Ruwe huid: droge ruwe plekken op huid
05 december 2022 
9 min. leestijd

Ruwe huid: droge ruwe plekken op huid

Veel mensen hebben last van een ruwe huid. En dat is zonde want in de meeste gevallen kun je een ruwe huid gemakkelijk zelf wegsmeren! Vooral door de juiste cosmetica producten te gebruiken en uitdrogende cosmetica te laten staan. Maar wat smeer je? Ik ga je helpen!

Nieuwsgierig  geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat is een ruwe huid?

Een ruwe huid is eigenlijk niet echt een huidaandoening, meer een huidklacht. Die vrijwel altijd onschuldig is en voor vooral cosmetisch storend is. Je noemt het ook wel een raspige huid. De huid voelt ruw aan wanneer je er met je handen overheen wrijft. Maar ook bobbelig, schraal en droog.

Daarnaast gaat een ruwe huid soms gepaard met een jeukende huid. Meestal is dit weer het gevolg van een droge huid. Verder kun je ruwe huidplekken ook zien zitten. Het uit zich in: een schilferige huid, droogte lijntjes en rode plekjes (ontstekingen).

Wel hangen deze symptomen natuurlijk af van de locatie waar de ruwe plekjes zich bevinden. In deze blog leg ik je per locatie uit wat ik zou smeren op droge, ruwe huidplekken!

ruwe huid

Een ruwe huid herkennen

Droge, ruwe plekken op huid voel je vooral zelf zitten. Toch kun je ook aan de buitenkant van de huid zien dat de huid ruw is. Wat met name opvalt is een schrale, droge huid met schilfers. Daarnaast kunnen er ook kleine rode bultjes op de huid te zien zijn. Soms gepaard met krabwondjes, omdat een ruwe huid flink kan jeuken. Voorkeurslocaties van een ruwe huid, zijn:

  • Ruwe ellebogen
  • Ruwe huid armen, meestal bovenarmen
  • Ruwe huid billen, meestal onderkant van de billen
  • (Ineens) ruwe huid gezicht
  • Ruwe huid voeten

ineens ruwe huid gezicht

Oorzaak ruwe huid en droge huid

Een ruwe huid kan door diverse factoren veroorzaakt worden. Hierbij is bijna altijd sprake van een verlies van vocht uit de opperhuid (droge huid) en/of een tekort aan huidvetten. Hieronder heb ik de meest voorkomende factoren van een ruwe huid op een rijtje gezet.

Beschermen

Ruwe ellebogen zijn vaak het gevolg van een beschermingsfunctie van de huid. We steunen namelijk veel op onze ellebogen. Wanneer de huid op deze plekken niet dik genoeg is, zou het kapot gaan. De verdikte ruwe huid onder je ellebogen helpt de huid beschermen tegen schade. Daarnaast smeren we onze ellebogen meestal niet in, waardoor er ook sneller een schrale huid én droge huid ontstaat.

Verlies van huidvetten

Ruwe armen en een ruwe gezichtshuid zijn juist vaak weer het gevolg van verkeerde dagelijkse huidverzorging. Bijvoorbeeld omdat je je gezicht wast met heet water, waardoor de huid vocht en belangrijke huidvetten verliest. Maar ook uitdrogende alcohol in cosmetica kan een ruwe gezichtshuid en ruwe armen veroorzaken.

Tekort aan vocht

Een tekort aan vocht is sowieso een belangrijke trigger van ruwe huidplekken. Wanneer er niet voldoende water in de huid zit, heeft je huid meer moeite om dode huidcellen af te laten schilferen en te vervangen voor nieuwe gezonde huid. Dode huidcellen hopen op en dat voelt ruw aan. Dit is ook de reden waarom oudere mensen sneller last krijgen van droge, ruwe plekken op de huid. Naarmate we ouder worden, verliest de huid namelijk makkelijker vocht.

Externe factoren

Daarnaast zijn er ook nog wat algemene factoren die een ruwe huid kunnen veroorzaken. Denk aan: een lage luchtvochtigheid in huis omdat de verwarming hoog staat. Of een lage luchtvochtigheid buiten omdat het kouder wordt. Maar ook uv straling van de zon of een huid dat regelmatig in aanraking komt met irriterende cosmetica producten kunnen een ruwe huid oorzaak zijn.

Vind je zelf lastig om zelf te ontcijferen welke cosmetica producten je wel en beter niet kunt opsmeren? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina! Hierop laat ik regelmatig merken zien die ik zou laten staan.

Onderliggende huidaandoening

Een ruw, raspige huid kan ook het gevolg zijn van onderliggende huidaandoeningen. Bekende voorbeelden zijn psoriasis, atopische dermatitis of ichtyose. Deze huidklachten kunnen gepaard gaan met meerdere symptomen, waaronder een schilferige huid, droge huid en dus ook ruwe huidplekken.

ruwe huid

Ruwe ellebogen

Ik denk dat veel mensen zich hier wel in herkennen: je wrijft met je vingers over je ellebogen en voelt dat de huid hier anders aanvoelt dan de rest van je huid. Dit verschil is te verklaren: we smeren onze ellebogen weinig in. Hoe vaak denk je aan je ellebogen tijdens je dagelijkse verzorging? Als ik voor mezelf mag spreken; niet vaak. Logisch is dus ook dat hier sprake is van een droge huid.

Maar het kan ook zo zijn dat je andere delen van de huid ook niet insmeert en je toch alleen op je ellebogen last hebt van een ruwe huid. Of dat je je ellebogen juist wél regelmatig insmeert, maar alsnog niet van je ruwe ellebogen afkomt. Ook dit is niet gek. Je ellebogen hebben namelijk een soort beschermingsfunctie. Ze beschermen de onderliggende huid tegen verwondingen.

Bijvoorbeeld als we op onze ellebogen steunen. Om die reden is de huid van je ellebogen dikker. Je noemt het ook wel hyperkeratose van de huid. Deze relatief dikke huid verliest sneller vocht en wordt daarom ook sneller droog. Het steunen op onze ellebogen is trouwens ook een trigger van harde en ruwe ellebogen.

Behandeling ruwe ellebogen (ochtend en avond)

Om ruwe ellebogen te verminderen kun je het beste hydraterende producten smeren met daarin stoffen, als: shea butter, glycerine, ureum, dimethicone en/of plantaardige oliën. Hierin vind ik persoonlijk een crème met ureum het meest effectief, omdat ureum de huid zachter maakt. Het maakt niet uit of dit officieel een gezichtscrème of voetencrème is. Uiteindelijk gaat het om de ingrediëntenlijst. Voorbeelden zijn:

ruwe ellebogen

Ruwe huid armen

Een huidklacht die ook veel voorkomt is het hebben van ruwe armen. Het gaat dan met name om ruwe bovenarmen. In veel van gevallen wordt dit veroorzaakt door een onderliggend huidprobleem. Namelijk: keratosis pilaris. Hierbij is er sprake van een verstoring in het uitrijpen van huidcellen. Dode huidcellen krijgen niet de kans om op tijd af te schilferen, omdat de nieuwe huidcellen al onderweg zijn.

Met als gevolg: dode huidcellen hopen op en de huid voelt ruw aan. Daarnaast zie je bij een ruwe huid aan de armen ook vaak kleine rode bultjes en pukkeltjes op de huid zitten. Veel mensen beschrijven het als kleine rode puntjes in de huid. Ook dit is een typisch kenmerk van keratosis pilaris. Daarnaast kunnen de bovenarmen ook droger worden door agressieve douche producten.

Bijvoorbeeld douche producten met uitdrogende sulfaten. Maar ook parfum en geurstoffen kunnen ruwe bovenarmen veroorzaken. Gebruik daarom liever milde doucheproducten en was met niet te heet of zelfs lauw water. Bijvoorbeeld deze Drs Leenarts waslotion of deze CeraVe douche olie. Als je last hebt van ruwe bovenarmen met bultjes zou ik een zuur én een hydraterende crème of lotion smeren.

Behandeling ruwe huid armen

Om de ruwe huid van je bovenarmen te verminderen kan het helpen om een zuur (exfoliant) te smeren. Wanneer je last hebt van een ruwe huid met rode bultjes zou ik voor een exfoliant met salicylzuur gaan. Heb je alleen last van een ruwe droge huid? Dan zou ik voor een zuur met glycolzuur gaan. Doe dit vier avonden per week en smeer hierna een hydraterende crème met ureum op. Deze crème mag je ook op de andere dagen smeren.

ruwe huid armen

Ruwe huid billen (droge huid billen)

Net als ruwe armen zijn keratosis pilaris bultjes ook vaak een trigger van ruwe billen en een droge huid (billen). Met name aan de onderkant van de billen en in de bil plooi ontstaat een droge en ruwe huid sneller. Dit kan door meerdere (externe) factoren veroorzaakt worden.

Een belangrijke oorzaak is transpireren in combinatie met wrijving. Als je transpireert wordt de huid weker en raakt het sneller geïrriteerd. Als gevolg hiervan kunnen er irritatie bultjes ontstaan rondom en op de billen. Daarnaast kan een ruwe huid ook veroorzaakt worden door verstopte haarfollikels (folliculitis).

Ook op de billen vindt namelijk haargroei plaats en in de uitgang van deze haartjes kunnen verstoppingen ontstaan. Wat zich uit als een ruwe huid. Goed ingrediënten om te smeren tegen ruwe billen, ongeacht de oorzaak, zijn: ureum en salicylzuur. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet.

Behandeling ruwe huid billen

's Ochtends zou ik je billen insmeren met een lotion of crème waaraan zowel hydraterende als exfoliërende ingrediënten zijn toegevoegd. 's Avonds zou ik de huid eerst exfoliëren met een exfoliant, waaraan salicylzuur is toegevoegd (product één hieronder). Dep het zuurtje met een watje op de huid, laat dit twee minuten intrekken, en smeer hier overheen dezelfde crème als in de ochtend. Hieronder vind je een aantal goede voorbeelden:

ruwe huid billen

Ruwe huid gezicht (korrelige huid gezicht)

Voelt met name je gezichtshuid ruw aan? Dan is er meestal sprake van een droge huid. De huid voelt trekkerig, strak, gevoelig en ruw aan. Daarnaast is er vaak sprake van een schilferige huid, rode plekjes en droogtelijntjes. Ook kunnen er kleine verstoppingen zichtbaar zijn. Meestal gaat het om witte mee-eters (acne comedonica) of gerstekorrels.

Witte mee-eters herken je aan huidkleurige, licht verheven, kleine bultjes in de huid. Die je makkelijk kunt uitdrukken. Gerstekorrels daarentegen zijn meer wittig van kleur en iets kleiner. Ze lijken een beetje op zandkorreltjes en zijn helaas heel lastig uit te knijpen. Hier is vrijwel altijd een naaldje voor nodig.

Behandeling ruwe gezichtshuid

Ingrediënten die je graag terugziet komen in hydraterende producten voor de ruwe gezichtshuid, zijn: ureum, salicylzuur, glycerine, niacinamide en parfumvrije plantaardige oliën. Hieronder heb ik een stappenplan gezet die ik zou volgen bij een ruwe huid van het gezicht!

Ochtend

Avond

ruwe huid gezicht

Ruwe huid voeten

Als je last hebt van een ruwe huid onder je voeten, is dit meestal niet het gevolg van een droge huid, maar van eelt. Eelt onder voeten ontstaat door een beschermingsreactie van je huid. Je loopt tenslotte constant op je voeten en de huid moet dik genoeg zijn om de onderliggende huidlagen tegen deze druk en wrijving te beschermen. In de vorm van eelt.

Naast het feit dat eelt een ruwe huid van de voeten veroorzaakt, kan eelt ook ongemak geven. Een té dikke eeltlaag geeft namelijk pijnklachten. Daarnaast kunnen er verharde blaren of kloofjes in de eelt laag ontstaan. Net als pijnlijke likdoorns en wondjes.  Reden genoeg dus om ook je voeten te verzorgen. Om zo een ruwe huid van de voeten te voorkomen of te verminderen.

Behandeling ruwe huid voeten

Ook bij de verzorging van je voeten kan een crème met ureum helpen. Voelen je voeten ruw aan, maar is er geen eelt te zien? Kies dan voor een crème met ureum in een concentratie van 10%. Zoals deze Eucerin voetencrème 10% ureum of deze Etos 10% ureum crème. Heb je last van een ruwe huid onder je voeten wat door eeltvorming wordt veroorzaak? Kies dan voor een hogere concentratie ureum:

ruwe huid

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram