Huidvriendelijke zonnebrandcrèmes: zonnebrand zonder troep
13 februari 2021 

Huidvriendelijke zonnebrandcrèmes: zonnebrand zonder troep

Zonnebrandcrèmes. Ze zijn er in alle soorten en maten. Lotions, crèmes, sprays, oliën. Toch wordt er meestal niet lang stil gestaan bij de keuze van onze zonnebrandcrème. Terwijl ook zonnebrandcrèmes veel irriterende ingrediënten kunnen bevatten. Of nog erger: slechte zonnefilters. Met als gevolg huidirritatie en een verbrand gezicht! Maar welke zonnebrandcrèmes kun je dan het beste smeren? Hieronder lees je mijn lijstje met huidvriendelijke zonnebrand zonder troep! Geschikt voor iedere leeftijd. Ook voor het babyhuidje.  

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga hier naar mijn overzichtelijke versie. 


De beste zonnebrand voor je huid

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog te lezen? En wil je gewoon weten wat de beste zonnebrand is voor je gezicht? Lees dan hieronder mijn top 4!

Goede zonnebrand voor kinderen

Ben je specifiek op zoek naar een zonnebrand voor je kindje of baby? Alle zonnebrand hieronder in mijn blog zijn huidvriendelijk. En daarom ook geschikt voor de baby,- en kinderhuid. Geen tijd om de hele blog door te lezen? Hieronder lees je mijn top 3 zonnebrand voor kinderen:

zonnebrand zonder parfum

Zonnebrand zonder troep voor het gezicht

Het smeren van een zonnebrandcrème beschermt je tegen zonschade. Maar wist je dat er veel zonnebrandcrèmes zijn die slechte zonnefilters of irriterende ingrediënten bevatten? Dan denk je goed bezig te zijn door fanatiek te smeren, maar onbewust verslechter je de conditie van je huid toch. Hieronder lees je mijn top 4 gezicht zonnebrand zonder troep!

Biodermal zonnebrand crème – normale tot droge huid

Deze sensitieve zonnebrandcrème van Biodermal is een goede zonnebrand voor het gezicht. Ik adviseer altijd om een aparte zonnebrand voor het gezicht te gebruiken. Omdat deze vaak meer voedende en beschermende ingrediënten bevatten. Dit zit bijvoorbeeld ook in deze zonnebrandcrème. Met vier krachtige zonnefilters en een mooie toevoeging van antioxidanten.

Het is een volle crème. wat het een fijne zonnebrand crème voor de normale tot droge huid maakt. Het geeft een gezonde glow. Geen matte finish. Klik hier voor een video waarin ik de structuur van de zonnebrandcrème laat zien!

Avene zonnebrand lotion - normale tot gevoelige huid

Deze zonnebrand van het merk Avene is heel huidvriendelijk geformuleerd. Het bevat een mooi lijstje krachtige zonnefilters, waaronder: Triasorb, Tinosorb S en Octyltriazone. Deze filters beschermen allemaal tegen zowel uv-a als uv-b licht. Verder is de zonnebrandlotion weer vrij van alcohol, parfum en geurstoffen. Dit maakt het een goede zonnebrandcrème voor de normale tot gevoelige huidtypes. Maar ook voor kinderen of mensen die snel last krijgen van zonneallergie uitslag

zonneallergie uitslag

Biodermal zonnebrand crème - normale tot vette huid

Ook deze zonnebrand crème voor de zongevoelige huid is qua formulering huidvriendelijk. Het bevat een aantal goede zonnefilters, waaronder: octisalate, tinosorb S en tinosorb M. Maar naast deze zonnefilters zitten er ook nog verzorgende en kalmerende ingrediënten in, als: glycerine, panthenol en allantoïne. Daarnaast is ook deze zonnebrandcrème parfum en alcoholvrij. De toevoeging van het ingrediënt silicia maakt het verder ook een goede zonnebrandcrème voor de wat vettere huid. Dit ingrediënt heeft namelijk een matterend effect.

goede zonnebrand

Biodermal Ultralichte zonnefluïde

Deze zonnebrandcrème is vrij nieuw. Ik kreeg het opgestuurd van Biodermal om te testen. En ik moet zeggen, mijn Biodermal Ultralichte zonnefluide review is erg positief! In eerste instantie was ik een beetje sceptisch, omdat veel zonnebrandcrèmes die claimen ultralicht te zijn, uitdrogende stoffen bevatten. Ik was daarom ook verrast toen ik in de ingrediënten van de Biodermal Ultralichte zonnefluid geen alcohol denat. zag staan.

Wat ik wel zag staan, waren allemaal effectieve zonnefilters. Waaronder: Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate en Ethylhexyl Triazone. Daarnaast bevat de zonnebrandcrème hyaluronzuur, wat de huid verzorgt en hydrateert. Daarnaast bevat ook deze zonnebrandcrème het ingrediënt silica. Dit ingrediënt zorgt voor een matte finish. Wat het een fijne zonnebrandcrème voor de vette huid maakt.

Klik hier voor een video waarin ik de structuur van de zonnebrandcrème laat zien!

biodermal ultralichte zonnefluid

Huidvriendelijke zonnebrandcrèmes lichaam

Naast het smeren van huidvriendelijke zonnebrandcrèmes op je gezicht, is het ook belangrijk om je lichaam in te smeren met niet-schadelijke zonnefilters. Daarom zocht ik een aantal huidvriendelijke zonnebrandcrèmes uit voor het lichaam. Die zowel vrij zijn van irriterende stoffen als van niet-effectieve zonnefilters. Je leest mijn top 4 zonnebrand zonder troep hieronder!

Biodermal zonnebrand melk – normale tot gevoelige huid

Deze sensitieve zonnebrand melk van Biodermal is een huidvriendelijke optie voor het lichaam. De zonnebrand melk is qua formulering vergelijkbaar met de eerste zonnebrandcrème voor het gezicht hierboven. Het is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Het is een zonnebrand zonder parfum, geurstoffen en alcohol. Daarnaast bevat de melk ook nog voedende ingrediënten. Als, glycerine, canola olie en vitamine E.

biodermal zonnebrand melk

Zonnebrand lotion – normale tot gevoelige huid

Smeer je liever een zonnebrand lotion? Dan is deze zonnebrand van Mustela een fijne optie. Het bevat een mooi rijtje krachtige zonnefilter. Die beschermen tegen uvA en Uvb. Waaronder uvinul A+ uvinul t150 en ensulizole. Een mooie toevoeging is ook de avocado olie. Een krachtig antioxidant, waardoor je huid nog beter beschermd is tegen veroudering door zonlicht en andere vervuilende factoren.

Daarnaast voedt avocado olie de huid ook. Een win-win situatie dus! Ook dit is een zonnebrand zonder parfum, geurstoffen, kleurstoffen en alcohol. Wat het een geschikte zonnebrandcrème maakt voor de normale tot gevoelige huid. Het is ook een goede zonnebrandcrème voor kinderen.

Zonnebrand zonder parfum

Derma Eco zonnebrand lotion

Ook dit is een goede zonnebrand lotion van het merk Derma Eco. Oorspronkelijk ontwikkelt voor de kinderhuid. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je de zonnebrand niet op een volwassen huid kunt smeren! Het gaat vooral om de gebruikte zonnefilters en dat het product vrij is van irriterende ingrediënten. Beide punten zijn bij deze lotion van toepassing. En ook deze zonnebrand is weer vrij van parfum, alcohol en kleurstoffen. Daarnaast is de zonnebrandcrème vegan.

zonnebrand babyhuid

Derma Eco baby zonnebrand

Deze zonnebrand lotion van Derma is een fijn product voor de baby huid. Het bevat een hoge concentratie fysische zonnefilters als uvinul A+ en octyltriazone. Hierdoor vinden sommige dat de zonnebrand te lang een witte waas achterlaat. Maar dit is in mijn ogen een goed teken. Want de fysische zonnefilters geven de zonnebrand de witte kleur. Zelf had ik deze witte waas trouwens niet toen ik de zonnebrand uittestte. Verder is ook deze zonnebrand zonder parfum, alcohol en andere irriterende ingrediënten.

Een goede zonnebrandcrème voor de baby huid. Maar natuurlijk ook voor de volwassen huid! Benieuwd wat ik nog meer voor de babyhuid adviseer? Je leest het in mijn productadvies voor de baby’tjes!

Zonnebrand zonder parfum

Word je met zonnebrandcrème bruin?

Nu hoor ik je denken: ja maar met zonnebrand op word ik veel minder bruin. Maar ook met een zonnebrandcrème word je bruin. Je wordt geleidelijk bruin, waardoor het kleurtje veel langer blijft zitten!

Niet zoals het bruine kleurtje van de zonnebank. Veel zonnebanken bevatten vooral UvA licht. Dit licht zorgt voor oxidatie van bestaand pigment in je huid. Je pigment verkleurd hierdoor tijdelijk, waardoor het lijkt alsof je bruiner bent geworden. Maar dit is dus niet het geval. Daarom lijk je ook altijd heel bruin als je onder de douche staat na een dagje strand. Wil je toch snel dat zomerse kleurtje?

Gebruik dan liever een huidvriendelijke zelfbruiner!

Zonnebrand en make-up

Een vraag die ik vaak krijg is: hoe werkt zonnebrand als je make-up draagt? Draag je zonnebrand onder make-up of juist eroverheen? En hoe werkt het met bijsmeren? Hieronder lees je mijn tips:

 • Smeer je zonnebrand 's ochtends na je dagcrème, maar vóór je make-up op
 • Als je zonnebrand bijsmeert, kan dit wel over je make-up. Dep het dan op de huid in plaats van wrijven, zodat de foundation nog een beetje blijft zitten
 • Smeer je zonnebrand tijdens bewolkte, koudere, maanden om de vier uur bij
 • Smeer je zonnebrand tijdens de zonnige, warme, maanden om de twee uur bij
 • Gebruik het liefste geen zonnebrand spray of zonnebrandolie, maar een zonnebrandcrème of lotion

Meer weten over het dragen van zonnebrand en make-up? Lees dan mijn blog: Zonnebrand en make-up: wat is de juiste volgorde?

zonnebrand over make up

Zonnebrand zonder parfum en alcohol en met goede zonnefilters

Op mijn website en Instagram vertel ik regelmatig dat ik parfum en alcohol in cosmetica zou vermijden. Dit geldt ook voor zonnebrand. Alle zonnebrand voorbeelden hierboven zijn daarom ook zonder parfum en alcohol. En bevatten goede zonnefilters. Maar waarom is zonnebrand zonder alcohol en parfum eigenlijk beter? En wat zijn goede zonnefilters? Ik leg het je graag uit!

Waarom zonnebrand zonder alcohol?

Eén van de ingrediënten die ik in cosmetica en zonnebrand zou vermijden is alcohol. Deze stof wordt puur aan cosmetica toegevoegd om de producten langer houdbaar te houden. Niets meer dan dat. Voor je huid heeft het ook geen positieve eigenschappen. In tegendeel. Het irriteert en droogt je huid uit.

Om die reden adviseer ik om slechte alcohol soorten altijd te vermijden. Tenzij het ingrediënt helemaal achteraan in de ingrediëntenlijst staat. Dan is de gebruikte concentratie nihil. En zal het weinig problemen geven. Hieronder heb ik een lijstje gezet van goede en slechte alcohol in cosmetica.

alcohol in cosmetica

Waarom zonnebrand zonder parfum?

Parfum is de grootste veroorzaker van allergisch contacteczeem. Een vorm van eczeem, waarbij je lichaam een huidontsteking aanmaakt zodra het in contact komt met een bepaalde stof. In dit geval dus het parfum. Je kunt jarenlang probleemloos parfum smeren. En er plotseling allergisch op reageren. Je lichaam heeft er in de loop van de tijd een allergie voor ontwikkeld.

Naast het feit dat het smeren van parfum dus contacteczeem kan uitlokken. Heeft het ook nog eens nul positieve eigenschappen op de huid, dus waarom zou je het smeren? En het risico lopen last van je huid te krijgen? Het wordt puur gebruikt om het product lekker te laten ruiken...

Wat zijn goede zonnefilters?

Je hebt verschillende zonnefilters: chemische en fysische. Chemische zonnefilters laten de zonnestralen eerst je huid binnen. En maken het dan onschadelijk. Je herkent ze aan hun doorzichtigheid. Denk bijvoorbeeld aan een zonnebrand spray of een zonnebrandolie. Terwijl fysische zonnefilters een witte laag op de huid achterlaten en zo de zonnestralen direct terugkaatsen. De zonnestralen krijgen niet de kans om je huid binnen te dringen. Mijn voorkeur heeft daarom om fysische zonnefilters te smeren.

Daarbij komt ook nog dat van meerdere chemische zonnefilters bekend is dat ze irritaties en allergieën kunnen uitlokken, instabiel zijn of zelfs hormoon verstorend kunnen werken. Voorbeelden van chemische zonnefilters die ik zou vermijden, zijn:

 • Oxybenzone
 • Octocrylene
 • Homosalate
 • Ethylhexyl methoxycinnamate

Goede zonnefilters die ik wél kan aanraden, zijn:

 • Tinosorb
 • Uvinul A
 • Octyltriazone
 • Octisalate
 • Ensulizole

zonnebrand zonder troep

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram