Vette huid: een glimmende huid
04 februari 2022 
8 min. leestijd

Vette huid: een glimmende huid

Vind je dat je huid vettig aanvoelt? En heb je snel last van een glimmend gezicht? Dan heb je waarschijnlijk een wat vetter huidtype. Helemaal niets ergs aan natuurlijk. Maar soms kan het wel vervelend zijn. Je huid voelt, met name op de T-zone, vaak plakkerig aan, je make-up blijft niet goed zitten en je krijgt sneller last van onzuiverheden. Een vet huidtype kan door verschillende factoren ontstaan. In deze blog leg ik je meer uit over: oorzaak vette huid, behandeling vette huid én de beste 'anti vette huid' producten!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor de normale tot vette huid.


Wat is een vette huid?

Een vette huid is een specifiek huidtype, waarbij de huid relatief veel talg aanmaakt. En dus ook relatief vet is. Hierdoor voelt de huid ook plakkerig aan en gaat je gezicht glimmen. Vaak maken we onderscheid tussen een droge of vette huid, maar meestal is er sprake van beide. En dus een gecombineerd huidtype.

Bepaalde plekken voelen vet aan, meestal de T-zone. En andere plekken juist weer droog, zoals de wangen en huid rondom je mond. Belangrijk is om ook je huidverzorgingsproducten hierop af te stemmen.

Hoe ziet een vette huid eruit?

Een vet huidtype herken je vooral aan het glimmen van de huid. Alsof er een soort vettig laagje overheen ligt. Wat natuurlijk ook zo is, want op deze plekken van de huid is de talg laag dikker. Het glimmen van de huid is ook meteen waar de meeste mensen zich aan storen. Constant een glimmend voorhoofd hebben, waardoor het voelt alsof er vuil op de huid ligt.

Wat je bij een vette huid ook vaak ziet, zijn grote en grove poriën. In je poriën zit talg. Dit is normaal. Maar als te talgproductie te hoog is, en het talg in de porie ophoopt, rekt de porie uit. En het vervelende aan poriën is, dat het geen spiertjes zijn die weer terug rekken. Als de porie eenmaal uitgerekt is, blijft deze helaas ook uitgerekt. Waardoor je poriën groter en grover worden.

Het klinkt alsof een vet huidtype alleen maar nadelen heeft, maar dat is niet zo! Talg beschermt je onderliggende huidlagen en heeft dus wel degelijk een positieve functie. Daarnaast is er nog een groot voordeel aan het hebben van een wat vetter huidtype. Over het algemeen ontstaan er in een vet huidtype namelijk minder snel rimpels dan in een droge huid. Dit komt, omdat een vette huid dikker is. En omdat er in een vette huid minder snel droogte lijntjes ontstaan.

vette huid gezicht

Vette huid voorhoofd

Vooral het voorhoofd is vaak vetter in vergelijking tot andere plekken van de huid. Dit komt, omdat de talgproductie hier hoger is. Net als de talgproductie op je neus en kin. Je noemt deze plekken samen ook wel de T-zone. Het voelt vaak vetter aan dan je wangen en de huid rondom je mond. Ook is de huid op deze T-zone dikker. Dit komt, omdat meer talg zich op deze plekken ophoopt. Waardoor je huid sneller verhoornd en zo dikker wordt.

Hoe herken je een vette huid?

Hierboven heb je al kunnen lezen dat een vette huid vaak glimt, wat dikker is en vooral op de T-zone vet aanvoelt. Dit zijn vooral uiterlijke kenmerken. Maar er zijn meer kenmerken, waaraan je een vette huid kunt herkennen. Hieronder heb ik alle symptomen op een rijtje gezet:

 • Glimmend gezicht
 • Gezicht voelt plakkerig aan
 • Grove poriën
 • Onzuiverheden zijn beter zichtbaar
 • Snel last van mee-eters
 • Na het reinigen het gevoel dat je huid niet schoon is
 • Geen trekkerig of droog gevoel na het douchen
 • Foundation blijft niet goed zitten
 • Zonnebrand glimt op je huid

vette huid gezicht

Oorzaak vette huid

De grootste oorzaak van een vet huidtype is een verhoogde talgproductie. Ik zal je niet belasten met een heel verhaal over talg en de productie hiervan. Maar waar het op neer komt is dat talg een vetachtig huidsmeer is. Wat geproduceerd wordt door je talgklieren. Het talg zorgt er onder andere voor dat je huid beter beschermt is tegen uitdroging en infecties. Het heeft dus een beschermende functie.

Maar als deze talgproductie te hoog is, kunnen er huid 'afwijkingen' ontstaan. Waaronder: acne, grove poriën en dus een vet huidtype. Maar hoezo heeft de één wel een verhoogde talgproductie en dus een vette huid. En de ander niet? Dat kan door verschillende factoren komen. Hieronder leg ik je de meest voorkomende uit.

Verkeerde huidproducten

Geloof het of niet, maar veel cosmetica producten voor de vette huid, maken je huid alleen maar vetter. Krom hé? Cosmetica merken voegen namelijk allerlei uitdrogende stoffen aan deze producten toe, zodat de consument denkt: hé het werkt. En het klopt inderdaad dat je huid hierna even minder vet aanvoelt. De producten hebben je huid tenslotte uitgedroogd.

Maar deze uitdroging zorgt op lange termijn juist voor een vet huidtype. Je huid gaat namelijk op deze uitdroging reageren. Door meer talg aan te maken. En meer talg betekent meer onzuiverheden en een vettere huid.

Wat ook veel aan deze producten wordt toegevoegd, zijn ingrediënten die een verfrissend effect geven. Heel slim natuurlijk. Want mensen met een wat vettere huid, vinden vaak dat hun huid niet fris aanvoelt na het reinigen. Dus dan maar verfrissende (lees irriterende) stoffen aan de producten toevoegen.

Het erge aan deze stoffen is dat dit verfrissende effect puur ontstaat door huidirritaties. Die de stoffen veroorzaken. De huidirritatie geeft een tintelend effect, waardoor je huid verfrissend aanvoelt. Maar dit is dus absoluut geen goed teken!

vette huid producten

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van ingrediënten die je huid uitdrogen. Of verfrissen. En dus vaak aan producten voor de vette huid worden toegevoegd. Je kunt deze ingrediënten beter vermijden!

 • Alcohol denat.
 • Ehtanol
 • Sodium Lauryl Sulfate
 • Sodium Laureth Sulfate
 • Toverhazelaar
 • Zeep
 • Mint
 • Pepermunt
 • Citroen
 • Eucalyptus

Vette huid man

Het klinkt een beetje oneerlijk. Maar als man zijnde heb je over het algemeen een hogere talgproductie. En dus ook een vettere huid. Dit komt, omdat de concentratie testosteron in je bloed hoger is. En dit hormoon is onder andere verantwoordelijk voor je talgproductie. Ben je op zoek naar goede producten voor de mannenhuid? Lees hier mijn gratis productadvies voor mannen.

Vette huid puberteit

Tijdens de puberteit slaat de hormoonhuishouding van zowel mannen als vrouwen compleet op hol. Dit kunnen we denk ik allemaal wel beamen... Deze verandering in hormonen zorgt ook voor een vettere huid, omdat hormonen je talgklieren actiever maken. J

e talgklieren gaan dus meer talg aanmaken, waardoor je huid, maar ook haren, vetter worden. Dit is ook de reden waarom je in de puberteit meer last krijgt van mee-eters en puistjes. Lees hier mijn gratis productadvies voor tieners. 

Vette huid zwanger

Net als tijdens je puberteit, slaat je hormoonhuishouding tijdens en na een zwangerschap ook op hol. Deze hormoonveranderingen kunnen leiden tot een verandering in je talgklier productie. Dit kan lager worden, waardoor je huid droger wordt. Of juist vetter, waardoor je juist last krijgt van een vette huid als je zwanger bent. Ben je in verwachting en wil je graag weten welke producten je nu het beste kunt gebruiken? Lees dan hier mijn gratis productadvies voor tijdens de zwangerschap!

glimmende huid

Vette huid behandelen

Maar nu is de grote vraag: hoe kun je een vette huid behandelen? Je kunt dit zelf proberen. Of eventueel door een huidtherapeut laten doen.

Huid verzorging

Als je ervoor kiest om zelf aan de slag te gaan, dan is het belangrijk om eerst kritisch naar je huidverzorgingsproducten te kijken. Vaak wordt gedacht dat je op een vette huid te werk moet gaan met agressieve scrubs en reinigers. Om maar zoveel mogelijk vet van je huid te halen. Maar het tegendeel is waar. Met dit soort agressieve producten verstoor je de talgproductie alleen maar. Met als gevolg: op lange termijn een hogere talgproductie. En dat wil je juist niet.

Oké, maar wat dan wel? Belangrijk is dat je je huid 's ochtends en 's avonds reinigt met een milde reiniger. Een reiniger die vuil en overtollig van je huid verwijdert, zonder hierbij je talgproductie te verstoren. Hierna kun je een dagcrème aanbrengen. Vaak wordt gedacht dat je een vette huid niet moet hydrateren. Maar ook dit is niet waar.

Een vette huid (talg) heeft namelijk niets te maken met je huidhydratatie (water). Het komt zelfs vaak voor dat een vette huid vochtarm is. Oftewel, er zit teveel talg in de huid, maar te weinig water. Smeer het liefste een crème dat hydraterende, herstellende en beschermende ingrediënten bevat. En een lichte structuur heeft.

Blijft je huid toch vet aanvoelen? Dan kun je er eventueel voor kiezen om op de wat vettere plekken van je huid geen crème te smeren. Maar een toner. De toner vervangt dan dus je crème. Let wel op bij de keuze van je toner. Want toners bevatten vaak agressieve stoffen, waar ik het hierboven over had. Gebruik het liefste een milde toner die ook kalmerende ingrediënten bevat. En het liefste ook antioxidanten. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je huid toch beschermt is tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ondanks dat je hier geen crème smeert.

vette huid producten

Vette huid producten

Benieuwd welke producten voor de vette huid geschikt zijn? Hieronder heb ik stap voor stap een aantal geschikte voorbeelden gezet. Het zijn allemaal producten waarvan ik de ingrediëntenlijst gescreend heb op de afwezigheid van schadelijke ingrediënten. En natuurlijk de aanwezigheid van werkzame ingrediënten.. Speciaal voor de vette huid.

Reinigen 

Hydrateren

Exfolieëren (avond)

Beschermen (overdag)

Benieuwd naar mijn complete advies? Ga dan naar mijn gratis productadvies voor de normale tot vette huid!

vette huid producten

Een huidtherapeutische behandeling

Ook een huidtherapeut kan de vette huid behandelen. Bijvoorbeeld doormiddel van een chemische peeling met salicylzuur. Dit zuurtje lost overtollig talg op en stimuleert cel vernieuwing. Hierdoor krijg je een nieuwere huid, met vaak een betere huidconditie.

Zelf zou ik deze behandeling vooral kiezen als je ook last hebt van onzuiverheden. En beide 'huidklachten' wilt aanpakken. Voor alleen de vette huid, vind ik de behandeling namelijk vrij kostbaar. Dan zou ik eerst zelf proberen om de huidklacht te verminderen. Bijvoorbeeld door passende cosmetica producten te smeren, zoals ik hierboven heb uitgelegd.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram