Eczeem: alles wat je moet weten
01 oktober 2022 

Eczeem: alles wat je moet weten

Eczeem, er zijn veel verschillende soorten en oorzaken. Op mijn website vind je voor veel van deze vormen al een blog en bijhorend productadvies. Maar ik merk dat het soms best lastig is om te bepalen welk type eczeem je nou eigenlijk hebt. En dus ook, welke blog of welk productadvies je moet aanklikken. Daarom heb ik deze algemene eczeem blog geschreven. Hierin geef ik meer uitleg over de verschillende vormen eczeem, waaraan je deze vormen van eczeem kunt herkennen en wat de oorzaken zijn. Ook geef ik per type eczeem, mijn product tips!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!  Of klik linksboven in de inhoudsopgave!

Eczeem in het kort

  • Eczeem is een huidontsteking
  • Het gaat om een jeukende huidklacht
  • Je hebt zowel droog als vochtig eczeem
  • Eczeem breidt zich uit
  • Vaak gaat het om een rode, schilferende, droge huid
  • Smeer bij voorkeur alleen parfumvrije producten
  • Veel mensen zijn jaren op zoek naar de juiste eczeem crème. Iets wat wél werkt

Wat is eczeem?

Eczeem gaat niet om één huidklacht. Het is meer een verzamelnaam voor verschillende soorten huiduitslag die qua klachten erg op elkaar lijken. Zo veroorzaakt vrijwel iedere vorm van eczeem een droge huid en jeukklachten. Maar de oorzaak, ernst en behandelmethode van deze verschillende vormen van eczeem kan wel weer sterk verschillen.

eczeem ziet er zo uit

Hoe ziet eczeem eruit?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen gaat eczeem niet om één specifieke huiduitslag. Iedere vorm van eczeem uit zich namelijk weer net iets anders. Zo zie je bij seborroïsch eczeem vooral geel tot bruine schilfers zitten. En bij atopisch eczeem juist wittige schilfering.

Toch zijn er ook een aantal overeenkomsten. Over het algemeen is bij iedere vorm van eczeem namelijk sprake van een rode, geïrriteerde en schilferende huid. Vaak gepaard met kleine bultjes en blaasjes. Als het eczeem al wat langer aanwezig is, spreek je over chronisch eczeem. Dit uit zich in een schilferige, verdikte, droge huid. Vaak met huidkloven.

hoe ziet eczeem eruit

Hoe ziet eczeem eruit bij een baby?

Ook eczeem bij baby's komt veel voor. Heel vaak zelfs. Het is namelijk zo dat één op de tien baby's te maken krijgt met een vorm van eczeem. Onwijs veel als je het mij vraagt..

Baby eczeem ziet er vergelijkbaar uit met eczeem op volwassen leeftijd. De huid is rood, geïrriteerd en droog. Ook ontstaan er roze tot rode, schilferige, plekken op de huid. Met daarop kleine korstjes, bultjes en blaasjes.

Bij baby's zie je het eczeem vooral zitten op de hoofdhuid, de borst, in huidplooien en in het gezichtje. Hierbij blijft het gebied rondom de mond en neus meestal gespaard.

hoe ziet eczeem eruit baby

Chronisch eczeem

Eczeem kan heel plotseling ontstaan of al sinds de geboorte aanwezig zijn. En eczeem kan ook binnen zes weken weer wegtrekken of chronisch aanwezig zijn.

Als eczeem binnen zes weken weer wegtrekt, spreek je van acuut eczeem. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij contacteczeem. Er ontstaat bij deze vorm van eczeem een huidreactie na contact met een bepaalde stof. En zodra deze stof vermeden wordt, trekt de huidklacht vaak weer weg.

Als het eczeem langer dan zes weken aanwezig is, noem je het chronisch eczeem. Dit zie je bijvoorbeeld bij atopisch eczeem. De huidontsteking blijft langer zitten en het eczeem breidt zich uit.  Een chronische aandoening gaat helaas nooit helemaal meer over. Wel is het zo dat de ernst van het eczeem per periode kan verschillen.

Zo kun je bijvoorbeeld lange periodes weinig tot niets aan je huid merken. En vervolgens weer veel klachten krijgen. Vaak spelen omgevingsfactoren hierin een belangrijke rol.

eczeem breidt zich uit 

Droge huid

Bij eczeem is er bijna altijd sprake van een droge huid. De huid barrière werkt bij mensen met eczeem namelijk niet optimaal. Je kunt het vergelijken met een stenenmuurtje. De stenen zijn je huidcellen. En het cement tussen deze stenen zijn de vetzuren.

Bij een gezonde huid zitten er tussen de huidcellen voldoende vetzuren en sluiten de huidcellen mooi op elkaar aan. Op die manier is je huid goed beschermd tegen invloeden van zowel binnenuit als buitenaf.

Bij een droge huid is er iets anders aan de hand. De huidcellen sluiten niet meer zo goed op elkaar aan. En de aanwezigheid van vetzuren tussen deze cellen is ook niet optimaal. Hierdoor ontstaan er kleine openingen tussen de huidcellen. Waardoor belangrijke stoffen gemakkelijker de huid uit treden. Waaronder ook water.

Met als gevolg: een droge huid. Naast het naar buiten treden van belangrijke stoffen, zorgen de openingen er natuurlijk ook voor dat schadelijke stoffen makkelijker binnen treden. Met als gevolg: huidontstekingen, eczeem klachten, jeuk en soms ook keratosis pilaris bultjes.

droge huid

Algemene huidverzorging bij eczeem

Als je last hebt van eczeem, heb je dus ook vaak last van een droge en gevoelige huid. Maar je kunt deze klachten wel zelf verminderen. Namelijk, door een goede huidverzorging. Dus een huidverzorging waar geen irriterende en uitdrogende stoffen aan zijn toegevoegd. En waaraan voldoende stoffen zijn toegevoegd die je huid barrière laag versterken.

Een dermatoloog kan natuurlijke ook smeerbare medicatie voor het eczeem voorschrijven. Maar dit heeft persoonlijk niet mijn voorkeur. Vooral, omdat ik merk dat dit soort medicatie vaak veel vervelende bijwerkingen geeft.

Smeeronderzoek Tiny Todd eczeem crème

Op mijn online productadviezen pagina en in deze blog geef ik huidverzorgingstips per eczeem beeld. Toch wil ik één eczeem crème ook nog even apart benoemen. Namelijk: deze Tiny Todd eczeem crème.

Twee jaar geleden heb ik een mini smeeronderzoek uitgevoerd, onder een aantal van mijn Instagram volgers met eczeem klachten. Vooral, omdat ik zoveel positieve reviews over deze crème las. En ik zelf alleen maar dacht: het kan toch niet zó goed zijn?

Er zijn tenslotte super veel cosmetica merken die beweren eczeem als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Terwijl ze in werkelijkheid helemaal niets doen. Of de eczeem klachten zelfs verergeren.

Maar deze crème werkt dus écht! Ben je benieuwd naar het smeerresultaat? Lees dan mijn mini onderzoek inclusief voor,- en na foto's: Mijn Tiny Todd review. 


Soorten eczeem

Je hebt veel verschillende soorten eczeem. Mild en ernstig eczeem. Acuut en chronisch eczeem.  Eczeem dat gepaard gaat met veel symptomen of weinig. Eczeem dat op jonge leeftijd ontstaat of juist op latere leeftijd. Het verschilt enorm.

Toch hebben de verschillende soorten eczeem ook wat gemeenschappelijke kenmerken. Zo is er bij vrijwel iedere vorm van eczeem sprake van jeuk. Dit komt vooral, omdat de huid barrière niet meer intact is. Waardoor de huid gevoeliger is voor prikkels van buitenaf. Je lichaam geeft te snel, en verkeerde, jeuk prikkels af.

Met als gevolg: een vervelende jeukende huiduitslag. Andere, veelvoorkomende symptomen, zijn: roodheid, schilfering, schrale plekken, blaasjes en blaren. Daarnaast is bij vrijwel iedere vorm van eczeem sprake van een droge huid. En gaat het altijd om een chronische huidaandoening.

Ook is geen één vorm van eczeem besmettelijk. Wel kan het zo zijn dat de de huidontsteking geïnfecteerd raakt met een virus of bacterie. Wat eventueel wel besmettelijk kan zijn. Hieronder ga ik dieper in op de verschillende vormen van eczeem! In onderstaande volgorde:

eczeem soorten

1. Constitutioneel eczeem of atopisch eczeem

Atopisch eczeem zit vooral in de elleboogsplooien, de hals, nek en knieholten Maar kan over het hele lichaam voorkomen. Het wordt ook wel atopische dermatitis of constitutioneel eczeem genoemd. Het is een aangeboren vorm van eczeem, die binnen de familie kan worden overgeërfd.

Vandaar ook de term constitutioneel eczeem. Dit betekent namelijk dat het om een erfelijke aanleg gaat. Of de term atopisch eczeem. Wat betekent dat je aanleg hebt om allergisch of overgevoelig op bepaalde stoffen en omstandigheden te reageren.

Atopisch eczeem komt vooral voor op jonge leeftijd. Je noemt het bij kinderen tot 1 jaar ook wel dauwworm. Een ringvormig (worm) en vochtig eczeem (dauw). Wat je bij atopisch eczeem vooral ziet, zijn: schilfers, blaasjes, zwelling, rode bultjes, jeuk, roodheid en korstjes. Factoren die het eczeem verergeren zijn: wollen kleding, stress, warmte, allergieën en een droge lucht.

Helaas blijft de aanleg om allergisch te reageren natuurlijk altijd bestaan. Maar het is wel zo dat het eczeem verschillende fasen doorgaat. Waarin onrustige periodes zich afwisselen met rustige periodes. Meestal neemt de ernst van atopisch eczeem op latere leeftijd (na 45 jaar) af.

Tips atopisch eczeem

Het is heel belangrijk om triggers van het constitutioneel eczeem zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast helpt het enorm om cosmetica producten te smeren die je huid barrière verbeteren.

Op die manier zorg je er namelijk voor dat schadelijke stoffen minder makkelijk de huid in dringen. En belangrijke stoffen beter in de huid blijven zitten. Je huidt wordt zo minder droog en gevoelig. Hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet van goede producten bij eczeem:

Lees je hier meer over atopisch eczeem / constitutioneel eczeem. Of ga direct naar mijn complete productadvies voor atopisch eczeem.

eczeem baby

2. Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem komt met name voor in de wenkbrauwen, langs de haargrens en rondom de neus. Maar ook achter de oren gaat de huid schilferen of in de lichaamsplooien. Zoals in de liezen of in je navel.

Je kunt seborroïsch eczeem herkennen aan: roodheid, jeuk, een rode huid en geelbruine schilfertjes. Het is over het algemeen een relatief milde vorm van eczeem. Die vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Als de seborroïsch schilfers op de hoofdhuid zitten, noem je het ook wel hoofdroos. Dit is een minder ernstige vorm van seborroïsch eczeem.

Seborroïsch eczeem ontstaat meestal niet eerder dan de puberteit. Een uitzondering zijn baby's. Zij kunnen hier wel al last van krijgen. Maar dit is dan een specifieke vorm van seborroïsch eczeem, namelijk: berg. Bij baby berg zitten er gelige korstjes op de hoofdhuid.

Het eczeem wordt veroorzaakt door een gist. Ook wel het pityrosporum gist genoemd. Dit zit bij iedereen op zijn/haar huid. Maar kan voor problemen zorgen als het gist, door bepaalde omstandigheden, toeneemt. Voorbeelden van dit soort uitlokkende omstandigheden zijn: emotionele stress, lage temperaturen, droge lucht en een vette huid.

Je lichaam gaat zich hier vervolgens tegen verdedigingen. Wat een ontstekingsreactie uitlokt. Dit gebeurt trouwens niet bij iedereen. Door de ontstekingsreactie wordt de huid roder en krijg je last van jeuk. Ook zorgt de toename in gistcellen voor een verhoging van de onverzadigde vetzuren. En dit leidt weer tot afschilvering van de huid.

Tips seborroïsch eczeem

Gelukkig is seborroïsch eczeem goed te behandelen. Door een antigist crème of vette zalf te smeren nemen de klachten meestal snel af. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te reinigen, te hydrateren en vooral te exfoliëren.

Dit laatste betekent dat je dode huidcellen van je huid verweekt. Waardoor huidschilfertjes verminderen. Dit kun je doen door ingrediënten, als ureum en salicylzuur te smeren. Hieronder heb ik een paar fijne product voorbeelden gezet:

Lees hier meer over seborroisch eczeem. Of ga direct naar mijn complete productadvies voor seborroïsch eczeem.

eczeem hoofdhuid

3. Contacteczeem 

Contacteczeem komt veel voor op de handen, het gezicht of in de hals. Het eczeem ontstaat door contact met een stof waar je huid overgevoelig of allergisch op reageert. Dit uit zich vervolgens in een huidontsteking. En zo in eczeem. Je hebt hierin twee soorten contacteczeem, namelijk: allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem.

Bij beide vormen is er sprake van een ontstekingsreactie van de huid door contact met een bepaalde stof. Wat vooral ziet, is een rode huid met blaasjes en schilfering op de plek die in contact is gekomen met de irriterende of allergische stof. De blaasjes kunnen stuk gaan, waardoor er een nattend eczeem of vochtig eczeem ontstaat. Daarnaast jeukt het eczeem vaak flink.

Allergisch contacteczeem ontstaat door, zoals de naam al zegt, een allergische reactie. Je lichaam heeft dus echt een allergie ontwikkeld voor een specifieke stof. En elke keer als je huid in aanmerking komt met deze stof, ontstaat er een allergische reactie.

Bekende voorbeelden zijn: smeerbare medicatie, geurstoffen, metalen, planten of een parfum allergie. Het allergisch contact eczeem jeukt, geeft een branderig gevoel en doet soms pijn.

Bij irritatief contacteczeem gaat het niet om een allergische reactie. Maar om een overgevoeligheidsreactie. Je lichaam reageert dus op een agressieve of irriterende stoffen. Die bij ieder ander ook voor problemen zou kunnen zorgen.

Denk hierbij aan desinfecterende hand gel met een hoge concentratie alcohol. Of agressieve schoonmaakmiddelen of handzeep. Met name door deze laatste twee factoren zie je irritatief contacteczeem vaak op de handen zitten.

Tips contacteczeem

Het is vooral belangrijk dat je contact met de uitlokkende stof zoveel mogelijk vermijdt. Daarnaast helpt het om stoffen te smeren die de huid afdekken. Op die manier creëer je een soort kunstmatige huid barrière. Dit doe je bijvoorbeeld door het smeren van een vette zalf of crème.

Maar ook het smeren van voedende, kalmerende, beschermende en ontstekingsremmende ingrediënten kan veel verlichting geven. Zoals zoethoutextract, niacinamide, glycerine en bisabolol. Hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet:

Lees hier meer over contactallergisch eczeem. Of hier over irritatief (ortho-ergisch) contacteczeem.

contacteczeem hand

4. Nummulair eczeem 

Nummulair eczeem komt met name voor op de armen, benen, borst en rug. Wat je ziet zijn allemaal ronde eczeem plekken op de huid. Ter grootte van een muntje. Vandaar ook de naam 'nummulair' eczeem. Het gaat om rode, schilferige plekken op de huid. Met daarop vaak bultjes en blaasjes. Ook dit eczeem gaat helaas gepaard met hevige jeuk, waardoor je ook vaak krab plekjes ziet zitten.

Het eczeem breidt zich uit volgens een symmetrisch patroon. In het begin stadium is er vaak sprake van een acute verergering. Waarbij plotseling allerlei ronde, natte, eczeem plekken op de huid ontstaan. In de chronische fase (langer bestaand eczeem) zijn de plekken juist wat droger.

Waardoor nummulair eczeem precies ontstaat is niet helemaal duidelijk. Het eczeem wordt ook niet echt gezien als één op zichzelf staande huid aandoening. Maar meer als een reactie van je huid op één of meerdere oorzaken. Je zou dit eczeem dus eigenlijk kunnen zien als een uiting op een andere klacht. Bijvoorbeeld als uiting op: winterjeuk, atopisch eczeem, een droge huid of als uiting op een contactallergie.

Tips nummulair eczeem

Het is, net als bij ieder ander soort eczeem, belangrijk om uitdrogende triggers te vermijden. Vermijdt daarom heet douchen, douche niet te vaak en gebruik zo min mogelijk zeep. Ook is het aan te raden om luchtige, en het liefste katoenen, kleding te dragen. Maar waarschijnlijk ken je dit riedeltje inmiddels inmiddels wel..

Hieronder heb ik nog een aantal fijne product voorbeelden gezet:

Lees hier meer over nummulair eczeem. Of ga direct naar mijn gratis productadvies voor nummulair eczeem.

nummulair eczeem

5. Clownseczeem

Clownseczeem zit altijd rondom de mond en neusplooien. De term clownseczeem klinkt misschien een beetje gek. Deze benaming is ontstaan, omdat de huidaandoening een beetje kan lijken op een geschminkt clownsmondje. Wat je ziet is namelijk roodheid rondom de mond. Maar niet direct rondom de lippen. Op die manier ontstaat er een rode rand rondom je mond, met in een midden je eigen huidskleur. Vergelijkbaar met hoe je een clownsmond zou schminken.

De huidafwijking kan om deze reden ook lijken op liplik eczeem. Maar dit is echt iets anders. Bij clownseczeem, of dermatitis perioralis, is er namelijk nog meer aan de hand. Zo zitten er ook pukkeltjes, bultjes en puistjes rondom de mond en neusplooien. Dit is bij liplik eczeem niet het geval. Daarnaast zie je liplikeczeem vooral bij kindjes. En clownseczeem vooral bij (jong) volwassenen.

Het eczeem ontstaat vooral door het smeren van corticosteroïden. Die je inhaleert of smeert. Deze crèmes en zalven met corticosteroïden werken ontstekingsremmend. En worden daarom ook voorgeschreven bij huidontstekingen, waaronder voor clownseczeem.

Dit is natuurlijk heel dubbel, want ze remmen de huidaandoening, maar ze triggeren het eczeem tegelijkertijd ook weer... Wanneer je stopt met corticosteroïden smeren, wordt het eczeem daarom ook erger. Het liefste zou je de corticosteroïden daarom blijven smeren. Maar dit kun je dus beter niet doen. Ook het smeren van vette cosmetica, of cosmetica met irriterende stoffen, kan zorgen voor clownseczeem.

Tips clownseczeem

Allereerst is het super belangrijk om twee tot drie weken helemaal niets op je huid te smeren. Dus geen foundation, geen blush, geen reiniger, geen dag of nachtcrème etc. Echt even helemaal niks. Je houdt het eczeem namelijk in stand met cosmetica prikkels. Ook al zijn het goede cosmetica prikkels.

Het is daarom belangrijk dat je huid even helemaal niet aan deze prikkels wordt blootgesteld. Na deze twee-drie weken kun je het smeren van cosmetica weer langzaam opbouwen. Maar zorg wel dat je alleen huidvriendelijke cosmetica producten gebruikt! Hieronder heb ik wat voorbeelden gezet:

Lees hier meer over clownseczeem. Of ga direct naar mijn gratis productadvies voor clownseczeem.

clownseczeem

6. Hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem komt vooral voor op de onderbenen. Je noemt het ook wel eczema hypostaticum, stasis dermatitis of veneus eczeem. Het is een vorm van eczeem die ontstaat door een slechte bloedafvoer vanuit de benen. Er blijft teveel vocht achter in de aderen, waardoor de druk in je beenaderen toeneemt.

Op een gegeven moment wordt deze druk zo hoog, dat er vocht uit de aderen gaat lekken. Het lekken van vocht zorgt vervolgens voor een ophoping van vocht en uiteindelijk voor ontstekingen van de huid.

Wat je ziet is: roodheid, schilfers en krab plekken aan de onderbenen. Andere symptomen, zijn: jeuk, spataderen, oedeem, niet-wegdrukbare paarsrode bultjes, zweertjes en witte plekjes. Als het eczeem al wat langer bestaat, kun je ook last krijgen van allergisch contacteczeem. Dit komt, omdat je huid barrière stuk is en hierdoor sneller op stoffen van buitenaf reageert.

Het eczeem komt dus vooral voor aan de onderbenen. Maar het kan zich ook uitbreiden naar een andere plek op het lichaam. Meestal breidt het eczeem zich dan uit naar het andere been. Ook al is de bloedafvoer in dit been helemaal niet afwijkend.

Tips hypostatisch eczeem

Bij dit eczeem is het vooral belangrijk om de slechte bloedafvoer aan te pakken. Dit is tenslotte de grote boosdoener van de huid aandoening. De eerste stap hierin is: het zwachtelen van de benen. Een oedeemtherapeut kan dit voor je doen. Deze zwachtels draag je een aantal weken tot de vochtophoping in de benen is afgenomen.

Hierna is het belangrijk om therapeutisch elastische steunkousen te dragen. Om zo de vochtafname, die behaald is met de zwachtels, te behouden. Ook deze kousen kan een oedeemtherapeut voor je aanmeten.

Het eczeem zelf wordt verder vaak behandeld met corticosteroïden crèmes. Een dermatoloog kan deze crème of zalf voorschrijven. Zelf geef ik de voorkeur aan een niet-medicamenteus middel. Zoals een receptvrije lotion of crème met daarin kalmerende ingrediënten en ontstekingsremmende ingrediënten zoals zoethoutwortel of niacinamide. Hieronder heb ik een paar goede voorbeelden gezet:

Lees hier meer over hypostatisch eczeem. Of ga direct naar mijn complete productadvies voor hypostatisch eczeem.

hypostatisch eczeem

7. Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem komt met name voor op de handen. Het is daarom ook een vorm van handeczeem. Maar het kan ook op de voeten ontstaan.

De term Dyshidrotisch eczeem is een andere benaming voor acrovesiculeus eczeem of blaasjeseczeem. Een type eczeem, waarbij er vooral blaasjes en blaren op de huid te zien zijn. Je hebt hierin twee vormen: acuut eczeem en chronisch eczeem. De acute vorm gaat om een vochtig eczeem. Terwijl de chronische vorm juist droog is.

De oorzaak van blaasjeseczeem is onduidelijk. Het gaat vaak niet per se om één duidelijke oorzaak. Maar meer om uitlokkende factoren die de aandoening triggeren. Waaronder: intensieve inspanning, bepaalde medicatie, allergische reacties, irriterende stoffen, stress en aanleg op het ontwikkelen van allergieën.

Op één oorzaak na. Namelijk: een schimmelinfectie, want handschimmel of voetschimmel kan het blaasjeseczeem wél veroorzaken.

blaasjeseczeem

Tips dyshidrotisch eczeem

Meestal trekken de blaasjes vanzelf binnen drie weken weer weg. Behandeling van het eczeem is daarom niet noodzakelijk. Maar je kunt zeker stappen ondernemen om het eczeem te verminderen

Allereerst is het natuurlijk heel belangrijk om uitlokkende triggers van het eczeem zoveel mogelijk te vermijden. Heb je last van een schimmelinfectie? Dan kan een huisarts of dermatoloog een antischimmel middel voorschrijven.

Maar ook als het eczeem is weggetrokken, is het belangrijk om je handen en voeten goed te verzorgen. Hieronder heb ik een paar fijne producten gezet:

Lees hier meer over blaasjeseczeem. Of ga direct naar mijn productadvies voor droge handen.

FAQ Eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidontstekingen. Er zijn verschillende soorten eczeem. Met ook verschillende oorzaken, uiterlijke kenmerken en behandelmethodes.

Hoe ontstaat eczeem?

De oorzaak verschilt per type eczeem. Wel is er altijd sprake van een huidontsteking. Deze ontsteking kan door verschillende factoren getriggerd worden. Zo kan het eczeem ontstaan door erfelijke aanleg (atopisch eczeem), door een gist (seborroïsch eczeem), door een verminderde bloedafvoer (hypostatisch eczeem), door het smeren van corticosteroïden of irriterende cosmetica (clownseczeem) en door contact met een bepaalde stof (contacteczeem).

Hoe ziet eczeem eruit?

Bij eczeem is de huid vaak rood, schilferig en gezwollen. Ook zijn er blaasjes, bultjes en korstjes te zijn. Na een tijdje kan de huid ook wat dikker worden en kunnen er huidkloven ontstaan.

Wat te doen tegen eczeem?

Er worden veel eczeem crèmes verkocht. Toch zijn er maar weinig eczeem crèmes die écht verlichting geven. Hierboven, in mijn blog, lees je per type eczeem de huidproducten ik adviseer.

Hoe krijg je eczeem?

Je kunt op iedere leeftijd last krijgen van eczeem. Meestal komt het eczeem tot uiting door een uitlokkende prikkel.

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is een veelvoorkomende eczeem soort die meestal het gevolg is van erfelijke aanleg. Er ontstaan rode schilferende plekken op de huid. Vaak gepaard met blaasjes en bultjes. Atopisch eczeem geeft veel jeukklachten en is helaas chronisch.

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een chronische vorm van eczeem die wordt veroorzaakt door een gist. Er ontstaan geel tot bruine schilfers op de huid. Met daaromheen roodheid. Seborroïsch eczeem zit met name in het gezicht en op de hoofdhuid.

Hoe kom je van eczeem af?

Helaas is er bij eczeem sprake van een chronische huidontsteking. Maar je kunt deze ontsteking wel met de juiste producten onderdrukken. Het vinden van de juiste eczeem is helaas minder makkelijk. Twee jaar geleden vond ik eindelijk een effectieve eczeem crème. Je leest hier meer over in de blog hierboven onder het kopje: Tiny Todd.

Grahams eczeem crème waar te koop?

De Grahams eczeem crème is een crème die wordt geadviseerd bij eczeemklachten. De ingrediëntenlijst vind ik er prima uit zien. Je kunt de crème onder andere kopen bij de Etos, de Kruidvat, de DA, Trekpleister, Bol.com en de Whekamp.

Is eczeem besmettelijk?

Ondanks dat dit vaak gedacht wordt is eczeem niet besmettelijk. Er is namelijk sprake van een ontsteking van de huid. Geen huidinfectie.

Is eczeem gevaarlijk?

Eczeem is niet gevaarlijk. Het is vooral erg vervelend, omdat de huid onwijs jeukt en vaak cosmetisch storend is.

Waarom jeukt eczeem?

Als het eczeem jeukt, betekent dit dat het eczeem actief is. Je huid is op dat moment namelijk met allerlei processen bezig om de huidontsteking te bestrijden. Hierbij komen stoffen vrij die de huid zenuwen triggeren en zo jeuk prikkels afgeven.


Gebruikte bronnen en extra informatie

Hieronder vind je een aantal wetenschappelijke studies die ik gebruikt heb bij het schrijven van deze blog:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram