Beste gezichtsmasker 2024 (top 5)
11 januari 2024 
17 min. leestijd

Beste gezichtsmasker 2024 (top 5)

Ik ben niet super fan van gezichtsmaskers, omdat er vaak allerlei claims omheen hangen die niet waargemaakt kunnen worden. Zo zouden peel off maskers je poriën schoonmaken en klei maskers een vette huid herstellen. Maar veel maskers zijn niets meer dan een dikke crème. Kies daarom altijd voor een gezichtsmasker dat in ieder geval meer voordelen biedt dan je crème. Hieronder lees je mijn top 5 beste gezichtsmaskers!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Samenvatting beste gezichtsmasker mannen en vrouwen

Allereerst wil ik even zeggen dat je dus ook prima je eigen dagcrème als masker kunt gebruiken. Breng een dubbele hoeveelheid aan ten opzichte van normaal en dek de huid af met een beetje vaseline.

Geef je toch de voorkeur aan een gezichtsmasker? Ga dan het liefste voor een masker met veel actieve ingrediënten en laat het lekker lang intrekken. Geen tijd of zin om de hele blog te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van mijn Top 5 beste gezichtsmaskers!

beste gezichtsmasker

1. Paula's Choice Recovery gezichtsmasker

Een masker dat zeker een plek verdient in deze beste gezichtsmaskers top 5 is het Paula's Choice Skin Recovery Hydrating Treatment MaskEen hele mond vol, maar waar het om gaat is een hydraterend masker met een crème structuur. Het herstelt de huidhydratatie en vermindert zo ook roodheid en fijne lijntjes als gevolg van droogte.

Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, zie ik allerlei effectieve stoffen terugkomen die deze beloftes kunnen waarmaken. Zo bevat het gezichtsmasker een hoge concentratie butylene glycol en glycerine. Aangevuld met voedende oliën, alsl macadamianoot olie, borage olie, teunisbloemolie, olijfolie en arbikozenpitolie.

Deze oliën bevatten niet alleen vetzuren die het vochtgehalte in de huid herstellen, maar ook allerlei antioxidanten. Die ontstekingen remmen en de huid beschermen tegen huidverouderende processen. Dit effect wordt nog eens extra versterkt door de toevoeging van vitamine A, C en E.

Kortom, als je op zoek bent naar het beste gezichtsmasker voor de droge huid, is dit masker van Paula's Choice zeker het proberen waard. Extra tip: gebruik onder het masker eventueel een serum voor een extra hydratatie boost.

beste gezichtsmasker

2. Paula's Choice Clear gezichtsmasker

Ook het tweede masker uit deze Beste gezichtsmaskers top 5 is van Paula's Choice. Alleen dit keer gaat het niet om een gezichtsmasker voor de droge huid, maar om een gezichtsmasker voor de vette huid. Maar het masker is ook geschikt voor de gecombineerde huid of huid met onzuiverheden.

Het gaat namelijk om een masker dat bestaat uit verschillende soorten klei, waaronder: kaolien, bentoniet en groene illiet klei. Alle drie de kleisoorten hebben een absorberende werking op de huid, waardoor het je huid minder glimmend maakt na gebruik.

Daarnaast bevat het gezichtsmasker ook nog een aantal ingrediënten die de rode huid kalmeren en eventuele ontstekingen remmen. Voorbeelden van dit soort ingrediënten zijn: groene thee extract, appel extract, rode alg extract en bilberry extract. Deze extracten hebben bovendien ook nog een antioxiderende werking op de huid.

Kortom, als je op zoek bent naar de beste gezichtsmaskers voor de wat vettere huid, is het Paula's Choice Clear masker een goede optie om uit te proberen.

beste gezichtsmasker

3. Vichy Mineral 89 gezichtsmasker

Het Vichy Mineral 89 masker is eigenlijk geschikt voor vrijwel ieder huidtype. Ook de gecombineerde huid. Het masker bestaat namelijk voornamelijk uit glycerine en hyaluronzuur. Dit zijn twee hydraterende stoffen die het vochtgehalte in je huid herstellen, wat fijn is voor de wat drogere huid.

Tegelijkertijd gaat het om een gezichtsmasker met een frisse gel structuur dat zorgt voor een zachte huid. Iets waar de vette of gecombineerde ook baat bij heeft. Vooral omdat het ook een verfrissend effect geeft.

Het gezichtsmasker bestaat, anders dan de twee producten hierboven, uit twee aparte delen. Namelijk een vakje met daarin een doekje en een vakje met daarin een serum. De bedoeling is dat je het serum zelf naar het doekje drukt, zodat het doekje vochtig wordt.

Vervolgens kun je het doekje, gedrenkt in het serum, over je gezicht heen leggen. Als je het gezichtsmasker aanbrengt is het belangrijk om even te blijven zitten tot dat het gezichtsmasker een beetje is ingetrokken. Als je meteen gaat lopen of staan, kan het sheet masker namelijk gaan zakken.

Ik zou het vervolgens zo lang mogelijk laten intrekken, zodat je zoveel mogelijk uit de werkzame stoffen kunt halen. Als het Vichy masker is opgedroogd, kun je het er gewoon afhalen. Het zit niet stevig vast, dus je beschadigt je huid er ook niet mee! Het gezichtsmasker geeft een gezonde natuurlijke glow en maakt je huid lekker zacht. Helaas is dit effect natuurlijk wel tijdelijk.

beste gezichtsmaskers

4. Cosrx Ultimate Nourishing Rice mask

Ook het Nourishing Rice Mask van het Koreaanse merk Cosrx mag zeker niet ontbreken in deze top 5. Met name als je een wat gevoeligere huid hebt, is dit een fijn masker om uit te proberen. Het maskertje bestaat namelijk voor een groot deel uit rijst zemelen.

Rijstzemelen worden met name aan cosmetica toegevoegd om de huid te voeden en te verzachten. Maar ook vanwege de ontstekingsremmende en beschermende eigenschappen. Rijstzemelen zitten namelijk vol met antioxidanten, waaronder vitamine E, ferulinezuur en oryzanol.

Daarnaast bevatten rijstzemelen ook polysachariden en omega-3-vetzuren. Deze stoffen verbeteren de huidhydratatie, waardoor het masker ook heel fijn is voor de droge huid. Verder bevatten rijstzemelen ook nog verschillende micronutriënten, zoals calcium, selenium, fosfor, ijzer en zink.

Maar hier blijft het niet bij. Het Cosrx masker bevat ook een hoge concentratie niacinamide. Dit antioxidant heeft enorm veel positieve eigenschappen op de huid: het hydrateert, kalmeert, remt ontstekingen, verheldert pigment, reguleert de talgproductie en beschermt tegen vroegtijdige veroudering. Kortom, een maskertje met enorm veel voordelen voor je huid en vrijwel geschikt voor ieder huidtype!

beste gezichtsmasker

5. Natural Heroes groene klei masker

Het laatste product uit mijn beste gezichtsmaskers top 5 is dit groene klei poeder van Natural Heroes. In tegenstelling tot de drie maskers hierboven gaat het hierbij niet om een kant en klaar product, maar om een masker dat je nog zelf moet maken.

Althans, je hoeft er alleen wat water bij te doen. Doe dit bij voorkeur altijd in een glazen of plastic kom. Een metalen kom kan namelijk een negatief effect hebben op de werkzame mineralen in het klei.

Het masker zorgt er met name voor dat overtollig talg, dat op het huidoppervlakte ligt, wordt geabsorbeerd. Hierdoor zal je huid er minder glimmend uit komen te zien. Ook hebben een aantal studies aangetoond dat dit Franse groene klei mogelijk ontstekingen kan remmen en een helende werking heeft. Dit maakt het ook een geschikte optie voor de vette en gevoelige huid.

Volgens de verpakking is het de bedoeling dat je het gezichtsmasker tien minuten laat zitten. Persoonlijk zou ik kijken wanneer de klei van kleur verandert en het er dan halen. Het liefste voordat het is uitgehard. Op die manier voorkom je namelijk dat jouw huid uitdroogt.

Kortom, als je op zoek bent naar de beste gezichtsmaskers voor de vette huid, is dit klei masker van Natural Heroes ook zeker het proberen waard.

beste gezichtsmasker

Wat is een gezichtsmasker?

Een gezichtsmasker is een specifiek huidverzorgingsproduct dat wordt gebruikt om de gezichtshuid een oppepper te geven. Je brengt het masker aan op je gezicht en laat het vervolgens een tijdje zitten. Meestal totdat het masker is opgedroogd of wanneer de aanbevolen inwerktijd is verstreken.

Verschillende gezichtsmasker voordelen

Je hebt hierin enorm veel verschillende gezichtsmaskers. Ze verschillen met name in formule, gebruikswijze, inwerktijd, aanbevolen huidtype en doel. Het soort gezichtsmasker dat je het beste kunt kiezen, hangt met name af van jouw huidtype en jouw huid behoefte. Stel je zelf de vraag: waarom wil ik een gezichtsmasker gebruiken?

Het doel van een gezichtsmasker kan bijvoorbeeld zijn: een mooie stralende huid creëren, de huid soepel maken, een doffe huid verminderen, een vermoeide huid verminderen, de gezonde huid verzorgen, een gelijkmatige teint bewerkstelligen etc.

Veel van deze beloftes moeten we (helaas) wel met een korreltje zout nemen. De kans is groot dat het gezichtsmasker de huid verzorgt, maar het kan geen wonderen verrichten of huidziektes op lange termijn verminderen.

Gezichtsmasker nadelen

Er zijn helaas ook genoeg gezichtsmasker die irriterende stoffen bevatten. Deze stoffen zorgen voor zwelling van de huid, een tintelende huid en een roze kleur. Hierdoor lijkt het vaak alsof het masker haar werk heeft gedaan. Je ziet er tenslotte lekker ´plumpy´ uit.

In werkelijkheid zijn deze huidveranderingen puur tekenen van een ontstekingsreactie. Dat is ontstaan door de blootstelling aan deze irriterende ingrediënten.  Ze zorgen op korte termijn dus even voor een gladde (door zwelling) huid met een gezonde roze gloed (door verhoogde bloedstroom). Maar op lange termijn voor huidveroudering en andere huidklachten.

beste gezichtsmaskers

Soorten gezichtsmaskers

Er worden enorm veel verschillende gezichtsmaskers aangeboden. Toch zou ik zelf maar een klein deel van deze maskers gebruiken. Veel maskers zijn namelijk niets meer dan een dikke gezichtscrème. Hierover vertel ik er meer over!

1. Peel-off masker

Een peel off masker is naar mijn mening één van de slechtste maskers die je kunt gebruiken... Regelmatig zie ik video's voorbij komen van mensen die een gezichtsmasker van hun gezicht aftrekken met daarbij het nodige geluid. Dit geeft eigenlijk al aan hoe agressief deze maskers zijn...

Het idee achter deze maskers is dat het allerlei vuil, verstopte poriën, mee-eters en overtollig vet zou verwijderen. In werkelijkheid trek je vooral veel gezonde cellen mee en beschadig je de huid onnodig.

Het is zelfs zo dat peel off maskers vaak lijm bevatten om er zo voor te zorgen dat er van alles mee komt, wanneer we het masker van ons gezicht trekken. Niet echt huidvriendelijk dus! Pimple patches daarentegen ben ik wel voorstsander van!

Beste gezichtsmasker

2. Kleimaskers

Klein maskers bevatten, zoals de naam al zegt, klei als hoofdingrediënt. Ze worden met name geadviseerd aan de wat vette en/of onzuivere huid, omdat ze de huid zouden reinigen en overtollig talg zouden absorberen.

Voor een deel ben ik het hier zeker mee eens. Er zijn kleimaskers die zeker uitkomst kunnen bieden voor de wat vettige huid. Maar er zijn ook klei maskers (veel meer zelfs) die je beter kunt overslaan. Bovendien kunnen de maskers geen mee-eters of onzuiverheden verminderen. Wat ze wel kunnen doen is oppervlakkig talg absorberen en de huid zo wat minder glimmend maken.

Ga het liefste voor een zuiver kleimaskers, dus kleipoeders die je zelf nog moet mengen met water. Hierin zijn bentoniet klei en kaolien klei goede opties om uit te proberen. Doe het klei poeder in een plastic of glazen bak en meng het met de juiste hoeveelheid water.

Het water creëert een negatieve lading, waardoor de mineralen in het klei hun werk kunnen doen. Voornamelijk overtollig talg absorberen. Verwijder het masker weer als je ziet dat de kleur van het masker lichter wordt. Dit betekent namelijk dat het kleimasker uithardt en je wilt het liever verwijderen voordat het hele masker hard is geworden. Voorbeelden zijn:

Beste gezichtsmasker

3. Hydraterende maskers

Zoals ik hierboven ook al aangaf, zijn sommige gezichtsmasker niet meer dan een dikke gezichtscrème. Veel hydraterende maskers zijn hier een goed voorbeeld van. Het gaat doorgaans om een zalf of crème masker met daarin hydraterende stoffen, als: hyaluronzuur, glycerine of ceramiden.

Een hydraterend of voedend masker verdeel je, net als je crème over je gezicht. Alleen laat je het niet de hele dag of nacht zitten, maar vaak een kwartier tot halfuur. Hierna spoel je het weer van de huid. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit daarom ook weinig zal doen.

Helemaal als je het vergelijkt met een gezichtscrème. Die je vaak tien tot twaalf uur laat zitten. Om die reden zou ik niet teveel van een hydraterend masker verwachten.

Tenzij het masker qua ingrediënten meer voordelen voor je huid kan bieden dan je gezichtscrème doet. Bijvoorbeeld, omdat er gebruik is gemaakt van veel actieve ingrediënten. Die zijn er namelijk ook! Voorbeelden van goede gezichtsmaskers zijn:

beste gezichtsmasker

4. Sheet mask

Een sheet mask is eigenlijk een goed alternatief op de hydraterende maskers. Een sheet masker hydrateert namelijk ook, maar dan vaak wat effectiever. Sheet maskers sluiten de huid namelijk tijdelijk af.

Het gaat hierbij om een soort doekje dat, als het goed is, gedrenkt is in een serum. Vaak gaat het om hyaluronzuur, aloë vera of glycerine met een slijmerige structuur. Maar het sheet mask kan ook vitamine C of andere antioxidanten bevatten.

Het idee achter het sheet mask is dat je het doekje op je gezicht legt en dit een tijdje zo laat zitten, zodat de stoffen goed in jouw huid kunnen dringen. Het voordeel aan een sheet mask is dat het je huid tijdelijk afsluit. Hierdoor kunnen stoffen uit het masker effectiever de huid indringen en profiteer je dus wel van het de voordelen van het masker.

Een goed optie voor de droge huid dus! Maar ook zeker de wat oudere huid of onzuivere huid heeft baad aan een sheet mask. Dit hangt namelijk vooral af van de gebruikte ingrediënten waar het doekje in is gedrenkt. Een goed voorbeeld is:

Beste gezichtsmasker

5. Exfoliërend masker

Exfoliërende maskers bevatten doorgaans kleine scrub deeltjes om de huid zachter te maken. Toch zou niet zo snel voor deze maskers kiezen. De scrub deeltjes zijn te agressief en maken je huid stuk. Op die manier maak je je huid op korte termijn zacht, maar de kans is groot dat het op lange termijn zal het zorgen voor andere huidklachten.

In sommige gevallen bevatten de maskers zuren. Dit is beter, omdat ze een diep reinigende werking op de huid hebben. Het is hierbij alleen wel even opletten dat er geen irriterende ingrediënten aan het gezichtsmasker zijn toegevoegd, die het positieve effect van de zuren compenseren. Je herkent ze vaak aan de frisse geur die het gezichtsmasker geeft.

beste gezichtsmaskers

Beste gezichtsmaskers per huidtype

Iedere huid heeft behoefte aan andere soorten cosmetica producten. Zo hebben sommige mensen baat bij het gebruik van een toner, terwijl anderen hier juist een trekkerig gevoel van krijgen. Dit geldt ook voor gezichtsmaskers.

Merken spelen hier slim op in door de gezichtsmaskers specifiek te richten op bepaalde huidklachten. Denk bijvoorbeeld aan een gezichtsmasker tegen puistjes, gezichtsmasker tegen verstopte poriën of een goed gezichtsmasker voor de droge huid.

Toch zou ik er niet meteen vanuit gaan dat deze claims kloppen. Uiteindelijk draait het namelijk om de gebruikte ingrediënten. En dat deze matchen met jouw huidtype natuurlijk!

Beste gezichtsmasker vette huid

Merken hebben de neiging om veel absorberende of uitdrogende stoffen in gezichtsmasker voor de vette huid te stoppen. Op korte termijn lijkt dit inderdaad te werken, maar op lange termijn zal het je huid alleen maar vetter maken. Je huid gaat de uitdroging namelijk compenseren door de talgproductie te verhogen. Het gevolg? Een vette huid en meer onzuiverheden.

Ook gel maskers worden vaak aan de vette huid geadviseerd, omdat ze een fris gevoel geven. Een verzorgend masker met hyaluronzuur bijvoorbeeld voelt vaak prettig aan, maar dit is puur het gevoel wat het masker op korte termijn geeft. Het zal verder weinig doen voor een vettig huid.

Een goed gezichtsmasker voor de vette huid is wat mij betreft daarom een gezichtsmasker dat overtollig, oppervlakkig, talg absorbeert. Een maakt klei maskers wat mij betreft de beste gezichtsmaskers voor de vette huid.

beste gezichtsmasker vette huid

Beste gezichtsmasker droge huid

Als je op zoek bent naar de beste gezichtsmaskers voor de droge huid, zou ik voor een masker met heel veel actieve stoffen gaan en deze de hele nacht laten intrekken. Of voor een masker dat de huid tijdelijk afsluit. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoffen uit het masker beter de huid in kunnen dringen.

Wat je trouwens ook kunt doen is gewoon je dagcrème opsmeren en hierover heen een beetje vaseline aanbrengen. Op die manier sluit je de huid ook tijdelijk af, waardoor de werkzame ingrediënten uit je crème meer effect zullen hebben.

Bovendien zorgt het tijdelijk afsluiten van de huid er ook voor dat water minder gemakkelijk uit je huid verdampt. Een nachtje vaseline op de huid doet daarom vaak wonderen voor de droge huid!

Beste gezichtsmasker tegen puistjes

Als je op zoek bent naar het beste gezichtsmasker tegen puistjes, zou ik eigenlijk niet zo zeer naar gezichtsmaskers kijken, maar naar een exfoliant. Een goed masker zal namelijk weinig voor een onzuivere huid kunnen betekenen en een exfoliant wél.

Kies het liefste voor een exfoliant met salicylzuur. Dit zuurtje is namelijk vetoplosbaar en heeft daarom de eigenschap om je poriën binnen te dringen en hier eventuele verstoppingen op te lossen. Bovendien werkt salicylzuur ontstekingsremmend én lost het overtollig talg op. Voorbeelden van goede exfolianten zijn:

beste gezichtsmasker tegen puistjes

Beste gezichtsmasker dode huidcellen

Als je het internet mag geloven is een peel off masker het beste gezichtsmasker om dode huidcellen te verwijderen. Hier ben ik zelf alleen niet helemaal mee eens. Het klopt inderdaad dat een peel off masker van alles van je huid trekt. Maar dit zijn niet alleen je dode huidcellen. Ook gezonde huidcellen worden op die manier meegetrokken.

Dit zorgt niet alleen voor een stralende huid, maar ook voor een kapotte huid. Kies daarom, net als bij een vette huid, liever voor een exfoliant in plaats van een masker. In plaats van salicylzuur kun je hierbij beter voor een exfoliant met glycolzuur gaan. Glycolzuur is namelijk wateroplosbaar en werkt zo met name in op je bovenste huidlaag.

Hier zorgt het ervoor dat dode cellen van de huid sneller afschilveren en zo plaats maken voor nieuwe cellen. Het gevolg hiervan is dat je een meer egale huid krijgt. Maar ook een zachte en meer stralende huid. Dit maakt het ook een geschikte optie voor de wat rijpere huid. Een goed voorbeeld is dit glycolzuur exfoliant van Paula's Choice.

beste gezichtsmasker dode huidcellen

Beste gezichtsmasker oudere huid

Voor de wat oudere huid zou ik kiezen voor een hydraterend masker in de vorm van een sheet masker. Een masker breng je natuurlijk tijdelijk aan en kan daarom ook geen wonderen verrichten. Wel kan een masker de huid hydrateren en zo fijne lijntjes, als gevolg van droogte, verminderen. Bovendien zorgen de hydraterende stoffen (tijdelijk) voor een meer stralende huid.

Beste gezichtsmasker anti-aging

De beste gezichtsmaskers bij anti aging bestaan eigenlijk niet. Althans, als je iedere dag met een gezichtsmasker op naar buiten zou gaan, wordt je huid wel veel minder blootgesteld aan zonlicht. En kun je het wat dat betreft zeker zien als hét gezichtsmasker tegen huidveroudering. Maar dit doet natuurlijk niemand.

Bij anti aging gezichtsmaskers gaat het doorgaans om gezichtsmaskers met vitamines, als vitamine C en E. Die je huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze ingrediënten zijn zeker effectief, maar niet als je ze maar eventjes op je huid aanbrengt en vervolgens weer afspoelt.

Dan kun je veel beter een serum of dagcrème met antioxidanten smeren. Bekijk hier mijn Top 6 beste anti-age crèmes. Of hier mijn Top 10 beste serums

beste gezichtsmasker anti aging

Beste natuurlijke gezichtsmasker

Als je op zoek bent naar het beste gezichtsmasker van natuurlijke oorsprong zou ik het maskertje lekker zelf maken! Natuurlijker dan dat krijg je het namelijk niet. Bovendien weet je dan ook precies wat er in het masker zit (en wat niet), waardoor de kans op overgevoeligheidsreacties ook kleiner is.

Een leuk recept om je eigen gezichtsmasker te maken met natuurlijke ingrediënten is bijvoorbeeld een havermout masker. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een twee eetlepels havermeel, één eetlepel twee eetlepel olie en één theelepel honing. Meng deze ingrediënten vervolgens door elkaar en laat het een tijdje op je huid intrekken.

Dit masker is gezicht voor ieder huidtype, maar in het specifiek de rode en geïrriteerde huid. In deze blog geef ik voorbeelden van meer recepten. Om zelf een natuurlijk gezichtsmasker te maken: Gezichtsmasker maken.

Beste gezichtsmasker

Waarop letten gezichtsmasker aanbrengen?

Zorg er in ieder geval voor dat je huid goed schoon is. Haal je make up er dus goed af en reinig je huid hierna nog even na met een milde gezichtsreiniger. Hierna breng je een gezichtsmasker aan dat goed bij jouw huidtype past. Laat dit gezichtsmasker het liefste zo lang mogelijk zitten, zodat je ook zo lang mogelijk van de voordelen profiteert.

Met uitzondering van klei maskers. Deze kun je beter niet zo lang op de huid laten zitten, omdat ze absorberend werken en de huid op die manier ook kunnen uitdrogen. Haal een klei masker er bij voorkeur af voordat het helemaal is uitgehard.

Wat is het beste hydraterende gezichtsmasker?

Het beste hydraterende gezichtsmasker is wat mij betreft het eerste gezichtsmasker uit deze top 5: het Paula's Choice Skin Recovery masker. Met name vanwege de vele verzorgende oliën die het masker bevat.

Daarnaast ben ik nog steeds van mening dat een effectieve nachtcrème in combinatie met een laagje vaseline ook prima door kan als beste hydraterende gezichtsmasker. Met name in de koude wintermaanden kan dit veel voor je huid betekenen.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast mijn Top 5 beste gezichtsmaskers, heb ik van meer producten een lijst gemaakt met daarin mijn favorieten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram