Sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate
09 maart 2023 
7 min. leestijd

Sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate

Sulfaten in shampoos. Ze hebben niet zo'n best imago. Maar is dit ook terecht? En kun je daarom beter gaan voor een shampoo zonder sodium laureth sulfate of sodium lauryl sulfate? In deze blog vertel ik je er alles over. Inclusief voorbeelden van sulfaatvrije shampoos en wetenschappelijke studies. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn oppervlakkige actieve stoffen die vooral worden gebruikt om de huid of de haren te reinigen. Deze sulfaten zijn namelijk in staat om vet en olie op te lossen. Om die reden worden sulfaten vaak toegevoegd aan reinigende cosmetica producten. Denk aan: shampoos, handzeep en gezicht reinigers.

Maar dit is niet de enige reden dat sulfaten aan cosmetica producten worden toegevoegd. Sulfaten zorgen er ook voor dat producten gaan schuimen. Dit effect is bij veel cosmetica producten gewenst. Een shampoo die totaal niet schuimt maakt het wassen van je haren er bijvoorbeeld niet makkelijker op. Hetzelfde geldt voor je het wassen van je handen met een handzeep die niet schuimt.

Toch zitten er ook veel nadelen aan sulfaten. Naast het verwijderen van oliën en vetten, verwijderen ze namelijk ook onze natuurlijke olie laag op de huid. En dit heeft een uitdrogend en huidbeschadigend effect.

sodium laureth sulfate

Verschil sodium lauryl sulphate en sodium laureth sulphate

Twee populaire sulfaten in persoonlijke verzorgingsproducten zijn sodium lauryl sulphate (SLS) en sodium laureth sulphate (SLES). Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Beide sulfaten hebben als doel om de huid en haren te reinigen.

Toch zit er een groot verschil tussen deze stoffen. Zo is sodium laureth sulphate veel milder dan sodium lauryl sulfate. Dit komt met name door de verschillende chemische verbindingen. Sodium lauryl sulfate (SLS) bestaat uit een eenvoudige chemische verbinding. Dat bestaat uit: natriumzout en laurylalcohol.

Sodium laureth sulfate (SLES) daarentegen heeft een chemische reactie ondergaan, waardoor de stof beter wateroplosbaar is. Hierdoor irriteert het de huid veel minder dan sodium lauryl sulfate doet. Hieronder vertel ik hier meer over!

sodium lauryl sulfate

Wat is sodium lauryl sulfate?

Allereerst, iets over de reinigende stof sodium lauryl sulfate. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze stof werkt mega irriterend op de huid. Zelf zo irriterend dat de stof in veel onderzoeken gebruikt wordt als irriterend middel. Het brengt namelijk verder geen ernstige schade aan, maar lokt wel enorm snel irriterende reacties uit. Ideaal dus om in dermatologische onderzoeken te gebruiken!

Maar voor je huid en haren dus minder prettig. Sodium lauryl sulfate beschadigt namelijk de bovenste huidlaag. Hierdoor sluiten de huidcellen minder goed op elkaar aan en ben je veel gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Dit uit zich vervolgens in klachten, als: een droge huid, een rode huid, jeuk, irritatie en schilfering.

sodium lauryl sulfate

Sodium lauryl sulfate in shampoo

Toch vind je Sodium lauryl sulfate vind, ondanks de enorm irriterende eigenschappen, nog steeds in heel veel shampoos terug. Waar ik me vooral over verbaas is dat sodium lauryl sulfate ook nog steeds aan allerlei anti-roos shampoos wordt toegevoegd. Het sulfaat veroorzaakt tenslotte schilfering en lijkt mij daarom niet per se handig om aan dit soort producten toe te voegen..

Aan de andere kant is dit voor de merken van de anti roos shampoos natuurlijk een win win situatie: wij als consument blijven last houden van hoofdroos, waardoor de kans groot is dat we de shampoos blijven kopen.

Is sodium lauryl sulfate schadelijk?

Op de vraag 'Is sodium lauryl sulfate' schadelijk kan ik eigenlijk een heel kort en bondig antwoord op geven: ja. Het sulfaat irriteert, droogt uit, veroorzaakt schilfering en lokt overgevoeligheidsreacties uit. Om die reden zou ik dit sulfaat altijd vermijden. Zowel sodium lauryl sulfaat in shampoo, handzeep en gezichtreinigers.

sodium lauryl sulfate in shampoo

Wat is sodium laureth sulfate?

Een ander sulfaat is Sodium laureth sulfate. Ook dit is een veel gebruikte reinigende stof in shampoos, reinigers en handzeep. Het wordt met name toegevoegd aan persoonlijke verzorgingsproducten om het product licht te laten schuimen.

Sodium laureth sulfate irriteert veel minder dan sodium lauryl sulfate. Toch zou ik ook sodium laureth sulfate in gezichtreinigers altijd vermijden. Het droogt je gezicht namelijk uit, lokt irritaties uit en bovendien heeft het, naast reinigen, geen positieve eigenschappen op de huid.

Daarnaast zijn er tegenwoordig veel mildere alternatieven die je gezicht reiniger laten schuimen en je gezicht goed kunnen reinigen. Denk aan: polyglyceryl-10 laurate, sodium cetearyl sulfate, PEG-20 methyl glucose sesquistearate en plantaardige oliën.

sodium laureth sulfate

Sodium laureth sulfate in shampoo

Sodium laureth sulfate in shampoo zou ik bij voorkeur ook vermijden. Met name als je last hebt van een droge, gevoelige hoofdhuid en/of droog, beschadigd haar. Wel is deze zoektocht veel lastiger dan een sulfaat vrije gezichtsreiniger, omdat een goed schuimende shampoo vaak is wat wij als consument willen.

Toch heeft het vermijden van sodium laureth sulfate in shampoo meerdere voordelen voor jou en je haren. Met name als je haar geverfd is, kun je sodium laureth sulfate shampoo beter laten staan. Sulfaten hebben namelijk de eigenschap om verfpigmenten uit je haren te reinigen. Op die manier vervaagt de kleur en heb je minder lang plezier van je geverfde coup!

Maar niet alleen als je haar gevergd is vervaagt de kleur, ook op niet geverfd haar heeft een shampoo met sodium laureth sulfate een vervagende kleur. De haren worden dof en droog. Daarnaast zorgt sodium laureth sulfate in shampoo ervoor dat de natuurlijke vetten van je hoofdhuid gereinigd worden. Wat een droge, jeukende en gevoelige hoofdhuid kan veroorzaken.

Worden je haren snel vet? Of heb je last van vettige hoofdroos schilfers? Dan kan een shampoo met sodium laureth sulfate wel juist prettig zijn.

sodium laureth sulfate in shampoo

Is sodium laureth sulfate schadelijk?

Lang verhaal kort is sodium laureth sulfate geen huidvriendelijke stof, maar wel veel milder dan sodium lauryl sulfate. Op de vraag 'Is sodium laureth sulfate schadelijk?' zou ik daarom toch 'ja' antwoorden.

Met name in gezichtsreinigers zou ik sodium laureth sulfate vermijden. Ze drogen de huid uit en geven een strak en trekkerig gevoel na het reinigen. Benieuwd naar mijn favoriete gezichtsreinigers? Lees dan heir mijn Top 6 beste gezichtsreinigers!

sodium laureth sulfate schadelijk?

Shampoo zonder sodium lauryl sulfate

Ik zou dus in ieder geval altijd voor een shampoo zonder sodium lauryl sulfate gaan. Het liefste zelfs een 100% sulfaatvrije shampoo, maar als je haar snel vet wordt kan een shampoo met sodium laureth sulfate soms prettiger zijn. Gebruik het alleen niet vaker dan twee keer per week. Hieronder vind je shampoo zonder sodium lauryl sulfate, maar met sodium laureth sulfate:

Shampoo zonder sodium laureth sulfate

Wil je een shampoo zonder sodium laureth sulfate én sodium lauryl sulfate? Deze zijn er ook! Ze bevatten mildere sulfaten, als: natriumlaurylsulfoacetaat (SLSA), natriumcocosulfaat (SCS) of natriumlauroylmethylisethionaat (SLMI) of zijn helemaal sulfaatvrij. Hieronder vind je een aantal goede voorbeelden!

* Deze shampoos zijn niet vrij van allergene geurstoffen, de overige shampoos uit dit lijstje zijn dit wel.

sodium lauryl sulfate in shampoo

Sodium laureth sulfate in handzeep

Ondanks dat ik niet zo positief ben over sodium laureth sulfate en sodium lauryl sulfate in shampoo, kunnen sulfaten in handzeep toch wel handig zijn. Of tenminste, sodium laureth sulfate (SLES). Je wilt tenslotte toch dat je handen goed schoon worden tijdens het handen wassen. En dat vuil en bacteriën goed verwijderd worden.

Een handzeep met sodium laureth sulfate is daarom niet per se slecht. Maar zorg er wel voor dat er genoeg hydraterende en verzorgende stoffen in de handzeep zitten, zodat het uitdrogende effect van het sulfaat gecompenseerd wordt. Sodium lauryl sulfate (SLS) daarentegen zou ik ook in handzeep vermijden.

sodium laureth sulfate

Effect sulfaten op milieu

Naast het irriterende en uitdrogende effect van sulfaten op de huid, zijn beide stoffen ook schadelijk voor het milieu. Daarnaast zorgen zowel sodium laureth sulphate en sodium lauryl suplate ook voor waterverontreiniging. Om die reden is een shampoo zonder sulfaten altijd beter dan een shampoo met sulfaten!

Tandpasta zonder sodium lauryl sulfate

Ook in tandpasta zit sodium lauryl sulfate. Maar ook dit kan zorgen voor irritaties. Sodium lauryl sulfate in tandpasta kan namelijk zorgen voor aften in de mond. Zo laat deze studie zien dat het gebruik van SLS vrije tandpasta gedurende twee maanden de kans op aften in de mond aanzienlijk kan afnemen.

Hetzelfde geldt voor deze studie uit 2022, waarin  werd aangetoond dat het gebruik van tandpasta zonder sodium lauryl sulfate het aantal zweertjes in de mond laat afnemen. Maar ook de genezingstijd en pijn intensiteit van de zweertjes nam af.

Als je vaak last van hebt zweertjes in je mond, is het daarom zeker het proberen om tandpasta zonder sodium lauryl sulfate te proberen.

tandpasta zonder sodium lauryl sulfate

Relevante bronnen

Hieronder vind je een aantal bronnen die ik gebruik hebt bij het schrijven van dit artikel en studies die aansluiten bij dit onderwerp!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Iris
Door

Iris

op 27 Jul 2023

Hi Luus, ik heb een korte vraag mbt SLES. Ik ben namelijk op zoek naar goed wasmiddel voor babykleertjes en nu raad jij oa Neutral daarvoor aan, maar daar zit wel SLES in. Hoe denk jij over het wasmiddel van Hemnature (INCIA)? Alvast bedankt! Liefs.

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 28 Jul 2023

Hi Iris, sodium laureth sulfate is veel milder dan sodium lauryl sulfate en in wasmiddel ook vaak gewenst, omdat je natuurlijk wel wilt dat de kleertjes goed schoon worden gemaakt! De concentratie SLES in het Neutral wasmiddel is overigens heel laag. Ik heb ook even de INCIA ingrediënten bekeken en zie dat hier lavendelolie en linalool inzitten (uitlokkers van overgevoeligsheidsreacties). Deze zou ik daarom niet zo snel kopen... Mocht je SLES in wasmiddel helemaal willen mijden is het Attitude Little Ones wasmiddel nog een goed alternatief! (de link staat in mijn blog: atopisch eczeem)

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram