Top 10 Beste serums

Vrijwel ieder cosmetica merk verkoopt ook een serum. Deze verzorgende serums worden vaak met veelbelovende claims aangeprezen. Ze zouden je huid tien jaar jongen maken. Of binnen acne klachten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Maar wat zijn nou écht goede serums? En welke kun je beter laten staan? Je leest het in deze review blog! Inclusief het beste wimperserum. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Beste serum 2023: mijn top 10

Ik begrijp heel goed dat je geen zin of tijd hebben om deze hele blog door te lezen! Daarom heb ik hieronder mijn top 10 beste serums samengevat:

beste serum

Wat is een serum?

Voordat ik verder ga met de beste gezichtsserums, leg ik eerst even kort uit wat een serum nou precies is.

Een serum is een product, waaraan een relatief hoge concentratie actieve ingrediënten is toegevoegd. Oftewel, werkzame en krachtige ingrediënten die echt iets voor je huid kunnen betekenen.

Ook heeft een serum een vloeibare en lichte textuur, zodat het snel intrekt en je hier overheen nog andere producten kunt smeren. Denk aan je crème, zonnebrand of make-up.

Een serum kun je dus zien als een soort extra stap in je dagelijkse verzorging. Naar mijn mening is een serum, in tegenstelling tot een reiniger, crème en zonnebrand, niet noodzakelijk. Zie het meer als iets extra's in je huidverzorgingsroutine.

beste serum 2023

Beste serum: 10 op een rij

Oké, maar welk gezichtsserum kun je nou het beste smeren? Het zijn er zoveel. En hoe kies je de juiste tussen al die verschillende serums die tegenwoordig worden aangeprezen?

In mijn ogen moet een goed serum in ieder geval vrij zijn van irriterende stoffen, niet plakken en ook geen vet laagje op je huid achterlaten. Met als doel: een gezonde en meer stralende huid.

Ik heb de ingrediëntenlijsten van veel populaire serums bekeken. En de tien beste serums hieronder voor je op een rijtje gezet!

1. Paula's Choice Recovery Serum

Als je mij op Instagram volgt, heb je dit anti aging serum vast wel eens voorbij zien komen: het Paula's Choice Recovery anti aging serum. Ik ben groot fan, want het serum bevat onwijs veel antioxidanten.

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Groene thee extract
  • Bearberry extract
  • Tetrahydrodemethoxydiferuloylmethane
  • Astaxanthine
  • Vitis vinifera extract

Antioxidanten beschermen je huid tegen de schadelijke invloeden van uv stralen en milieu vervuilende stoffen. En zo ook tegen fijne lijntjes, zichtbare rimpels en andere tekenen van huidveroudering.

Daarnaast bevat het serum ook heel veel verschillende oliën, zoals: olijfolie, sojaboon olie, primerose oil, cranberry oil en raspberry oil. Deze oliën bevatten van nature al antioxidanten. En zijn daarom heel geschikt om te smeren tegen huidveroudering.

Tegelijkertijd dragen deze oliën ook bij aan het verbeteren van de algehele huidconditie, omdat ze een hydraterend, beschermend en herstellend effect op de huid hebben.

Kortom, een effectief serum. De je huid beschermt tegen veroudering (anti aging) en pigmentlekken. Om zo je huid een meer egale teint te geven. Geschikt voor vrijwel ieder huidtype, maar vooral voor de rijpe huid of als je de huid vroegtijdig tegen veroudering wilt beschermen.

paula's choice serum

2. Cosrx Snail Serum

Het Cosrx advanced snail 96 mucin power essence is een regelrechte TikTok hit. En wordt gezien als één van de beste hydraterende serums van dit moment.

Ik kende het merk eerlijk gezegd nog niet. Tot dat ik alle veelbelovende video's en review voorbij zag komen. Reden genoeg om het Cosrx Snail Serum ook zelf uit te proberen. En ondanks dat ik van te voren wat sceptisch was, heeft het serum mij echt verbaasd.

Het serum bevat natuurlijk vooral slakken slijm. Ook wel snail filtrate genoemd. Dit slijm bevat hoge concentraties antioxidanten en proteïnes. En kunnen weldegelijk iets goeds voor je huid betekenen.

Maar dit is niet het enige ingrediënt die dit product een goed hydraterend serum maakt. Het bevat namelijk ook nog een hoge concentratie hyaluronzuur. Een stof die bekend staat om het verbeteren van de huid hydratatie. En de kalmerende en herstellende ingrediënten: allantoïne, arginene en panthenol.

Kortom, een fijn hydraterend serum voor de droge huid. Of gevoelige, geïrriteerde, rode huid.

cosrx advanced snail 96 mucin power essence

3. CeraVe retinol serum

Het CeraVe retinol serum is speciaal ontwikkeld voor mensen met acne klachten. Of mensen die last hebben gehad van acne en hier pigmentvlekjes aan over hebben gehouden. Eén van de ingrediënten uit het CeraVe serum die dit effect zou moeten waarmaken is retinol.

Retinol heeft inderdaad verhelderende eigenschappen op de huid. Net als een anti aging werken. Maar het zorgt ook snel voor huidirritaties. Daarom gebruiken cosmetica merken vaak maar lage concentraties.. Hoeveel retinol ze aan het CeraVe serum hebben toegevoegd, is helaas niet bekend. Maar ik verwacht ongeveer 0.1% als ik naar de rangschikking van het ingrediënt in de ingrediëntenlijst kijk.

Daarnaast zijn er ook nog andere effectieve ingrediënten aan het CeraVe serum toegevoegd, waaronder: niacinamide. Deze stof remt ontstekingen, hydrateert, reguleert de talgproductie, bleekt pigment en beschermt tegen veroudering.

Wel is het belangrijk dat een retinol serum ook stoffen bevat die de huid kalmeren. Om zo de kans op irritatie door retinol te beperken. En dit is bij het CeraVe serum ook gedaan. Er zit namelijk zoethoutwortel extract in. Wat kalmerend werkt en de huid beschermt tegen schade.

Verder zorgt de toevoeging van ceramides voor een verbeterde huid hydratatie en huid barrière functie. Helaas hebben ze wel ook wat alcohol aan het serum toegevoegd. Maar gelukkig is deze concentratie zo laag dat het verwaarloosbaar is!

Kortom, een effectief retinol serum voor de onzuivere huid of de huid met pigmentvlekjes.

cerave review

4. Biodermal Skin Boosting serum

Als je specifiek op zoek bent naar een goed hyaluronzuur of niacinamide serum, zou ik voor dit serum van Biodermal gaan. De formulering bestaat namelijk uit zowel een hoge concentratie hyaluronzuur als niacinamide.

En hier blijft het niet bij. Er zijn ook nog allerlei hydraterende stoffen aan het serum toegevoegd, waaronder: glycerine, dimethicone en squalene. Maar ook de antioxidanten vitamine E en ubiquinone.

De toevoeging van deze laatste twee stoffen, maar het ook een geschikt serum voor de wat rijpere huid. Of als je jouw huid wilt beschermen tegen veroudering. Kortom, een goed serum voor verschillende huidtypes.

biodermal serum

5. Paula's Choice niacinamide serum

Ook dit Paula's Choice niacinamide serum bevat een hoge concentratie niacinamide. Namelijk 20%. Een werkzame en effectieve concentratie. Het bleekt pigmentvlekjes, verbetert de huidhydratatie, reguleert de talgproductie, beschermt tegen veroudering en remt ontstekingen.

Maar dit is niet de enige stof die het serum het proberen waard maakt. Er zijn namelijk ook nog allerlei andere effectieve stoffen toegevoegd, waaronder de beschermende en kalmerende stoffen: vitamine C, groene thee extractacetylgluosamine, zoethoutwortelextract, meadowsweet extract en purslane extract.

Kortom, een fijn serum voor de verouderde huid. Maar ook zeker voor de rode en/of geïrriteerde huid is dit serum geschikt.

niacinamide serum

6. IndeedLabs Hydraluron serum

Het merk Indeed Labs ken ik nog niet zo lang, maar over de ingrediëntenlijsten van veel producten ben ik positief. Het merk maakt namelijk gebruik van hoge concentraties actieve ingrediënten.

Dat geldt ook voor dit hydraterende serum. Zo is er een hoge concentratie hyaluronzuur aan het serum toegevoegd. Wat bijdraagt aan een betere huidhydratatie. Hetzelfde geldt voor de hydraterend een verzorgende stoffen: propanediol en butelyne glycol.

Verder is er ook nog alg extract aan het serum toegevoegd. Om de huid te beschermen tegen huidveroudering. Kortom, een huidvriendelijk hydraterend serum voor vrijwel ieder huidtype!

indeed serum

7. The Inkey List hyaluronzuur serum

Ook dit serum van The Inkey list is zeker het proberen waard. Met name als je een product zoekt die de algehele huidhydratatie verbetert, is dit een goede optie. Het gaat namelijk weer om een hyaluronzuur serum. Van 2% hyaluronzuur.

Dit is een effectieve en werkzame concentratie. Bij hyaluronzuur gaat de regel 'hoe hoger de concentratie, hoe beter' namelijk niet op. Het serum trekt erg snel in, plakt niet en voelt ook niet vettig aan.

hyaluronzuur

8. Zarqa Hydraboost serum

Dit hydraterende Zarqa serum heette voorheen het Calming serum. Met als hoofdbestanddeel: squalene. Deze stof maakt de vette plekjes op de huid minder vet. En de droge plekjes minder droog.

Daarnaast beschermt de stof je huid tegen vrije radicalen (de grote boosdoener van huidveroudering). De toevoeging van glycerine, levulinezuur, magnesium en bisabolol zorgt tevens voor een hydraterende, kalmerende en retivaliserende werking.

Kortom, een echte hydratatie booster dus!

zarqa hydraboost serum review

9. The Inkey List niacinamide serum

Ook dit niacinamide serum van The Inkey list is een aanrader. Met name als je op zoek bent naar een serum at meerdere huidklachten aanpakt zou ik voor een niacinamide serum gaan.

Niacinamide heeft namelijk heel veel positieve effecten op de huid. Het vermindert eventuele roodheden, werkt licht blekend op pigmentvlekjes, verbetert de huidhydratatie, beschermt de huid tegen veroudering, reguleert de talgproductie en remt ontstekingen.

Dit maakt dit niacinamide serum een geschikt serum voor de droge huid, vette huid de onzuivere huid en de rijpere huid.

the inkey list niacinamide serum

10. Remescar niacinamide serum

Dit merk ken ik nog niet zo lang, maar zie je steeds vaker voorbij komen. En ondanks dat je veel van de productbeloftes met een korreltje zout moet nemen, zien de formuleringen er zeker goed uit.

Het Remescar niacinamide serum bevat een concentratie van 10% niacinamide. Maar ook nog een aantal andere antioxidanten, waaronder: zoethoutwortel extract, betaglucaan en groene thee extract. Deze stoffen zorgen samen voor een kalmerende, ontstekingsremmende, hydaterende en beschermende werking. Het is een effectief serum voor de rijpere of rode, geïrriteerde huid.

beste niacinamide serum

Beste wimperserum

Naast gezicht serums zijn er natuurlijk ook wimper serums. De meeste wimperserums beloven je wimpers langer en voller te maken. Het is natuurlijk niet reëel om te denken dat een wimper serum een soort nep wimpers kan creëren. Maar een wimperserum kan wel degelijk iets voor je wimperharen betekenen.

Ze kunnen zich namelijk vullen met vocht. En zo dikker worden, waardoor ze optisch langer en voller lijken. Maar wat is nou het beste wimperserum? Er zijn heel veel make-up merken die ook een wimper serum aanbieden, maar deze formuleringen zijn vaak niet zo bijzonder.

beste wimperserum

Castor olie als wimperserum

Wat ik zou gebruiken is castor olie. Naar de werking van deze olie is namelijk veel wetenschappelijk betrouwbaar onderzoek gedaan. Verschillende studies laten zien dat castor olie haargroei kan stimuleren. En zo ook je wimperharen.

Castor olie bevat namelijk ricinolzuur. Deze vetzuren worden door je haren opgenomen, waardoor ze dikker worden. En zo ook kunnen gaan krullen. Daarnaast verzorgen de oliën uit castolie je haarwortels, waardoor ze mogelijk je haargroei kunnen stimuleren. I

k gebruik castor olie zelf ook als wimperserum. En mijn wimpers lijken echt voller en langer sinds ik het gebruik. Kortom, in mijn ogen is castor olie het beste wimperserum!

beste wimperserum

Slechte serums op een rijtje

Naast goede serums heb je natuurlijk ook slechte serums. Het is zelfs zo dat het overgrote deel van de serums de conditie van je huid juist verslechteren in plaats van verbeteren. Reden genoeg dus om ook de slechte serums die ik tegenkwam even op een rijtje te zetten:

Doel van serum

Vaak is een gezichtsserum gericht op een specifieke huidklacht. Met ook een specifiek behandeldoel. Denk aan anti aging serum, een verhelderend serum, een kalmerend serum of een hydraterend serum. Het bestaat allemaal.

Op die manier vind je altijd wel een geschikt serum voor jouw huidtype. Voor zowel de gezonde huid en 'normale' huid. Als de droge huid, vette huid, gecombineerde huid of huidtypes met een specifiek huidprobleem, als:

Verschil serum en dagcrème

Maar wat is het nou precies het verschil tussen een serum en een crème? Een crème is een mengsel van vet en water. En bestaat uit grove moleculen. Dit zorgt ervoor dat een crème niet je diepere huidlagen kan intrekken.

Een serum daarentegen bestaat uit kleine moleculen, waardoor het wél diep de huid kan intreden. Een serum is daarom ook veel lichter. Je smeert het algemeen makkelijker uit, het voelt niet vet aan en trekt heel snel in.

Een serum breng je in de regel aan vóórdat je je crème opsmeert. En dat is niets voor niets. Een serum heeft namelijk een aantal unieke eigenschappen, waarvan één eigenschap is dat het ingrediënten uit andere producten mee kan 'dragen' de diepere huidlagen in.

verschil serum dagcreme

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze algemene blog over goede serums, heb ik ook een aantal blogs online staan, waarin ik me focus op specifieke ingrediënten. Denk aan een goed retinol of vitamine C serum. Hieronder lees je daar meer over!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram