Ortho-ergisch eczeem: rode, jeukende, schilferende huid met kloven
23 augustus 2020 

Ortho-ergisch eczeem: rode, jeukende, schilferende huid met kloven

Pijnlijke, jeukende, rode plekken, vooral op de handen. Het is een vorm van contacteczeem dat ontstaat nadat de huid in aanraking is gekomen met een irriterende stof. De huid raakt zo erg geïrriteerd dat er eczeem plekken ontstaan. Je noemt ortho-ergisch eczeem daarom ook wel irritatief contacteczeem. Het is onschuldig, maar kan wel veel klachten geven. Je ziet het vooral op de handen, omdat deze vaak worden blootgesteld aan irriterende stoffen als: zeep en wasmiddelen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen.  

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor ortho-ergisch eczeem.

productadvies ortho-ergisch eczeem

Wat is ortho-ergisch eczeem?

Contacteczeem zegt het eigenlijk al: eczeem door contact tussen de huid en een bepaalde stof. Je hebt hierin twee vormen: allergisch contact eczeem en ortho-ergisch contacteczeem. Bij allergisch contacteczeem heeft je huid een allergie voor een bepaalde stof ontwikkeld. Bij otho-ergisch contacteczeem is er geen sprake van een allergie. Er ontstaat een huidontsteking, wanneer de huid in aanraking komt met een chemische, fysische of mechanische stof. Een stof die bij iedereen irritatie zou hebben veroorzaakt. De agressieve stoffen irriteren en beschadigen je huid namelijk enorm. Hierdoor ontstaan er rode plekken, met huid kloven en korstjes.

Hoe ziet ortho-ergisch eczeem eruit?

De huid is droog en rood, met schilfertjes. De huid voelt branderig aan en jeukt. Ook zijn er vaak sneetjes en huid kloven te zien die erg pijnlijk kunnen zijn. Vaak zitten de contacteczeem plekken op de handen, omdat je handen over het algemeen het meest in aanraking komen met irriterende stoffen. Je noemt het dan ook wel manuum eczeem (handeczeem). Met name mensen die natte beroep uitvoeren, zoals: schoonmaaksters, horeca medewerkers en zorgverleners hebben last van dit irritatief conacteczeem. Vroeger werd het ook wel huisvrouweneczeem genoemd. Omdat vrouwen vroeger vaak vooral over het huishouden gingen en daarom veel in aanraking kwamen met irriterende schoonmaakmiddelen.

Oorzaak ortho-ergisch eczeem

Eigenlijk zijn er drie vormen van ortho-ergisch contacteczeem. Hieronder leg ik ze alle drie voor je uit.

  • Acuut ortho-ergisch eczeem: bij deze vorm is er sprake van een chemische verbranding. Binnen een paar minuten tot uren ontstaat op de huid een chemische verbranding. Dit komt doordat de huid direct in contact is gekomen met een zwaar irriterende stof, zoals een heftig zuur of een zure oplossing. Een voorbeeld is terpentine. Zie een foto van acuut ortho-ergisch eczeem hieronder. Het is een foto van mijn eigen arm na een dagje schilderen. Ik dacht dat ik de verf spetters wel even met pure terpentine van mijn arm af kon halen. Kan het niemand aanraden..
  • Vertraagd ortho-ergisch eczeem: bij deze vorm is er sprake van een ontstekingsreactie. Binnen 8 tot 24 uur ontstaat de huidreactie. Dit komt door direct contact tussen de huid en een stof die een ontsteking veroorzaakt. Een voorbeeld is: Benzalkoniumchloride.
  • Chronisch ortho-ergisch eczeem: bij deze vorm is er sprake van jaren lange blootstelling aan licht irriterende stoffen. Enkele voorbeelden zijn: schoonmaakmiddelen, bepaalde handzeep en/of desinfecterende alcohol. ​Dit is de meest voorkomende vorm van ortho-ergisch contacteczeem. Vooral horeca personeel en schoonmaaksters hebben last van chronisch ortho-ergisch contacteczeem. Aan het begin heb je dus nog geen last. Maar naarmate je de irriterende stoffen langer gebruikt gaat je lichaam erop reageren.

Behandeling ortho-ergisch contacteczeem

Wat kan je zelf aan ortho-ergisch eczeem doen?

Het is vooral belangrijk dat je het contact met irriterende stoffen zoveel mogelijk vermijdt. Wanneer dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld door je beroep, kun je handschoenen dragen. Op die manier bescherm je je handen tegen de irritatie. Daarnaast is het belangrijk om de huid te beschermen en hydrateren met een indifferente middel. Dit is een een vette zalf of crème waarin geen medicatie zit. Ook zijn er cosmetica producten met daarin kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten aanbevolen. Smeer je lichaam en de eczeem plekken bijvoorbeeld in met een kalmerende, hydraterende balsem. Zijn vooral je handen geirriteerd en droog? Dan is deze handcrème met 4% niacinamide en 30% glycerine geschikt.

Daarnaast ben ik een grote fan van plantaardige oliën. Deze oliën bevatten van zichzelf namelijk al krachtige antioxidanten met een ontstekingsremmende en beschermende werking. Kies bij eczeem het liefste voor een plantaardige olie met vitamine A, C en E. Het kost bijna niets, en je zult zien dat het echt wat doet. Masseer 1 a 2 druppeltjes op de plekjes of meng 10% van de olie met 90% van je crème of zalf.

Benieuwd naar mijn volledige advies? Lees dan mijn gratis productadvies voor ortho-ergisch contacteczeem.

Wat kan een professioneel voor je betekenen?

Een dermatoloog kan adviseren om te starten met dermacortiocsteroïden. Dit zijn hormoonzalven die op je op de eczeem plekken aanbrengt. De werkzame stof in de crème of zalf remt de ontsteking. Hierdoor verminderen de ontstekingsverschijnselen. Als: roodheid, schilfers en warmte. Deze huidklacht is geen indicatie voor huidtherapie.

arrow_drop_up arrow_drop_down