Nummulair eczeem: schilferende, ronde, rode vlekken op de huid
24 oktober 2020 
7 min. leestijd

Nummulair eczeem: schilferende, ronde, rode vlekken op de huid

Eczeem plekjes in de vorm van muntjes. Je noemt dit type ook wel nummulair eczeem. Waarbij vervelende, jeukende, ronde, rode vlekken op de huid te zien zijn. De plekjes zijn niet kwaadaardige of besmettelijk, maar kunnen wel heel vervelend zijn. Behandeling bestaat voornamelijk uit het invetten van de plekjes, beschermen van de huid conditie, en eventueel medicatie. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor nummulair eczeem.


Wat is nummulair eczeem?

Nummulair eczeem is huidontsteking die op alle leeftijden ontstaat. Toch wordt het vooral gezien bij jonge kindjes én vijftig plussers. De huidklacht wordt ook wel munt eczeem of muntjes eczeem genoemd. En is helaas chronisch. Wel kan de huidklacht langere periodes wegtrekken. Om vervolgens spontaan weer terug te komen. Vooral in de winter speelt het eczeem veel op.

Is nummulair eczeem besmettelijk?

Veel mensen vragen zich af: is nummulair eczeem besmettelijk? Gelukkig is dit niet het geval. Je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken!

eczeem baby

Nummulair eczeem bij kinderen

Bij kinderen wordt in eerste instantie vaak gedacht dat het om nummulair eczeem gaat. Maar in werkelijkheid blijkt het dan toch om atopisch eczeem te gaan. Wat zich uit als nummulair eczeem. Atopisch eczeem is een aangeboren vorm van eczeem, waarbij je lichaam antistoffen aanmaakt tegen onschuldige stoffen. Je huid reageert dus overgevoelig en onterecht op niet-gevaarlijke prikkels. Je noemt dit ook wel atopie.

Bij kindjes neemt atopisch eczeem vaak de vorm van muntjes aan, waardoor je het atopische eczeem ook wel nummulair eczeem noemt. Op oudere leeftijd is het nummulair niet gekoppeld aan atopie.

Hoe ziet nummulair eczeem eruit?

De naam zegt het eigenlijk al. Nummulair eczeem is een huiduitslag, waarbij eczeem plekjes de vorm van muntjes aannemen. Op deze muntvormige rode vlekken ontstaan: blaasjes, bultjes en schilfertjes. Het eczeem komt vooral voor op de benen, de armen, de handen en de buik. Maar kan in theorie overal op het lichaam voorkomen.

nummulair eczeem

Soorten nummulair eczeem

Je hebt verschillende soorten nummulair eczeem. Ze verschillen door de manier waarop ze ontstaan. Acuut nummulair eczeem ontstaat heel plotseling. Het eczeem is nattig, rood en gezwollen. Chronisch eczeem blijft steeds terug komen.

De huid is dan juist droog, verdikt en heeft veel schilfering. Daarnaast is de chronische vorm van nummulair eczeem bijna altijd symmetrisch verdeeld. Het eczeem zit dan bijvoorbeeld op beide handen. En ziet er precies hetzelfde uit.

Oorzaak nummulair eczeem

Hoe nummulair eczeem ontstaat, kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je welke!

1. Als reactie op een trigger

Nummulair eczeem ontstaat altijd als reactie op een trigger. Een veel voorkomende trigger is een andere vorm van eczeem. Klinkt gek hé? Nummulair eczeem is dan dus puur een uiting van een ander soort eczeem. Voorbeelden van eczemen die nummulair eczeem triggeren zijn: atopisch eczeem, allergisch eczeem, ortho-ergisch eczeem en winterjeuk.

2. Uitdroging van de huid

Ook kan uitdroging van je huid, door bijvoorbeeld het gebruik van heet water, zeep of extreem koude lucht, een trigger zijn. Of het eczeem verergeren. Als de huid uitdroogt raakt de natuurlijke huidbarriere laag namelijk ook beschadigd. Hierdoor is je huid extra vatbaar voor invloeden van buitenaf, waaronder ontstekingen van de huid.

3. Irritatie van de huid

Net als uitdroging van de huid, kan ook irritatie van de huid een mogelijke oorzaak van nummulair eczeem zijn. Net zoals contact allergische stoffen. Denk aan: parfum, irriterende cosmetica producten en bepaalde metalen.

Benieuwd welke huidproducten je beter niet kunt op je huid kunt smeren? Op de Instagram-pagina van sproetonline post ik iedere week een story van cosmetica producten of merken die je beter niet kunt smeren.

nummulair eczeem

Nummulair eczeem behandeling

Heb je last van nummulair eczeem? Dan is je grootste vraag denk ik: hoe wordt nummulair eczeem behandeld? Dit kun je voor een groot deel zelf doen! Hieronder lees je mijn tips:

Vermijd triggers

Het vermijden van irriterende triggers is heel belangrijk. Irritatie van de huid vergroot namelijk de kans op eczeem. Douche daarom niet te heet en niet te vaak. Het liefste maximaal 3 keer per week. Maar dit riedeltje ken je inmiddels denk ik wel.. Net als dat je beter geen zeep of badschuim kan gebruiken. Gebruik liever een voedende was olie. Zoals deze bad,- en douche olie van Eucerin met 12% omegavetzuren.

Draag verder zoveel mogelijk kleding dat luchtig zit, het liefste katoen. Strak zittende kleding en wollige kleding kunnen je huid namelijk onnodig irriteren.

Droge huid verminderen

Een droge huid is ook een trigger van het eczeem. En daarom is het goed om ook hier aandacht aan te besteden. De eczeem huid is kapot. Dit betekent dat schadelijke, uitdrogende, stoffen sneller de huid intreden. En belangrijke, hydraterende, stoffen sneller de huid uittreden. Reden genoeg om je huid goed in te smeren dus!

Je hebt hierin geen speciale 'nummulair eczeem crème'. Het is vooral belangrijk om een product te smeren waaraan zowel hydraterende en beschermende ingrediënten, als ontstekingsremmende en kalmerende ingrediënten zijn toegevoegd. Hieronder heb ik een aantal fijne voorbeelden gezet, tegen een droge huid:

Plantaardige olie inmasseren

Daarnaast ben ik een grote fan van het smeren van plantaardige oliën. Deze oliën bevatten van nature namelijk al krachtige antioxidanten. Met een ontstekingsremmende en beschermende eigenschappen.

Kies bijvoorbeeld voor deze plantaardige olie met vitamine A, C en E. Masseer 1 a 2 druppeltjes op de plekjes. Of, meng 10% van de olie met 90% van je crème of zalf. En smeer het hierna op de huid.

eczeem baby

Huid beschermen

Naast het smeren van één van de crèmes hierboven, kun je je huid extra beschermen door een vette zalf of crème te smeren.  Producten waar afdekkende ingrediënten aan zijn toegevoegd, zoals paraffine of petrolatum. Die een soort kunstmatig beschermlaagje over je huid heen leggen. Je kunt deze aanbrengen over de crème waar ik het hierboven over had. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet:

Benieuwd naar mijn volledige product advies voor nummulair eczeem? Lees dan mijn gratis productadvies voor nummulair eczeem.

Jeuk verminderen

Sommige mensen hebben last van nummulair eczeem zonder jeuk. Maar bij de meeste mensen jeuken de plekjes helaas erg. Dan kunnen anti-histamine tabletjes helpen (hooikoorts tabletten). Kies bij voorkeur voor anti-histamine tabletjes met Cetirizine of Loratadine. Deze maken het minst slaperig.

Benieuwd welke producten je nog meer kunt smeren tegen de jeuk? Lees dan mijn blog over de jeukende huid.

jeukende huid

Nummulair eczeem behandeld door een arts

Een dermatoloog kan de symptomen behandelen door corticosteroïden voor te schrijven. Dit zijn crèmes en zalven die op de aangedane plekken worden aangebracht. Ze remmen de huid ontstekingen. Ik ben hier zelf geen fan van, omdat deze smeerbare therapieën ook veel bijwerkingen geven. En deze bijwerkingen wegen in mijn ogen niet op tegen de voordelen van de zalven.

Geïnfecteerd eczeem

Zijn je eczeem plekjes geïnfecteerd? Dan kan een arts  een antibiotica zalf voorschrijven. Die je iedere dag op de geïnfecteerde eczeem plekjes met smeren. Je herkent een eczeem infectie aan het ontstaan van pus en korstjes op de nummulair eczeem plekken. Vooral als je veel aan de huid krabt, ben je vatbaarder voor infecties.

Hardnekkig nummulair eczeem

Als er sprake is van hardnekkig nummulair eczeem kan er gekozen worden om te starten met UV-B Therapie. Een therapie, waarbij licht wordt ingezet om de ontstekingen te remmen. Dit heeft niet mijn voorkeur, omdat licht natuurlijk ook nadelige effecten op de huid heeft.

Denk aan huidveroudering, pigmentvlekken en huidkanker. Zie deze therapie daarom als een behandeloptie, als andere therapieën niet geholpen hebben.

Ringworm of eczeem?

Vaak wordt nummulair eczeem (rechter foto hieronder) in de war gehaald met de schimmelinfectie: ringworm (linker foto hieronder). En dat is niet gek, want beide huidklachten hebben veel overeenkomstige kenmerken.

Zo is er bij beide huidziekten bijvoorbeeld sprake van ronde plekjes op de huid. Van ongeveer één centimeter groot. Daarnaast jeuken beide huidklachten en ontstaat er bij beide huidklachten roodheid en schilfering.

Toch zijn er een aantal punten, waaraan je kunt herkennen of het om nummulair eczeem of ringworm gaat. Zo wordt ringworm veroorzaakt door een schimmel. En nummulair eczeem door uitlokkende triggers.

Ook de uiterlijke kenmerken zijn verschillend. Zo zijn de randen van de ring worm plekken verheven en voelbaar. En kunnen de plekjes in korte tijd opeens veel groter worden. En middenin de plekjes veel lichter. Als ze lichter worden, betekent dit dat de plekjes aan het genezen zijn. Bij nummulair eczeem gebeurt dit niet. De plekjes blijven vaak onveranderd.

Een ander belangrijk verschil tussen beide huidklachten is dat een schimmelinfectie besmettelijk is. En nummulair eczeem (een huidontsteking) is dat niet.

ringworm eczeem

Soorten eczeem

Herken je je niet in bovenstaande blog? Maar denk je wel last te hebben van eczeem? Dan is mijn blog 'Soorten eczeem' misschien interessant. Hierin help ik je te achterhalen welke vorm van eczeem je waarschijnlijk hebt.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram