arrow_drop_up arrow_drop_down
Milia: gerstekorrels
12 juli 2020 

Milia: gerstekorrels

Kleine, wit gele pukkeltjes die maar niet weg willen gaan. Hoogstwaarschijnlijk heb je last van gerstekorrels (medische naam: milia). Bij milia zijn er allerlei kleine korreltjes op de huid te zien. Het zijn kleine pukkeltjes gevuld met keratine dat niet goed wordt afgevoerd door de talgklieren. De huidafwijking is geheel onschuldig, maar kan cosmetisch wel storend zijn. Wil je de gerstekorrels graag verwijderen? Doe dit dan niet zelf. Bezoek liever een huidtherapeut. Daarnaast kunnen de juiste huidverzorgingsproducten de kans op nieuwe gerstekorrels verminderen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga het meteen naar het gratis productadvies voor gerstekorrels.

productadvies gerstekorrels

Wat is een gerstekorrel?

Iedereen kent ze wel. Die kleine, hardnekkige, wit gele, puntjes die maar niet uitgeknepen kunnen. Het zijn eigenlijk gewoon verstoppingen van keratine. Helemaal niet erg, maar soms wel storend.

Hoe zien gerstekorrels eruit?

De naam zegt het eigenlijk al: een gerstekorrel ziet eruit als een korrel op je huid. Ze hebben een wit, gele kleur en zitten met name in het gezicht. Meestal rondom de ogen, wenkbrauwen en de wangen. Er zijn twee type gerstekorrels

  1. Primaire: Bij dit type wordt iemand geboren met de korreltjes. Dit type komt vaak voor. Maar liefst 50% van de pasgeboren baby’tjes wordt geboren met deze witte pukkeltjes. Maar geen zorgen. Dit type verdwijnt bijna altijd vanzelf weer na een paar maanden!
  2. Secundair: Bij dit type ontstaan de korreltjes op latere leeftijd. Dit kan komen door verschillende oorzaken.

Oorzaak gerstekorrels 

Een gerstekorrel ontstaat wanneer de zweetkliertjes of talgklieren geblokkeerd worden en keratine hierdoor niet kan uittreden. Keratine is een eiwit dat onder anderen in ons haar, nagels en huid zitten. Hoe de kliertjes geblokkeerd raken is nog niet helemaal duidelijk. Het kan vanaf de geboorte al aanwezig zijn, maar de gerstekorrel kan ook door een oorzaak getriggerd worden.

Secundaire gerstekorrels

Als de gerstekorrel door een externe factor ontstaat noem je dit een secundaire gerstekorrel. Zo kan een gerstekorrel ontstaan na een huidbeschadiging. Je noemt dit een traumatische gerstekorrel. Bijvoorbeeld na huidbeschadiging door zon verbranding, een huidbehandeling (chemische peeling, microdermabrasie), brandwonden of bestraling na kanker. Ook kunnen gerstekorrels ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen, waaronder corticosteroïden crèmes en zalven. Deze vorm van gerstekorrels noem je geneesmiddelen geïnduceerde milia. Daarnaast hebben ook mensen met een wat donker huidtype sneller last van deze huidklacht. Dit komt omdat een donker huidtype over het algemeen ook dikker is.

Primaire gerstekorrels

Bij deze vorm ontstaat de gerstekorrel, of gerstekorrels, uit het niets. Dus opeens zijn er gerstekorrels aanwezig.  Primaire gerstekorrels verdwijnen binnen een aantal weken tot maanden. Een vorm van primaire gerstekorrels is Multiple eruptiva milia. Dit klinkt lastiger dan het is. Het zijn eigenlijk gewoon gerstekorrels die plotseling ontstaan. Een soort uitbarsting van gerstekorrels. Ze zitten vooral in het gezicht, het bovenlichaam en de bovenarmen. Multiple eruptiva milia lijkt een beetje op een ander type gerstekorrel, namelijk: Milia en plaque. Bij deze vorm ontstaan er ook plotseling allemaal gerstekorrels. Alleen zitten deze gerstekorrels allemaal op één specifiek plekje van de huid. Meestal is dit rondom de oren of op de wangen. Bij Milia en plaque is er een relatie tussen het ontstaan van gerstekorrels en een genetische of auto-immuun afwijking. Bijvoorbeeld: Lichen Planus, Chronische discoïde lupus erythematosus en Hidradentitis. Een ander veel voorkomend voorbeeld van primaire gerstekorrels is Neonatale milia. Oftewel gerstekorrels bij een baby. Lees hieronder meer over deze vorm.

Gerstekorrels bij baby

Nu hoor ik je denken: hoe kan een baby dan met gerstekorrels geboren worden? Dit komt, omdat de talgkliertjes van baby’s nog niet helemaal volgroeid zijn als ze geboren worden. De talgklieren werken hierdoor niet goed genoeg. Dit maakt het voor de huid lastig om keratine via de klieren af te voeren naar buiten, waardoor er verstoppingen ontstaan. Mensen hebben het vaak over acne bij een baby. Maar het is dus eigenlijk geen baby acne. Het zijn gerstekorrels. De wit gele pukkeltjes zitten bij baby’s vooral in het gezichtje, de hoofdhuid, de borst en de rug. Het baby’tje zal hier zelf niets van merken. Daarnaast verdwijnen de gerstekorrels gelukkig binnen enkele weken.

Je moet gerstekorrels bij een baby niet in de war halen met baby acne. Ook hierbij is sprake van verstopte talgklieren. Alleen zijn dit mee-eters, pukkeltjes, en puistjes. Naomi vertelt hier in haar blog meer over.

Behandeling gerstekorrel

Wat kan je zelf aan gerstekorrels doen?

Gerstekorrels bij volwassen gaan, in tegenstelling tot baby’s, niet altijd vanzelf weg. Maar kun je gerstekorrels zelf verwijderen? Dat is helaas erg lastig. Vooral wanneer ze er al wat langer zitten.  Je kan dit dan beter over laten aan een professioneel,  omdat je de huid snel beschadigd. Wat je wél zelf kunt doen is de kans op nieuwe gerstekorrels zoveel mogelijk voorkomen. Dit doe je vooral door de veroorzakende factoren te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om je huid gehydrateerd te houden. Als je huid droog is, gaat je huid namelijk meer talg aanmaken. En dit vergroot het risico op verstoppingen en zo dus ook op het ontstaan van gerstekorrels. Reinig je huid daarom met een niet uitdrogende reiniger en hydrateer het met een voedende crème. Benieuwd welke cosmetica producten goed voor jouw huidtype zijn? Lees dan mijn gratis productadvies voor gerstekorrels.

Naast de juiste cosmeticaproducten zijn er ook producten die je absoluut moet vermijden. Ze bevatten ingrediënten die je huid onnodig irriteren, uitdrogen en beschadigen. Dit kan weer zorgen voor een nieuwe gerstekorrel. Benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt laten staan? Houd dan de instagram pagina van sproetonline in de gaten. Iedere week plaats ik in mijn verhaal een product die je beter niet kunt kopen, en waarom je dit beter niet kunt doen.

Wat kan een professioneel aan gerstekorrels doen?

Een gerstekorrel is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. Wanneer de kleine pukkeltjes cosmetisch storend zijn kan overwogen een huidtherapeut te bezoeken. Een huidtherapeut kan de gerstekorrels namelijk verwijderen door middel van acne therapie. Hierbij wordt er een minuscuul naaldje in de de pukkeltjes geprikt en wordt de inhoud er rustig uitgedrukt. Als de gerstekorrels erg hardnekkig zijn, kan een huidtherapeut overwegen om de gerstekorrels te verwijderen door middel van elektrocoagulatie. Bij deze therapie wordt er ook een naaldje in het pukkeltje geschoven. Vervolgens wordt hier een beetje stroom op gezet. Door de stroom verwarmd de inhoud en lost het keratine op.