Een droge huid: oorzaak en tips
05 februari 2024 
10 min. leestijd

Een droge huid: oorzaak en tips

Het wordt weer kouder. En dat betekent voor veel mensen: een droge huid. Maar ook de warme zomermaanden kunnen voor uitdroging van je huid zorgen. Maar hoe ontstaat een droge huid precies? En waarom heeft de één er wel last van en de ander niet? Je kunt er natuurlijk mee geboren worden, maar het overgrote deel van de mensen heeft er zelf invloed op. Wist je bijvoorbeeld dat veel hydraterende crèmes je huid juist uitdrogen? Jep, super krom! Gelukkig zijn er ook merken die je huidhydratie wél verbeteren. In deze blog vertel ik je er alles over!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor de droge huid.

Wat is een droge huid?

Kortgezegd is er bij een droge huid sprake van een verminderde huid barrière functie. De huidcellen in de bovenste huidlaag sluiten niet goed meer aan, waardoor er openingen ontstaat. Water uit de huid ontsnapt hierdoor veel sneller dan uit een gezonde huidbarrière. Het zorgt ervoor dat het vocht gehalte in je huid vermindert en de huid droog wordt.

Daarnaast zorgt een verminderde huidbarrière niet alleen voor extra vochtverlies, maar ook voor een verhoogde kwetsbaarheid voor invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan een open wondje. Hier is je huid niet meer intact, waardoor stoffen van buitenaf zoals alcohol of citroensap enorm bijten. Terwijl dit op je gezonde huid hoogstwaarschijnlijk alleen een licht tinteling geeft.

Dit is natuurlijk een overdreven voorbeeld, maar het komt wel op hetzelfde neer. Een verminderde huid barrière betekent gewoon een verhoogde kwetsbaarheid en zo ook een groter risico op een droge huid of zelfs extreem droge huid.

Een droge huid komt veel voor. Met name in de winter hebben ontzettend veel mensen er last van. In de meeste gevallen is dit niets om je zorgen over te maken, maar een droge huid kan wel heel vervelend zijn. Zelfs milde uitdroging kan al zorgen voor vervelende huidklachten, jeuk en een pijnlijke huid. De juiste dagelijkse verzorging kan deze klachten verminderen. Onderaan deze blog geef ik daarom al mijn tips!

droge huid

Hoe ziet een droge huid eruit?

Droogheid kan verspreid zitten over een groot deel van je lichaam, maar ook heel lokaal. Zo hebben veel mensen last van droogheid rond hun neusvleugels. Maar ook droge onderbenen en droge handen zijn voor veel mensen herkenbaar.

Een droge huid uit zich vooral in een ruwe huid structuur. Als je met je vingers over de huid wrijft, voelt een droge huid namelijk stroever aan dan de omliggende gezonde huid. Ook kunnen er schilfertjes te zien zijn, pijnlijke kloofjes en kan de huid gaan vervellen.

Daarnaast kan een droge huid jeuken en is er vaak (veel) roodheid zichtbaar. Dit komt omdat er bij een droge huid meestal ook sprake is van een overgevoelige huid. Bij sommige mensen is de huid zelfs zo droog dat er kleine kloofjes en barstjes te zien zijn. Of kleine rode bultjes in de huid. Dit noem je ook wel keratosis pilaris bultjes.

droge huid

Droge gezichtshuid

De meest voorkomende locatie van een droge huid is het gezicht. Met name vrouwen hebben snel last van een droge gezichtshuid, omdat zij over het algemeen meer huidverzorgingsproducten en/of make upgebruiken, waardoor de kans op uitdroging van je huid ook groter is. Daarnaast maakt de mannenhuid over het algemeen meer talg aan.

Als je last hebt van een droge gezichtshuid merk je dit vooral aan een trekkerig gevoel, een ruwe huid, schilfertjes, roodheid en soms ook jeuk. Het kromme is dat een aantal cosmetica merken hier 'slim' op in spelen door producten te ontwikkelen die helemaal niet hydrateren of je huidbarriere herstellen, maar juist uitdrogen en de je huidbarriere beschadigen. Hierdoor blijven we smeren. Gelukkig zijn er ook merken die wél weten hoe het met. Onderaan deze blog geef ik mijn tips! Of bekijk hier mijn Top 7 Beste bodylotions.

Droge huid rond ogen

Een droge huid komt dus veel voor. Het gaat vaak om een droge gezichtshuid of droge benen. Maar je kunt ook in het specifiek last hebben van een droge huid rondom je ogen. De huid rondom je ogen voelt dan droog en trekkerig aan. Vaak zijn make-up removers de grote boosdoener.

Sommige make up removers bevatten vrij agressieve stoffen om alle make up resten goed van je huid te verwijderen. Het maakt je huid en ogen misschien goed schoon, maar zijn dus niet echt huidvriendelijk. Bovendien kan de huid hierdoor ook overgevoelig op opvolgende cosmetica producten reageren.

Een overgevoelige huid ziet er meestal rood en gezwollen uit. Maar er kan ook sprake zijn van een huidaandoening genaamd dermatitis periocularis. Hierbij treedt er naast roodheid, een trekkerig gevoel en eventuele zwelling ook nog een huiduitslag op met allemaal bultjes. Bekijk hier mijn productadvies bij uitslag rondom de ogen.

Extreem droge huid benen

Ook je benen kunnen droog of zelfs extreem droog aanvoelen. Met name de onderbenen worden snel droog. De oorzaak ligt in een achteruitgang in de barrière functie van je bovenste huidlaag (stratum corneum).

Wees voorzichtig met douchen, gebruik geen zeep of andere reinigingsmiddelen die je huid uitdrogen, was met lauw water en scheer je benen bij voorkeur met olijfolie. Wat wel kan helpen is het smeren van vette zalven of een vette crème. Onderdaan deze blog geef ik een aantal product tips om een droge lichaamshuid te herstellen. Of bekijk hier mijn gratis productadvies voor de lichaamshuid. Of bekijk hier mijn gratis productadvies voor de lichaamshuid.

extreem droge huid benen

Droge huid oorzaak door invloeden van buitenaf

Een droge huid kan door verschillende oorzaken ontstaan, waaronder schadelijke omgevingsfactoren. Dit zijn invloeden van buitenaf die je voor een deel dus ook zelf kunt vermijden. Hieronder leg ik de belangrijkste oorzaken van een droge huid uit:

1. Irriterende stoffen

Irriterende stoffen zijn een grote oorzaak van een droge huid. Dit zijn stoffen die de huid irriteren en daarom ook vaak uitdrogen. Het gaat vaak om producten waar we iedere dag aan worden blootgesteld. Denk hierbij aan producten als: afwasmiddel, handzeep, douchegel en irriterende cosmetica.

Maar ook giftige stoffen in schoonmaakmiddelen. Deze producten bevatten ingrediënten die vrij agressief zijn voor je huid, waardoor het je huid irriteert en uitdroogt. Vandaar dat ik ook de Sproet Instagram pagina ben gestart. Op deze pagina laat ik namelijk zien welke cosmetica producten je beter niet kunt smeren, omdat ze je huid uitdrogen en irriteren.

2. Warme temperaturen

Maar ook de omgevingstemperatuur kan een mogelijke oorzaak of trigger zijn van een droge huid. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht. Uv straling beschadigt onze huid en maakt het zo ook gevoeliger voor uitdroging. Zeker in combinatie met alle zonnebrand producten die we dan smeren. Bovendien slapen we met warme temperaturen vaker met de airco aan. En ook airconditioners kunnen de huid uitdrogen.

3. Koude temperaturen

Naast warme temperaturen kunnen ook koude temperaturen zorgen voor een droge. Of zelfs extreem droge huid. Dit komt omdat koude lucht automatisch gepaard gaat met droge lucht. Oftewel lucht met een lage luchtvochtigheid, waardoor het je huid ook makkelijker uitdroogt.

Bovendien zetten we onze centrale verwarming in de koude wintermaanden vaak lekker hoog en houden we de ramen langer dicht. Dit zorgt ook voor droge lucht in huis en zo voor een droge huid. Daarnaast wordt je huid in de winter natuurlijk constant blootgesteld aan wisselende temperaturen. Ook dit werkt niet echt bevorderend voor de conditie van onze huid..

4. Douchen

Veel mensen hebben ook last van een droge huid na het douchen. Warm douchen beschadigt het natuurlijke vetlaagje op je huid. Dit vetlaagje zorgt er onder andere voor dat het vocht goed in je huid wordt vastgehouden. Wanneer deze vetlaag beschadigt raak, verliest je huid ook automatisch meer vocht. Daarnaast zorgt het hete douche water er ook voor dat vocht in je huid sneller verdampt.

Bovendien zorgen ook veel douche producten voor irritatie of uitdroging van de huid zorgt. Je huid met zeep reinigen of sterk ruikende scheerschuim gebruiken zijn bijvoorbeeld niet zo huidvriendelijk. Overmatige verwijdering van je huid oliën kan leiden tot een verstoorde vochtbalans en droogheid.

droge huid

Droge huid oorzaak door invloeden van binnenuit

Ook invloeden van binnenuit kunnen ervoor zorgen dat je huid water verliest. Met als gevolg een droge gezichtshuid of droge lichaamshuid. Dit zijn dus invloeden waar je niet altijd zelf invloed op hebt. Hieronder vind je twee factoren die een droge huid veroorzaken:

1. Beschadigde huid

Zo kun je vanaf je geboorte last hebben van een verminderde huidbarrière en zo ook een droge huid. Dit is vaak het gevolg van één of meerdere aangeboren huidziekten. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij mensen met eczeem of psoriasis. De huid barrière is vanaf de geboorte niet goed intact, waardoor het vochtbalans ook niet in evenwicht is. Je huid verliest meer vocht dan zou moeten. Hierdoor ontstaat een droge tot zeer droge huid.

2. Leeftijd

Je leeftijd speelt een grote rol in het droger worden van de huid. Het kan zelfs de oorzaak zijn van jouw droge gezichtshuid. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid dit natuurlijk ook. Een verouderde huid uit zich niet alleen in ouderdomsvlekken, rimpels, fijne lijntjes en roodheden. Ook het vochtgehalte gaat achteruit, waardoor de huid droog wordt.

Je huid is het enige orgaan dat jarenlang wordt blootgesteld aan van alles en nog wat. Denk aan zonlicht, milieu vervuilende stoffen, irriterende huidverzorgingsproducten. Niet gek is daarom ook dat het vette, bovenste laagje van de huid, steeds wat minder krachtig wordt. En daarmee ook je huidbarrière. Met als gevolg een droge huid.

droge huid

Behandeling droge huid of extreem droge huid

Bij een droge huid is dus de barrièrefunctie van de huid verminderd. Een droge huid voorkomen is hierin altijd beter dan genezen. Probeer daarom zoveel mogelijk uitdrogende prikkels te vermijden. Krijg je altijd een droge huid na douchen? Douche dan wat korter en met lauw water. Staat je verwarming altijd erg hoog? Trek dan liever iets warmers aan en zet je verwarming wat lager.

Smeer je een vochtinbrengende crème (bestaat eigenlijk niet) maar blijf je last houden van een droge huid? Kijk dan kritisch naar je cosmetica producten. En voeg producten toe aan je dagelijkse huidverzorging routine die hydraterende en barriere herstellende ingrediënten bevatten. Bijvoorbeeld in de vorm van een vette crème of vette zalf.

Maar ja, welke producten smeer je? Ieder merk belooft tenslotte een droge huid als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Ik ga je helpen! Hieronder lees je welke producten ik bij een droge huid zou smeren.

droge huid

Wat te doen tegen droge huid lichaam?

Als je last hebt van een droge lichaamshuid, denk aan droge benen, droge armen, droge ellebogen, dan is het vooral belangrijk om lekker ruikende bodylotions achterwegen te laten. Het parfum in deze bodylotion irriteert de droge huid. Ook zou ik je lichaam wassen met huidvriendelijke douche producten en je huid dagelijks insmeren met een hydraterende bodylotion. Hieronder vind je een aantal goede voorbeelden. Of bekijk eventueel deze blog 'Beste crème droge huid' voor meer tips!

creme voor droge huid

Wat te doen tegen droge huid gezicht?

Als je last hebt van een droge gezichtshuid is het belangrijk om kritisch naar al je huidverzorgingsproducten te kijken. Dus zowel je reiniger, serum en dagcrème als een eventuele concealer en foundation. Probeer hierin producten met gedenatuurde alcohol, SLES, geurstoffen en parfum bij voorkeur te vermijden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van goede producten:

wat te doen tegen droge huid

Wat te doen tegen droge huid handen?

Veel mensen hebben last van droge handen. Met name in de wintermaanden krijgen mensen hier mee te maken. De uitdroging kan ontstaan door het koude weer, maar ook je handen wassen met irriterende handzeep of het smeren van bepaalde handcrèmes zijn uitlokkers. De handen drogen uit, waardoor er gemakkelijk pijnlijke kloofjes ontstaan. Vooral wanneer je veel zeep gebruikt.

Dit is niet alleen pijnlijk, maar vergroot ook het risico op een mogelijke complicatie. Zoals een bacteriële infectie. Wat kan helpen is een vette crème smeren om zo de weggespoelde huidvetten te herstellen en verdere uitdroging tegen te gaan.

Smeer de crème ieder keer nadat je je handen wast op, maar ook zeker voordat je gaat slapen. Dan kan het de hele nacht intrekken! Hieronder heb ik drie goede voorbeelden gezet. Of bekijk mijn complete lijst met favoriete handcrèmes.

droge huid

Wat te doen tegen droge huid baby?

Ook baby's kunnen een droge huid hebben. De baby huid zal pas later extra huidvetten produceren en is daarom nog relatief droog en kwetsbaar. Was je kindje daarom ook het liefste niet met zeep, maar met een wasolie.

Daarnaast kan het helpen om je kindje na het badderen in te smeren met een vette crème. Mijn voorkeur gaat uit naar een crème zonder parfum of geurstoffen. Hieronder vind je een aantal huidvriendelijke voorbeelden. Of bekijk hier mijn complete advies voor de babyhuid.

droge huid baby

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram