Huidvriendelijke zonnebrandcrèmes
13 februari 2021 

Huidvriendelijke zonnebrandcrèmes

Zonnebrandcrèmes. Ze zijn er in alle soorten en maten. Lotions, crèmes, sprays, oliën. Toch wordt er meestal niet lang stil gestaan bij de keuze van onze zonnebrandcrème. Terwijl ook zonnebrandcrèmes veel irriterende ingrediënten kunnen bevatten. Of nog erger: slechte zonnefilters. Met als gevolg huidirritatie en een verbrand gezicht! Maar welke zonnebrandcremes kun je dan het beste smeren? Hieronder lees je mijn lijstje met huidvriendelijke  zonnebrandcrèmes! Voor iedere leeftijd. Ook voor het babyhuidje. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Zonnebrandcrèmes in het algemeen

Het smeren van een zonnebrandcrème is eigenlijk de belangrijkste stap uit je huidverzorgingsroutine. Mijn advies is om altijd voor fysische zonnefilters te gaan. Deze zonnefilters leggen namelijk een beschermlaagje over je huid. En blokkeren zo de zonnestralen. Dit zijn de wit gekleurde zonnebrandcrèmes. Chemische zonnefilters daarentegen laten de zonnestralen eerst je huid binnen. En gaan dan pas een reactie aan om je huid te beschermen. Dit zijn de doorzichtige zonnebrandcrèmes. Vaak in spray vorm.

Nu hoor ik je denken: ja maar met zonnebrand op word ik veel minder bruin. Maar ook met een zonnebrandcrème word je bruin. Je wordt geleidelijk bruin, waardoor het kleurtje ook veel langer blijft zitten! Niet zoals het bruine kleurtje van de zonnebank. Veel zonnebanken bevatten vooral UvA licht. Dit licht zorgt voor oxidatie van bestaand pigment in je huid. Je pigment verkleurd hierdoor tijdelijk, waardoor het lijkt alsof je bruiner bent geworden. Maar dit is dus niet het geval. Daarom lijk je ook altijd heel bruin als je onder de douche staat na een dagje strand. Wil je toch snel dat zomerse kleurtje? Gebruik dan liever een huidvriendelijke zelfbruiner!

Biodermal zonnebrand crème – Gezicht

Deze sensitieve zonnebrand crème van Biodermal is een fijne optie voor het gezicht. Ik adviseer altijd om een aparte zonnebrand voor het gezicht te gebruiken. Omdat deze vaak meer voedende en beschermende ingrediënten bevatten. Dit zit bijvoorbeeld ook in deze zonnebrandcrème. Met vier krachtige zonnefilters en een mooie toevoeging van antioxidanten. Het is een volle crème. Met name een fijne optie voor de normale tot droge huid. Het geeft een gezonde glow. Geen matte finish.

Biodermal zonnebrand crème - Gezicht

Ook deze zonnebrand crème voor de zongevoelige huid is qua formulering huidvriendelijk. Het bevat een aantal goede zonnefilters, waaronder: octisalate, tinosorb S en tinosorb M. Maar naast deze zonnefilters zitten er ook nog verzorgende en kalmerende ingrediënten in, als: glycerine, panthenol en allantoïne. Daarnaast is ook deze zonnebrandcrème parfum en alcoholvrij. De toevoeging van het ingrediënt silicia maakt het verder ook een fijne zonnebrand voor de wat vettere huid. Dit ingrediënt heeft namelijk een matterend effect. 

goede zonnebrand 

Avene zonnebrand lotion - gezicht

Deze zonnebrand van het merk Avene is heel huidvriendelijk geformuleerd. Het bevat een mooi lijstje krachtige zonnefilters, waaronder: Triasorb, Tinosorb S en Octyltriazone. Deze filters beschermen allemaal tegen zowel uv-a als uv-b licht. Verder is de zonnebrandlotion weer vrij van alcohol, parfum en geurstoffen. Dit maakt het een fijne lotion voor de normale tot gevoelige huidtypes. Maar ook voor kinderen of mensen die snel last krijgen van zonneallergie uitslag

 zonneallergie uitslag

Biodermal zonnebrand melk – Lichaam

Deze sensitieve zonnebrand melk van Biodermal is een huidvriendelijke optie voor het lichaam. De zonnebrand melk is qua formulering vergelijkbaar met de eerste zonnebrandcrème voor het gezicht hierboven. Het is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Het is een zonnebrand zonder parfum, geurstoffen en alcohol. Daarnaast bevat de melk ook nog voedende ingrediënten. Als, glycerine, canola olie en vitamine E.

biodermal zonnebrand melk

Zonnebrand lotion – Lichaam

Liever een zonnebrand lotion? Dan is deze zonnebrand van Mustela een fijne optie. Het bevat een mooi rijtje krachtige zonnefilter. Die beschermen tegen uvA en Uvb. Waaronder uvinul A+ uvinul t150 en ensulizole. Een mooie toevoeging is ook de avocado olie. Een krachtig antioxidant, waardoor je huid nog beter beschermd is tegen veroudering door zonlicht en andere vervuilende factoren. Daarnaast voed avocado olie de huid ook. Een win-win situatie dus! Ook dit is een zonnebrand zonder parfum, geurstoffen, kleurstoffen en alcohol.

Zonnebrand zonder parfum

Derma Eco zonnebrand lotion – Lichaam

Ook dit is een fijne, huidvriendelijke zonnebrand lotion van het merk Derma Eco. Oorspronkelijk ontwikkelt voor de kinderhuid. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je de zonnebrand niet op een volwassen huid kan smeren! Het gaat vooral om de gebruikte zonnefilters en dat het product vrij is van irriterende ingrediënten. Beide punten zijn bij deze lotion van toepassing. En ook dit is weer een zonnebrand zonder parfum, alcohol en kleurstoffen. Daarnaast is de zonnebrandcrème vegan.

zonnebrand babyhuid

Derma Eco baby zonnebrand – Lichaam

Deze zonnebrand lotion van Derma is een fijn product voor de baby huid. Het bevat een hoge concentratie fysische zonnefilters als uvinul A+ en octyltriazone. Hierdoor vinden sommige dat de zonnebrand te lang een witte waas achterlaat. Maar dit is in mijn ogen een goed teken. Want de fysische zonnefilters geven de zonnebrand de witte kleur. Zelf had ik deze witte waas trouwens niet toen ik de zonnebrand uittestte. Verder is ook deze zonnebrand zonder parfum, alcohol en andere irriterende ingrediënten. Een fijne optie voor de baby huid. Maar natuurlijk ook voor de volwassen huid! Benieuwd wat ik nog meer voor de babyhuid adviseer? Je leest het in mijn productadvies voor de baby’tjes!

Zonnebrand zonder parfum

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!