Milia: gerstekorrels
12 juli 2020 
6 min. leestijd

Milia: gerstekorrels

Kleine, wit gele pukkeltjes die maar niet weg lijken te gaan. De kans is groot dat dit gerstekorrels zijn. Je noemt het ook wel milia. Wat je vooral ziet, zijn allerlei kleine puntjes op de huid, die een beetje lijken op zandkorrels. De huidafwijking is geheel onschuldig, maar kan cosmetisch wel storend zijn. Wil je de gerstekorrels graag verwijderen? Doe dit dan niet zelf. Bezoek liever een huidtherapeut. Daarnaast kunnen de juiste huidverzorgingsproducten de kans op nieuwe gerstekorrels verminderen. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga het meteen naar het gratis productadvies voor gerstekorrels.

Wat is een gerstekorrel?

Iedereen kent ze wel. Kleine, hardnekkige, wit gele, puntjes die je lastig tot niet kunt uitknijpen. Je noemt het ook wel milia. Deze gerstekorrels ontstaan wanneer keratine, een huideigen stof, vast komt te zitten onder het bovenste laagje van de huid. Met als gevolg dat de het keratine in de huid verstopt raakt. Dit uit zich in kleine witte bultjes. 

Een gerstekorrel is volkomen onschuldig. Gerstekorrels verwijderen is daarom ook niet nodig. Toch wordt hier soms wel voor gekozen omdat ze cosmetische staan. Daarnaast voelt je huid ruw en bobbelig aan. In deze blog ga ik je hiermee helpen!

Hoe zien gerstekorrels eruit?

De naam zegt het eigenlijk al: een gerstekorrel ziet eruit alsof er een korrel op de huid ligt. Ze hebben een wit, gele kleur en hebben ook iets weg van zandkorrels. Ook zijn ze meestal niet groter dan een paar millimeter in diameter en niet helemaal rond. Gerstekorrels kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar hebben wel een aantal voorkeurslocaties: 

  • Gerstekorrel ooglid
  • Gerstekorrel op lip
  • Gerstekorrel gezicht, met name op de wangen

gerstekorrel

Verschil gerstekorrel en mee eter

Waar je gerstekorrels ook niet mee moet verwarren zijn witte mee-eters. Een groot verschil tussen beide is dat een witte mee-eter wat meer afgevlakt is. En een gerstekorrel als een soort zandkorrel op je huid ligt. Daarnaast is een witte mee-eter makkelijker te verwijderen dan een gerstekorrel. 

Oorzaak gerstekorrels 

Een gerstekorrel ontstaat wanneer de zweetkliertjes of talgklieren geblokkeerd worden en keratine hierdoor niet kan uittreden. Keratine is een eiwit dat onder anderen in ons haar, nagels en huid zitten. 

Hoe de kliertjes geblokkeerd raken is nog niet helemaal duidelijk. Het kan vanaf de geboorte al aanwezig zijn (primaire gerstekorrel). Maar de gerstekorrel kan ook door een oorzaak getriggerd worden (secundaire gerstekorrel). 

gerstekorrel

Primaire gerstekorrels

Bij dit vorm van gerstekorrels wordt iemand geboren met de witte korreltjes. Dit type komt heel vaak voor. Maar liefst 50% van de pasgeboren baby’tjes wordt geboren met de witte pukkeltjes. Maar geen zorgen. Dit type verdwijnt bijna altijd vanzelf weer na een paar maanden!

Een vorm van primaire gerstekorrels is Multiple eruptiva milia. Dit klinkt lastiger dan het is. Het zijn eigenlijk gewoon gerstekorrels die plotseling ontstaan. Een soort uitbarsting van gerstekorrels. Ze zitten vooral in het gezicht, het bovenlichaam en de bovenarmen. 

Multiple eruptiva milia lijkt een beetje op een ander type gerstekorrel, namelijk: Milia en plaque. Bij deze vorm ontstaan er ook plotseling allemaal gerstekorrels. Alleen zitten deze gerstekorrels allemaal op één specifiek plekje van de huid. Meestal is dit rondom de oren of op de wangen. Bij Milia en plaque is er een relatie tussen het ontstaan van gerstekorrels en een genetische of auto-immuun afwijking. 

Bijvoorbeeld: Lichen Planus, Chronische discoïde lupus erythematosus en Hidradentitis. Een ander veel voorkomend voorbeeld van primaire gerstekorrels is Neonatale milia. Oftewel gerstekorrels bij een baby. Lees hieronder meer over deze vorm.

gerstekorrel

Secundaire gerstekorrels

Deze vorm van gerstekorrels ontstaat op latere leeftijd. Vaak door een externe factor. Zo kan een gerstekorrel bijvoorbeeld ontstaan na een huidbeschadiging. Je noemt dit ook wel een traumatische gerstekorrel. Bijvoorbeeld door zon verbranding, een huidbehandeling (chemische peeling, microdermabrasie), brandwonden of bestraling na kanker. 

Ook kunnen gerstekorrels ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen, waaronder corticosteroïden crèmes en zalven. Deze vorm van gerstekorrels noem je geneesmiddelen geïnduceerde milia.

Gerstekorrels bij baby

Nu hoor ik je denken: hoe kan een baby dan met gerstekorrels geboren worden? Dit komt, omdat de talgkliertjes van baby’s nog niet helemaal volgroeid zijn als ze geboren worden. De talgklieren werken hierdoor niet goed genoeg. Dit maakt het voor de huid lastig om keratine via de klieren af te voeren naar buiten, waardoor er verstoppingen ontstaan. Mensen hebben het vaak over acne bij een baby. 

Maar het is dus eigenlijk geen baby acne. Het zijn gerstekorrels. De wit gele pukkeltjes zitten bij baby’s vooral in het gezichtje, de hoofdhuid, de borst en de rug. Het baby’tje zal hier zelf niets van merken. Daarnaast verdwijnen de gerstekorrels gelukkig binnen enkele weken.

Je moet gerstekorrels bij een baby niet in de war halen met baby acne. Ook hierbij is sprake van verstopte talgklieren. Alleen zijn dit mee-eters, pukkeltjes, en puistjes. Naomi vertelt hier in haar blog meer over. Of lees hier mijn blog: Gerstekorrels baby.

gerstekorrel baby

Behandeling gerstekorrel

Gerstekorrels bij volwassen gaan, in tegenstelling tot baby’s, niet altijd vanzelf weg. Maar kun je gerstekorrels zelf verwijderen? Dat is helaas erg lastig. Vooral wanneer ze er al wat langer zitten zijn ze behoorlijk hardnekkig. Je kunt het verwijderen van gerstekorrels dan beter over laten aan een professioneel,  omdat je de huid al snel beschadigd. 

Gerstekorrel verwijderen

Wil je toch zelf aan de slag gaan? Volg dan deze stappen:

  • Stap 1. Ontvet de gerstekorrels met desinfecterende alcohol. Gebruik niet teveel!
  • Stap 2. Pak een steriel naaldje of maak een naald steriel door het even in het vuur te houden.
  • Stap 3. Prik het naaldje horizontaal in de gerstekorrel, dus niet met het puntje van de naald richting je huid.
  • Stap 4. Als je met het naaldje in de gerstekorrel zit, beweeg je de naald van je huid af, zodat je het als het ware open maakt.
  • Stap 5. Als je voelt dat je een opening in de gerstekorrel ebt gemaakt, kun je het naaldje weg leggen.
  • Stap 6. Probeer nu, met in beide handen een wc papiertje, de gerstekorrel er voorzichtig uit te drukken.

gerstekorrel verwijderen

Beperk de kans op nieuwe gerstekorrels

Wat je wél zelf kunt doen is de kans op nieuwe gerstekorrels zoveel mogelijk voorkomen. Dit doe je vooral door de veroorzakende factoren te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om je huid gehydrateerd te houden. Als je huid droog is, gaat je huid namelijk meer talg aanmaken. En dit vergroot het risico op verstoppingen en zo dus ook op het ontstaan van gerstekorrels. 

Reiniger tegen gerstekorrels

Het beste is om een reiniger te gebruiken zonder agressieve was stoffen. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

Crème tegen gerstekorrels

Ook het voeden van je huid met een voedende en beschermende crème is belangrijk. Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet die je zowel 's ochtends als 's avonds kunt opsmeren:

Exfoliant tegen gerstekorrels

Een hele belangrijkste stap om gerstekorrels te voorkomen, is het smeren van een exfoliant met salicylzuur of glycolzuur. Ze verweken de dode huidcellen en verkleinen zo de kans op verstoppingen:

Benieuwd welke cosmetica producten ik nog meer aanraad? Lees dan mijn gratis productadvies voor gerstekorrels.

gerstekorrel verwijderen

Vermijd deze producten

Naast de juiste cosmeticaproducten zijn er ook producten die je absoluut moet vermijden. Ze bevatten ingrediënten die je huid onnodig irriteren, irriteren en beschadigen. Dit kan weer zorgen voor een nieuwe gerstekorrel. En dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Ben je benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt laten staan? Houd dan de Sproet Instagram pagina in de gaten. Hier plaats ik regelmatig merken die je beter niet kunt kopen! 

Professionele hulp tegen gerstekorrels

Een gerstekorrel is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. Maar als je de gerstekorrel (s) niet zo mooi vindt, kun je overwegen om een huidtherapeut te bezoeken. Een huidtherapeut kan de gerstekorrels verwijderen door middel van acne therapie. Hierbij wordt er een minuscuul naaldje in de de pukkeltjes geprikt. En wordt de inhoud er rustig uitgedrukt. 

Als de gerstekorrels erg hardnekkig zijn, kan een huidtherapeut de gerstekorrel verwijderen door middel van elektrocoagulatieBij deze therapie wordt er ook een naaldje in het pukkeltje geschoven. Vervolgens wordt hier een beetje stroom op gezet. Door de stroom verwarmd de inhoud en lost het keratine op.  

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram