Steeds meer cosmetica producten zijn gericht op het aanpakken van grove poriën. Dat is niet voor niets. We storen ons massaal aan die kleine gaatjes en puntjes op onze huid. Maar deze gaatjes zitten er niet voor niets. Ze zijn zelfs heel belangrijk. Toch zijn zie je ze bij de ene persoon beter zitten dan de ander. Hoe komt dit eigenlijk? En wat kun je tegen grove poriën doen? Gelukkig zijn er genoeg effectieve huidbehandelingen. Ik testte er eentje uit. De fractional You laser. Inclusief charmante voor en na foto’s…
Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!
Wat zijn grove poriën?
Iedereen heeft poriën. Niet iedereen vind ze even leuk 😉 Maar we hebben ze toch echt nodig. Poriën spelen namelijk een belangrijke rol in de conditie van je huid. Het zijn een soort afvoerkanaaltjes. In de vorm van minuscule gaatjes in je huid. Je hebt twee soorten poriën. Talgklieren en zweetklieren. De talgklieren zijn verantwoordelijk voor de talgproductie. En de zweetklieren voor het afscheiden van vocht. Als de porie uitrekt, worden ze groter. En zo ook beter zichtbaar. Grove poriën zijn eigenlijk dus gewoon uitgerekte poriën.
Hoe zien grove poriën eruit?
Grove poriën houdt in dat je poriën wat beter zichtbaar zijn, omdat ze zijn uitgerekt. Hierdoor ontstaat er een soort schaduw in de porie. Waardoor de porie zichtbaar wordt als een klein, zwart, gaatje in de huid. Bij de ene persoon zie je de poriën heel goed zitten. En bij de ander vraag je jezelf af of hij of zij überhaupt poriën heeft.. Oneerlijk eigenlijk!
Oorzaak grove poriën
Een grove porie ontstaat dus door uitrekking van de porie wand. Als de porie eenmaal is uitgerekt, zal deze helaas niet meer terug rekken. Deze uitrekking kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaak is een verstopping van de porie. Denk bijvoorbeeld aan de bekende mee-eters. De talgklieren produceren dan té veel talg. Waardoor er een verstopping in de porie ontstaat. En de porie groter wordt. Tegen deze verhoogde talgproductie kun je zelf helaas niet zoveel doen.
Maar er zijn ook factoren waar je wél iets aan kunt doen. Een verstopping kan namelijk ook ontstaan, omdat het talg niet goed kan worden afgevoerd. Bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van de verkeerde huidverzorgingsproducten. Of make-up producten. Maar bijvoorbeeld ook door overmatig, onbeschermd, zonnen. Zonlicht brengt namelijk mega veel schade aan je huid teweeg. Het verouderd je huid en kan er ook voor zorgen dat de huidcelletjes rondom de randen van je poriën ophopen. Hierdoor lijken de poriën ook groter. En wordt de huidstructuur grover.
Verder speelt ook de leeftijd een rol bij het ontstaan van grove poriën. Of een grove huidstructuur. Naarmate we ouder worden, verliest niet alleen onze huid haar elasticiteit en stevigheid. Maar ook onze poriën, waardoor ze beter zichtbaar worden. En ook onze hormoonhuishouding verandert wanneer we ouder worden. Zo kun je opeens last krijgen van een wat vetter huidtype, terwijl je huid altijd droog is geweest.
Ook verstoppingen van de poriën kunnen plotseling ontstaan, waardoor ze uitrekken. Een andere, veel voorkomende, oorzaak van grove poriën en een grove huidstructuur is erfelijkheid. Heeft jouw vader, moeder, zusje of broertje ook last van grove poriën? Dan is de kans groot dat de grovere huidstructuur in de familie zit.
Behandeling grove poriën
Helaas is het heel lastig om zelf iets tegen grove poriën te doen. Je smeert ze niet zomaar weg. Ook al beloven veel cosmetica merken dit wel te doen. Zonde om hier je geld dus aan uit te geven!
Exfoliëren
Wat wel kan helpen is het gebruiken van een exfoliant. Het liefste met salicylzuur. Salicylzuur is een fruitzuurtje. Het verweekt als het waren de bovenste, dode, huidlaag. Waardoor de talgkliertjes niet geblokkeerd raken en hun talg goed kunnen afscheiden. Daarnaast kan salicylzuur tot diep in de poriën dringen. Waar het zuurtje het overtollige talg in de porie oplost.
Op die manier zorg je er eigenlijk voor dat je poriën minder snel verstopt raken. En zo ook minder snel uitrekken. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:
- Dit exfoliant (gel) met 2% salicylzuur - 118 ml
- Dit exolifant (gel) met 2% salicylzuur - 30 ml
- Dit exfoliant met 2% salicylzuur - 118 ml
Daarnaast is het heel belangrijk om de juiste huidproducten gebruiken. Ben je benieuwd welke huidproducten ik voor jouw huidtype adviseer? Lees dan mijn gratis productadviezen!
Professionele behandeling grove poriën
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden om grove poriën minder zichtbaar te maken. Een goed voorbeeld is microneedling. Hierbij worden er minuscule naaldjes in de huid geprikt met een dermapen. Deze prikjes stimuleren de collageen en elastine aanmaak. En zo ook de aanmaak van een nieuwe, fijnere, huidstructuur.
Een andere effectieve behandelmethode is een chemische peeling. Bij deze behandelmethode wordt het huidvernieuwingsproces ook gestimuleerd. Alleen dan niet in de vorm van naalden prikjes. Maar doormiddel van een zuurtje. Dat de bovenste, dode, huidlaag er als het waren afweekt.
Laserbehandeling tegen grove poriën
Ook lasertherapie kan effectief worden ingezet bij grove poriën. Of een grove huidstructuur. De laser richt zich dan niet op de vaatjes, zoals een vaatlaser doet. Of op pigment, zoals een pigmentlaser doet. Maar de laser focust zich op het water in de huid. Het water wordt door de laser opgewarmd, waardoor het stukje huid verdampt. Meestal wordt dit gedaan met een gefractioneerde laser. Dit is een laser die niet met één laserlicht bundel werkt. Maar met meerdere kleine laserlicht bundels.
Deze lichtstralen verdampen minuscule stukjes huid. Hierdoor ontstaan er een soort gaatjes in de huid. De omliggende huid gaat deze kleine gaatjes herstellen, waardoor er een nieuwere huid ontstaat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen abblatieve fractional lasers, waarbij de huid afschilfert. En niet-ablatieve fractional lasers, waarbij de huid intact blijft.
Mijn fractional laser ervaring
Zelf heb ik ook “last” van grove poriën. Of nou ja, ik heb er geen last van, maar ze zitten er wel. En omdat ik héél veel Instagram berichtjes en mailtjes krijg over de behandelmogelijkheden van grove poriën. Dacht ik, ik ga één behandeling uittesten! Ik heb gekozen voor een laserbehandeling, omdat ik deze behandelmethode veel heb uitgevoerd. En mooie resultaten heb geboekt.
De behandeling heb ik laten uitvoeren bij Huidkliniek Utrecht. Omdat ik hier ooit zelf gewerkt heb. En dus alle vertrouwen in het apparatuur heb. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan de blog: Mijn fractional laser ervaring.