Grove poriën en grove huidstructuur
22 maart 2021 
9 min. leestijd

Grove poriën en grove huidstructuur

Steeds meer cosmetica merken focussen zich op het verkleinen van grove poriën. Dat is niet voor niets. Door social media zou je bijna vergeten dat poriën überhaupt bestaan, waardoor we ons massaal storen aan die kleine puntjes op onze huid. Maar deze gaatjes zitten er niet voor niets. Ze zijn zelfs heel belangrijk. Toch zie je ze bij de ene persoon beter zitten dan de ander. Hoe komt dit eigenlijk? En kun je grove poriën verkleinen? Ik vertel het je allemaal!

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat zijn grove poriën?

Iedereen heeft poriën, maar niet iedereen vind ze even leuk. Toch hebben we ze echt nodig. Poriën spelen namelijk een belangrijke rol in de conditie van onze huid. Het zijn een soort afvoerkanaaltjes. In de vorm van minuscule gaatjes in je huid. Je hebt eigenlijk twee soorten poriën: talgklieren en zweetklieren.

Hierin zijn je talgklieren verantwoordelijk voor het produceren van talg. Oftewel huidvet wat zorgt voor een goede barrièrefunctie van je huid. En de zweetklieren voor het afscheiden van vocht. Oftewel transpireren om warmte af te voeren. Als je poriën uitrekken ontstaan er vergrote poriën. Dit noemen we ook wel grove poriën. Grove poriën zijn eigenlijk dus gewoon uitgerekte, vergrote poriën. Die hierdoor beter zichtbaar zijn geworden.

Het vervelende is dat een uitgerekte porie niet meer 'terug kan rekken'. Dit betekent ook dat grove poriën verkleinen doormiddel van cosmetica producten geen zin heeft. Althans je kunt vergrote porien niet wegsmeren. Maar er zijn wel degelijk stappen die je kunt nemen om grove poriën minder zichtbaar te maken. Of het risico op nieuwe grove poriën verkleinen. Onderaan deze blog geef ik al mijn tips!

grove porien

Hoe zien grove poriën eruit?

Grove poriën zijn dus poriën die beter zichtbaar zijn geworden. Zo'n grove porie ontstaat omdat het verstopt is geraakt of is uitgerekt. Hierdoor verschijnt er een soort schaduw in de porie, waardoor de porie eruit ziet als een klein, zwart, gaatje in de huid.

Daarnaast gaan grove poriën vaak gepaard met een vette huid en mee eters. Dit is ook de reden dat grove poriën op de neus vaker voorkomen. Hier is de huid doorgaans wat vetter en bij een vette huid is de kans groter dat je poriën verstopt raken. Maar dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn. Grove poriën komen ook voor wanneer de huid droog is. Alleen dan wat minder vaak.

Bovendien is het zo dat poriën bij sommige mensen heel goed zichtbaar zijn. Terwijl je je bij anderen afvraagt of ze überhaupt poriën hebben. Oneerlijk eigenlijk! Ook kan het dragen van make up vergrote poriën beter zichtbaar maken, omdat het in de porie kan gaan zitten.

Symptomen grove poriën

Grove poriën komen zowel voor op je lichaam als gezicht. Daarnaast gaan grove poriën ook vaak gepaard met andere symptomen. Hieronder heb ik alle symptomen van grove poriën op een rijtje gezet!

  • Kleine gaatjes in de huid
  • Zichtbare openingen
  • Ruwe of grove huidstructuur
  • Vaak gepaard met een vette huid
  • Vaak gepaard met een onzuivere huid
  • Meestal zichtbare mee eters
  • Verergering grove poriën bij dragen make up
  • Grovere huidstructuur
  • Sneller last van onzuiverheden
  • Vooral op neus en wangen, minder op voorhoofd

grove porien wangen

Grove porien gezicht

Grove poriën kunnen zowel op het lichaam als gezicht voorkomen, want ook op ons lichaam zitten poriën die talg produceren. Toch zie je grote poriën vooral op het gezicht verschijnen. En vaker op een vette huid dan droge huid.

Wanneer er in je gezicht teveel talg wordt aangemaakt, kunnen de poriën verstopt raken. Hierdoor zullen de poriën oprekken, waardoor ze beter zichtbaar worden. Dit kan erger lijken bij het dragen van make up, omdat make up in de poriën kan gaan zitten.

Grove porien neus

Grove poriën komen voornamelijk voor op plekken van de huid waar de talgproductie hoger ligt en de huid dus ook wat vetter is. Dit is bijvoorbeeld bij de neus het geval. Om die reden komen grove poriën op de neus ook veel voor.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, gaat het hierbij dus niet om mee eters. Het uitdrukken van de poriën heeft daarom ook geen zin. Net als zogeheten nose strips. De poriën zijn tenslotte al uitgerekt. Onderaan de blog vertel ik wat wél werkt!

grove porien

Oorzaak grove poriën

Maar hoe ontstaan grove poriën precies? Een grove porie ontstaat dus door uitrekking van de porie wand. Als de porie eenmaal is uitgerekt, zal deze helaas niet meer terug rekken. Er zijn meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je poriën verstoppen en uitrekken:

1. Er wordt teveel talg aanmaakt

De meest voor de hand liggende oorzaak van grove poriën is een verhoogde talg aanmaak. De talgklieren produceren dan té veel talg, waardoor je poriën verstoppen. Deze verstopping maakt je porie automatisch groter, waardoor de porie wand uitrekt en beter zichtbaar wordt.

Je hebt meestal zelf geen invloed op deze verhoogde talgproductie. Tenzij je ontvettende cosmetica producten gebruikt met hoge concentratie sulfaten en/of alcohol. Dit zijn stoffen die je huid ontvetten, waardoor je lichaam automatisch meer talg aanmaakt. Om zo het uitdrogende effect te compenseren.

2. Grove poriën door blokkade porie

Maar er zijn ook factoren van buitenaf, waardoor je poriën kunnen verstoppen. Grove poriën kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan, wanneer talg niet goed kan worden afgevoerd. Bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van de verkeerde make up producten. Maar ook als gevolg van een opstapeling van dode huidcellen.

Wanneer dode huidcellen zich namelijk ophopen aan de porie uitgang, kan het talg moeilijker naar buiten treden. Er ontstaan dan onzuiverheden en verstoppingen. Dagelijks je huid reinigen en het smeren van de juiste cosmetica producten kan het risico op een opstapeling van dode huidcellen bijvoorbeeld verkleinen.

3. Grove poriën door teveel zonlicht

Maar grove poriën kunnen ook ontstaan door overmatige en onbeschermde blootstelling aan zonlicht. UV straling brengt namelijk onwijs veel schade aan je huid teweeg. Zo veroudert zonlicht onze huid bijvoorbeeld. Dit kan ervoor zorgen dat dode huidcellen rondom de randen van je poriën ophopen. Hierdoor lijken de poriën ook groter en wordt je huidstructuur grover. Bescherm je huid daarom altijd goed tegen de zon met een huidvriendelijke zonnebrandcrème!

4. Grove poriën door leeftijd

Verder speelt ook de leeftijd een rol bij het ontstaan van grove poriën. Of een grove huidstructuur. Naarmate we ouder worden, verliest niet alleen onze huid haar elasticiteit en stevigheid. Maar ook onze poriën, waardoor ze beter zichtbaar worden. Bovendien treden ook hormoon schommelingen en hormoon veranderingen op wanneer we ouder worden. Zo kun je opeens last krijgen van een wat vetter huidtype, terwijl je huid altijd droog is geweest.

5. Grove poriën door erfelijkheid

Een andere oorzaak van grove poriën en een grove huidstructuur is erfelijkheid. Het kan namelijk genetisch bepaald zijn dat jouw huidstructuur wat grover is. Heeft jouw vader, moeder, zusje of broertje ook last van grote poriën? Dan is de kans groot dat de grovere huidstructuur genetisch bepaald is.

grove poriën

Wat te doen tegen grove porien?

Helaas is het heel lastig om zelf iets tegen grove poriën te doen. Je smeert ze niet zomaar weg. Ook al beloven veel cosmetica merken van wel. Als een porie is uitgerekt, kan het namelijk niet meer 'terug rekken'. De meeste huidverzorgingsproducten die dit beloven zijn daarom ook zonde van je geld.

Maar er zijn wel producten die overtollig talg in de poriën verminderen, waardoor je poriën minder makkelijk verstopt raken. Dit zorgt er ook voor dat de porie wand minder makkelijk uitrekt en dus ook minder snel grof wordt. Het is hierin vooral belangrijk om een goede reiniger te gebruiken. In combinatie met een talg regulerende crème en het liefste ook een exfoliant.

Stap 1. Huid goed reinigen

Gedurende de dag stapelen talg, vuil, dode huidcellen en make up resten zich op. Wanneer je je gezicht niet goed schoonmaakt, kunnen dit soort factoren je poriën verstoppen en zo ook grove poriën veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je huid dagelijks te reinigen, voordat je gaat slapen. Vermijd hierin reinigers met schadelijke stoffen en irriterende ingrediënten. Deze stoffen kunnen de talgproductie namelijk verhogen, waardoor poriën gaan verstoppen. Voorbeelden van goede producten zijn:

porien verkleinen

Stap 2. Grove porien verminderen met een exfoliant

Wat ook echt een verschil kan maken bij grove poriën is een exfoliant gebruiken. Het liefste met salicylzuur. Dit zuur verweekt als het waren de bovenste, dode huidlaag, waardoor de talgkliertjes niet geblokkeerd raken en hun talg goed kunnen afscheiden. Bovendien kan salicylzuur tot je poriën en huidvet doordringen. Waar het zuurtje het overtollige talg in de porie oplost. Op die manier zorg je er eigenlijk voor dat je poriën minder snel verstopt raken en zo ook minder snel uitrekken.

Wanneer grove poriën het gevolg zijn van mee eters, kan salicylzuur er ook voor zorgen dat de poriën verkleinen. Hieronder heb ik twee goede exfolianten met salicylzuur gezet. Als de poriën echt verstopt zijn zou ik vijf avonden per week gebruiken en anders drie avonden.

wat doen tegen grove porien

Stap 3. Grove porien verminderen met dagcrème

Daarnaast is het heel belangrijk om de juiste dagcrème te gebruiken. Het liefste een crème met talg regulerende ingrediënten, zoals niacinamide en vitamine C. Hieronder lees je een aantal goede voorbeelden van crèmes met ingrediënten die de kans op grove poriën verkleinen. De producten zijn geschikt voor zowel de droge huid, vette huid als gecombineerde huid:

porien verkleinen

Grove porien behandelen door professional

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden om grove poriën minder zichtbaar te maken. Een huidtherapeut kan bepalen welke 'grove poriën gezicht behandeling' het beste bij jouw huid past. Een mogelijke behandeling om poriën te verkleinen is microneedling. Hierbij maken minuscule naaldjes kleine gaatjes in de huid. Dit stimuleert de collageen en elastine aanmaak om nieuwe huid aan te maken en zo de huidtextuur te verfijnen.

Een andere effectieve behandelmethode is een chemische peeling. Bij deze behandelmethode wordt het huidvernieuwingsproces ook gestimuleerd. Alleen dan niet in de vorm van naalden prikjes. Maar doormiddel van een zuurtje. Dat de bovenste, dode huidlaag er als het waren afweekt.

Ook lasertherapie kan effectief worden ingezet bij grove poriën. Of een grove huidstructuur. De laser richt zich dan niet op de vaatjes, zoals een vaatlaser doet. Of op pigment, zoals een pigmentlaser doet. Maar de laser focust zich op het water in de huid. Het water wordt door de laser opgewarmd, waardoor het stukje huid verdampt.

Meestal wordt dit gedaan met een gefractioneerde laser. Dit is een laser die niet met één laserlicht bundel werkt. Maar met meerdere kleine laserlicht bundels. Deze lichtstralen verdampen minuscule stukjes huid. Hierdoor ontstaan er een soort gaatjes in de huid. De omliggende huid gaat deze kleine gaatjes herstellen, waardoor er een nieuwere huid ontstaat.

grove porien laser behandeling

Mijn grove porien laser behandeling ervaring

Zelf heb ik ook 'last'van grove poriën. Of nou ja ik heb er geen last van, maar ze zitten er wel. En omdat ik héél veel Instagram berichtjes en mailtjes krijg over de behandelmogelijkheden van grove poriën. Dacht ik, ik ga een behandeling uittesten!

Ik heb gekozen om de grove poriën te laseren, omdat ik deze behandelmethode zelf ook veel heb uitgevoerd. De behandeling heb ik laten uitvoeren bij Huidkliniek Utrecht, omdat ik hier ooit zelf gewerkt heb. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan de blog: Mijn fractional laser ervaring.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Manuela
Door

Manuela

op 20 Jun 2024

Ik heb zelf ook grove poriën en huidstructuur. Foundation blijft bij mij helaas in de poriën zitten. Weet jij misschien welke foundation dit het minste doet?Geen foundation dragen is geen optie voor mij want ik heb couperose en wil het graag camoufleren.

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram