Het wordt weer kouder. En dat betekent voor veel mensen: een droge huid. Maar hoe ontstaat een droge huid nou precies? En waarom heeft de één er wel last van en de ander niet? Sommige mensen worden geboren met een droge huid, maar het grote deel van de mensen met een droge huid veroorzaakt dit zelf. Wist je bijvoorbeeld dat veel hydraterende crèmes je huid juist uitdrogen? Jep.. heel krom. Gelukkig bestaan er ook veel producten die je huid hydratatie wél kunnen verbeteren!
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor de droge huid.
Wat is een droge huid?
Kortgezegd is er bij een droge huid sprake van een verminderde huid barrière. Oftewel: de beschermlaag van je huid sluit niet overal helemaal goed aan. Het gevolg? Er kan meer vocht uit de huid ‘ontsnappen’ dan bij een gezonde huidbarrière, waardoor je huid uitdroogt.
Daarom is een droge huid ook vaak vochtarm. Benieuwd naar het verschil tussen een droge huid en vochtarme huid? Lees dan mijn blog: verschil droog en vochtarm.
Daarnaast zorgt een verminderde huid barrière niet alleen voor extra vochtverlies, maar ook voor een verhoogde kwetsbaarheid voor invloeden van buitenaf. Denk maar aan een open wondje. In dit wondje is je huid niet meer intact. Als je hier alcohol of citroensap op druppelt, bijt dit enorm.
Terwijl dit op je gezonde huid hoogstwaarschijnlijk alleen een licht tinteling geeft. Dit is natuurlijk een overdreven voorbeeld, maar het komt wel op het zelfde neer. Een verminderde huid barrière betekent gewoon een verhoogde kwetsbaarheid.
Hoe ziet een droge huid eruit?
Droogheid kan plaatselijk zitten, maar ook verspreid zijn over een groot deel van je lichaam. Zo hebben veel mensen last van droge plekjes naast hun neusvleugels. Maar ook droge onderbenen en droge handen zijn voor veel mensen herkenbaar.
Je herkent een droge huid eigenlijk vooral aan de ruwe huid structuur. Als je met je vingers over de huid wrijft, voelt een droge huid wat ruwer aan dan de omliggende, gezonde, huid. Ook kunnen er schilfertjes voelbaar zijn en kan de huid vervellen.
Daarnaast kan een droge huid jeuken en is het vaak wat roder van kleur. Dit komt door de irritatie. Bij sommige mensen is de huid zelfs zo droog dat er kleine kloofjes en barstjes te zien zijn.
Droge huid oorzaak
De oorzaak van jouw droge huid kan zowel doe invloeden van buitenaf worden getriggerd. Als door invloeden van buitenaf. Hieronder leg ik beide oorzaken uit.
Invloeden van buitenaf
Een droge huid wordt onder andere veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan producten als: afwasmiddel, handzeep en irriterende cosmetica. Deze producten bevatten ingrediënten die té agressief voor je huid zijn en daarom zorgen voor uitdroging.
Vandaar dat ik ook de Sproet Instagram pagina ben gestart. Op deze pagina laat ik zien welke cosmetica producten je beter niet kunt smeren, omdat ze je huid uitdrogen en irriteren.
Maar ook de zon, een heet bad, extreme kou of juist extreme warmte dragen bij aan een droge huid. Daarom hebben veel mensen last van een droge huid na het douchen. Heet water beschadigd namelijk het vetlaagje op je huid. Dit vetlaagje zorgt ervoor dat het vocht in je huid wordt vastgehouden. Als dit vetlaagje verdwijnt, verlies je dus automatisch meer vocht.
Daarnaast zorgt het hete douche water er ook voor dat vocht in je huid verdampt. Een echte no go dus! Hetzelfde geldt voor de temperatuur van je verwarming. Zet deze niet te hoog. Dit droogt je huid namelijk ook uit. Helemaal wanneer het buiten koud is en binnen heet, kan dit voor huidproblemen zorgen.
Dit is dan ook de reden waarom mensen vaak in de winter last hebben van een droge huid. Maar het kan ook zeker in de zomermaanden voorkomen. Een droge huid wordt in de zomermaanden veroorzaakt door de combinatie van zonlicht, wat je huid barrière beschadigd, en agressieve zonnebrandcrèmes.
Invloeden van binnenuit
Maar een droge huid kan ook zeker ontstaan door factoren van binnenuit. Waar je zelf dus niet zoveel invloed op hebt. Zo kun je al vanaf je geboorte last hebben van een verminderde huidbarrière.
Dit zie je vaak bij mensen met eczeem. De huid barrière is vanaf de geboorte niet goed intact, waardoor de vochtbalans ook niet in evenwicht is. Je huid verliest meer vocht dan zou moeten. Maar ook hormonen spelen een belangrijke rol als het gaat om uitdrogende factoren van binnenuit.
Wist je bijvoorbeeld dat je huid naarmate je ouder wordt steeds droger wordt? Niet echt een prettig vooruitzicht helaas. Iedere keer als wij er een jaartje bij op mogen tellen, mag (moet…), doet je huid dit ook. De huid blijft helaas niet voor altijd jong. In tegendeel.
Je huid is het enige orgaan dat jarenlang wordt blootgesteld aan van alles en nog wat. Denk aan zonlicht, milieu vervuilende stoffen, irriterende huidverzorgingsproducten. Niet gek is daarom dat het vette, beschermlaagje, op je huid steeds wat minder wordt. En daarom ook je huid barrière. Met als gevolg een droge huid.
Behandeling droge huid
Het is natuurlijk belangrijk om uitdrogende prikkels te verminderen. Krijg je altijd een droge huid na douchen? Douche dan wat kouder. Staat je verwarming altijd erg hoog? Trek dan liever iets warmers aan en zet je verwarming wat lager. Zo voorkom je onnodige uitdroging van je huid.
Daarnaast is het van belang om je huid barrière weer te herstellen. Dit kun je onder andere doen door herstellende en beschermde ingrediënten te smeren. Hieronder heb ik mijn favoriete bodylotions voor de droge huid gezet.
Droge huid: lichaam
- Deze Cerave Bad en doucheolie - droge huid
- Deze Bepanthen Droge en Gevoelige huid crème - droge en gevoelige huid
- Deze Eucerin bodylotion met 12% omega vetzuren - droge en geïrriteerde huid
- Deze La Roche Posay lichaamsbalsem - droge en geïrriteerde huid
- Deze Eucerin bodylotion met 10% ureum - droge en schilferende huid
De laatste bodylotion hierboven is fijn als je last hebt van een droge huid en schilfertjes. Het bevat namelijk ureum. Dit weekt de schilfertjes van je huid en verbetert tegelijkertijd je huidhydratatie.
Droge huid: gezicht
Droge handen
Veel mensen hebben last van droge handen. Met name in de wintermaanden krijgen veel mensen hier mee te maken. Wat dan kan helpen is een handcrème te gebruiken om uitdroging tegen te gaan. Deze handcrème met 4% niacinamide is een fijne optie.
Niacinamide heeft namelijk meerdere positieve eigenschappen voor de droge huid. Het hydrateert, beschermt tegen invloeden van buitenaf, bleekt eventuele pigmentvlekjes en werkt ontstekingsremmend.
Benieuwd welke handcrèmes en handzepen ik nog meer adviseer? Lees dan mijn gratis productadvies voor droge handen.