Verbrand door de zon: een rode huid
06 april 2021 

Verbrand door de zon: een rode huid

Ik denk dat iedereen het wel eens heeft meegemaakt. Een dagje strand en als je thuis onder de douche staat zie je dat je de straling toch een beetje hebt onderschat. Je bent verbrand. Ik hoor dan vaak “Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje”. Maar er gebeurt veel meer dan alleen dat lekkere bruine kleurtje. De zon brengt namelijk veel schade aan je huid teweeg. Heb je last van een verbrande huid? En ben je benieuwd wat je aan deze verbranding door de zon kunt doen? Ik vertel het je in deze blog!

Nieuwsgierig geworden naar de behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is een zon verbrande huid?

Ik denk dat iedereen bovenstaande vraag wel kan beantwoorden. En waarschijnlijk ook wel eens heeft meegemaakt. Bij zonverbrand is je huid letterlijk verbrand door de zon. Net zoals je een verbrande huid kunt hebben door een hete oven. Of aan heet water. Je noemt het ook wel zonnebrand of dermatitis solaris. Meestal duurt verbranding door de zon ongeveer twee tot vijf dagen. Hierna zie je de roodheid niet meer zitten. Dit betekent helaas niet dat je huid dan ook helemaal herstelt is. Vaak heeft het zonlicht namelijk in je diepere, onzichtbare, huidlagen ook al schade aangebracht. Je huid wordt hierdoor sneller oud. En het risico op huidkanker neemt toe.

Hoe ziet een zon verbrande huid eruit?

Als je bent verbrand door de zon is je huid vooral rood. Meestal is ook de afdruk van je (zwem)kleding te zien. En als je het heel bond gemaakt hebt kunnen er zelfs blaren op je huid ontstaan. Vergelijkbaar met brandwonden. Vaak wordt een verbrande huid door de zon daarom onderverdeeld in eerste, tweede, derde en vierdegraads verbranding.

 • Eerstegraads zonverbranding
  Bij dit type verbranding zie je vooral roodheid. Deze roodheid trekt vanzelf binnen drie tot vijf dagen weer weg. Zonder te vervellen.
 • Tweedegraads zonverbranding
  Dit type verbranding lijkt op eerstegraads verbanding, maar is net wat heftiger. De roodheid treedt sneller op en doet ook meer zeer. Het verdwijnt vanzelf binnen een week, maar meestal wel met vervelling van de huid. Nadat de roodheid is weggetrokken, kleurt je huid vaak bruin. Vandaar ook de uitspraak: “Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje”.
 • Derdegraads zonverbranding
  Bij dit type is de huid dusdanig verbrand door de zon dat de huid roodblauw kleurt, opzwelt en erg pijnlijk is. De verbrandde huid schilfert binnen een week af. Ook hierbij kleurt de huid na verbranding bruin. Dit blijft langer zitten dan bij tweedegraads verbranding en is vaak ook wat meer oneven. Veel mensen voelen zich ook ziek. Meestal hebben mensen last van misselijkheid, rillingen, koorts en hoofdpijn.
 • Vierdegraads zonverbranding
  Bij deze laatste graad van verbranding is de huid zo erg verbrand dat er naast roodheid ook allemaal blaren ontstaan. De huid schilfert helemaal af en er ontstaan allerlei bruine verkleuringen op de huid. Ook bij deze vorm van verbranding voelen mensen zich vaak ziek. Naast misselijkheid, rillingen en koorts kun je ook last krijgen van hartkloppingen.

Zonverbranding moet niet verward worden met zonneallergie uitslag. Deze uitslag ontstaat als je na een lange tijd weer in de zon hebt gezeten. Bijvoorbeeld als het lente wordt. Of als je in de winter op vakantie naar een warm land gaat.

Behandeling verbranding

Wat kun je zelf doen tegen verbranding door de zon?

Je hebt een verbrande huid, en nu? Vaak wordt gedacht dat aftersun dé oplossing is voor verbranding. Maar niets is minder waar! Aftersun bevat namelijk vaak irriterende ingrediënten die een verkoelend en tintelend effect op de huid geven. Voorbeelden zijn menthol, mint en alcohol. Dit tintelende en verkoelende effect is puur een teken van huid irritatie. Het verlicht misschien tijdelijk even je klachten. Maar is dus alles behalve goed voor je huid.

Je kunt het beste je huid eerst koelen en daarna pas je huidvriendelijke (!) aftersun product smeren. Want de warmte moet eerst uit je huid, voordat je een lotion of crème smeert. Maak bijvoorbeeld een handdoek nat en leg dit op de verbrandde huid. De warmte van de verbranding zal in de handdoek trekken. Maak de handdoek daarom regelmatig weer koud. Bij derde en vierdegraads verbranding kun je beter onder een lauwe douche gaan staan. Ongeveer 15 minuten. En daarna door blijven koelen met een handdoek.

Als de huid wat koeler aanvoelt kun je wel een verzorgende bodylotion, met kalmerende ingrediënten, op de verbrande huid smeren. Een fijn voorbeeld is deze body balsem met de ontstekingsremmende en verzorgende ingrediënten: niacinamide, shea butter en glycerine. Of deze lotion met de kalmerende en herstellende ingrediënten: zoethoutwortel, druivenpitolie en teunisbloemolie. Benieuwd naar meer producten na zonverbranding? Lees dan mijn gratis productadvies voor aftersun!

Verder is het belangrijk om even een week niet de zon in te gaan. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Als je toch besluit te gaan zwemmen is het belangrijk om even een shirt aan te trekken. Dit is misschien niet zo charmant, maar ervoor te zorgen dat je niet weer fanatiek hoeft te koelen. Vaak zie ik dat mensen een wit shirt aantrekken. Omdat dit wat dragelijker is dan een donker shirt. Helaas geeft een wit shirt bijna geen bescherming tegen de zon. Door een nat wit shirt schijnt namelijk maar liefst 98% uv-straling! Het dragen van een wit shirt is daarom hetzelfde als geen shirt dragen. Kies daarom liever voor een zwart shirt.

Daarnaast is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Om de kans op een verbrande huid te verkleinen is het belangrijk om je goed in te smeren. Benieuwd welke zonnebrandcrèmes ik adviseer voor het gezicht en het lichaam? Lees dan mijn gratis product advies voor huidvriendelijke zonnebrandcrèmes!

Tips van de @Sproetonline Instagramvolgers

Als ik een productadvies voor een specifieke huidklacht op Instagram publiceer, vraag ik ook altijd aan mijn Instagram volgers of zij nog tips hebben. Over producten of therapieën waar zij goede ervaringen mee hebben, Voor zonverbranding kreeg ik de volgende tips:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!