beste zonnebrand
Luus
01/24/2024
16 min
0

Beste zonnebrand zonder troep (top 11)

01/24/2024
16 min
0

Zonnebrandcrèmes. Ze zijn er in alle soorten en maten. Een lotion, een crème, een spray, oliën. Toch staan we vaak niet lang stil bij de keuze van onze zonnebrandcrème. Terwijl ook deze producten irriterende ingrediënten kunnen bevatten. Sterker nog: veel zonnebrandcrèmes bevatten dit. Hieronder lees je daarom mijn lijst met beste zonnebrand zonder troep! Geschikt voor iedere leeftijd.

Beste zonnebrand 2024: top 11

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog te lezen? Lees dan hieronder een samenvatting van mijn top 11 beste zonnebrand voor het gezicht en lichaam! Of ga naar mijn overzichtelijke versie van beste zonnebrand.

Beste zonnebrand gezicht

Beste zonnebrand lichaam

beste zonnebrand

Top 5 beste zonnebrand gezicht

Nog niet overtuigd van mijn lijstje 'top 11 Beste zonnebrand zonder troep'? Hieronder leg ik mijn gezichtszonnebrand keuzes wat uitgebreider uit!

Het smeren van een goede zonnebrand beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Maar wist je dat er ook veel zonnebrandcrèmes zijn die schadelijke stoffen bevatten?

Dan denk je goed bezig te zijn door je in te smeren tegen schadelijke zonnestralen, smeer je onbewust schadelijke ingrediënten op die in je zonnebrand zitten. En dit zorgt, net als de uv stralen, voor vroegtijdige huidveroudering. Wat je juist wilt voorkomen!

Gelukkig zijn er ook zonnebrandcrèmes die wél huidvriendelijk geformuleerd zijn. Hieronder lees je mijn Top 6 beste zonnebrand voor het gezicht!

zonnebrand zonder troep

1. Biodermal zonnebrand crème SPF 50

Deze sensitieve Biodermal zonnebrand crème is een fijne zonnebrand voor het gezicht. De crème bevat vier veilige zonnefilters. Samen vormen deze filters een hoge factor. Die je huid beschermt tegen de zon en zo de kans op verbranden verkleint.

Daarnaast zijn er allerlei voedende ingrediënten aan de crème toegevoegd, waaronder: glycerine, diglycerine, propanedio, canola olie en vitamine E. Deze ingrediënten bieden bescherming tegen huidveroudering én verkleinen de kans op uitdroging van je gezicht.

Verder heeft de crème een volle en romige structuur. Het geeft langdurige hydratatie, maakt je huid zacht en creëert een mooie glans over je gezicht. Geen matte finish. Ik gebruik deze zonnebrand al twee zomers en ben nog steeds heel enthousiast!

Op dit moment vind ik dit zelfs de beste zonnebrandcrème voor zowel de droge huid als gevoelige huid. Klik hier voor een video waarin ik de structuur van de zonnebrandcrème laat zien!

2. Biodermal Ultralichte zonnefluïde SPF 50

Deze Biodermal zonnebrand is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige en vette huid. En hoewel ik in eerste instantie een beetje sceptisch was, ben ik nu vooral heel positief en enthousiast. Het is namelijk zo dat veel zonnebrandcrèmes voor de vette huid, uitdrogende stoffen bevatten.

Alcohol denat in zonnebrand zie je bijvoorbeeld vaak terugkomen. Dit droogt je huid uit, waardoor het heel even lijkt alsof de zonnebrandcrème tegen vette plekjes werkt. Maar in werkelijkheid werkt alcohol denat in zonnebrand averechts. Als reactie op de uitdroging gaat je huid namelijk meer talg aanmaken. Met als gevolg dat je huid op lange termijn juist vetter wordt.

Ik was daarom ook positief verrast toen ik geen alcohol denat in deze zonnebrand terug zag komen. Wat ik wel zag staan, waren allemaal effectieve zonnefilters, waaronder: bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine en ethylhexyl triazone. Ze bieden een krachtige zon bescherming.

Daarnaast bevat de zonnebrandcrème vitamine E, propanediol en hyaluronzuur. Wat de huid verzorgt, beschermt en hydrateert. Ook is silica aan de zonnebrand toegevoegd. Dit zorgt voor een matte finish.

Het is een wat dunnere zonnebrandcrème, met een lichte formule, die niet plakkerig aanvoelt. De zonnebrand trekt snel in en voelt niet vet aan. Dit maakt het voor mij op dit moment de beste zonnebrandcrème voor de wat vette huid.

Klik hier voor een video, waarin ik de structuur van de zonnebrandcrème laat zien.

biodermal ultralichte zonnefluid

3. Beauty of Joseon Relief Sun SPF 50

Wat deze zonnebrand van Beauty of Joseon voor mij een 'Beste zonnebrand' optie maakt, is de hoeveel antioxidanten die de zonnebrand bevat. Het zit er namelijk echt vol mee! Zo zie ik een hoge concentratie: niacinamide, vitamine E, groene thee extract, gingseng extract en rijstextract.

Ze beschermen je huid tegen de schadelijke invloeden van zonlicht, waardoor de kans op pigmentvlekken, rimpeltjes en huidverslapping ook afnemen. Bovendien hebben de antioxidanten ook een ontstekingsremmende en kalmerende werking op de, aan zon blootgestelde, huid.

Daarnaast bevat de zonnebrand natuurlijk ook zonnefilters. Het gaat hierbij om stabiele en huidvriendelijke zonnefilters, als: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol en Diethylhexyl Butamido Triazone.

Kortom, ben je op zoek naar de beste zonnebrand voor het gezicht? Dan is de Beauty of Joseon Relief zonnebrand zeker het proberen waard. Met name voor de rijpere huid of als je jouw huid tegen vroegtijdige veroudering wilt beschermen is deze zonnebrand echt heel fijn. In mijn Best Korean Skincare blog vind je meer voorbeelden van goede Koreaanse producten!

beste zonnebrand

4. Avène zonnebrand lotion SPF 50

Deze Avène gezichtszonnebrand is ook huidvriendelijk geformuleerd en vrij van troep. De zonnebrand bevat een mooi lijstje krachtige zonnefilters, waaronder: Triasorb, Tinosorb S en Octyltriazone. Ze zorgen ervoor dat je gezicht goed beschermd is tegen de zon.

Daarnaast zijn er een aantal voedende stoffen aan de creme toegevoegd, waaronder: glycerine en vitamine E. Het uitblijven van geurstoffen en etherische oliën, maakt het een goede zonnebrandcrème voor de normale tot gevoelige huid.

Maar ook kinderen of mensen die snel last krijgen van zonneallergie uitslag kunnen deze gezichtszonnebrand goed zeker smeren.

zonneallergie uitslag

5. Drunk Elephant zonnecrème SPF 50

De Drunk Elephant zonnecrème mag ook niet ontbreken in mijn lijstje met beste zonnebrandcrèmes. Ik ben vooral enthousiast over de hoeveelheid actieve ingrediënten die de creme bevat. Er zitten namelijk allerlei stoffen in die je huid beschermen tegen veroudering.

Zo is er een hoge concentratie antioxidanten aan de zonnecrème toegevoegd, waaronder: vitamine E, astaxanthine, zonnebloemolie, druivensap en marula-olie. Deze antioxidanten dragen niet alleen bij aan een krachtige bescherming tegen vrije radicalen. Ze verbeteren ook nog de algehele huidhydratatie.

Gezien de hoge concentratie antioxidanten is dit een goede zonnebrand voor de wat rijpere huid met rimpels en/of ouderdomsvlekken.

beste zonnebrand

6. Biodermal zonnebrandcrème SPF 50

Ook deze Biodermal zonnebrand, voor de zongevoelige huid, heeft een huidvriendelijke formulering. De zonnebrand bevat een aantal effectieve zonnefilters, waaronder: octisalate, tinosorb S en tinosorb M. Ze bieden een goede bescherming tegen de schadelijke effecten van uv straling.

Naast deze zonnefilters zijn er ook nog verzorgende en kalmerende ingrediënten aan de zonnebrandcrème toegevoegd, als: glycerine, panthenol en allantoïne. Daarnaast is ook deze zonnebrandcrème weer alcohol,- en parfumvrij.

De toevoeging van het ingrediënt silica maakt het een fijne gezicht zonnebrandcrème voor de wat vettere huid. Dit ingrediënt geeft namelijk een matterend effect.

goede zonnebrand

Top 5 beste zonnebrand lichaam

Naast het smeren van een zonnebrand zonder troep op je gezicht, is het natuurlijk ook belangrijk om je lichaam in te smeren met een zonnebrand zonder schadelijke stoffen.

Daarom zocht ik ook een aantal huidvriendelijke zonnebrandcrèmes voor het lichaam. Die zowel vrij zijn van irriterende stoffen als van niet-effectieve zonnefilters. Je leest mijn top 5 zonnebrand zonder troep hieronder!

top 5 beste zonnebrand

1. Biodermal zonnebrand melk

Deze sensitieve Biodermal zonnemelk is een huidvriendelijke zonnebrand optie voor het lichaam. De zonnebrand is vrij van troep en speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid.

Wat de zonnemelk wel bevat, zijn allerlei voedende stoffen, waaronder: glycerine, canolaolie en vitamine E. Deze laatste twee stoffen beschermen je huid tegen vrije radicalen. En zo tegen vroegtijdige veroudering.

Daarnaast bieden de gebruikte zonnefilters een krachtige zonbescherming. Het is een goede zonnebrandcrème voor de normale tot droge, gevoelige huid.

zonnebrand zonder troep

2. Biodermal zonnebrand spray

Geef je liever de voorkeur aan een goede zonnebrand spray? Dan zou ik voor deze Biodermal zonnebrand spray gaan. De formulering lijkt op de Biodermal zonnebrand hierboven. Alleen gaat het dus om een zonnebrand spray.

De Biodermal zonnebrand spray bevat ook weer allerlei voedende stoffen, als: glycerine, propanediol, diglycerine, canolaolie en vitamine E, Op die manier beschermt de spray je huid tegen zowel uv straling als uitdroging. Kortom, een fijne zonnebrandcrème. Voor vrijwel alle huidtypes, waaronder ook de gevoelige kinder huid.

beste zonnebrand

3. Drs Leenarts zonnebrand spray

Ook deze Drs Leenarts zonnebrandspray is een fijne optie. Het bevat een hoge concentratie zonnefilters, waaronder: bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazineen, ethylhexyl salicylate, polymethyl methacrylate en ethylhexyl triazone. Ze bieden een goede zonbescherming en zijn bovendien ook heel stabiel.

Ook bevat de spray voedende ingrediënten, als: glycerine, caprilyl methiconeen, glyceryl stearate, vitamine E en zonnebloemolie. Ze zorgen ervoor dat de huid goed gehydrateerd blijft. Verder is ook deze zonnebrand vrij van geurstoffen, alcohol en andere irriterende ingrediënten.

Een ander groot voordeel is dat het geen witte waas achterlaat. Direct tijdens het aanbrengen geeft de zonnebrand natuurlijk wel een witte waas, maar je smeert deze dus heel gemakkelijk 'weg'.

Kortom, een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Die zowel geschikt is voor de volwassenhuid als kinderhuid. Het merk verkoopt trouwens ook deze SPF 30 crème variant, met een vergelijkbare formulering.

goede zonnebrand

4. Zonnebrand lotion

Smeer je liever een zonnebrandlotion? Dan is  deze zonnebrand van Mustela een goede optie. Het bevat allereerst een mooi rijtje aan krachtige zonnefilters, waaronder uvinul A+, uvinul t150 en ensulizole. Ze bieden bescherming tegen zowel uva en uvb.

Een fijne bijkomstigheid is de toevoeging van avocado olie. Deze olie bevat krachtige antioxidanten. Ze bieden bescherming tegen vervuilende stoffen, uv straling en vroegtijdige veroudering. Daarnaast heeft  avocado olie de eigenschap om de huid te voeden.

Verder bevat ook deze zonnebrandcrème geen troep. Dit maakt het een geschikte zonnebrandcrème voor zowel de normale tot gevoelige huid. Als de kinderhuid.

Zonnebrand zonder parfum

5. Derma Eco zonnebrand lotion

Ook deze Derma Eco zonnebrandlotion is een goede optie om te proberen. Oorspronkelijk is het product ontwikkeld voor de kinderhuid. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je de zonnebrandcrème niet op een volwassen huid kunt smeren!

Het gaat vooral om de gebruikte zonnefilters, het bieden van de juiste zon bescherming en dat het product vrij is van irriterende ingrediënten. Al deze punten zijn bij de lotion van toepassing.

Verder is ook deze lotion weer vrij van geurstoffen, alcohol en kleurstoffen. Daarnaast is de zonnebrandcrème vegan, biologisch en bevat het twee labels: het Nordic Ecolabel en AllergyCertified.

zonnebrand babyhuid

Samenvatting: Top 3 beste zonnebrand kinderen

Ben je specifiek op zoek naar een goede zonnebrandcrème voor kinderen? Hieronder lees je mijn top 3 beste zonnebrandcrèmes voor kinderen.

Of ga naar mijn complete productadvies over de beste zonnebrand voor kinderen.

goede zonnebrand kinderen

Slechte zonnebrandcrème

Naast de beste zonnebrandcrèmes hierboven, zijn er natuurlijk ook genoeg zonnebrandcrèmes die ik niet zou smeren. Bijvoorbeeld, omdat het om een zonnebrand met schadelijke stoffen gaat.

Maar het kan ook zijn dat de sun protection factor te laag is om je huid tegen de zon te beschermen. Of de gebruikte zonnefilters zijn niet veilig, waardoor de zonnebrand ook niet goed beschermt. Je moet bijvoorbeeld extra oppassen bij een zonnebrand die lekker ruikt.

Maar ook bij een natuurlijke zonnebrandcrème zou ik extra kritisch naar de ingrediëntenlijst kijken. Er zijn super veel natuurlijke ingrediënten die de huid onnodig irriteren. Of zelfs reageren op zonlicht, waardoor ze allerlei rode vlekken achterlaten.

Voorbeelden van slechte zonnebrandcrème

Hieronder heb ik verschillende zonnebrandcrèmes op een rijtje gezet, die ik zelf niet zou smeren. Simpelweg, omdat ze overgevoeligheidsreacties uitlokken. Of, omdat ze niet voldoende beschermen tegen de zon.

Word je met zonnebrandcrème bruin?

Nu hoor ik je denken: ja maar met zonnebrandcrème op word ik veel minder bruin van de zon. Maar ook met een zonnebrandcrème word je bruin. Er ontstaat geleidelijk een donkere huid, waardoor het kleurtje veel langer blijft zitten!

Niet zoals het bruine kleurtje van de zonnebank. Veel zonnebanken bevatten vooral uva licht. Dit licht zorgt voor oxidatie van bestaand pigment in je huid, waardoor je pigment tijdelijk verkleurt. Hierdoor lijkt het alsof je een donkere huid hebt gekregen, maar in werkelijkheid is dit gewoon geoxideerd bestaand pigment.

Daarom lijk je na een dagje strand onder de douche ook zo bruin. Terwijl dit kleurtje de volgende dag een heel stuk minder is. Daarnaast vergroot té snelle verkleuring van de huid ook nog de kans op vervellen. Wat het bruine kleurtje er meteen weer afhaalt.

Wil je toch snel dat zomerse kleurtje? Gebruik dan liever een huidvriendelijke zelfbruiner!

word je bruin met zonnebrand

Zonnebrand en make-up

Zonnebrand en make-up Een vraag die ik vaak krijg is: hoe werkt zonnebrand als je make-up draagt? Draag je zonnebrand onder make-up of juist eroverheen? En hoe werkt het met bijsmeren? Hieronder lees je mijn tips:

  • Smeer je gezichtszonnebrand 's ochtends na je dagcrème, maar vóór je make-up op
  • Als je een gezichtszonnebrand bijsmeert, kan dit wel over je make-up. Dep het dan op de huid in plaats van wrijven, zodat de foundation nog een beetje blijft zitten
  • Smeer je gezichtszonnebrand tijdens bewolkte, koudere, maanden om de vier uur bij
  • Smeer je gezichtszonnebrand tijdens de zonnige, warme, maanden om de twee uur bij
  • Gebruik het liefste geen zonnebrand spray of zonnebrandolie, maar een zonnebrandcrème of lotion

Meer weten over het dragen van zonnebrandcrème en make-up? Lees dan mijn blog: Zonnebrand en make-up: wat is de juiste volgorde?

zonnebrand over make up

Waarom zonnebrand zonder parfum en alcohol?

Op mijn website en Instagram vertel ik regelmatig dat ik parfum en alcohol in cosmetica zou vermijden. Dit geldt ook voor zonnebrand. De beste zonnebrandcrèmes zijn naar mijn mening daarom ook vrij van beide stoffen. Maar waarom is zonnebrand zonder alcohol en parfum eigenlijk beter? Ik leg het je graag uit!

Waarom zonnebrand zonder alcohol? Een droge huid!

Eén van de ingrediënten die ik in cosmetica en zonnebrand vermijd is alcohol. Deze stof wordt aan cosmetica toegevoegd om de producten langer houdbaar te houden. Als het in lage concentraties wordt toegevoegd geeft het geen problemen. Maar in hoge concentraties helaas wel.

Op je huid heeft alcohol namelijk nul positieve eigenschappen. In tegendeel. Het irriteert en droogt je huid uit. Om die reden zou slechte alcohol soorten altijd vermijden. Tenzij het ingrediënt dus helemaal achteraan in de ingrediëntenlijst staat. Hieronder heb ik een lijstje gezet van goede,- en slechte alcohol in cosmetica.

alcohol in cosmetica

Waarom zonnebrand zonder parfum? Irritatie!

Parfum is de grootste veroorzaker van allergisch contacteczeem. Een vorm van eczeem, waarbij je lichaam een huidontsteking aanmaakt, zodra het in contact komt met een bepaalde stof. In dit geval dus het parfum. Je kunt jarenlang probleemloos parfum smeren en er plotseling allergisch op reageren. Je lichaam heeft er in de loop van de tijd een allergie voor ontwikkeld.

Naast het feit dat het smeren van parfum contacteczeem kan uitlokken. Heeft het verder ook nog eens nul positieve eigenschappen op de huid.  Het wordt puur gebruikt om het product lekker te laten ruiken, dus waarom zou je het smeren? En zo het risico lopen last van je huid te krijgen.

Ook andere zonnebrandcrèmes, die claimen parfumvrij te zijn, kunnen alsnog geurstoffen bevatten. En zo overgevoeligheidsreacties uitlokken en een rode huid veroorzaken. Met name producten, waaraan natuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd, bevatten dit soort geurstoffen.

zonnebrand zonder troep

Wat zijn goede zonnefilters tegen uv straling?

Je hebt verschillende zonnefilters. Hierin kun je onderscheid maken tussen chemische en fysische zonnefilters. Beide zonnefilters beschermen je huid tegen uv stralen. Zowel tegen uva als uvb. Alleen doen beide zonnefilters dit net even op een andere manier.

Chemische uva en uvb zonnefilters

Chemische zonnefilters laten de zonnestralen eerst je huid binnen en maken het vervolgens onschadelijk. Een voordeel aan chemische zonnefilters is dat ze doorzichtig zijn en daarom geen witte waas achterlaten.

Een nadeel is helaas dat van een aantal chemische zonnefilters bekend is dat ze mogelijk huidreacties kunnen uitlokken, niet zo vriendelijk voor het milieu zijn en/of instabiel zijn, waardoor ze hun werking kunnen verliezen.

Fysische uva en uvb zonnefilters

Fysische zonnefilters daarentegen werken op twee manieren. Ze kunnen de zonnestralen absorberen, maar ook direct wegkaatsen. Hierin heb je twee soorten fysische zonnefilters: titaniumdioxide en zincoxide. Je herkent de fysische zonnefilters aan het witte laagje die ze achterlaten.

Conclusie: beste zonnefilters tegen uv stralen

Je hebt zowel goede fysische zonnefilters als goede chemische zonnefilters. Wel vind ik dat er er meer huidvriendelijke fysische dan chemische filters zijn, waardoor mijn voorkeur vaak toch uit gaat naar de fysische filters.

Daarbij komt ook nog dat van meerdere chemische zonnefilters bekend is dat ze irritaties en allergieën kunnen uitlokken, instabiel zijn of zelfs hormoon verstorend kunnen werken.

Voorbeelden van chemische uva en uvb zonnefilters die ik zou vermijden, zijn: Oxybenzone Octocrylene, Homosalate en Ethylhexyl methoxycinnamate. Voorbeelden van uva en uvb zonnefilters die ik wél kan aanraden, zijn: Tinosorb, Uvinul A, Octyltriazone, Octisalate en Ensulizole.

beste zonnebrandcremes

Misschien vind je dit ook interessant

Naast mijn lijst met beste zonnebrand, heb ik meer top-lijsten online staan. Met huidverzorgingsproducten die ik op dit moment het beste vind. Je leest ze hieronder!

beste zonnebrand

Gebruikte bronnen

Hieronder vind je een aantal bronnen die ik gebruikt heb bij het schrijven van dit productadvies.

Reacties
Categorieën