Collageen poeder review
10 januari 2023 

Collageen poeder review

Collageen poeder, collageen pillen, collageen crèmes. Ze vliegen als hete broodjes over de toonbank. Maar collageen ook echt? In deze blog vertel ik je er meer over en deel ik ook mijn ervaring met collageen poeders. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Collageen is een stof die ook van nature voor komt in ons lichaam. Het is een onmisbaar eiwit dat voorkomt in onze botten, haren, kraakbeen, nagels en natuurlijk onze huid. Het is zelfs zo dat bijna één derde van al het eiwit in ons lichaam om collageen gaat. Hierin kun je wel onderscheid maken tussen verschillende soorten collageen. Waarvan het overgrote deel, maar liefst 90%, wel om collageen type 1 gaat.

Hier biedt het vooral stevigheid. Zie het als een soort bouwsteen. Zodra je collageen weg zou nemen, zou de huid automatisch haar stevigheid verliezen, waardoor alles een beetje in één zakt. Met als gevolg: een verslapte huid en rimpels.

Naarmate we ouder worden neemt collageen helaas af. Dit komt door externe factoren, zoals zonlicht en roken. Maar ook door interne factoren. Gelukkig kan ons lichaam dit te kort tot een bepaalde leeftijd goed aanvullen. Je lichaam zet eiwitten uit voeding namelijk om in aminozuren. Waar vervolgens weer collageen mee gemaakt kan worden.

Collageen bestaat dus uit aminozuren. Die onderling weer met elkaar verbonden zijn en peptides (eiwitten) vormen.

collageen poeder

Heel veel! Collageen is, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, verantwoordelijk voor de stevigheid van je huid en lichaam. Op die manier zorgt collageen er, samen met elastine, voor dat je huid er glad en stevig uit ziet.

Helaas lukt het je lichaam niet om voor altijd precies het verlies van collageen op te vullen met nieuw collageen. Bijvoorbeeld, omdat we ouder worden. Of, omdat de afbraak van collageen sneller verloopt dan zou moeten. Bijvoorbeeld, omdat je veel in de zon zit. Als het verlies van collageen groter wordt dan het aanvullen ervan, zal je lichaam en huid stevigheid verliezen. Met als gevolg: rimpels en huidverslapping.

collageen poeder ervaringen

Je hebt heel veel verschillende soorten collageen supplementen. Collageen pillen, collageen poeders en collageen drankjes. Hierin zijn de laatste twee suppletie soorten het meest populair. Je kun namelijk meer collageen in een poeder of drankje verwerken dan in een pil.

Een collageen poeder is vaak het makkelijkste, omdat je zelf kunt bepalen wat je ervan maakt. Je kunt het bijvoorbeeld door je yoghurt doen, door je smoothie, door je koffie of gewoon mengen met water. Terwijl een collageen drankje al om een kant-en-klaar drankje gaat.

Zelf heb ik twaalf weken collageen poeders ingenomen, maar dit verwerkt in water, waardoor het dus ook een collageen drankje werd. Onderaan deze blog deel ik mijn collageen poeder ervaringen.

Gehydrolyseerd collageen

Maar er zitten niet alleen verschillen in de supplement vorm. Ook het collageen zelf kan verschillen. Zo zit er een groot verschil tussen de gebruikte concentraties. Maar ook de gebruikte productie van het collageen kan verschillen.

Een veel gebruikt collageen is 'gehydrolyseerd collageen'. Hierbij wordt het collageen eerst verwarmt, waardoor de aminozuren van elkaar gescheiden. Waardoor het collageen van structuur verandert. Vervolgens worden deze aminozuren afgebroken tot kleinere eiwitten. En dit is fijn, want op die manier is het collageen makkelijker in te nemen.

Plantaardig collageen

Daarnaast heb je ook nog zoiets als plantaardig collageen. Wat tegenwoordig steeds vaker wordt verkocht. Maar dit is geen 'echt' collageen. Collageen is namelijk altijd dierlijk. Het wordt bijvoorbeeld gewonnen uit rund, kip en varkens. Maar ook vissen. Plantaardig collageen of vegan collageen bestaat dus niet.

collageen drank

Het idee van collageen poeder en andere vormen van collageen suppletie is natuurlijk: het verlies van collageen aanvullen met nieuw collageen. Op die manier wil je voorkomen dat je lichaam, maar vooral huid, haar stevigheid verliest.

Veel mensen nemen dus extra collageen in om tekenen van huidveroudering te remmen. Maar werkt het echt zo? De studie resultaten liegen er niet om. Zo laat deze studie uit 2019 zien, dat het innemen van 2.5 gram collageen per dag een positief effect op de huid heeft. Na twaalf weken dagelijkse suppletie werd een stevigere, beter gehydrateerde, elastischere en minder ruwe huid waargenomen.

Verder laat ook deze studie uit 2020 zien dat dagelijkse inname van x collageen de kans op huidschade als gevolg van oxidatieve stress verkleind. Maar ook bestaande schade aan de huid vermindert. Op die manier heeft collageen dus ook antioxiderende eigenschappen.

Er is alleen één grote maar. Veel van deze studies zijn uitgevoerd door de fabrikanten zelf. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit de betrouwbaarheid van de resultaten behoorlijk beïnvloed.. Aan de andere kant is het wel zo dat collageen op zichzelf wel uitgebreid en op betrouwbare wijze is onderzocht. In theorie zouden de resultaten van deze onderzoeken dus goed kunnen kloppen.

collgaeen poeder

Ondanks de goede studie resultaten ben ik zelf ook altijd sceptisch geweest over het effect van collageen op de huid. Neemt je lichaam collageen wel op? Plas je het niet direct uit? Wat gebeurt er als je stopt met het innemen van extra collageen?

Allemaal vragen waar ik tegenaan liep. Tot ik een tijdje terug een PR pakketje ontving met daarin een colageen kuur van het merk Sana. Reden genoeg om het een keertje zelf uit te testen dus! Ik ga vanaf 1 januari 2023 starten met een collageen kuur. Ik neem twaalf weken, iedere dag, één collageen drank.  En zal binnenkort mijn collageen poeder ervaringen hieronder delen, dus houd de blog in de gaten!

collageen drank

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram