Beste zonnebrand zonder troep (top 14)
27 maart 2024 
21 min. leestijd

Beste zonnebrand zonder troep (top 14)

Zonnebrandcrèmes. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Een lotion, een crème, een spray, oliën. Bij het kiezen van een fijne zonnebrand, kijken we vooral naar de SPF en prijs. Maar ook bij zonnebrand kan de formule niet huidvriendelijk zijn. Sterker nog: veel zonnebrandcrèmes bevatten irriterende ingrediënten. Hieronder lees je daarom mijn lijst met beste zonnebrand zonder troep! Geschikt voor iedere leeftijd.

Beste zonnebrand 2024 (top 14)

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van mijn lijst met beste zonnebrand voor gezicht en lichaam! Of ga naar mijn overzichtelijke versie van beste zonnebrand. Nog niet overtuigd van mijn lijstje 'top 14 Beste zonnebrandcrème zonder troep'? In de blog leg ik mijn keuzes wat uitgebreider uit! Onderverdeeld in beste zonnebrand gezicht en beste zonnebrand lichaam.

Beste zonnebrand gezicht

Beste zonnebrand lichaam

beste zonnebrand

Beste zonnebrand gezicht (top 8)

Het smeren van een goede zonnebrand beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Maar wist je dat er ook veel zonnebrandcrèmes zijn die schadelijke stoffen bevatten? Dan denk je goed bezig te zijn door je in te smeren tegen schadelijke zonnestralen, smeer je onbewust toch schadelijke stoffen, omdat deze in je zonnebrand zitten.

En dit kan, net als de uv stralen, voor vroegtijdige huidveroudering zorgen. Wat je juist wilt voorkomen! Gelukkig zijn er ook zonnebrandcrèmes die wél huidvriendelijk geformuleerd zijn. Hieronder lees je mijn Top 8 beste zonnebrand gezicht! Ben je specifiek op zoek naar een zonnebrand voor het lichaam? Scrol dan even verder!

zonnebrand zonder troep

1. Biodermal zonnebrand SPF 50 (beste gezichts zonnebrandcreme)

Als je op zoek bent naar de beste zonnebrand zonder schadelijke stoffen, is de sensitieve Biodermal zonnebrand crème een hele goede optie! Ik gebruik de crème inmiddels zelf ook al dik vier jaar. De zonnebrandcrème bevat vier veilige zonnefilters. Samen vormen deze filters een hoge factor die je huid beschermt tegen de zon. En zo tegen verbranden en vroegtijdige huidveroudering.

Daarnaast zijn er ook nog allerlei voedende ingrediënten aan de zonnebrand toegevoegd, waaronder: glycerine, diglycerine, propanedio, canola olie en vitamine E. Deze ingrediënten bieden bescherming tegen huidveroudering én stimuleren een goed gehydrateerde huid.

Verder heeft de crème een volle en romige structuur, maar het voelt absoluut niet vet aan. De zonnebrand geeft langdurige hydratatie, maakt je huid zacht en dat zonder te zorgen voor verstoppingen of irritaties. Op dit moment vind ik dit de beste zonnebrand voor normale tot droge huid als gevoelige huid.

Klik hier voor een video waarin ik de structuur van de zonnebrandcrème laat zien!

2. Biodermal Ultralichte zonnefluïde SPF 50

Ook deze Biodermal zonnebrand is een goede optie als je op zoek bent naar de beste zonnebrand zonder troep. Speciaal ontwikkeld voor de gevoelige en vette huid. En hoewel ik in eerste instantie een beetje sceptisch was, ben ik nu heel enthousiast. Het is namelijk zo dat veel zonnebrandcrèmes voor de vette huid, uitdrogende stoffen bevatten.

Zo zie je gedenatuurde alcohol vaak hoog in de ingrediëntenlijst terugkomen. Deze stof ontvet je bovenste huidlaag, waardoor het heel even lijkt alsof de zonnebrandcrème de vette plekjes vermindert. Maar in werkelijkheid werkt alcohol in zonnebrand averechts. Als reactie op de uitdroging gaat je huid namelijk meer talg aanmaken. Met als gevolg dat je huid op lange termijn juist vetter wordt.

Ik was daarom ook positief verrast toen ik zag dat deze zonnebrand alcoholvrij was. Daarnaast bevat de zonnebrand allerlei effectieve en stabiele filters, waaronder: bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine en ethylhexyl triazone. Ze bieden een krachtige zon bescherming. De toevoeging van vitamine E, propanediol en hyaluronzuur zorgt ervoor dat de zonnebrand zorgt voor een gehydrateerde huid.

Ook is silica aan de zonnebrand toegevoegd. Dit zorgt voor een matte finish. De zonnebrand is sowieso niet vettig. De formule is namelijk heel vloeibaar en trekt super snel in. Dit maakt het voor mij op dit moment de beste zonnebrandcrème voor de normale tot vette huid.

Klik hier voor een video, waarin ik de structuur van de zonnebrandcrème laat zien.

biodermal ultralichte zonnefluid

3. Beauty of Joseon Relief Sun SPF 50

Ook deze Beauty of Joseon zonnebrand hoort zeker thuis in mijn lijst met beste zonnebrandcreme zonder troep. Wat deze zonnebrand voor mij een 'Beste zonnebrand optie' maakt, is vooral vanwege de hoge concentratie antioxidanten. Het zit er namelijk vol mee! Zo zie ik een hoge concentratie: niacinamide, vitamine E, groene thee extract, gingseng extract en rijstextract.

Ze beschermen je huid tegen de schadelijke zonnestralen, waardoor de kans op pigmentvlekken, rimpeltjes en huidverslapping ook afnemen. Bovendien hebben de antioxidanten ook een ontstekingsremmende en kalmerende werking op de aan zon blootgestelde huid.

Daarnaast bevat de zonnebrand natuurlijk ook zonnefilters. Het gaat hierbij om stabiele en huidvriendelijke zonnefilters, als: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol en Diethylhexyl Butamido Triazone.

Kortom, ben je op zoek naar de beste zonnebrand voor het gezicht? Dan is de Beauty of Joseon Relief zonnebrand zeker het proberen waard. Met name voor de rijpere huid. Of als je jouw huid tegen vroegtijdige veroudering wilt beschermen is deze zonnebrand echt heel fijn. Deze zonnebrand zonder troep laat trouwens geen witte waas achter.

In mijn Best Korean Skincare blog vind je meer voorbeelden van goede Koreaanse producten!

beste zonnebrand

4. Purito Daily Soft Touch zonnebrand

De Purito Daily Soft Touch zonnebrand is een echte aanrader! Het gaat om een zonnebrand die niet vet, plakkerig of zwaar aanvoelt en snel door je huid wordt opgenomen. Ook prikt de zonnebrand niet in je ogen. Zelfs niet tijdens transpiratie of zwemmen.

Maar wat deze formule echt onderscheidt, zijn de geavanceerde UV-filters die zijn gebruikt. Met ingrediënten zoals Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone en Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine biedt deze zonnebrand een breed spectrum aan bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

Daarnaast is er veel aandacht besteed aan de verzorging van de huid. Met toevoegingen zoals bisabolol, propanediol, panthenol en centella asiatica extract, samen met vitamine E, biedt deze zonnebrand hydraterende, kalmerende en beschermende eigenschappen. Bovendien bevatten de toegevoegde ceramiden lipiden die de huid helpen vocht vast te houden en soepel te houden.

beste zonnebrand gezicht

5. Avène zonnebrand lotion SPF 50

Deze Avène gezichtszonnebrand is ook huidvriendelijk geformuleerd en kan daarom ook zeker door als goede zonnebrandcreme zonder troep. De zonnebrand bevat een mooi lijstje stabiele zonnefilters, waaronder: Triasorb, Tinosorb S en Octyltriazone. Ze zorgen ervoor dat je gezicht goed beschermd is tegen de zon.

Daarnaast zijn er een aantal voedende stoffen aan de creme toegevoegd, waaronder: glycerine en vitamine E. Het uitblijven van geurstoffen en etherische oliën, maakt het een goede zonnebrandcrème voor de normale tot gevoelige huid. Maar ook kinderen of mensen die snel last krijgen van zonneallergie uitslag kunnen deze gezichtszonnebrand zeker smeren!

zonneallergie uitslag

6. Drunk Elephant zonnecrème SPF 50

De Drunk Elephant zonnecrème mag ook niet ontbreken in mijn lijstje met beste zonnebrandcrèmes. Ik ben vooral enthousiast over de hoeveelheid actieve ingrediënten die de crème bevat. Er zitten namelijk allerlei stoffen in die je huid beschermen tegen veroudering.

Zo is er een hoge concentratie antioxidanten aan de zonnecrème toegevoegd, waaronder: vitamine E, astaxanthine, zonnebloemolie, druivensap en marula-olie. Deze antioxidanten dragen niet alleen bij aan een krachtige bescherming tegen vrije radicalen. Ze verbeteren ook nog je algehele huidhydratatie.

Gezien de hoge concentratie antioxidanten is dit een goede zonnebrand voor de wat rijpere huid met rimpels en/of ouderdomsvlekken. De aanwezigheid van veel werkzame stoffen zie je trouwens wel terug in het prijskaartje van deze zonnebrand.

beste zonnebrand

7. Biodermal zonnebrandcrème SPF 50

Ook deze Biodermal zonnebrand, speciaal ontwikkeld voor de zongevoelige huid, heeft een huidvriendelijke formulering. Logisch zou je denken, maar dit is minder van zelfsprekend dan je denkt. Er zijn genoeg zonnebrandcrèmes op de markt die zich specifiek richten op de zongevoelige huid en vervolgens allerlei lichtgevoelige stoffen bevatten.

Deze zonnebrand bevat dit gelukkig niet. Wat het wel bevat zijn een aantal aantal effectieve zonnefilters, waaronder: octisalate, tinosorb S en tinosorb M. Ze bieden een goede bescherming tegen de schadelijke effecten van uv straling. Naast deze zonnefilters zijn er ook nog verzorgende en kalmerende ingrediënten aan de zonnebrandcrème toegevoegd, als: glycerine, panthenol en allantoïne.

Daarnaast is ook deze zonnebrandcrème weer alcohol,- en parfumvrij. De toevoeging van het ingrediënt silica maakt het een fijne gezicht zonnebrandcrème voor de wat vettere huid. Dit ingrediënt geeft namelijk een licht matterend effect.

goede zonnebrand

8. Jungluck zonnebrand (beste natuurlijke zonnebrand)

Als je specifiek op zoek bent naar de beste minerale zonnebrand, kan ik de Jungluck zonnebrandcrème met SPF 50 aanraden. Deze minerale zonnebrandcrème bestaat uit natuurlijke ingrediënten met als mineraal filter zinkoxide. Wat de huid beschermt tegen uv stralen, zonder hierbij snel voor vervelende reacties te zorgen. Daarnaast zou het, volgens het merk zelf, om een biologische zonnebrand gaan.

Ook is de zonnebrand vrij van parfum, geurstoffen, uitdrogende alcohol en microplastics. Een eigenschap van natuurlijke filters, waaronder zinkoxide, is wel dat ze een lichte witte waas achterlaten. Dit is geheel normaal en ook onvermijdelijk als je een goede natuurlijke zonnebrandcrème koopt. Een goede doorzichtige minerale zonnebrandcrème bestaat wat mij betreft niet.

Loop je hier juist altijd tegenaan? Dan zou ik eerder voor de Jungluck zonnebrand lotion gaan in plaats van deze crème. De lotion is geen minerale zonnebrandcrème, want het bevat chemische filters. Maar de formule is verder wel natuurlijk. Kortom, als je op zoek bent naar de beste minerale zonnebrand zijn dit beide goede opties!

  beste zonnebrand zonder troep

Beste zonnebrand lichaam (top 6)

Naast het smeren van een zonnebrand zonder troep op je gezicht, is het natuurlijk ook belangrijk om je lichaam in te smeren met een zonnebrand zonder schadelijke stoffen. Daarom zocht ik ook een aantal huidvriendelijke zonnebrandcrèmes speciaal voor het lichaam. Die zowel vrij zijn van irriterende stoffen als van niet-stabiele zonnefilters. Je leest mijn top 6 'Beste zonnebrand lichaam' hieronder!

top 5 beste zonnebrand

1. Biodermal zonnebrand melk

Deze sensitieve Biodermal zonnemelk is een huidvriendelijke zonnebrand optie voor het lichaam. Deze zonnebrand zonder troep en speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Wat de zonnemelk wél bevat, zijn allerlei voedende stoffen, waaronder: glycerine, canola olie en vitamine E.

Deze laatste twee ingrediënten beschermen je huid tegen vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen in de lucht die de huid kunnen beschadigen en zo voor vroegtijdige huidveroudering kunnen zorgen. Denk aan: pigmentvlekken, fijne lijntjes en rimpels.

Daarnaast bieden de gebruikte zonnefilters samen een krachtige zonbescherming. Zonder de huid vet of plakkerig te maken. Ook weer een aanrader dus! Met name als je op zoek bent naar de beste zonnebrand voor de normale tot droge, gevoelige huid.

zonnebrand zonder troep

2. Biodermal zonnebrand spray

Geef je liever de voorkeur aan een goede zonnebrand spray? Dan zou ik voor deze Biodermal zonnebrand spray gaan. De formulering lijkt op de Biodermal zonnebrand hierboven. Alleen gaat het dus om een zonnebrand spray. Deze spray is overigens niet transparant, maar wit met een melkachtige formule.

Ik zou zelf eigenlijk nooit voor een transparante zonnebrand spray gaan, omdat je dan niet goed ziet waar je smeert. Bovendien vervliegt een groot deel van dit soort zonnebrand ook in de lucht, waardoor je bijna nooit de juiste factor haalt. Het is overigens niet zo dat deze zonnebrand een witte waas achterlaat. Zodra je het uitsmeert, verdwijnt de witte kleur.

Verder bevat de Biodermal zonnebrand spray ook weer allerlei voedende stoffen, als: glycerine, propanediol, diglycerine, canolaolie en vitamine E. Op die manier beschermt de spray je huid tegen zowel uv straling als uitdroging. Kortom, een fijne zonnebrandcrème voor vrijwel alle huidtypes, waaronder ook de gevoelige kinderhuid.

beste zonnebrand

3. Drs Leenarts zonnebrand spray

Ook deze Drs Leenarts zonnebrandspray is een goede optie als je op zoek bent naar de beste zonnebrand zonder schadelijke stoffen. De zonnebrand bevat een hoge concentratie zonnefilters, waaronder: bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazineen, ethylhexyl salicylate, polymethyl methacrylate en ethylhexyl triazone. Ze bieden een goede zonbescherming en zijn bovendien ook heel stabiel.

Verder zijn er ook een aantal voedende ingrediënten aan de spray toegevoegd, waaronder: glycerine, caprilyl methiconeen, glyceryl stearate, vitamine E en zonnebloemolie. Ze zorgen ervoor dat de huid goed gehydrateerd blijft. Verder is ook deze zonnebrand vrij van geurstoffen, alcohol en andere irriterende ingrediënten.

Een ander groot voordeel is dat het geen witte waas achterlaat. Direct tijdens het aanbrengen geeft de zonnebrand natuurlijk wel een witte waas, maar je smeert deze heel gemakkelijk 'weg'. Kortom, een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Die zowel geschikt is voor de volwassenhuid als kinderhuid. Het merk verkoopt trouwens ook deze SPF 30 crème variant, met een vergelijkbare formulering.

goede zonnebrand

4. Mustela zonnebrand lotion

Smeer je liever een zonnebrandlotion? Dan is  deze zonnebrand van Mustela een goede optie. De zonnebrand bevat onder andere een mooi lijstje aan krachtige zonnefilters, waaronder uvinul A+, uvinul t150 en ensulizole. Ze bieden bescherming tegen zowel uva en uvb.

Een fijne bijkomstigheid is de toevoeging van avocado olie. Deze olie bevat van nature krachtige antioxidanten. Ze bieden bescherming tegen vervuilende stoffen, uv straling en schadelijke stoffen in de lucht. Daarnaast heeft avocado olie de eigenschap om de huid te voeden en te hydrateren.

Verder bevat ook deze zonnebrandcrème geen troep. Dit maakt het een geschikte zonnebrandcrème voor zowel de normale tot gevoelige huid. Maar ook de kinderhuid.

Zonnebrand zonder parfum

5. Derma Eco zonnebrand lotion

Ook deze Derma Eco zonnebrandlotion is het overwegen waard als je op zoek bent naar de beste zonnebrand. Oorspronkelijk is de lotion ontwikkeld voor de kinderhuid, maar dat betekent natuurlijk niet dat je de zonnebrandcrème niet op een volwassen huid kunt smeren!

Het gaat vooral om de gebruikte zonnefilters, het bieden van de juiste zon bescherming en dat het product vrij is van irriterende ingrediënten. Al deze punten kan de lotion afvinken! Verder is ook deze lotion weer vrij van geurstoffen, alcohol en kleurstoffen.

Daarnaast gaat het om een biologische zonnebrand met een veganistische formule. Ook voldoet de lotion aan een aantal keurmerken: het Nordic Ecolabel en AllergyCertified. Een verantwoorde zonnebrand keuze dus!

zonnebrand babyhuid

6. Fagron zonnebrand

Ook over deze Fagron zonnebrand ben ik heel enthousiast. Ik wist al een tijdje dat de zonnebrand eraan zat te komen, dus kon niet wachten om het uit te proberen toen ik hoorde dat het gelanceerd was. Het gaat namelijk om een zonnebrand dat speciaal ontwikkeld is voor de meest gevoelige huidtypes, zoals eczeem en psoriasis.

Dit zie je onder andere terug in de structuur. De zonnebrand is geen crème maar een zalf, dus een watervrije formule. En dat is vrij uniek voor een zonnebrand. Een voordeel hieraan is dat de zonenbrand heel fijn aanvoelt op de droge huid.

Op die manier minimaliseren zowel de structuur als de formule zelf het vochtverlies uit de huid en zo ook uitdroging van je huid. Verder bestaat de zonnebrand uit 100% minerale filters (zinkoxide en titanium dioxide) die non-nano zijn. Daarnaast is de zonnebrand vrij van parfum, wolvetalcoholen en vetalcoholen. Dit maakt het ook geschikt voor de allergiegevoelige huid. Kortom, echt een aanrader!

fagron zonnebrand

Beste zonnebrand kinderen

Ben je specifiek op zoek naar een goede zonnebrandcrème voor kinderen? Hieronder lees je mijn top 3 beste zonnebrand gezicht en lichaam voor kinderen. Of ga naar mijn complete productadvies over de beste zonnebrand voor kinderen.

goede zonnebrand kinderen

Slechte zonnebrandcrème

Naast deze lijst met beste zonnebrand zonder schadelijke stoffen, zijn er natuurlijk ook genoeg zonnebrandcrèmes die ik niet zou smeren. Bijvoorbeeld, omdat het irriterende ingrediënten bevat. Maar het kan ook zijn dat de sun protection factor te laag is om je huid de juiste zonbescherming te geven. Of de gebruikte zonnefilters zijn niet stabiel, waardoor de zonnebrand ook niet goed beschermt.

Zo zou ik bijvoorbeeld extra oppassen bij een zonnebrand die lekker ruikt. Maar ook bij natuurlijke zonnebrand gaat het vaak mis. Natuurlijke zonnebrandproducten bevatten namelijk regelmatig lichtgevoelige stoffen. Die de huid onnodig irriteren en zelfs kunnen reageren met zonlicht.

Hieronder heb ik verschillende zonnebrandcrèmes op een rijtje gezet, die ik zelf niet zou smeren. Simpelweg, omdat ze overgevoeligheidsreacties uitlokken. Of omdat ze niet voldoende beschermen tegen de zon.

Word je met zonnebrandcrème bruin?

Veel mensen die ik tijdens huidadviesdagen spreek, geven aan liever geen SPF 50 te smeren, omdat ze dan niet bruin worden door de zon. Maar ook met een zonnebrandcrème word je bruin. Er ontstaat geleidelijk een donkere huid, waardoor het kleurtje veel langer blijft zitten!

In tegenstelling tot het snelle kleurtje van de zonnebank bijvoorbeeld. Veel zonnebanken bevatten vooral uva licht. Dit licht zorgt voor oxidatie van bestaand pigment in je huid, waardoor je pigment tijdelijk verkleurt. Hierdoor lijkt het alsof je een donkerdere huid hebt gekregen, maar in werkelijkheid is dit gewoon geoxideerd bestaand pigment.

Daarom lijk je na een dagje strand ook zo bruin. Terwijl dit kleurtje de volgende dag een stuk minder is. Daarnaast vergroot té snelle verkleuring van de huid ook nog de kans op vervellen. Wat het bruine kleurtje er meteen weer afhaalt. Wil je toch snel dat zomerse kleurtje? Gebruik dan liever een huidvriendelijke zelfbruiner!

word je bruin met zonnebrand

Zonnebrand en make-up

Een vraag die ik vaak krijg is: hoe werkt zonnebrand als je make-up draagt? Draag je zonnebrand onder make-up of juist eroverheen? En hoe werkt het met bijsmeren? Hieronder lees je mijn tips. Meer weten over het dragen van zonnebrandcrème en make-up? Lees dan mijn blog: Zonnebrand en make-up: wat is de juiste volgorde?

  • Smeer je gezichtszonnebrand 's ochtends na je dagcrème, maar vóór je make-up op
  • Als je een gezichtszonnebrand bijsmeert, kan dit wel over je make-up. Dep het dan op de huid in plaats van wrijven, zodat de foundation nog een beetje blijft zitten
  • Smeer je gezichtszonnebrand tijdens bewolkte, koudere, maanden om de vier uur bij
  • Smeer je gezichtszonnebrand tijdens de zonnige, warme, maanden om de twee uur bij
  • Gebruik het liefste geen zonnebrand spray of zonnebrandolie, maar een zonnebrandcrème of lotion

zonnebrand over make up

Zonnebrandcreme zonder troep

Op mijn website en Instagram vertel ik regelmatig dat ik parfum en alcohol in cosmetica zou vermijden. Dit geldt ook voor zonnebrand. De beste zonnecreme (gezicht en lichaam) zijn naar mijn mening daarom ook vrij van beide stoffen. Maar waarom is zonnebrand zonder alcohol en parfum eigenlijk beter? Ik leg het je graag uit!

Waarom zonnebrand zonder alcohol?

Eén van de ingrediënten die ik in cosmetica en zonnebrand vermijd is dus alcohol. Deze stof wordt aan cosmetica toegevoegd om de producten langer houdbaar te houden. Als het in lage concentraties wordt toegevoegd geeft het geen problemen. Maar in hoge concentraties helaas wel.

Op je huid heeft alcohol namelijk nul positieve eigenschappen. In tegendeel. Het irriteert en droogt je huid uit. Om die reden zou slechte alcohol soorten altijd vermijden. Tenzij het ingrediënt dus helemaal achteraan in de ingrediëntenlijst staat. Hieronder heb ik een lijstje gezet van goede,- en slechte alcohol in cosmetica.

alcohol in cosmetica

Waarom zonnebrand zonder parfum?

Als je praat over zonnebrand zonder troep is dit wat mij betreft altijd zonnebrand zonder parfum. Parfum is de grootste veroorzaker van allergisch contacteczeem. Een vorm van eczeem, waarbij je lichaam een huidontsteking aanmaakt zodra het in contact komt met een bepaalde stof. In dit geval dus het parfum. Je kunt jarenlang probleemloos parfum smeren en er plotseling allergisch op reageren.

Naast het feit dat het smeren van parfum contacteczeem kan uitlokken. Heeft het verder ook nog eens nul positieve eigenschappen op de huid. Het wordt puur gebruikt om het product lekker te laten ruiken, dus waarom zou je het smeren? En zo het risico lopen last van je huid te krijgen.

Ook andere zonnebrandcrèmes, die claimen parfumvrij te zijn, kunnen alsnog geurstoffen bevatten. En zo overgevoeligheidsreacties uitlokken en een rode huid veroorzaken. Met name producten, waaraan natuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd, bevatten dit soort geurstoffen.

zonnebrand zonder troep

Zonnefilters in beste zonnebrand zonder troep

Je hebt verschillende soorten zonnefilters. Hierin kun je onderscheid maken tussen chemische en fysische zonnefilters (minerale filters). Beide zonnefilters beschermen je huid tegen uv stralen. Zowel tegen uva als uvb. Alleen doen ze dit net even op een andere manier.

Chemische uva en uvb zonnefilters

Chemische zonnefilters laten de zonnestralen eerst je huid binnen en maken het vervolgens onschadelijk. Een voordeel aan chemische filters is dat ze niet snel een witte waas achterlaten. Een nadeel is helaas dat van een aantal chemische zonnefilters bekend is dat ze mogelijk huidreacties kunnen uitlokken, niet zo vriendelijk voor het milieu zijn en/of instabiel zijn.

Maar dit geldt maar voor ongeveer de helft van de chemische filters. Voorbeelden van chemische uva en uvb zonnefilters die ik zou vermijden, zijn: Oxybenzone Octocrylene, Homosalate en Ethylhexyl methoxycinnamate. Chemische filters waar ik juist groot fan van ben zijn: Tinosorb, Uvinul A, Octyltriazone, Octisalate en Ensulizole.

Alle voorbeelden uit mijn lijst met 'Beste zonnebrand gezicht en lichaam' bevatten huidvriendelijke zonnefilters! De focus in al mijn Sproetonline zonnebrand blogs ligt trouwens op stabiele en huidvriendelijke chemische filters.

Fysische uva en uvb zonnefilters

Fysische zonnefilters daarentegen werken op twee manieren. Ze kunnen de zonnestralen absorberen en zo onschadelijk maken, maar ook direct wegkaatsen. Hierin heb je twee soorten fysische zonnefilters: titanium dioxide en zinkoxide. Je herkent de fysische zonnefilters aan het witte laagje die ze achterlaten. Deze filters worden als veilig en vooral milieuvriendelijk beschouwd en komen veel terug in natuurlijke zonnebrand (minerale zonnebrand).

Toch valt deze gedachte in twijfel te trekken. Van zowel zinkoxide als titaniumdioxide is namelijk bekend dat ze vrije radicalen (schadelijke stofjes) kunnen vormen zodra ze in contact komen met zonlicht. Daarnaast maken merken vaak gebruik van nano zinkoxide of nano titaniumdioxide, zodat de filters je huid minder wit maken. Maar deze technologie is vrij omstreden, omdat ze zowel negatieve effecten op je gezondheid als het milieu kunnen hebben.

beste zonnebrandcremes

Mineraal of chemisch, welke zonnebrand zonder troep is beter?

Met minerale zonnebrand, natuurlijke zonnebrand, zit je dus lang niet altijd veiliger dan een niet natuurlijke zonnebrand. Je hebt tenslotte maar twee filters die in een minerale zonnebrand gebruikt kunnen worden. En over beide filters valt wat te zeggen. Wanneer merken de minerale filters op de juiste manier gebruiken (gecoat en non-nano) zijn er zowel goede fysische zonnefilters (minerale filters) als goede chemische zonnefilters.

Wel zijn er meer huidvriendelijke chemische filters beschikbaar, waardoor de zoektocht naar een niet-natuurlijke zonnebrand vaak makkelijker is dan een natuurlijke zonnebrand. En vergeet niet dat ook in niet-natuurlijke zonnebrand minerale filters kunnen zitten. Om die reden vind je in mijn Sproetonline zonnebrand blogs vooral zonnebrand met huidvriendelijke (!) chemische filters.

Ga je toch voor een natuurlijke zonnebrand (minerale zonnebrand) en dus voor fysische filters (minerale filters)? Dan zou ik voor een minerale zonnebrand met zinkoxide gaan waarbij geen gebruik is gemaakt van nano-deeltjes. En het liefste gecoate zinkoxide met genoeg oliën/ antioxidanten in de formule.

Benieuwd naar mijn favoriete minerale zonnebrand? Bekijk mijn favoriete natuurlijke zonnebrandcrèmes hier: Beste natuurlijke zonnebrand.

beste natuurlijke zonnebrand

Gebruikte bronnen

Hieronder vind je een aantal bronnen die ik gebruikt heb bij het schrijven van dit productadvies.

beste zonnebrand

Misschien vind je dit ook interessant

Naast mijn lijst met 'Beste zonnebrandcreme zonder troep' heb ik meer top-lijsten online staan. Met daarin huidverzorgingsproducten die ik op dit moment het beste vind. Je vind een aantal voorbeelden hieronder!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Marieke
Door

Marieke

op 14 Mar 2024

Tja, ik heb zojuist de ingrediënten van Biomerdal sensitive, factor 50 gezicht, gescand met de App "Beat the Microbead" en helaas bevat dit product weldegelijk schadelijke stoffen (microplastics)!

Nadia
Door

Nadia

op 28 Mar 2024

Hoi Luus, ik gebruik in de herfst/winter de Biodermal zonnecrème voor het gezicht (gevoelige huid) SPF 30. Is die qua samenstelling vergelijkbaar met de SPF 50 variant en ook aan te raden? Of zou je adviseren om de SPF variant het hele jaar te gebruiken?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 28 Mar 2024

Hi Nadia, goede vraag! Het vreemde is dat de SPF 30 variant het zonnefilter octocrylene bevat en dit filter zou ik zelf niet zo snel smeren.. Daarom zou ik eerder voor de SPF 50 gaan!

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram