Ruwe huid: gezicht, ellebogen, billen, bovenarmen
05 december 2022 
8 min. leestijd

Ruwe huid: gezicht, ellebogen, billen, bovenarmen

Veel mensen hebben last van een ruwe huid. En dat is zonde, want in de meeste gevallen kun je een ruwe huid zelf gemakkelijk wegsmeren! Door de juiste cosmetica producten te gebruiken, kom je vaak al een heel eind. Ik ga je hiermee helpen!

Nieuwsgierig  geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is een ruwe huid?

Een ruwe huid is eigenlijk niet echt een huidaandoening, maar meer een huidklacht. Die vrijwel altijd onschuldig is en voor vooral cosmetisch storend is.

Een ruwe huid voel je met name zitten als je er met je handen overheen wrijft. De bovenste huidlaag voelt dan bobbelig, schraal en droog aan. Daarnaast jeukt een ruwe huid ook vaak. Meestal als gevolg van een droge huid.

ruwe huid

Een ruwe huid herkennen

Een ruwe huid voel je dus vooral zelf zitten. Toch kun je ook aan de buitenkant van de huid zien, dat de huid ruw is. Wat met name opvalt is een droge en schrale huid. Wat zich uit in: droogtelijntjes, rode plekjes, kloofjes en eventueel schilfering.

Daarnaast kunnen er ook kleine rode bultjes op de huid te zien zijn. Eventueel gepaard met krabwondjes, omdat een ruwe huid flink kan jeuken. Voorkeurslocaties van een ruwe huid, zijn:

  • Ruwe ellebogen
  • Ruwe huid armen, meestal bovenarmen
  • Ruwe huid billen, meestal onderkant van de billen
  • Ruwe huid gezicht
  • Ruwe huid voeten

Oorzaak ruwe huid

De oorzaak van een ruwe huid verschilt per plek. Zo zijn ruwe ellebogen vaak het gevolg van een beschermingsfunctie van de huid. Maar ook, omdat we onze ellebogen vaak vergeten tijdens het insmeren.

Terwijl een ruwe gezichtshuid en ruwe armen vaak het gevolg zijn van een ophoping van dode huidcellen of het smeren van irriterende cosmetica.

Daarnaast zijn er ook nog wat algemene factoren die een ruwe huid kunnen veroorzaken. Denk aan: een lage luchtvochtigheid in huis, omdat de verwarming hoger staat. Of een lage luchtvochtigheid buiten, omdat het kouder wordt.

Maar ook irriterende cosmetica producten met veel geurstoffen of sulfaten kunnen de oorzaak zijn van een ruwe huid. Net als bodylotions die beweren de huid te hydrateren. Terwijl ze in werkelijkheid alleen maar uitdrogen.

Vind je zelf lastig om zelf te ontcijferen welke cosmetica producten je wel en beter niet kunt opsmeren? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina! Hierop laat ik regelmatig merken zien die ik zou laten staan.

ruwe huid

Ruwe ellebogen

Ik denk dat veel mensen zich hier in herkennen: je wrijft met je vingers over je ellebogen en voelt dat de huid hier heel anders aanvoelt dan de rest van je huid. Dit verschil is eigenlijk makkelijk te verklaren: we smeren ze niet in.

Als je bij jezelf nagaat, hoe vaak heb je je ellebogen ingesmeerd met een hydraterende bodylotion of crème? Als ik voor mezelf mag spreken is dit op één hand te tellen. Logisch is dus dat je ellebogen wat droger en ruwer aanvoelen dan de rest van je huid.

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je jouw huid nooit insmeert. En je toch alleen op je ellebogen last hebt van een droge en ruwe huid. Of dat je je ellebogen wél altijd insmeert. En maar niet van die ruwe ellebogen afkomt.

Ook dit is niet gek. Je ellebogen hebben namelijk een soort beschermingsfunctie. Ze beschermen de onderliggende huid tegen verwondingen. Bijvoorbeeld als we op onze ellebogen steunen. Om die reden is de huid van je ellebogen dikker. Je noemt het ook wel hyperkeratose van de huid.

Deze relatief dikke huid verliest sneller vocht en wordt daarom ook sneller droog. Het steunen op onze ellebogen is trouwens ook een trigger van harde en ruwe ellebogen.

Ochtend en avond: behandeling ruwe ellebogen

Om ruwe ellebogen te verminderen kun je het beste een bodylotion of crème smeren, waaraan hydraterende stoffen aan zijn toegevoegd, zoals: shea butter, glycerine, ureum of dimethicone. Hierin is een crème met ureum het meest effectief, omdat het de huid zachter maakt. Het maakt niet uit of dit officieel een gezichtscrème of voetencrème is. uiteindelijk gaat het om de ingrediëntenlijst.

Voorbeelden van goede producten zijn:

ruwe ellebogen

Ruwe huid armen

Een huidklacht die ook veel voorkomt is het hebben van ruwe armen. En dan met name ruwe bovenarmen. In veel van gevallen is een onderliggende huidprobleem de oorzaak. Namelijk: keratosis pilaris.

Bij keratosis pilaris vindt er een verstoring plaats in het uitrijpen van huidcellen. Hierdoor delen de huidcellen te snel, waardoor er kleine ophopingen optreden. Deze ophopingen voel je vervolgens zelf zitten in de vorm van een ruwe huid.

Daarnaast zie je bij een ruwe huid aan de armen ook vaak kleine rode bultjes en pukkeltjes op de huid zitten. Veel mensen beschrijven het als kleine rode puntjes in de huid. Ook dit is een typisch kenmerk van keratosis pilaris.

Daarnaast kunnen de bovenarmen ook droger worden door agressieve douche producten. Denk aan douche gels met uitdrogende sulfaten of alcohol. Maar ook parfum en geurstoffen kunnen ruwe bovenarmen veroorzaken. Gebruik liever milde doucheproducten.

Als je last hebt van ruwe bovenarmen zijn hydraterende en exfolieërende ingrediënten de oplossing. Hieronder heb ik voorbeelden van producten gezet die beide ingrediënten bevatten.

Behandeling ruwe huid armen

Om de ruwe huid van je bovenarmen te verminderen kan een scrub handschoentje helpen. Druppel wat olijfolie of kokosolie op een scrub handschoen. En wrijf dit tijdens het douchen over de huid. Smeer hierna een hydraterende en exfoliërende lotion op:

De laatste crème is oorspronkelijk een voetencrème, maar ook heel geschikt voor een ruwe huid aan de armen. Je kunt beide crèmes zowel 's ochtends als 's avonds gebruiken.

ruwe huid armen

Ruwe huid billen

Net als ruwe armen, zijn keratosis pilaris bultjes ook vaak de trigger van ruwe billen. Met name aan de onderkant van de billen en in de bil plooi ontstaat snel een droge en ruwe huid. Dit kan door meerde factoren veroorzaakt worden.

Een belangrijke oorzaak is transpireren in combinatie met wrijving. Als je transpireert, wordt je huid weker en raakt het sneller geïrriteerd. Als gevolg hiervan kunnen er irritatie bultjes ontstaan rondom en op de billen.

Daarnaast kan een ruwe huid ook veroorzaakt worden door verstopte haarfollikels. Ook op de billen vindt namelijk haargroei plaats. En in de uitgang van deze haartjes kunnen verstoppingen ontstaan. Wat zich uit als een ruwe huid.

Goed ingrediënten om te smeren tegen ruwe billen, ongeacht de oorzaak, zijn: ureum en salicylzuur. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet.

Behandeling ruwe huid billen

's Ochtends zou ik je billen insmeren met een lotion, waaraan zowel hydraterende als exfoliërende ingrediënten zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld:

's Avonds zou ik de huid eerst exfoliëren met een exfoliant, waaraan salicylzuur is toegevoegd. Een goed voorbeeld is dit Paula's Choice bha exfoliant. Dep het zuurtje met een watje op de huid, laat dit twee minuten intrekken, en smeer hieroverheen dezelfde crème als in de ochtend (lijstje hierboven).  

ruwe huid billen

Ruwe huid gezicht

Voelt met name je gezichtshuid ruw aan? Een vochtarme huid is hier vaak de oorzaak van. De huid voelt trekkerig, strak, gevoelig en ruw aan. Daarnaast zie je roodheden zitten, droogtelijntjes en vaak ook kleine schilfertjes.

Maar naast een vochtarme huid, kunnen kleine verstoppingen ook de oorzaak zijn van een ruwe huid in het gezicht. Dit kunnen witte mee-eters zijn of gerstekorrels.

Witte mee-eters herken je aan huidkleurige, licht verheven, kleine bultjes in de huid. Die je makkelijk kunt uitdrukken. Gerstekorrels daarentegen zijn meer wittig van kleur en iets kleiner. Ze lijken een beetje op zandkorreltjes. En zijn helaas heel lastig uit te knijpen. Hier is vrijwel altijd een naaldje voor nodig.

Behandeling ruwe huid gezicht

Ingrediënten die je graag terugziet in de verzorging van een ruwe gezichtshuid, zijn: ureum, salicylzuur, glycerine en niacinamide. Hieronder heb ik een stappenplan gezet die ik zou volgen bij een ruwe huid van het gezicht.

Ochtend

Avond

ruwe huid gezicht

Ruwe huid voeten

Als je last hebt van een ruwe huid onder je voeten, is dit meestal niet het gevolg van een droge huid, maar van eelt. Eelt onder de voeten ontstaat door een beschermingsreactie van je huid. Je loopt tenslotte constant op je voeten. En de huid moet dik genoeg zijn om de onderliggende huidlagen tegen deze druk en wrijving te beschermen. In de vorm van eelt.

Naast het feit dat eelt een ruwe huid van de voeten veroorzaakt, kan eelt ook ongemak geven. Een té dikke eeltlaag geeft namelijk pijnklachten. Daarnaast kunnen er verharde blaren of kloofjes in de eelt laag ontstaan. Net als pijnlijke likdoorns en wondjes.

Reden genoeg dus om ook je voeten te verzorgen. Om zo een ruwe huid van de voeten te voorkomen of te verminderen.

Behandeling ruwe huid voeten

Ook bij de verzorging van je voeten kan een crème met ureum helpen. Voelen je voeten ruw aan, maar is er geen eelt te zien? Kies dan voor een crème met ureum in een concentratie van maximaal 10%. Zoals deze Eucerin voeten crème 10% ureum.

Heb je last van een ruwe huid onder je voeten wat met name veroorzaakt wordt door eeltvorming? Kies dan voor een hogere concentratie ureum. Bijvoorbeeld:

ruwe huid

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram