Gevoelige huid
21 februari 2023 
10 min. leestijd

Gevoelige huid

Een gevoelige huid maakt de zoektocht naar goede cosmetica producten vaak lastig. Je huid reageert tenslotte super snel op prikkels van buitenaf en daarom ook snel op cosmetica prikkels. In deze blog geef ik je mijn tips tegen een gevoelige huid!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga direct naar mijn productadvies

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een specifiek huidtype dat snel reageert op invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan: warmte, kou, wrijving en cosmetica. Externe factoren zijn daarom ook vaak de oorzaak van een gevoelige huid. Maar het kan ook zo zijn dat helemaal niet duidelijk is wat bij jou de trigger is.

gevoelige huid

Gevoelige huid herkennen

Je herkent een gevoelige huid aan zowel uiterlijke,- als fysieke kenmerken. Zo voelt je huid vaak branderig, trekkerig en jeukend aan. Met name het branderige gevoel maakt het hebben van een gevoelige huid zo vervelend.

Daarnaast zie je ook vaak van buitenaf dat de huid gevoelig is. De huid ziet er rood, droog, ruw en schilferig uit. Ook kan er sprake zijn van gesprongen vaatjes en opvlammingen in het gezicht. Dit betekent dat de huid uit het niets rood wordt. Vaak als reactie op een externe prikkel, zoals kou of warmte.

Symptomen gevoelige huid

Hieronder heb ik nog even alle gevoelige huid symptomen onder elkaar gezet

 • Jeuk
 • Roodheid
 • Branderig gevoel
 • Schilfering
 • Gesprongen vaatjes
 • Opvlammingen

gevoelige huid

Oorzaak gevoelige huid

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een gevoelige huid. Bij de ene persoon is het makkelijker om deze oorzaak te achterhalen dan de ander. Wel is het relevant om uit te zoeken wat bij jou de mogelijke oorzaak is, zodat je eventuele uitlokkende factoren kunt vermijden. Een aantal oorzaken van een gevoelige huid, zijn:

1. Onderliggende huidaandoening

De kans is groot dat jouw gevoelige huid een uiting is van een onderliggende huidaandoening. Als er echt eczeem klachten, psoriasis klachten en/of couperose klachten zichtbaar zijn, is de oorzaak duidelijk.

Maar het kan ook zo zijn dat er sprake is van een onderliggende huidaandoening die niet zo snel opgemerkt wordt. Een voorbeeld van zo'n huidklacht, is: rosacea. Hierbij is er sprake van roodheid en kleine pukkeltjes in het gezicht. Dat gepaard gaat met een trekkerige huid en een branderig gevoel.

Vaak worden rosacea klachten in de war gehaald met het hebben van een gevoelige huid. Je denkt dat je 'gewoon' last hebt van een branderige huid als gevolg van een gevoelig huidtype. Terwijl er in werkelijkheid dus iets anders aan de hand is. Bij rosacea is namelijk sprake van een huidontsteking. Het remmen van deze ontsteking, kan jouw gevoelige huid aanzienlijk kalmeren. Lees hier meer over rosacea. 

gevoelige huid

2. Reactie op irriterende stoffen

Er worden enorm veel cosmetica producten verkocht die de conditie van je huid verslechteren in plaats van verbeteren. De producten bevatten stoffen die bekend staan om het uitlokken van overgevoeligheidsreacties. En langdurige irritatie zorgt weer voor huidschade. Denk bijvoorbeeld aan: pigmentvlekken, rimpels en huidverslapping.

Je hoeft geen gevoelige huid te hebben om overgevoelig op cosmetica te reageren. De kans is zelfs aanwezig dat áls je last hebt een gevoelige huid, dit puur komt door de irriterende stoffen die je smeert. De huid wordt constant blootgesteld aan irriterende prikkels. Wat zich uit in roodheid, droogheid en een branderig gevoel.

Belangrijk is dus om dit soort irriterende cosmetica te vermijden, maar hoe weet je of een product huidvriendelijk is of niet? Op de Sproetonline Instagram pagina laat ik zien welke producten ik zelf wel en niet zou smeren!

3. Cosmetica allergie

Wat ook een oorzaak van jouw gevoelige huid kan zijn, is een cosmetica allergie. Het kan dan lijken alsof je huid telkens uit het niets overgevoelig reageert. Terwijl het in werkelijkheid dus gaat om een cosmetica allergie op een bepaalde stof. Waar je huid dus allergisch op reageert.

Je lichaam heeft als het ware een afweerreactie aangemaakt op een cosmetische stof of meerdere cosmetische stoffen. Iedere keer als jouw huid in aanraking komt met deze stof, zal het overgevoelig reageren.

Het nadeel aan een cosmetica allergie is, dat je bepaalde stoffen in cosmetica dus moet vermijden. Het voordeel hieraan is wel dat de oorzaak van jouw gevoelige huid duidelijk is. En dat je de klachten kunt verminderen door deze stof(fen) niet meer te smeren. Lees hier meer over een cosmetica allergie.

gevoelige huid oorzaak

4. Genen

Helaas kan het ook nog zo zijn dat je aanleg hebt om overgevoelig te reageren. Je noemt dit ook wel atopie. Dit kan binnen de familie worden overgeërfd. Weet je dat je zusje, broertje, vader of moeder ook last heeft van een gevoelige huid? Dan kan het zo zijn dat jullie van nature helaas een gevoelige huid hebben.

5. Geneesmiddelen

Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen een gevoelige huid veroorzaken. Of de gevoeligheid van de huid verhogen. Dit komt, omdat bepaalde geneesmiddelen de huidbarriere negatief beïnvloeden. Ze verstoren de barriere functie, waardoor je huid sneller reageert op prikkels van buitenaf.

Voorbeelden van geneesmiddelen die een gevoelige huid kunnen veroorzaken, zijn: antibiotica, chemotherapie, retinoïden (vitamine A) en sommige bloeddruk verlagende medicatie.

6. Hormonen

Ook hormonen kunnen een gevoelige huid veroorzaken. Met name hormoon veranderingen en schommelingen maken de huid gevoeliger voor irritatie.

Zo zorgt een toename van het hormoon progesteron voor een toenemende talgproductie. Dit kan de huid irriteren. Om die reden krijgen veel vrouwen rondom hun menstruatie last van een gevoelige huid en puistjes.

Maar ook een toenemende oestrogeen spiegel tijdens de zwangerschap, kan je huid gevoelig maken. Hetzelfde geldt voor een afnemende oestrogeen spiegel tijdens de menopauze. Wat de huid droog maakt en gevoeliger voor huidirritaties.

gevoelige huid

Huidverzorging gevoelige huid

Heb je last van een gevoelige huid? Dan is het belangrijk om allereerst de oorzaak te achterhalen, zodat je eventueel uitlokkende triggers kunt vermijden. Vervolgens is het belangrijk om voorzichtig te zijn met cosmetica producten.

Kies het liefste altijd voor milde, parfumvrij, producten. Met hydraterende en barrière herstellende eigenschappen. Hieronder heb ik per stap een aantal fijne voorbeelden gezet!

Reiniger voor gevoelige huid

Lees dan mijn blog met beste reinigers.

Crème voor gevoelige huid

Lees dan mijn blog met beste dagcrèmes.

creme voor gevoelige huid

Serum voor gevoelige huid

Lees dan mijn blog met beste serums.

Zonnebrand voor gevoelige huid

Lees dan mijn blog met beste zonnebrandcrèmes.

gevoelige huid

Vermijd slechte cosmetica gevoelige huid

Het lezen van cosmetische ingrediëntenlijsten kan knap lastig zijn, maar je kunt niet altijd af gaan op de beloftes op de product verpakkingen. Ze claimen de meest geweldige resultaten, maar in werkelijkheid kunnen veel crèmes dit helemaal niet waarmaken.

Dit maakt het heel lastig om irriterende cosmetica te vermijden. Daarom heb ik hieronder een lijstje met cosmetica producten gezet die ik zelf zou vermijden!

Overige tips gevoelige huid

Naast het smeren van de juiste cosmetica producten en het vermijden van producten die irriteren, zijn er nog meer maatregelen die je kunt nemen om klachten van een gevoelige huid te verminderen. Hieronder lees je nog een aantal handige gevoelige huid tips!

Tip 1. Let goed op bij natuurlijke cosmetica

Vaak wordt gedacht dat een gevoelige huid natuurlijke cosmetica nodig heeft. Toch is het tegendeel waar. Veel natuurlijke cosmetica bevatten plant,- en bloemextracten. Een groot deel van deze extracten bevatten allerlei geurmoleculen die bekend staan om het uitlokken van huidirritaties. En de huid zo juist gevoeliger maken. In deze blog vertel ik je hier meer over: Natuurlijke cosmetica: goed of slecht?

natuurlijke cosmetica gevoelige huid

Tip 2. Laat scrubs staan

Scrubs zou ik eigenlijk altijd laten staan. Zowel als je huid gevoelig is als je een huidtype hebt zonder problemen. Scrubs verwijderen namelijk niet alleen de dode cellen van je huid, maar ook de gezonde eronder. Op die manier breng je juist schade aan je huid aan en dit kan voor allerlei vervelende klachten zorgen.

Gebruik liever een exfoliant. Een exfoliant verwijdert ook dode huidcellen, alleen dan op chemische wijze in plaats van mechanische wijze. Dit is huidvriendelijker. Kies het liefste voor een exfoliant met salicylzuur, omdat salicylzuur minder snel irriteert dan glycolzuur. Een goed voorbeeld van een exfoliant voor de gevoelige huid, is dit Paula's Choice Calm exfoliant met 2% salicylzuur.

Tip 3. Trap niet in cosmetica claims

Van veel cosmetica claims klopt eigenlijk helemaal niets. Zo zegt de claim 'Dermatologisch getest' helemaal niets over de uitslag van de test. En mag een fabrikant zelf bepalen of een product 'Hypoallergeen' is of niet. Lekker geloofwaardig dus..

Je kunt er daarom helaas niet vanuit gaan dat een product dat wordt aangeprezen voor de gevoelige huid, ook daadwerkelijk geschikt is voor jouw huidtype.

gevoelige huid

Veel gestelde vragen gevoelige huid

Hieronder heb ik nog wat veel gestelde vragen gezet bij het hebben van een gevoelige huid:

Hoe weet je of je een gevoelige huid hebt?

Je kunt een gevoelige huid aan meerdere dingen herkennen. Allereerst reageert een gevoelige huid over het algemeen vrij heftig op prikkels van buitenaf. Denk hierbij aan cosmetica, zonlicht, de wind, kou of juiste hitte. Andere symptomen zijn: roodheid, jeuk, schilfertjes, droogheid, trekkend gezicht, branderigheid en een onaangenaam gevoel. Ook dan weet je dat een gevoelige huid hebt.

Welke producten vermijden bij gevoelige huid?

Er zijn enorm veel producten die je beter kunt vermijden als je last hebt van een gevoelige huid. Dit zijn bijvoorbeeld producten met daarin: parfum, uitdrogende alcohol, agressieve sulfaten en bepaalde conserveringsmiddelen. Helaas is de lijst van producten die ik zou vermijden té lang om in deze blog te verwerken, maar cosmetica merken die ik bij een gevoelige huid zou vermijden zijn:

 • Rituals
 • Weleda
 • Dr Hauschka
 • Novexperts
 • Garnier
 • Nivea
 • Chanel
 • Biotherm

gevoelige huid

Hoe kalmeer je de geïrriteerde huid?

Als je merkt dat je huid geïrriteerd is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de huid te kalmeren. Allereerst, natuurlijk door milde en verzachtende producten te gebruiken. Voorbeelden van kalmerende en verzachtende ingrediënten zijn: ceramiden, groene thee extract, haver extract zoethoutwortel extract en bakuchiol. De producten uit mijn lijstje hierboven bevatten kalmerende stoffen.

Wat ook goed helpt om de geïrriteerde huid te kalmeren is het smeren van havermout. Je kunt gemakkelijk zelf een havermout maskertje maken om je huid te kalmeren. Wat je hiervoor nodig hebt is alleen een eetlepel fijngemalen havermout en een eetlepel jojoba olie. Meng die met elkaar en laat het een halfuurtje op je gezicht zitten.

Wat te doen tegen een zeer gevoelige huid?

Als je een zeer gevoelige huid hebt, is het dus vooral heel belangrijk om uitlokkende triggers te vermijden. Zet de verwarming bijvoorbeeld liever niet te hoog, ventileer genoeg, draag met name katoenen kleding en verzorg je huid met de juiste ingrediënten.

Is je huid zeer gevoelig en lijkt niets te helpen? Dan is mijn advies om deze Tiny Todd haver crème te proberen. Het is officieel een eczeem crème, maar uiteindelijk gaat het om de werking van het product. En dat is: kalmeren. Ik ben heel enthousiast over deze crème!

gevoelige huid kalmeren

Moet je speciale maatregelen nemen bij het reinigen van een gevoelige huid?

Ja, het is belangrijk om zachte reinigingsproducten te gebruiken en niet te hard over je huid te wrijven tijdens het reinigen. Daarnaast kun je beter lauw water gebruiken en je huid rustig droog deppen met een zachte handdoek.

Kan een gevoelige huid worden behandeld?

Helaas kan een gevoelige huid vaak niet 100% genezen. Afhankelijk natuurlijk van de oorzaak. Wel kun je de symptomen zelf aanzienlijk verminderen door de juiste cosmetica producten te gebruiken.

Waarom is mijn huid zo gevoelig?

Waarom jouw huid gevoelig is kan verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende triggers van een gevoelige huid, is: stress, zonlicht, luchtvervuiling, irriterende cosmetica producten, een ongezonde levensstijl, omgevingsfactoren en hormonen.

gevoelige huid

Waarom voelt mijn huid branderig aan?

Een branderige huid is een typisch kenmerk van een gevoelige huid. Wel kan het branderige gevoel opkomen en weer wegtrekken. Zo wordt het branderige gevoel vaak erger bij stress, zonlicht, hitte, kou, een zwangerschap en inspanning.

Daarnaast zijn er ook huidklachten die gepaard gaan met een branderige huid. Denk aan: brandnetel uitslagzonneallergieeikenprocessierups bultjesinsectenbeten of andere vormen van huiduitslag.

Is Nivea goed voor je gezicht?

Ik krijg vaak de vraag: is Nivea crème goed voor je gezicht? Ik vind van niet. Veel Nivea crèmes bevatten geurstoffen die verantwoordelijk zijn voor het typische Nivea geurtje. Lekker, maar voor je huid minder goed..

Gebruikte bronnen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Daisy
Door

Daisy

op 07 Apr 2023

Heb je ook een tip voor body crème douchegels?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 07 Apr 2023

Hi Daisy, bedoel je een body crème én een douchegel? Of een douche gel met crème structuur? In geval van het laatste, weet ik helaas geen goed product.. Maar als body crème kan ik de Eucerin AtopiControl kalmerende body lotion met 12% omega vetzuren aanraden! Deze lijn bevat ook een hele fijn douche olie: de Eucerin AtopiControl Bad & Douche olie :)

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram