Collageen poeder, collageen pillen, collageen crèmes. Ze vliegen als warme broodjes de toonbank over. Maar heeft het innemen van collageen supplementen ook daadwerkelijk effect op je huid? In deze blog vertel ik je hier meer over en deel ik ook mijn eigen collageen poeder ervaringen!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is collageen?
Collageen is een lichaamseigen stof dat van nature al voorkomt in ons lichaam. Sterker nog: het is zelfs het meest voorkomende eiwit dat in ons lichaam te vinden is. Eén derde van de eiwitten die in ons lichaam gaat om collageen.
Collageen zelf bestaat uit 18 aminozuren die onderling weer met elkaar verbonden zijn en peptides (eiwitten) vormen. Het is een onmisbaar eiwit voor zowel ons kraakbeen, botten, huid, haar en nagels. Hierin kun je onderscheid maken tussen verschillende soorten collageen peptiden, waarvan het overgrote deel, maar liefst 90%, om collageen type 1 gaat.
Wil je liever meteen mijn collageen poeder ervaringen lezen? Bekijk dan hier mijn SANA collageen poeder review!
Collageen huid
Zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen, gaat één derde van de eiwitten in ons lichaam om collageen. Hiervan zit het overgrote deel in je huid. Maar liefst 70% van het bindweefsel in ons huid bestaat namelijk uit collageen. Een hele belangrijke stof dus!
Collageen bied de huid vooral stevigheid. Zie het als een soort bouwsteen. Zodra je collageen weg zou nemen, zou de huid automatisch haar stevigheid verliezen, waardoor alles een beetje in elkaar zakt. Met als gevolg: een verslapte huid en rimpels.
Tot je vijfentwintigste gaat de aanmaak en afbraak van collageen vrijwel gelijk op. Maar naarmate we ouder worden neemt de aanmaak van collageen helaas af, waardoor de conditie van je huid ook kan afnemen.
Deze afname van collageen kan veroorzaakt worden door externe factoren, zoals zonlicht en roken. Maar ook door interne factoren, zoals je leeftijd. Gelukkig kan ons lichaam dit te kort tot een bepaalde leeftijd goed aanvullen. Je lichaam zet eiwitten uit voeding namelijk om in aminozuren. Waar vervolgens weer collageen mee gemaakt kan worden.
Wat doet collageen?
Heel veel! Collageen is, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, verantwoordelijk voor de stevigheid van je huid en lichaam. Op die manier zorgt collageen er samen met elastine voor dat je huid er glad en stevig uit ziet.
Helaas lukt het ons lichaam alleen niet om voor altijd het verlies van collageen op te vullen met nieuw collageen. Dit lukt bijvoorbeeld niet meer, omdat we ouder worden. Of, omdat de afbraak van collageen sneller verloopt dan zou moeten. Bijvoorbeeld, omdat je veel in de zon zit.
Als het verlies van collageen groter wordt dan het aanvullen ervan, zal je lichaam en huid stevigheid verliezen. Met als gevolg: rimpels en huidverslapping. Om die reden worden collageen producten ook wel als een anti aging middel gezien. Maar is dit terecht? Ik zocht het uit!
Collageen inname
Collageen is dus een onmisbaar eiwit voor onze huid, haar en nagels. Maar is het per se nodig om extra collageen in te nemen? Dat verschilt per persoon. De kans is namelijk aanwezig dat je de aanbevolen hoeveelheid collageen al binnen krijgt.
Collageen zit namelijk in veel voedingsmiddel. Voorbeelden van collageen rijk voedsel zijn: vlees, vis, noten en zaden. Je zou dus kunnen zeggen dat een gezonde levensstijl, waarin voldoende collageen wordt ingenomen, genoeg is.
Echter komt lang niet iedereen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid collageen (5 tot 15 gram). Supplementen kunnen hierin mogelijk uitkomst bieden.
Verschillende soorten collageen huid
In collageen supplementen worden verschillende soorten collageen gebruikt. Zo zit er een groot verschil tussen de gebruikte concentraties. Maar ook de gebruikte vormen van collageen kunnen onderling verschillen.
Gehydrolyseerd collageen
Een veel gebruikt collageen is 'gehydrolyseerd collageen'. Hierbij wordt het collageen eerst verwarmt, waardoor de aminozuren (waaruit collageen is opgebouwd) van elkaar scheiden. Dit zorgt ervoor dat collageen van structuur veranderd.
Vervolgens worden deze aminozuren afgebroken tot kleinere eiwitten (peptides). Dit werkt effectiever, want enzymen in je lichaam kunnen het collageen gemakkelijk opnemen. Bovendien is gehydrolyseerd collageen beter op te lossen in een collageen supplement.
Plantaardig collageen
Daarnaast heb je ook nog zoiets als plantaardig collageen. Wat tegenwoordig steeds vaker wordt verkocht. Maar dit is vaak geen 'echt' collageen. Collageen is namelijk altijd dierlijk. Het wordt bijvoorbeeld gewonnen uit rund, kip en varkens. Maar ook vissen.
Plantaardig collageen of vegan collageen bestaat dus eigenlijk niet. Met uitzondering van collageen dat uit het witte vliesje dat om een ei zit wordt gehaald.
Daarnaast is het goed om te weten dat plantaardig collageen vaak geen samengevoegde aminozuren (peptiden) zijn, maar losse aminozuren. De kans is groot dat deze losse aminozuren (vaak aminozuren glycine) minder of niet werken.
Collageen supplement: drank, poeder en pillen
Naast het gebruikte collageen, zit er ook een verschil tussen de supplement vormen. Je hebt enorm veel verschillende soorten collageen supplementen. Met als meest gebruikte suppletie vormen: collageen pillen, collageen poeders en collageen drankjes.
1. Collageen pillen
Collageenpillen zijn collageen capsules of collageen tabletten met daarin het eiwit collageen. Daarnaast bevatten veel collageen pillen ook nog wat vitamines. Met name vitamine C en zink kom je vaak tegen in collageen pillen.
Collageen poeder en collageen drank zijn populairder dan collageen pillen. Dit komt, omdat je meer collageen in een poeder of drankje kan verwerken dan in een pil.
2. Collageen poeder
Collageen poeder is vaak het makkelijkste, omdat je zelf kunt bepalen wat je ervan maakt. Je kunt het bijvoorbeeld door je yoghurt mengen, door je smoothie, door je koffie, in een glas water of het poeder puur in je mond innemen.
Zelf heb ik twaalf weken dit collageen poeder ingenomen. Ik nam dagelijks één zakje collageen, met daarin 1500 milligram collageen. In combinatie met nog wat andere effectieve stoffen, waaronder: vitamine C, zink en biotine.
Mijn collageen poeder ervaringen, inclusief voor,- en na foto's, heb ik gedeeld in deze blog: SANA Amsterdam collageen review.
3. Collageen drankjes
Ook collageen drankjes zijn populair. Anders dan collageen poeder gaat het hierbij om een kant en klaar drankje, waarin het collageen al gemixt is. Vaak ook weer samen met andere effectieve vitamines.
Het handige aan collageen drankjes is dat je het gemakkelijk inneemt. Je hoeft tenslotte alleen maar het flesje open te draaien en het in te nemen. Lekker zijn ze trouwens niet, want collageen heeft van zichzelf een vrij aparte smaak.
Naast mijn collageen poeder ervaringen met de zakjes van SANA, heb ik ook collageen ervaringen met de SANA drankjes. Het gaat om drankjes van 50 ml waaraan 10.000 milligram collageen aan is toegevoegd. Samen met andere vitamines, als: vitamine C, zink, biotine, co-enzym Q10 en ponkan fruit.
Mijn collageen poeder ervaringen
Ondanks de goede studie resultaten ben ik zelf altijd behoorlijk sceptisch geweest over het effect van collageen op de huid. Neemt je lichaam het collageen überhaupt wel op? Word het collageen niet afgebroken in je maag en darmen? En wat gebeurt er als je stopt met het innemen van extra collageen? Allemaal vragen waar ik tegenaan liep.
Tot ik een tijdje terug een PR pakketje ontving met daarin een colageen kuur van het merk SANA Amsterdam. Het ging om een kuur van twaalf weken, waarin ik 90 zakjes gehydrolyseerd collageen poeder moest innemen.
Super interessant, want zo kon ik eindelijk beoordelen wat extra inname van collageen poeder nou precies met je huid doet. Óf het iets met je huid doet. En op die manier mijn eigen collageen ervaringen met jullie delen.
SANA collageen poeder ervaringen
Ik ben met de kuur gestart op 1 januari 2023 en nam twaalf weken lang één zakje collageen poeder in. Dit deed ik zonder water. Ik bracht het collageen poeder dus puur aan op mijn tong en slikte het vervolgens door.
Dit is aan het begin wel even wennen, want het voelt een beetje alsof je een droog beschuitje eet. Ik deed het daarom meestal in twee of drie delen. Dan is het beter te doen!
Iedere maand maakte ik een foto van mijn wang en voorhoofd om zo het resultaat mooi in kaart te brengen. Ik was namelijk onwijs sceptisch over het effect van collageen poeder, omdat de meeste studies door merken zelf zijn uitgevoegd, waardoor de collageen ervaringen wat mij betreft niet echt betrouwbaar zijn.
Toch was ik heel positief over het effect van het SANA collageen poeder. Zowel aan mijn haren als gezicht merkte ik verschil. Mijn huidtextuur leek wat zachter en kreeg een soort glans. Verder kreeg ik complimenten over mijn haren, terwijl ik er niets bijzonders mee gedaan had. Altijd leuk!
Benieuwd naar de foto's en een leuke kortingscode? Je leest mijn collageen poeder ervaringen hier: Sana Amsterdam collageen poeder review!
Wetenschappelijke collageen poeder ervaringen
Ondanks dat ik het niet verwacht had, zijn mijn collageen poeder ervaringen dus positief. Maar wat zeggen de studies eigenlijk? Ik ben hiervoor in verschillende databanken gedoken en ben op zoek gegaan naar studies met een zo hoog mogelijke methodische bewijskracht. Hieronder lees je de studie resultaten.
Studie 1. Collageen supplement ervaringen
Deze gerandomiseerde placebo gecontroleerde studie uit 2019 laat zien dat inname van collageen weldegelijk een positief effect op de huid kan hebben. In totaal deden er 72 vrouwen van vijfendertig jaar of ouder mee aan het onderzoek. Zij werden in twee groepen verdeeld en namen gedurende twaalf weken lang óf een collageensupplement in (2,5 gram collageen) óf een placebo supplement.
Vervolgens werd de huid na twaalf weken beoordeeld op elasticiteit, huidhydratatie, collageen dichtheid en ruwheid. De gemeten resultaten waren beter in de groep die 2.5 gram collageen per per dag in nam ten opzichte van de controle groep. De huid was significant steviger, beter gehydrateerd, meer elastisch en minder ruw.
Om te beoordelen wat het effect van collageen na de collageen kuur is, werd de test groep ook nog eens vier weken extra gevolgd. Hieruit kwam naar voren dat de positieve effecten substantieel behouden bleven.
Studie 2. Collageen supplement ervaringen
Ook deze studie uit 2020 laat zien dat dagelijkse inname van collageen supplementen de huidconditie kan verbeteren. In het onderzoek werd gebruik gemaakt van collageen drank met daarin gehydrolyseerd vis collageen.
Anders dan de studie hierboven, is het effect in een laboratorium onderzocht. Niet direct op mensen. Hierin zijn de fibroblasten (belangrijkste cellen van bindweefsel) gemeten en werd er vooral gekeken naar het effect van collageen op het verbeteren van eiwitvouwing, DNA-herstel en opmerkelijk gedrag van onze cellen.
Uit dit onderzoek kwam duidelijk naar voren dat collageendrank de kans op huidschade beperkt. Maar ook dat het innemen van collageendrank de cel functionaliteit kan verbeteren om zo UVA schade van zonlicht te compenseren. Hiermee zou geconcludeerd kunnen worden dat collageen ook antioxiderende eigenschappen op de huid.
Studie 3. Collageen supplement ervaringen
Ook deze systematische review uit 2019 laat een positief effect zien. In het onderzoek zijn studie resultaten van elf verschillende studies (randomized placebo controlled trials) met elkaar vergeleken. Met in totaal ruim achthonderd onderzoeksleden.
Hiervan maakte acht studies gebruik van 2,5 gram tot 1o gram collageen hydrolysaat per dag. Gedurende twee tot vier maanden. De onderzoeksresultaten lieten zien dat de inname van extra collageen een positief effect heeft op zowel het herstel van open wonden als op xerose, huidveroudering en cellulitis.
Twee andere studies maakte gebruik van 3 gram collageen tripeptide per dag. Gedurende één tot drie maanden werd dit ingenomen. Uit dit onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de huidelasticiteit en huidhydratatie significant verbeterd waren.
De overige studie die ook in deze systematisch review is opgenomen heeft gebruik gemaakt van collageendipeptide. Ook uit dit onderzoek blijkt dat dagelijkse inname van collageen supplementen anti aging eigenschappen op de huid heeft. Resultaten uit het onderzoek laten namelijk zien dat de effectiviteit tegen veroudering evenredig is aan het collageendipeptide-gehalte.
Al met al laten de bestudeerde studies uit deze systematische review dus positieve resultaten zien. Om die reden wordt geconcludeerd dat inname van collageen supplementen een positief effect heeft op de huid. In het specifiek op het verbeteren van de huidelasticiteit, het verbeteren van de huidhydratatie en het verbeteren van de collageendichtheid. Zowel op lange termijn als op korte termijn.
Ook zijn er in geen van de elf studies bijwerkingen gemeten, waardoor inname van collageen supplementen volgens de onderzoekers als algemeen veilig beschouwd kan worden.
Maar.....
Er is alleen één grote maar. Het precieze effect van collageen op de huid kan in veel gevallen niet precies wordt vastgelegd, omdat de supplementen ook vaak andere stoffen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan± vitamine C, vitamine E, biotine en zink.
Ook van deze stoffen is bekend dat ze een positief effect op zowel je huid als haren hebben. Met name vitamine C kan de resultaten manipuleren, omdat vitamine C de aanmaak van collageen in de huid stimuleert.
Daar tegenover staat natuurlijk wel, dat veel collageen supplement merken deze vitamines ook aan hun poeder of drank toevoegen. Je zou dus kunnen zeggen dat deze studie resultaten redelijk te vertalen zijn naar de praktijk.
Een groot nadeel daarentegen is wel dat veel van de studies zijn uitgevoerd door de fabrikanten zelf. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit de betrouwbaarheid van de wetenschappelijke claims behoorlijk beïnvloed..
Aan de andere kant is het wel zo dat collageen op zichzelf wel uitgebreid en op betrouwbare wijze is onderzocht. In theorie zouden de positieve resultaten uit deze onderzoeken dus goed kunnen kloppen.
Collageen crèmes: zin of onzin?
Naast de collageen supplement ervaringen, lees ik ook veel reviews over het smeren van collageen crèmes. Echter zou ik hier niet al te veel van verwachten.
Collageen is namelijk te groot om je huid in te dringen. De beloftes die collageen in theorie zou kunnen waarmaken, vermindering rimpels, verbeteren elasticiteit, het bieden van stevigheid, zijn in de praktijk daarom lastiger waar te maken.
Wel is het zo dat het smeren van collageen andere voordelen heeft. Zo verbetert collageen de huidhydratatie, waardoor het effectief kan helpen bij een droge huid. Wel zou ik altijd voor een collageen product gaan dat, naast collageen, nog andere vitamines bevat. Bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E en vitamine B3.
Ga liever voor een peptide crème
Als je toch aan jouw collageen aanmaak wilt werken, kun je ook gaan voor een product dat de collageen productie stimuleert. Het smeren van peptiden heeft bijvoorbeeld een positief effect op de aanmaak van collageen.
Peptiden zijn ook eiwitten, alleen werken ze anders dan collageen. Je kunt ze zien als een soort cel-communicerende ingrediënten. Zij sturen de bouwstenen van je huid aan waar nodig is. Zo kunnen ze de collageen productie ook een oppepper geven.
Voorbeeld smeerbaar collageen product
Een goed voorbeeld is deze pro-collageen peptiden huidbooster van Paula's Choice. De booster bestaat uit zeven verschillende peptiden. Die de collageen aanmaak van je huid een boost kunnen geven.
Daarnaast zijn er ook nog andere effectieve stoffen aan deze huidbooster toegevoegd, waaronder: hyaluronzuur, glycerine, gehydrolyseerd yeast extract, propanediol, gehydrolyseerd gistextract en appel extract. Ze verbeteren de huidhydratatie en beschermen je huid tegen vroegtijdige veroudering.
Wat is het beste collageen? Mijn collageen poeder ervaringen
In deze blog ben ik al even kort in gegaan op mijn collageen poeder ervaringen. Daarnaast heb ik ook veel ingrediëntenlijsten van collageen poeders bekeken en ervaringen van anderen gehoord. Hieronder lees je daarom mijn collageen supplement Top 4:
- SANA Amsterdam collageen poeder
- SANA Amsterdam collageen drank
- Viscollageen poeder
- Vitakruid collageen solugel poeder
De complete blog lees je hier: Mijn Top 4 Beste collageen poeder.