Beste littekencreme (top 5)
15 januari 2024 
15 min. leestijd

Beste littekencreme (top 5)

Als een litteken jonger dan anderhalf jaar is, kun je het genezingsproces zeker nog beïnvloeden met een goede littekencrème. Maar welke litteken crème kies je? Het zijn er tenslotte zoveel. In deze blog deel ik mijn favoriete littekencrèmes en geef ik antwoord op de vraag: wat is nou de beste littekencreme van 2024?

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Samenvatting top 5 beste littekencreme 2024

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog door te lezen, maar wil je wel weten wat ik de beste littekencreme vind? Hieronder lees je een samenvatting van mijn Beste littekencreme Top 5!

beste littekencreme

Beste littekencreme

Er wordt eigenlijk altijd gesproken over de beste littekencrème of beste littekenzalf, maar in werkelijkheid gaat het vaak om een gel. Zelfs op de verpakkingen van de producten wordt vaak het woordje 'littekencrème' gebruikt. Ondanks dat het dus helemaal niet om een crème gaat.

Voor de makkelijkheid houdt ik in deze blog ook litteken crème aan, maar weet dus dat het vaak om gels gaat. Mijn Beste littekencreme Top 5 lees je hieronder!

littekencreme

1. Dermatix litteken crème

Een product dat wat mij betreft zeker door kan als beste littekencreme is deze Dermatix siliconengel. De gel bevat, zoals de naam al zegt, siliconen. En siliconen zijn eigenlijk essentieel in een littekencrème. Als deze stof(fen) er niet in zitten, is het naar mijn mening automatisch geen goede litteken crème.

Wat siliconen namelijk doen, is een beschermend laagje over het litteken leggen. Hierdoor kan water veel minder snel uit de huid verdampen en water is dé belangrijkste factor in een mooi wondgenezingsproces.

De Dermatix gel houdt dus het vochtbalans van de huid in balans, waardoor wondjes of bestaande littekens veel mooier zullen genezen. Bovendien nemen ook jeuk en een trekkend gevoel hierdoor af. Je kunt de siliconen gel op zowel het gezicht als het lichaam gebruiken.

Wat ik zelf heel fijn vind aan dit product, is dat het super snel opdroogt. Geen gedoe met kleren aantrekken dus! Zit het litteken op je gezicht? Dan kun je ook vrijwel direct na het smeren van de siliconen gel verder met je eigen huidverzorgingsroutine.

Het enige nadeel aan de Dermatix siliconengel is wel dat het prijzig is. Gelukkig heb je maar weinig van het product nodig en doet het écht wat het beloofd. Je krijgt dus wel waar voor je geld.

Kortom, ben je op zoek naar de beste littekencreme? Dan is deze siliconen gel van Dermatix zeker een aanrader! Twee maal daags aanbrengen is voldoende! Tip: op deze website is de gel vaak in de aanbieding .

beste littekencreme

2. Fagron Nourisil litteken crème

Ook deze Fagron Nourisil MD siliconengel verdient zeker een plek in mijn Beste littekencrème Top 5. Zoals ik hierboven al aangaf, is er bij een wondje of litteken sprake van een verstoord vochtbalans. Een vocht vasthoudende crème of gel is daarom belangrijk. Zo zorg je er namelijk voor dat er niet teveel water uit de huid verdampt.

Ook deze Fagron Nourisil siliconengel bestaat daarom weer uit verschillende siliconen. Maar liefst vijf siliconen zijn aan het product toegevoegd. Daarnaast bevat de siliconen gel ook nog vitamine E. Dit antioxidant versterkt het effect van de siliconen.

Bovendien heeft vitamine E ook nog een licht blekende werking op de huid, waardoor kleurverschillen verminderen. Ook beschermt vitamine E tegen huidveroudering en houdt het de huid soepel. De littekengel voelt niet vet aan, plakt niet en droogt snel op.

Toevallig heb ik ooit een smeeronderzoekje met deze siliconengel op mijn zusje haar litteken gedaan. En dit resultaat was echt heel  mooi. Onderaan deze blog heb ik deze foto's gezet!

Ook de transparante siliconengel van Fagron is dus een goede optie als je op zoek bent naar de beste littekencreme van dit moment!

beste littekencreme

3. La Roche Posay Cicaplast gel

Een product dat ook zeker niet mag ontbreken in deze Beste littekencrème Top 5 is de La Roche Posay Cicaplast B5 gel. Net als de producten hierboven bestaat ook dit product voornamelijk uit siliconen. De gel bevat zelfs maar liefst vijf verschillende siliconen.

Een ander groot pluspunt aan deze gel zijn de vele antioxidanten die zijn toegevoegd. Zo bevat de Cicaplast B5 gel onder andere 5% panthenol. Ook wel vitamine B5 genoemd. Het hydrateert, remt ontstekingen, beschermt de huid én stimuleert het wondgenezingsproces.

Dit effect wordt versterkt door de toevoeging van zink gluconate, madecassoside en copper gluconat. Stuk voor stuk ingrediënten met huidherstellende en antioxiderende eigenschappen. Ze vergroten niet alleen de kans op een mooier huidherstel, maar ook op een egalere kleur van de nieuwe huid.

Ook de La Roche Posay cicaplast gel is dus weer een hele goede optie als je op zoek bent naar de beste littekencreme!

litteken gel

4. Avène Cicalflate+ litteken crème

Een andere goede littencrème is deze Avène Cicaflate littekengel. Net als de overige littekencrèmes uit dit lijstje bevat ook dit product een aantal siliconen. Er zijn drie verschillende soorten siliconen toegevoegd die een beschermlaag over het litteken leggen.

Hierdoor vermindert het vochtverlies, waardoor de kans op een mooie genezing van het litteken groter is. Bovendien zorgen de siliconen ook voor het verlichten van pijn, jeuk, een strak gevoel en een droge huid.

Dit hydraterende effect wordt versterkt door de toevoeging van de volgende hydraterende ingrediënten: hyaluronzuur, glycerine en arganine. Met name dit laatste ingrediënt zie je graag terugkomen in de ingrediëntenlijst van een littekencrème.

Arginine is een eiwit dat als één van de belangrijkste bouwstenen van ons haarkeratine en huidcollageen wordt gezien. Het bindt met water, waardoor het vochtgehalte stijgt. Maar zorgt er ook voor dat het wondgenezingsproces versneld.

Dit maakt de Avène Cicaflate ook weer een goede optie als je op zoek bent naar de beste littekencrème voor littekens op het gezicht of lichaam!

beste littekencreme

5. Bapscarcare littekencrème

Het laatste product uit mijn Beste littekencrème Top 5 is deze Bapscarcare siliconengel. De gel bestaat uit twee ingrediënten, namelijk: polysiloxanes en vitamine E.

Polysiloxanes is een andere benaming voor siliconen en zoals je inmiddels weet, zijn siliconen naar mijn mening onmisbaar in een goede littekencrème. Zonder siliconen is de kans namelijk groot dat er teveel water uit de huid verdampt, waardoor het wondgenezingsproces niet mooi zal verlopen.

De toevoeging van vitamine E zorgt ervoor dat het litteken beter beschermd is tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Invloeden die het litteken negatief kunnen beïnvloeden. Denk aan: uv straling, waardoor het litteken kan verkleuren. Wat zo eigenlijk weer nieuwe littekens veroorzaakt.

Bovendien stimuleert vitamine E de collageen,- en elastine aanmaak. Ook dit heeft een positief effect op het litteken. Het enige nadeel aan de Bapscarecare littekengel is wel dat het wat prijziger is.

beste littekencreme

Waarom geen Alhydran littekencrème in deze lijst?

De Alhydran littekencrème is ontzettend populair in huidklinieken. Het wordt gezien als een medische littekencrème dat de huid goed gehydrateerd houdt na een huidbehandeling. Toch staat het product niet in mijn Beste littekencrème top 5.

Dit komt, omdat het wat mij betreft niet echt een littekencrème is, maar meer een goede hydraterende crème. De Alhydran littekencrème bevat bijvoorbeeld maar weinig antioxidanten en geen siliconen. Iets wat ik persoonlijk wel graag in de ingrediëntenlijst van een littekencrème terug zie komen.

Om die reden zou ik het litteken de eerste acht tot twaalf weken, na sluiting van de wond, insmeren met een goede litteken crème op basis van siliconen. Bijvoorbeeld één van de producten uit mijn Beste littekencrème Top 5 hierboven. En hierna kun je overgaan met het smeren van een hydraterende crème. Bijvoorbeeld:

littekencreme

Hoe littekencrème gebruiken?

Is er nog een open wondje zichtbaar? Smeer dan bij voorkeur eerst gewoon een beetje vaseline op de wond tot dat deze gesloten is. En dan past je littekencrème of gel met siliconen. Na een operatie is het verstandig om pas te smeren als de hechtingen verwijderd zijn. Je kunt de littekencrème op je lichaam of gezicht aanbrengen.

  • Stap 1. Smeer vaseline of cetomacrogol zalf tot dat de wond gesloten is
  • Stap 2. Smeer hierna ongeveer twee tot drie maanden een littekencrème met siliconen
  • Stap 3. Smeer na deze twee tot drie maanden bij voorkeur nog een goede crème of zalf om het litteken te hydrateren

beste littekencreme

Welke litteken crèmes liever niet?

Naast mijn Beste littekencrème top 5 hierboven, zijn er ook littekencrèmes die ik niet zou smeren. Ze bevatten irriterende (natuurlijke) ingrediënten. Of gewoonweg niet genoeg werkzame stoffen die een intensieve verzorging kunnen bieden aan het litteken, om zo de huid zacht en soepel te houden.

beste littekencreme

Littekens door een beschadigde huid

Iedereen heeft er denk ik wel eens mee te maken gehad, of nog steeds last van: littekens. Maar hoe ontstaan littekens precies? En waarom ziet het litteken er bij de ene persoon anders uit dan bij de ander?

Dit heeft met verschillende factoren te maken. Een litteken ontstaat altijd na een beschadiging van de huid. Bijvoorbeeld na een snijwond, schaafwond of chirurgische ingreep. Je huid gaat meteen aan de slag om deze beschadiging te herstellen.

Bloeden stoppen en korst vormen

Dit doet je lichaam eerst door het bloeden te stoppen en vervolgens door ervoor te zorgen dat er een korst op de wond vormt. Je lichaam vervoert hierna automatisch allerlei witte bloedcellen naar de beschadigde huid om er zo voor te zorgen dat de huid minder vatbaar is voor infecties.

Collageen toename

Ook stuurt je lichaam zogeheten fibroblasten naar de beschadiging toe. Deze fibroblasten zijn verantwoordelijk voor de vorming van collageen en zo voor nieuwe huid. Collageen vezels treden vervolgens over het wondje heen, waardoor er nieuwe huid vormt en de wond dicht wordt gemaakt.

Verstoorde genezingsproces

Als dit proces verstoord raakt of niet loopt zoals dit zou moeten kunnen er littekens ontstaan. Helaas is nieuwe (litteken) huid niet meteen zo mooi en flexibel als de huid eromheen. Bovendien voelt het vaak pijnlijk aan.

Als de genezing niet goed verloopt kunnen er verschillende soorten littekens ontstaan, waaronder: gehyperpigmenteerde littekens, atrofische littekens (acne littekens), hypertrofische littekens en keloïd littekens.

littekencreme

Waar moet de beste littekencrème aan voldoen?

Er worden enorm veel littekencrèmes aangeboden en ieder merk beweert dat zij de beste littekencrème hebben. Logisch, maar het maakt de zoektocht naar een fijn littekencrème er niet makkelijker op.

Wel zijn er een aantal dingen waar je zelf op kunt letten bij de aanschaf van een litteken crème. De beste littekencrème moet wat mij betreft in ieder geval aan onderstaande punten voldoen:

1. Goed hydraterend vermogen

Allereerst, is het belangrijk dat een litteken crème in ieder geval een goede hydraterende crème of gel is. Bij een litteken of wondje is namelijk sprake van een huid beschadiging. Het vermogen van de huid om vocht vast te houden is hierdoor verminderd.

Water treedt veel makkelijker uit de huid en schadelijke stoffen kunnen weer makkelijker de huid binnendringen. Een goede litteken crème ondersteunt het vochtgehalte in de huid en biedt langdurige hydratatie.

Hierin lijken siliconen klinisch bewezen effectief. Deze siliconen houden de huid dicht, waardoor water beter in de huid blijft zitten en de kans op normale littekens of een normaal genezingsproces groter is.

beste littekencreme

2. Goed herstellend vermogen

Zowel het hydraterend vermogen van de huid als het herstellend vermogen is bij littekens sterk verminderd. Hierdoor is het belangrijk dat je voor een hydraterende crème kiest dat ook ingrediënten bevat die de huid versnelt herstellen.

De beste littekencrème bevat daarom, naast siliconen, ook nog andere werkzame ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan vitamines of plantaardige oliën. Beide stoffen vallen onder de categorie 'antioxidanten'. Ze hebben een beschermend en licht blekend effect op de huid. De gel of crème vermindert op die manier ook kleurverschillen in de huid. Bovendien wordt het littekenweefsel soepel gehouden.

Wel is het goed om te weten dat dit soort antioxidanten niet in potjes overleven. Het is belangrijk dat de litteken crème of gel daarom in een luchtdichte verpakking zit. Hieronder zie je een foto hoe het niet moet.

beste littekencreme

3. Vrij van schadelijke stoffen

Naast de toevoeging van goede stoffen, is de beste littekencrème wat mij betreft ook helemaal vrij van irriterende ingrediënten. Zo zou ik altijd gaan voor een littekencrème met een zachte formule dat vrij is van: parfum, geurstoffen, geparfumeerde natuurlijke voedingstoffen en uitdrogende alcohol.

Deze stoffen irriteren het litteken en kunnen het genezingsproces zo in weg zitten. Bovendien is het niet fijn om dit soort geurstoffen op een open wondje te smeren. De term 'Dermatologisch getest' op een product zegt trouwens ook niet meteen dat het product vrij is van dit soort stoffen. Dermatologisch getest zegt namelijk niets over de uitslag van de test..

Alle producten uit mijn Beste littekencrème Top 5 hierboven zijn vrij van schadelijke stoffen!

beste littekencreme

Werkt een litteken crème op bestaande littekens?

Een kwalitatieve littekencrème ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en vocht vasthoudende vermogen, waardoor het litteken zichtbaar vermindert en eventuele pijn vermindert. Je kunt een litteken crème op wondjes, bestaande littekens en oudere littekens gebruiken. Bij alle drie de vormen van beschadiging is het namelijk belangrijk om het vochtbalans van de huid te herstellen.

Wel is het belangrijk om te weten dat een litteken crème niet veel effect meer gaat hebben op een bestaand litteken ouder dan anderhalf jaar. Het litteken is dan al uitgerijpt, waardoor je helaas niet veel meer aan het litteken kan veranderen.

Verder is het resultaat van een goede littekencrème natuurlijk ook nog van andere factoren afhankelijk. Zo speelt het type litteken ook een rol, maar ook de locatie, ernst en persoonlijke factoren als huidskleur en leeftijd.

beste littekencreme

Hoe werkt een litteken crème?

De juiste littekencrème werkt eigenlijk op verschillende manieren. Allereerst, zorgt een goede littekencrème ervoor dat bovenste huidlaag tijdelijk wordt afgesloten. Het vormt als het waren een onzichtbaar laagje over de huid. Hierdoor wordt het vocht beter in de huid vastgehouden, waardoor het wondje mooier kan genezen en de kans op volledig huidherstel of een normaal litteken vergroot.

Daarnaast bevatten veel littekencrèmes ook nog hydraterende en beschermende ingrediënten, waardoor de huid soepel en zacht blijft. Denk aan: glycerine, plantaardige ingrediënten, vitamine E, zoethoutwortel, magnesium sulfate, kamille extract en haver. Met name antioxidanten hebben ook invloed op de uiteindelijke kleur van het litteken.

Tip: als je de littekencrème opsmeert, kun je het litteken masseren. Op die manier maak je het littekenweefsel soepel en zacht.

@littekencreme

Litteken behandelen

Een goede littekencrème ondersteunt het herstellend vermogen van de huidbeschadiging, vergroot de kans op een mooi genezingsproces en zorgt dat de huid versoepelt. Toch moet je geen wonderen verwachten van een littekencrème. Iedereen reageert er tenslotte anders op en het uiteindelijke resultaat hangt sterk af van het soort litteken.

Mocht je het resultaat van jouw littekencrème of gel niet mooi vinden, kun je altijd overwegen om het litteken te laten behandelen door een huidtherapeut. Een effectieve behandelmethode voor littekens is lasertherapie. Tijdens de behandeling maakt de laserstraal kleine gaatjes in de huid, waardoor je lichaam deze gaat opvullen met nieuwe huid.

Ook microneedling is een goede behandeloptie voor littekens, omdat de naaldjes ook weer kleine gaatjes maken. Die vervolgens worden opgevuld met nieuwe huid, waardoor je zeker een zichtbaar resultaat zult opmerken.

litteken behandelen

Verschil oude en nieuwe littekens

Het effect van een littekencrème hangt ook af van het soort litteken. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen nieuwe en bestaande littekens en de manier waarop ze reageren.

Nieuwe littekens

Een nieuw litteken herken je vooral aan de roodheid. Daarnaast kan een nieuw litteken pijnlijk aanvoelen, gezwollen zijn en zorgen voor een gespannen huid. Deze klachten worden steeds minder, waardoor het litteken ook steeds meer gaat lijken op de omliggende huid. Tenminste, als het niet om een afwijkend litteken gaat.

Oude littekens

Oude littekens daarentegen zien er juist bleker uit en zijn vaak minder opvallend dan nieuwe littekens. Ook zijn ze vaak minder soepel en zacht, waardoor de huidtextuur opvalt. Als het litteken ouder dan anderhalf jaar is, kan een littekencrème helaas weinig meer doen. Een behandeling bij een huidtherapeut of dermatoloog is dan een mooi alternatief om het litteken minder opvallend te maken.

beste littekencreme

Uiterlijk litteken

De zichtbaarheid van littekens hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de locatie van de beschadiging een rol, de diepte van de wond en natuurlijk grootte. Maar ook persoonlijke factoren als: huidskleur, genen en het hebben van een droge huid of vette huid hebben invloed.

Foto's resultaat beste littekencreme

Zoals ik hierboven ook al aangaf, heb ik een tijdje geleden een mini-smeeronderzoek gedaan op het litteken van mijn zusje. Hiervoor heeft zij drie maanden, twee keer per dag, de Fagron Nourisil siliconengel gesmeerd. Het resultaat zie je op de foto's hieronder!

Foto's litteken januari en februari

beste littekencreme

Foto's litteken maart en april

beste littekencreme

Bronnen

Hieronder vind je een aantal bronnen die ik gebruikt heb bij het schrijven van deze blog:

Misschien vind je dit ook interessant

Naast deze top 5 beste littekencrème heb ik ook van andere product categorieën een aantal favoriete lijstjes online gezet:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Michelle
Door

Michelle

op 26 Jun 2023

Werken deze crèmes ook voor striae? Ben op zoek naar een goeie crème voor mijn zwangerschaps striae

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 27 Jun 2023

Hi Michelle,Als de striae jonger dan één jaar zijn zou je het inderdaad met deze crèmes kunnen proberen. Striae zijn natuurlijk heel lastig 'weg te smeren'. Maar het blijven een soort littekens, dus het smeren van siliconen (de vijf crèmes hierboven) is zeker het proberen waard!

Nienke
Door

Nienke

op 16 May 2024

Wat vind je van de Etos Littekencrème?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 16 May 2024

Hi Nienke, ik zie vooral hydraterende stoffen terugkomen maar geen afdekkende stoffen die littekens juist nodig hebben. Daarom zou ik deze crème zelf niet zo snel kopen/adviseren!

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram