het collageendipeptide gehalte.

beste collageen poeder

Wetenschappelijke studies ter discussie

De collageen poeder ervaringen zijn al met al dus erg positief. De studies laten vooral zien dat collageen poeder helpt bij in het versterken van de huid, het versterken van de botten en het stimuleren van wondgenezing. En ook mijn eigen collageen poeder ervaringen zijn  positief.

Toch ben ik zelf van mening dat het precieze effect van collageen op de huid nog steeds niet precies kan worden vastgelegd. Hieronder leg ik kort uit waarom!

1. Collageen poeder bevat meer dan alleen collageen

Collageen poeder supplementen bevatten vaak ook nog andere stoffen. Vaak zijn dit vitamines die óók een positief effect op onze huid en haren hebben. Zo bevatten ontzettend veel collageen supplementen bijvoorbeeld vitamine C en zink. Dit geldt ook voor het collageen poeder dat ik zelf gebruikt hebt.

Vitamine C is één van de meest effectieve vitamines als het gaat om het vertragen van huidveroudering. En ook van zink is bekend dat het een belangrijke rol speelt in de aanmaak van collageen.

Daar tegenover staat natuurlijk wel dat enorm veel collageen supplementen deze vitamines ook aan hun collageen poeder of drank toevoegen. Je zou dus kunnen zeggen dat deze studie resultaten redelijk te vertalen zijn naar de praktijk.

beste collageen supplementen

Studies naar collageen poeder vaak uitgevoerd door fabrikant zelf

Een andere factor die de studie resultaten in twijfel kan brengen, is dat veel onderzoeken door fabrikanten zelf zijn uitgevoerd. En dit maakt de betrouwbaarheid van de resultaten natuurlijk minder betrouwbaar.

Aan de andere kant is het wel zo dat collageen op zichzelf uitgebreid en op betrouwbare wijze is onderzocht. In theorie zouden de positieve resultaten uit deze onderzoeken dus goed kunnen kloppen. Om die reden vind ik het innemen van collageen supplementen zelf de moeite waard.

beste collageen supplementen

Wat is marine collageen of viscollageen?

Collageen supplementen zijn meestal dierlijke producten. Het gaat dan om collageen dat gewonnen is uit zoogdieren of zeedieren. Vaak gaat het bij de zoogdieren om collageen afkomstig uit rund en bij zeedieren om collageen afkomstig uit vis.

Deze laatste vorm noem je daarom ook wel viscollageen of marine collageen. Het collageen wordt gewonnen uit de huid, botten en schubben van een vis. Het collageen poeder dat hiervan gemaakt wordt bestaat vooral uit type i collageen.

Zoals ik hierboven ook al aangaf, komt type i collageen van alle collageen typen in ons lichaam het meeste voor. Het zit vooral in onze haren, huid en nagels. Om die reden wordt viscollageen, of marine collageen, ook wel gezien als het beste collageen voor een gezonde huid. En wordt het veel gebruikt in anti aging supplementen.

Ieder collageen product uit mijn Beste collageen poeder Top 4 hierboven bevatten viscollageen.

beste vis collageen

Foto's SANA collageen poeder

Hieronder heb ik een voor en na foto gezet van mijn collageen poeder ervaring. De hele review lees je hier: SANA Amsterdam collageen poeder review.

beste collageen poeder

Misschien vind je dit ook interessant

Naast mijn Beste collageen poeder Top 4 heb ik meer lijsten online staan met daarin mijn favoriete producten. Hieronder heb ik er een aantal gezet!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Miranda
Door

Miranda

op 16 Mar 2024

De prijsstelling in dit artikel van Sana Amsterdam klopt niet. Product kost 39.9 per 10 flesjes of 90 euro voor 3 x 10 shots bij een abonnement met jullie korting komt het dan op €2,40 per shot dat is ruim het dubbele van wat in het artikel staat

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram