De beste serums op een rijtje
01 juni 2022 

De beste serums op een rijtje

Vrijwel ieder cosmetica merk verkoopt ook een serum. Deze verzorgende serums worden vaak met veelbelovende claims aangeprezen. Ze zouden je huid tien jaar jongen maken. Of binnen acne klachten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Maar wat zijn nou écht goede serums? En welke kun je beter laten staan? Je leest het in deze review blog! Inclusief het beste wimperserum. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is een serum?

Voordat ik verder ga met mijn top drie favoriete gezicht serums, is het misschien belangrijk om eerst uit te leggen wat een serum precies is. Een serum is een extra stap in je huidverzorgingsroutine. Die in mijn ogen niet per se noodzakelijk is. Het hoort eigenlijk een soort extra boots aan je huid te geven.

Vaak is een serum gericht op een specifieke huidklacht. Met een specifiek behandeldoel. Bijvoorbeeld: pigmentvlekken bleken, huidveroudering remmen, een droge huid herstellen of onzuiverheden verminderen. Een goed en werkzaam serum moet voldoende effectieve ingrediënten bevatten om dit doel ook te behalen. En dat gebeurt helaas niet altijd.

Verschil serum en dagcrème

Maar wat is het nou precies het verschil tussen een serum en een crème? Een crème is een mengsel van vet en water. En bestaat uit grove moleculen. Dit zorgt ervoor dat een crème niet je diepe huidlagen kan intrekken.

Een serum daarentegen bestaat uit kleine moleculen, waardoor het wél diep de huid kan intreden. Een serum is daarom ook veel lichter. Je smeert het algemeen makkelijker uit, het voelt niet vet aan en trekt heel snel in. Daarnaast breng je een serum in de regel aan vóórdat je je crème opsmeert.

verschil serum dagcreme

De beste serums op een rijtje

Oké, maar welk serum kun je nou het beste opsmeren? Het zijn er zoveel. Ik heb de ingrediëntenlijsten van heel veel populaire serums bekeken. En de drie beste serums hieronder voor je op een rijtje gezet!

1. Paula's Choice Recovery Serum

Als je mij op Instagram volgt, heb je dit serum waarschijnlijk wel eens voorbij zien komen in mijn story's: het Paula's Choice Recovery serum. Ik ben groot fan, omdat het serum echt bom vol antioxidanten zit. Die je huid beschermen tegen huidschade en veroudering. Waaronder de ingrediënten:

 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Groene thee extract
 • Bearberry extract
 • Tetrahydrodemethoxydiferuloylmethane
 • Astaxanthine
 • Vitis vinifera extract

Daarnaast bevat het serum ook heel veel verschillende oliën, zoals: olijfolie, sojaboon olie, primerose oil, cranberry oil en raspberry oil. Deze oliën bevatten van nature al antioxidanten. En zijn daarom heel geschikt om te smeren tegen huidveroudering. Tegelijkertijd dragen deze oliën ook bij aan het verbeteren van de algehele huidconditie, omdat ze een hydraterend, beschermend en herstellend effect op de huid hebben.

Kortom, echt een effectief serum om je huid te beschermen tegen veroudering en pigmentvlekken.

paula's choice review

2. Cosrx Snail Serum

Het Cosrx advanced snail 96 mucin power essence is een regelrechte TikTok hit. Ik kende het merk nog niet. Tot dat ik alle veelbelovende video's en review voorbij zag komen. Reden genoeg om het Cosrx Snail Serum ook zelf uit te proberen. En ondanks dat ik van te voren wat sceptisch was, heeft het serum mij echt verbaasd.

Het serum bestaat natuurlijk vooral uit slakken slijm. Ook wel snail filtrate genoemd. Dit slijm bevat hoge concentraties antioxidanten en proteïnes. En kunnen daarom weldegelijk iets goeds voor je huid betekenen. Maar dit is niet het enigste ingrediënt die dit serum het proberen waard maakt.

Het bevat namelijk ook nog een hoge concentratie hyaluronzuur. Een stof die bekend staat om het verbeteren van de huid hydratatie. En de kalmerende en herstellende ingrediënten: allantoïne, arginene en panthenol.

Kortom, een heel fijn hyzluronuur serum voor de droge, gevoelige en/of geïrriteerde huid.

cosrx advanced snail 96 mucin power essence

3. CeraVe retinol serum

Het CeraVe retinol serum is speciaal ontwikkeld voor mensen met acne klachten. Of mensen die last hebben gehad van acne en hier pigmentvlekjes aan over hebben gehouden. Eén van de effectieve ingrediënten uit het CeraVe serum, die dit effect zou moeten waarmaken, is retinol.

Retinol heeft inderdaad verhelderende eigenschappen op de huid, maar het zorgt ook snel voor huidirritaties. Daarom gebruiken cosmetica merken vaak maar lage concentraties.. Hoeveel retinol ze aan het CeraVe serum hebben toegevoegd, is helaas niet bekend. Maar ik verwacht ongeveer 0.1% als ik naar de rangschikking van het ingrediënt in de ingrediëntenlijst kijk.

Daarnaast zijn er ook nog andere effectieve ingrediënten aan het CeraVe serum toegevoegd. Namelijk:

 • Niacinamide: remt ontstekingen, hydrateert, reguleert de talgproductie, bleekt pigment, beschermt tegen veroudering
 • Zoethoutwortel extract: kalmeert de huid en beschermt tegen huidschade
 • Ceramides: verbetert de huid hydratatie en herstelt de huid barrière laag

Helaas hebben ze wel ook wat alcohol aan het serum toegevoegd. Maar gelukkig is deze concentratie zo laag dat het verwaarloosbaar is! Kortom, een effectief retinol serum voor de onzuivere huid of de huid met pigmentvlekjes.

cerave reviewBeste wimperserum

Naast gezicht serums zijn er natuurlijk ook wimper serums. De meeste wimperserums beloven je wimpers langer en voller te maken. Het is natuurlijk niet reëel om te denken dat een wimper serum een soort nep wimpers kan creëren. Maar een wimperserum kan wel degelijk iets voor je wimperharen betekenen.

Ze kunnen zich namelijk vullen met vocht. En zo dikker worden, waardoor ze optisch langer en voller lijken. Maar wat is nou het beste wimperserum? Er zijn heel veel make-up merken die ook een wimper serum aanbieden, maar deze formuleringen zijn vaak niet zo bijzonder.

Wat ik zou gebruiken is castor olie. Naar de werking van deze olie is namelijk veel wetenschappelijk betrouwbaar onderzoek gedaan. Verschillende studies laten zien dat castor olie haargroei kan stimuleren. En zo ook je wimperharen. Castor olie bevat namelijk ricinolzuur.

Deze vetzuren worden door je haren opgenomen, waardoor ze dikker worden. En zo ook kunnen gaan krullen. Daarnaast verzorgen de oliën uit castolie je haarwortels, waardoor ze mogelijk je haargroei kunnen stimuleren. Ik gebruik castor olie zelf ook als wimperserum. En mijn wimpers lijken echt voller en langer sinds ik het gebruik.

Kortom, in mijn ogen is castor olie het beste wimperserum!

beste wimperserum

De slechte serums op een rijtje

Naast goede serums heb je natuurlijk ook slechte serums. Het is zelfs zo dat het overgrote deel van de serums de conditie van je huid juist verslechteren in plaats van verbeteren. Reden genoeg dus om ook de slechte serums die ik tegenkwam even op een rijtje te zetten:

beste wimperserum

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram